• entries
    11
  • comments
    33
  • views
    3.633

0
Tofaş / Renault vergisi

Entry posted by lawnmower · - 1.864 views

Bu bizdeki arabaların motor hacmine göre vergilendirilmesi sistemi, daha doğrusu bu sistemin 1.6L üzeri motor hacmine sahip arabaya bineni cezalandıracak şekilde ayarlanması çok yüksek ihtimalle bu sistem ilk geldiği zaman yerli otomobil endüstrisini koruma amaçlı yapılmış birşey. İstisnalar haricinde Türkiye'de üretilen arabalar hep küçük motorluydu. Dünya genelinde ortalama sayılan 2.0L motor bizim üreticilerin pek bulaşmadığı bir hacimdi. Haliyle büyük motorlu araba = ithal araba gibi bir durum vardı. Özellikle gümrük birliği sonrasında ithal arabaya ekstra bir vergi koyulamadığı için büyük ihtimalle bu şekilde ithal araba alanı cezalandırarak yerli endüstriyi teşvik etmek istediler. Tabi yine çok yüksek ihtimalle bunu devleti yönetenler değil, yerli araba üreticileri akıl etti. Bizim geçen yıllarda isyan ettiğimiz Vestel vergisinin bir benzeri yani bu da. Tabi o zaman bunu "büyük motor çok yaktırıyor" yalanının arkasına saklayarak milleti ikna ettiler. Makas git gide açıldı, normal olanı kullanan bile cezalandırılıyor artık. Millet olarak her arabayı olabilecek en küçük motorla almayı tercih eder olduk.

 

Küçük motor tüketimi düşürmez. Sadece rölantideki tüketimi düşürür (ki artık Stop / Start sistemleri sayesinde o da pek kalmadı). Küçük motor arabayı sürücünün talep ettiği gibi hareket ettirecek gücü üretebilmek için daha yüksek devirde çalışmak ve daha fazla zorlanmak zorundadır. Bu da hem tüketimi arttırır, hem de motoru daha fazla yıpratır. Yıpranan motorun onarımında kullanılan parçalar da yine ithal parçalar, çünkü araba yerli olsa bile motor yurtdışından geliyor. Kazık her türlü bize giriyor yani. Maalesef kendini bu konuda uzman olarak tanıtan bazı dingiller bu küçük motor = az tüketim yalanını millete yedirdikleri için kimse itiraz etmiyor bu duruma. İtiraz edenler vergi zammına itiraz ediyor, sistemin komple yanlış olmasına değil. Halk ciddi şekilde isyan etmediği için de bu sistem böyle devam edecek, iktidar değişse bile bu değişmeyecek. Biz de çekmeyen arabalara çok para vermeye devam edeceğiz.


0


4 Comments


her araba kilometrede 20 kurus yakiyor soktumu memleketinde zaten (tl/km nasil bir yakit tuketimi birimidir orasi kafa yakiyor tabii) 

o cuk kadar  motorlari hakediyor bu guruh. arada yanan yaslar da biz oluyoruz ama cogunluk okuz olunca yapabilecegimiz birsey yok.

Share this comment


Link to comment

omru hayatimda arabayla ilgilenmedim kullanmadim falan

 

ama gencligimden 80lerin sonu gibi hatirlaiyorum

mercedensu manda kasalar 330bin DM falandi.dizeldi ve 5500 motor falandi

 

turkiyede vardi 2 arabalar ama amerikalar artabalar ve bazi avrup arabalari sonraksinda 90larda jeeo modasi bunlar 4-5k motorlu dev gibi icen tutketen araclardi tum dunyadada boyle

 

amerikada bile bunlara burun kiviran dev kitleler olustu

 

vergi sistemler koruma sistemleri ayri

 

misal mercedesin 1.3 1.4 motorlu luks araclari az vergilendiriliyordu onunicin ithal gelen bu araclara ozel vergi kondu

bunu icad edende biz degiliz amerika vr avrupa yapiyo bunlari

 

amerikada kendi arac endustrisi icin ne koruma ne vergi abukluklari yapildigina bakarsaniz bizim burasi cennet kaliyo

o bakilar sonucu koskoca markalar bile neler neler yapiyor

 

 

Share this comment


Link to comment

Mondeo mk1 2.0 ile 110 km/h ortalama ile uzun yolda 7 litre yakıp bunu kimseye anlatamadığım dönemlerden bahsetmişsin emre.  Üstelik araba da tork konvertörlü 4 ileri otomatikti.  Cruise control ile ( otomatikte hızlı frenajlar dışında uzun süre kapatmaya ihtiyaç duymazsınız) 6.5 civarlarına düşürüyordum. 

Share this comment


Link to comment

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap