Nvidia GeForce RTX/GTX Turing Ailesi (2018-2019)
1 1

Bu konuda 730 mesaj var

rtx 2070 ile 2k çözünürlük te 33fps veriyor :D 

Acaba hersey rt ile mi yapılmış yoksa kısıtlı mı bilgim yok tabi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tum isiklandirma RT. Path tracing denilen bir yontem kullaniyor.

 

Ray tracing'de her isik kaynagindan etrafa isin cekiliyor, path tracing'de kameradan isin cekerek baslaniyor, bize gorunur yerler tespit edilip onlardan isik kaynagina dogru geri giden bir yaklasim kullanilarak nerelerin isiklandirilacagi limitlenerek sadece gordugumuz yerlere etki eden isiklar hesaplaniyor (benim anladigim kadariyla). Yine ayni ray tracing ve denoising donanimi kullanilmis oluyor ama biraz daha akillica kullaniliyor. Filmlerde ray tracing kullaniliyor denildiginde kastedilen yontem bu aslinda.

 

 

Battlefield gibi orneklerde hybrid rendering kullaniliyor, melez/ara cozum, cogu sey eskisi gibi ama sadece belli efektler icin ray tracing kullaniliyor (mesela yansimalar, veya Tomb Raider orneginde karakter golgeleri vs). Burada butun ekran goruntusu ray tracing tabanli.

 

Quake 2'nin kaynak kodu acik oldugu icin bu sekilde grafik/renderer kodunu degistirmek mumkun. Oyun vaktiyle lightmap kullanarak multitexturing ile hizli sekilde ortam sabit isiklandirma ile kaplayan ilk oyunlardandi, takip eden bir cok oyun ya bu oyunun motorunu kullanmisti, ya da ayni yontemi kendileri adapte etmisti. Lightmap'ler sabit isiklandirma ile oyunun harita editorunde hazirlanan "isik buradaysa burasi daha acik, surasi daha koyu olur" seklinde bir kaplama. Isiklarin renkleri de eklendiginde boyle sabit bir goruntu veriyor:

3colors-00.jpg

 

Bunun ustune doku kaplamalari eklendiginde nihai goruntu olusturuluyor.

 

Hala oyunlarda isiklandirmanin cogu bu sekilde sabit hazirlaniyor. Quake1-2-3 boyleydi. Doom3'te unified isiklandirma yapalim dediler, golgelerin neredeyse hepsi aninda hesaplaniyordu fakat kullanilan teknikle koyu golgeler ve cogu karanlik bir goruntu elde ediliyordu. Hareketli isiklarda ve karakterlerde shadow volume, sabit ortamda yine Quake'teki gibi lightmap kullanilan bir orta yolu tutturdu oyunlar. Simdi path tracing/ray tracing ile gercek zamanli yapilan isiklandirma bu eskinin lightmap'leri gibi yumusak kenarli, guzel gorunumlu, fakat Doom3'teki gibi gercek zamanli, yani isik kaynagi hareket ettiginde, veya yeni bir isik kaynagi eklendiginde, veya karakterin biri isik kaynaginin onunden gectiginde vs. tum sahne etkileniyor.

 

Bir donemin teknolojisinin ilk baba ornegini alip gelecegin teknolojisi adapte edildiginde nasil o isiklandirmanin dinamik hale geldiginin ornek demosunu hazirlamislar. Bunu Doom 3 icin yapsalar millet anlayacak aslinda aradaki farki ama konunun meraklisi icin bu Quake 2 ornegi de cok ilgi cekici. Ilk defa bir oyunun isiklandirmasi filmlerde kullanilan teknikle yapilmis oluyor.

 

Tabi bir isigin carptigi yerden yansiyip baska yuzeyi aydinlatmasi (bounce) hesaplari gibi parametreler limitlenebiliyor performans icin. Yani film icin bu teknik kullanildiginda bir saniyede 24 resim seklinde goruntunun her resmini hazirlamak icin saatler harcayacak sekilde bu parametreler yuksek tutulabilir ama oyun icin 60 fps isteniyorsa saniyede 60 resim cizilmesi lazim, saatler suren isi 16 milisaniyede yapmak lazim, ona gore bu bounce sayisi gibi parametrelerin belli seviyede limitlenmesi lazim. O yuzden tam film kalitesinde goruntu iddia edilemeyebilir ama kullanilan teknik ayni, bunun gercek zamanli ilk ornegi onumuzde, bunu hizlandiran donanim tasariminin ilk ornegi onumuzde, transistor sayisi artip bu donanim unitelerinin sayisi yukseldikce film kalitesi ile gorulebilir fark kapanacak. Isigin 1000 defa sekmesi ile olusan goruntu ile 10000 defa sekmesi arasinda olusan goruntu farkli olmadigi icin, yani bounce sayisi ile kalite artisi arasinda diminishing returns (azalan verim) soz konusu oldugu icin "senin gercek zamanli elde edecegin kalite artacak da filmde elde edilen kalite artmayacak mi, nasil yakalayacaksin onu" diye dusunmemek lazim.

 

Ote yandan "hede hodo, ne gereks var yea" demek her zaman tutan bir soylem. 1080p cikar "ya insan gozu 720 otesini gormez zaten" diye .ok atilir. Sonra siz 1080p aldiginizda 1080p sahane olur, ertesi gun 4K cikar, "ya ne gerek var ona" denir. 4K aldiginizda "uf babam o ne" olur, "4K altina mi dusecegim RT icin" denir sanki anasinin karnindan 4K ile cikmis gibi. Ama yarin 4K'da RT oyunlar kullanirken "RT oncesi ne yapiyorduk biz azizim ya" denir, sorun degil. Aynisi frame per second icin de gecerli. 20 yildir degisen adresi ve kitlesi ile ayni forum, ayni hobi, ayni muhabbet. Once "ya 24 fps yeterli zaten, bak filmler de onu kullaniyor", sonra "60 fps'nin ustu gereksiz", sonra "60 fps altina dusmemesi icin asagi yukari 90 fps ortalama lazim" sonra "144hz'in altini kullanirsam kor olurum, fps olimpiyatlarinda siralamami kaybederim"...

 

Yarinin teknolojisi, yarin AMD de yapinca ovguleri dinleriz, hele Intel veya AMD one gecerse "offf, kodular mi nvidia'ya" diye bir anda cok onem kazanir RT. Bugun "gereksiz, cok gereksiz".

 

PS: Bende yok RTX kart. Gereksiz pahali, ama teknoloji gereksiz degil. Sezar'in hakki Sezar'a.

epi tarafından düzenlendi
Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kartlar çıktı, hiç konuşulmamış. Gerçi konuşacak pek bir şey yok ama yine de ufak bir gelişme var diye bakılabilir. Özellikle 2060 super'e bakılabilir. 8 gb'a çıkmış bellek. Ama 2070 super de güzel f/p sunuyor, eski haline göre.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 03.07.2019 at 19:38, wazzap said:

Radeon VII daha da bir yalan oldu. :D

 

O çıktığında da yalandı zaten. Daha iyi bir kartı 2 yıl önce aynı fiyata sunmuştu Nvidia. 7nm'nin test sürüşüydü o kart.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Neural rendering oyunlarda buyuk devrim olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=2xWnOL5bts8

 

RTX'lerdeki Tensor Core'lar bu is icin kullanilabilir. Yeni gelecek konsollarin donanimi yeterince guclu olursa belki onlarin omru icerisinde bu isleri benzer kalitede gercek zamanli yapan algoritmalar hazirlanir, oyunlardaki grafik kalitesinde radikal bir sicrayisin ilk orneklerini gorebiliriz. Gercek dunyadan alinan goruntulerden ortamin modelini olusturma konusundaki calismalar bu tarz neural rendering ile birlesirse sonuc acayip olur.

 

Gercek zamanli rendering'de tum ortamin bu sekilde hazirlanmasina daha vakit olabilir. Buradaki gibi 2D goruntuden yeni 2D goruntu elde edilmesinin gercek zamanli yapilmasina da vakit olabilir. Ama hybrid/melez cozumler cok ilginc olabilir. Her zamanki gibi 3D hazirlanmis bir karakterin uzerinden butun derinlik ve isiklandirma bilgisine mukemmel erisimi olan oyun motorunun o karakterin sadece yuzunu gercek bir yuzle degistirmesi 2D videoyu analiz edip yuzu degistirmesinden cok daha kolay olacaktir. Yani su alttakini yapan algoritmanin erisimi olan veri cok daha kisitli aslinda:

https://www.youtube.com/watch?v=UlvoEW7l5rs

 

Meshur Half-Life 2 G-man videosunun oyunun rendering motoru tarafindan G-man'in yuz modelinin butun ayrintilari ve ortam isiklandirmasinin butun ayrintilari bilinerek gercek bir insanin (mesela Jordan Peterson) yuzunden alinan goruntulerle gercek zamanli yeniden sekillendirilmesi animasyondan daha gercekci sonuclar verebilir.

 

Burada kastettigim teknik gercek insanlarin yuzlerini tarayarak doku elde edip bu dokunun giydirildigi modele animasyon uygulamaktan farkli. Yine oyun motoru ilk etapta G-man'in yuz ifadesini animasyon sistemi ile belirliyor, bunu takiben neural network gercek bir insanin farkli videolarini tarayarak o animasyona denk gelen gercek goruntuyu kullanip nihai goruntuyu olusturuyor. Oyun motorunun G-man'e verecegi animasyonlar bastan belli oldugu icin bunlari kullanarak train edilen bir network hangi animasyona Jordan Peterson'in hangi videosundaki verinin denk geldigini bildigi icin bu training supercomputer'da bir kez yapilip nvidia'nin driver'larina yuklendiginde Tensor Core'lar bu islemi gercek zamanli yapabilir.

 

Global Illumination vb. gelismis efektlerin path tracing ile donanimda gercek zamanli yapildigi bir oyunda karakterlerin yuzleri de gercek oyunculardan goruntulerle neural rendering teknikleri kullanilarak degistirildiginde, isiklandirmanin etkisinin birebir korunmasi mumkun olursa elde edilen kalite gercek hayat seviyesine olmasa da Marvel filmlerinin tarzina yaklasabilir. Iron Man maskesi Robert Downey Jr'in yuzune inmeden once zirhin kenarlarinin dusurdugu golge ile yuzun golgelendirilmesi gercek hayat kadar mukemmel olmuyor ama sonuc cogu zaman etkileyici oluyor. O tarzin nispeten dusuk cozunurluklusu gibi bir sonuc elde edilebilir.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2080 super çıkmış. Eskisinden azcık daha hızlı. 700 dolar. Full gpu olmuş. Bellek 15,5 ghz olmuş. Gpu hızı da artmış. Ama belek miktarı aynı. 700 dolar verip hala 8 gb bellekle sınırlı kalacak olmak pek hoş değil.

 

Özetle alınmaz. Turing'in saçma yapısı ve fiyatları devam ediyor. Şu 7nm otursa da artık 200 dolara orta sınıf kart dönemine geri dönsek.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2080 Super bir taraftan da en tırt Super. 2060 ve 2070 kartların Super versiyonları Super olmayan versiyonlarına göre %15-20 gibi elle tutulur bir performans avantajı sağlarken 2080 Super'de bu oran %7-8 civarında.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2060 ve 2070 Super kartlar hakkında bir iddia var. Deniliyor ki 2060 Super ve 2070 Super'lerin bazı örneklerinin Süper olmayan üst modelin yazılımsal olarak kırpılmış halı olma ihtimali varmış. Yani teorik olarak bios güncellemesi ile 2070 Super 2080'e, 2060 Super'in 2070'e dönüştürülebilme ihtimali konuşuyor.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 01.08.2019 at 09:41, Whooosh said:

2060 ve 2070 Super kartlar hakkında bir iddia var. Deniliyor ki 2060 Super ve 2070 Super'lerin bazı örneklerinin Süper olmayan üst modelin yazılımsal olarak kırpılmış halı olma ihtimali varmış. Yani teorik olarak bios güncellemesi ile 2070 Super 2080'e, 2060 Super'in 2070'e dönüştürülebilme ihtimali konuşuyor.

E bu mümkün zaten. Yani ihtimal dahilinde. Kullanılan gpular ortada.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu güne kadar ihtimal dahilinde değildi çünkü uzun zamandır gpu üreticileri gpu'nun kullanılmayan (yada bozuk) kısımlarının lazerle fiziksel olarak bağlantısını keserek alt model olarak üreticilere gönderiyorlardı. 2060 ve 2070 Super'de ise üreticilere ayrıca bir opsiyon daha bırakılmış. Üretici doğrudan 2060 ve 2070 Super yongası kullanabildiği gibi isterse elindeki sağlam 2070 yada 2080 yongalarını bios ile yazılımsal olarak kapatarak 2060 yada 2070 Super olarak kullanabilirler deniliyor.

 

Bu bir pazarlama taktiği de olabilir. Eğer 2060 ve 2070 Super kartların satışları Nvidia'nın beklediği şekilde gitmiyor ise ve AMD'nin fiyat konusunda Nvidia'ya attığı çalım işe yaradıysa Nvidia 2060 ve 2070 Super kartları daha cazip hale getirmek için fiyat kırmaktansa böyle bir oyunun içine girmiş olabilir.

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sanki yeni gibi duyurmuşlar ama reklam içerikli olduğu çok belli. RTX'e özel bir durum değil ve yeni hiç değil.
10bit özelliğini adobe uygulamalarında eskiden yeniye nvidia gpu'lu macbook pro ve pc'de zaten kullanıyorduk.
Şimdi bakıyorum da yazım yanlışı da olabilir çünkü bu yeni sürüm studio driverlar ile 30bit görüntü desteği geldi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

10-bit görüntü çıkışını sadece Quadro kartlar verebiliyordu. NVIDIA'nın yaptığı, bu kısıtlamayı Geforce serisinde kaldırmaktan ibaret.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Resmi olarak Windows 7'de DX11 Fullscreen de 10-bit destekliyordu GeForce. Hatta MPC HC'nin içinde madvr filtreleri bile bunu kullanmaya başlamıştı videolarda. Yanılmıyorsam linux tarafında direk bu destek vardı resmi olarak. Mac'te ise el capitanda kullanılmaya başlandı. Oyunların bazıları resmi olarak destekliyordu. Nvidia bu konuyu açıklamıştı fakat şu an adres boşa düşüyor, waybackmachine'de de gözükmüyor. 2016'dan beri de DP ile 10-bit çıkış alabiliyorsunuz windows tarafında. Petapixel' de vardı bu konu.

 

http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3011/~/10-bit-per-color-support-on-nvidia-geforce-gpus

 

Belki dithering ile hallediyordu fakat klasik gradient testinde anlıyordunuz bunu zaten. Bir satırı silip "waaaaoowww" dedirticek hareket yaptılar işte neyse ne marketing aldı bizi bizden :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
33 dakika önce, omertocarlos said:

Bir satırı silip "waaaaoowww" dedirticek hareket yaptılar işte

 

Satır bile silmemişlerdir inan ki. Yaptıkları şey, onay kutucuğuna bir "tik" koymaktan ibaret :D 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sanirim burada sadece monitore verilen goruntunun formatindan degil, editing asamasinda GPU’da hizlandirilan Adobe uygulamalarinin kullandigi internal precision’dan soz ediliyor. Video editing diliyle: (1) After Effects goruntuyu export ederken bir derinlik kullaniyor, (2) editing penceresinde gordugunuz preview bir derinlik kullaniyor, (3) sizin ekrana verdiginiz goruntu bir derinlik formatinda, burada sadece 3 degil ayni zamanda 2'den de soz ediliyor diye tahmin ediyorum. (Ortalama kullaniciyi ilgilendiren bir durum oldugunu sanmiyorum).

 

Driver ayarlari konusunda: monitore verilen goruntude iki kez conversion olup kayiplara yol acmamasi icin full range RGB kullanilmasi tavsiye ediliyor diye hatirliyorum (ama yaniliyor olabilirim).

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Nvidia 2080 TI super duyurusu yapabilirmiş, belki bu hamleden sonra 2080TI'yi kaldırırlar. yüksek maliyetli GPU'yu daha kaliteli PCB ile sunup belleği 16gbps'lik hızda 12gb kapasiteye çıkarıp sunması ihtimali varmış.

 

https://www.donanimhaber.com/Nvidia-RTX-2080-Ti-Super-hazirliyor-olabilir--113382

yıllardıronlineolmayanadam tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok