Masaüstünde Linux üzerine...
1 1

Bu konuda 19 mesaj var

Forumda masaüstünde Linux kullananlar varsa bizi de bilgilendirirler belki bir başlıkta. 

Ubuntu hatta Mint tercih edildiğini biliyorum. En son  Mark Shuttleworth 'un bir roportajında masaüstünde linux iddiasında vazgeçtiği gibi birşey okuduğumu hatırlıyorum. 

 

Nedir en son durum? 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

En son windows güncellemesinden sonra sadece bir iki uygulama için (ciddi donanımsal bir ihtiyaç yoksa) pek bir ihtiyaç kalmadı gibi. 

 

Ama işletim sistemine para vermeyecem korsan da kullanmayacam oynadığım bir iki oyun var onlar da linux altında çalışıyor diyen varsa güzel bir alternatif hala. 

 

Kullanılacak donanım önemli. NVIDIA ekran kartları hala önde ancak AMDGPU ve AMDGPU-PRO sürücüleri ve RX 480 çıktığından beri iyi bir hareketlenme var AMD tarafında. Güzel sonuçlar geliyor gibi. 

 

Ekran kartı olayı önemli değil diyenler için her zaman Intel HD graphics derim bu arada linux altında en azından x.org tarafından sorunsuz desteklenen açık kaynak sürücüler var. NVIDIA için açık kaynak sürücüler rezalet. AMD ise açık kaynak sürücüleri olabildiğine destekliyor. En son ubuntu 16.04 AMDGPU sürücüsü ile geliyor. İstenirse AMDGPU-PRO sürümüne yükseltilip sorunsuz kullanılıyor DRI OpenGL OpenCL ve Vulkan desteği sorunsuz gibi. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bence halen ihtiyaç var. Sadece lisanstan ötürü de değil, performans olsun, özelleştirilebilirlik olsun, Linux workflowu olsun, özellikle developer ve power-user kitlesine halen çok daha iyi hitap ediyor Linux 'lar.

 

Zamanında Lenovo 'nun şeytana uyup ürettiği 1GB RAM 'li, Atom işlemcili ama dokunmatik ekranlı falan bir modeli var elimde. Minimal bir Debian kurulumuyla e-kitap okuyucu olarak kullanıyorum, arada 2-3 ufak çaplı işi de hallediyor. Raspberry Pi ile web, git, medya sunucu vs. tonla iş yaptırıyorum, ARM desteği olmamasını geçtim, olsaydı bile Win10 gibi bir işletim sisteminde nasıl bir performans vereceği malumunuz. Burada yine Linux. Ev sunucuları için başka bir çözüm zaten yok.

 

Büyük çaplı işlerimi yaptığım bilgisayarlarımda/laptopumda ise özelleştirilebilirlik ve workflow önplana çıkıyor, bir satır komutla Docker 'a ulaşmak, ihtiyacım olan paketi bir satırla çekmek, AwesomeWM gibi çok sayıda terminal/IDE 'yi bir arada kolaylıkla kullanmak (bilmeyenler bkz. "tiling window manager") vs. Linux türevlerini hem işimde, hem evimde çok daha çekici hale getiriyor. Bir LAMPP kullanmak için "docker start lampp-server", "docker exec -it lampp-server /bin/bash", "service apache2 start" her şekilde Windows 'daki "tık", "tık", "tık" dan daha hızlı, özellikle farklı argümanları da aynı komutta bağlayabildiğinizi düşünürseniz çok çok daha hızlı. Üstelik son iki verdiğim komutu yazmanız da şart değil, Linux 'da otomatizasyon/scripting imkanı ile Windows mukayese edilmez.

 

Windows 'larda bazı adımlar atıldı ancak böyle bir özelleştirme imkanı, Linux 'ta çalışmaya alışmış adama sunabileceği bir artı değer yok halen. Yine mesela bir haftada kullandığım en az 3-4 farklı bilgisayar oluyor (ev, iş, laptop vs.), bir kere kurulmuş düzenim varken, "/home" klasörümü kopyalayarak (daha iyisi GITden sunarak) tüm bilgisayarlarımda aynı konfigürasyon ve alışkanlıkları sürdürebiliyorum, Windows da bu seviyede bir senkronizasyonum yok.

 

Doğrudan Linux kullanmadığım sistemlerimde bile (Windows 'un tam bir oyun platformu olması nedeniyle) VM olarak bir Linux dağıtımı oluyor. Şimdi Bash desteğiyle belki Windows tarafında da bu ve daha pek çok mevzuda iyileştirme yapılabilir, ancak zaten yapılmışı ve iyi çalışanı varken bence gerek yok. Mesela bu yukarıda saydıklarımın bazılarını Windows 'da da yapabilirsiniz, Windows için de -bilmiyorum var mı- Docker kurulabilir, Bash terminalden yönetilebilir vs. ancak bununla uğraşmak bana Wine ile Crysis oynamak gibi geliyor. Yapılabilir ancak ben yapmam. (Crysis 'i yapmışlığım var ama)

 

Dağıtım konusunda bence Linux 'a başlangıç için Ubuntu olabilir ancak alışıp iyi kullandığınız zaman Debian gibi daha esnek bir sistem tercih sebebi olur. Hem çok daha stabil, hem de "Minimal Install" şeklinde kurduğunuzda tam da ihtiyacınız olan kadarını kurdurabiliyorsunuz, sistemin tamamen "sizin" olması, makinenin performansına göre bir kurulum belirlemeniz mümkün oluyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 

Zamanında Lenovo 'nun şeytana uyup ürettiği 1GB RAM 'li, Atom işlemcili ama dokunmatik ekranlı falan bir modeli var elimde. Minimal bir Debian kurulumuyla e-kitap okuyucu olarak kullanıyorum, arada 2-3 ufak çaplı işi de hallediyor. Raspberry Pi ile web, git, medya sunucu vs. tonla iş yaptırıyorum, ARM desteği olmamasını geçtim, olsaydı bile Win10 gibi bir işletim sisteminde nasıl bir performans vereceği malumunuz. Burada yine Linux. Ev sunucuları için başka bir çözüm zaten yok.

 

arm ,atom benzeri işlemcilerle Windows 10 'un performansı baya iyi alsında . Windows un sistem ihtiyacı bizim zannetiğimizden daha az. Özellikle win7'den sonra epey düzeldi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

insanlarin cogu windowsla gelen desktop ve laptop aldiklari icin linux'un herhangi bir "devrim" yapma sansi yok. artik oyle bir iddiasi da kalmadi. hatta linux forumlarinda "the year of linux desktop" artik surekli donen bir saka halini almis durumda.

 

linux, desktop olmayan cihazlarda lider. serverlar, super bilgisayarlar, mobil cihazlar, embedded sistemler, routerlar, arac kontrol sistemleri ve hatta buzdolaplari!

 

ha bu arada masaustunde linux'a yeni baslayan arkadaslara direkt debian oneririm (korkulacak bir tarafi yok). mint veya ubuntu gibi turevlere hic gerek yok. soru sormak icin de stackexchange 10 numaradir (debian forumlari maalesef cok les)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

En son LTS Xubuntu çok güzel olmuş. Açıkçası ubuntuyu bundan böyle bu tad üzerinden takibe karar verdim. Ne gereksiz compiz var ne de gereksiz unity. XFCE gayet bloatfree ve temiz. Saolsunlar NUMIX entegre gönderiyor canonical bu sürümü.

 

Bash on Ubuntu on Windows java ve multithreaded uygulamalarda file locking mekanizması veya benzeri birkaç durum nedeniyle göçüyor. Dolayısı ile dualboot olarak xubuntu kurmak durumunda kaldım. Memnun oldum açıkçası. AMDGPU-PRO sürücüleri de rahat kuruldu iyi güzel ama nvidia linux sürücüleri yanında yemesi gereken 40000000000 fırın ekmek var hala. Counter Strike Source un R9 290X de kasılarak çalışması gibi bir durum var mıdır yani?

 

Not: Bu sürümü dualboot olarak kurmadan evvel mint cinnamon serena kurayım dedim. Tuhaf bir biçimde UEFI kurulumda istediğim diske grub kurulumu yapamıyor. Diski tek başına bıraktığım halde durum bu. Installer buglu. AMDGPU-Pro da kurulamıyor zaten. Kernel de gayet eski. Mint i tavsiye edebilirdim eskiden ama değmez artık mint bitmiş. Ha bunlar aşılamayacak sorunlar mı değil. Ama son kullanıcıyı hasta edecek buglar bunlar. Gecenin saat 3 ünde patlayan analizi kurtarmak için mint kurmaya çalışınca insanda sabır kalmıyor ister istemez. yoksa boş zamanda hertürlü halledilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben son 1 senedir Fedora kullaniyorum, memnunum. Guncel kernel icin uygun. Su anda 4.9.13'de sanirim.

Mint beni hic bi zaman cekmedi, Ubuntu varken ne ise yaradigini hic anlamadim dogrusu.

 

Daha stabil bir dagitim ariyorsaniz, Debian ya da CentOS de gayet iyidir (Debian kerneli daha guncel olmasi lazim).

 

Ha elementary'i unutmusum, o da ubuntu bazli gayet iyi bir secenek masaustu icin, hem lightweight hem de estetik.

Fedora'dan once de bunu kullandim 2-3 sene.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İş yerimizde temel olarak vista ile gelen bi Toshiba laptop var, alet süründüğü için 1 sene kadar üstünde Lubuntu çalıştırıyordum, bi partında win 7 vardı çalıştırdığımız bazı rip programları için gerekli diye. Sonra zamanla onları kullanmaz olduk, laptopta lubuntu bile felç şeklinde çalışıyordu. Sonra temiz bir xubuntu kurdum çok rahat çalışıyor şu an laptop internet pc gibi kullanılıyor piyasada giriş seviyesi olan laptoplar kadar akıcı diyebilirim sanırım c2d bi işlemci ve 1gb rami var.

 

Geçenlerde de win xp ile çalışan kuzenlerin ultra külüstür bi masaüstüsü var hddden mi neyden tam çözemedim acaip rezalet çalıyor makine, direk xubuntu kurup geçtim o bile hantal olsada çalışıyor en azından çocuklar internete girip ödev falan bakacak altı üstü :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bende eski netbook üzerinde lubuntu kullanıyorum. Gayet memnunum... Vakit bulursam Xubuntu da denemek isterim. Muhtemelen o daha keyifli çalışacaktır. 

 

Göreceli daha yeni bir notebook'ta deneme tahtası olarak bazı distro lar kurulu. Klasik Ubuntu, Elementary OS, Kali ve daha fazlasını deniyorum. En keyiflisi Elementary. En kaotik olanı ise Tails OS: Ayrıca Android portları filan da denemek keyifli oluyor Remix OS gibi...

 

Raspi üzerinde Arch Linux, kendi distrosu, Android portları filan denemeyi seviyorum. 

 

Windows tan geçiş yapmak isteyenler için en güzeli Elementary ve Ubuntu varyasyonları olabilir. Ubuntu da hayat çok kolay iken Elemantary de arayüz bence muhteşem... 

 

Kali eğer sistem yöneticisi değilseniz pek gerekli değil. İçindeki araçlar herkese hitap etmiyor. CentOS da o havada ama çok daha stabil benim gördüğüm kadarı ile. Community si de çok ciddi ve pek çoluk çocuk yok anladığım kadarı ile... 

 

İlk aklıma gelenler bunlar....

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 2 yıldır okuldaki laptopumda Ubuntu kullanıyorum. Sadece bazı ofis dosyalarında sıkıntılar oluyor ama performans açısından tek eksiği sanırım bir SSD. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen uzun bi aradan sonra tekrar ubuntu yükledim. Yine bir gram ilerleme kaydedememişler. Mesela herhangi bir medya dosyasını yürütürken forward edeyim derseniz seste yırtılmalar oluşuyor. Bu sorun 10 senedir düzeltilemedi.  Bilgisayarı her açtığında numlock açmak zorunda olmak vs vs daha onlarcası var. Bunların hepsi  aynen devam ediyor. Adam gibi GUI de yapamadılar bir türlü. Eğreti tasarımlar, tuhaf font ve renklerden gına geldi. Hala vazgeçemediler. Yapamıyorsanız taklit edin kardeşim çok mu zor. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim laptopmda numlock açık sürekli. Hiç başıma gelmemişti o olay. Çok ilginçti. Benim genelde windows'ta oluyor o. Windows açılınca parola girmem gerektiğinde numlock'u kendim açıyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Masaüstünde linux kullanıp da winamp i özleyen varsa audacious un winamp skinleri var harika olmuş. Tüm fonksiyonları implement edilmiş.

 

 

post-38-0-39650300-1489916924_thumb.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

evimde debian (testing) kullaniyorum. is yeri ise %100 microsoft ile anlasmali. 13" cukko hp laptop ve win7 (32-bit) mahkumum. win10 upgrade yaptiklari makinalarda ellerine yuzlerine bulastirdilar. sirket iyi ama IT'si bes para etmez.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

VMWare icinda Ubuntu kullaniyorum. VMware kullanmazsam sürücü sorunlariyla bogusuyorum. Yazilim gelistirme ve programlama konusunda pratik yapmak icin Ubuntu bana ideal geliyor. Diger yazilimci arkadaslarimda ayni kanida. Daha idealini bulamadik.

rammstein tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ben şahsen kullanabildiğim her yerde Linux kullanmaya çalışıyorum çünkü daha rahat ediyorum. Son aldığım Lenovo ideaPad 510 dizüstünde bir sorun görmedim. Denemek için kurduğum Windows 10'dan daha yüksek pil ömrü gördüm. Cihaz sadece Windows 10 destekli olmasına rağmen, Linux ile sorunsuz.

 

Bu arada Linux kullanımı %2.36'ya yükselmiş;

 

http://www.omgubuntu.co.uk/2017/07/stats-say-linux-marketshare-hit-time-high-last-month

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

topağı biraz hareketlendireyim :D

 

işte şanlı sistemim:

 

huehuehuehue

 

bu da utanc tablosu:

 

~$ vrms
                Non-free packages installed on rig

firmware-misc-nonfree               Binary firmware for various drivers in the Linux kerne
libegl-nvidia0                      NVIDIA binary EGL library
libegl1-glvnd-nvidia                Vendor neutral GL dispatch library -- libEGL
libgl1-glvnd-nvidia-glx             Vendor neutral GL dispatch library -- libGL
libgl1-nvidia-glvnd-glx             NVIDIA binary OpenGL/GLX library (GLVND variant)
libgldispatch0-nvidia               Vendor neutral GL dispatch library -- libGLdispatch
libgles-nvidia1                     NVIDIA binary OpenGL|ES 1.x library
libgles-nvidia2                     NVIDIA binary OpenGL|ES 2.x library
libgles1-glvnd-nvidia               NVIDIA binary OpenGL|ES 1.x GLVND stub library
libgles2-glvnd-nvidia               NVIDIA binary OpenGL|ES 2.x GLVND stub library
libglx-nvidia0                      NVIDIA binary GLX library
libglx0-glvnd-nvidia                Vendor neutral GL dispatch library -- libGLX
libnvidia-cfg1                      NVIDIA binary OpenGL/GLX configuration library
libnvidia-eglcore                   NVIDIA binary EGL core libraries
libnvidia-glcore                    NVIDIA binary OpenGL/GLX core libraries
libnvidia-ml1                       NVIDIA Management Library (NVML) runtime library
libopengl0-glvnd-nvidia             Vendor neutral GL dispatch library -- libOpenGL
nvidia-alternative                  allows the selection of NVIDIA as GLX provider
nvidia-detect                       NVIDIA GPU detection utility
nvidia-driver                       NVIDIA metapackage
nvidia-driver-bin                   NVIDIA driver support binaries
nvidia-driver-libs                  NVIDIA metapackage (OpenGL/GLX/EGL/GLES libraries)
nvidia-egl-common                   NVIDIA binary EGL driver - common files
nvidia-egl-icd                      NVIDIA EGL installable client driver (ICD)
nvidia-kernel-dkms                  NVIDIA binary kernel module DKMS source
nvidia-kernel-support               NVIDIA binary kernel module support files
nvidia-legacy-check                 check for NVIDIA GPUs requiring a legacy driver
nvidia-vdpau-driver                 Video Decode and Presentation API for Unix - NVIDIA dr
nvidia-vulkan-common                NVIDIA Vulkan driver - common files
nvidia-vulkan-icd                   NVIDIA Vulkan installable client driver (ICD)
xserver-xorg-video-nvidia           NVIDIA binary Xorg driver

                 Contrib packages installed on rig                                                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                               
glx-alternative-mesa                allows the selection of MESA as GLX provider                                                                                                                                                                                               
glx-alternative-nvidia              allows the selection of NVIDIA as GLX provider                                                                                                                                                                                             
glx-diversions                      prepare for using accelerated GLX implementations from                                                                                                                                                                                     
nvidia-installer-cleanup            cleanup after driver installation with the nvidia-inst                                                                                                                                                                                     
nvidia-kernel-common                NVIDIA binary kernel module support files                                                                                                                                                                                                  
nvidia-modprobe                     utility to load NVIDIA kernel modules and create devic                                                                                                                                                                                     
nvidia-persistenced                 daemon to maintain persistent software state in the NV                                                                                                                                                                                     
nvidia-settings                     tool for configuring the NVIDIA graphics driver                                                                                                                                                                                            
nvidia-support                      NVIDIA binary graphics driver support files                                                                                                                                                                                                
update-glx                          utility for switching the GLX implementation                                                                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                                                                                                                               
  31 non-free packages, 1.9% of 1636 installed packages.                                                                                                                                                                                                                       
  10 contrib packages, 0.6% of 1636 installed packages.   

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok