CPU savaşları
3 3

Bu konuda 1.201 mesaj var

Anladigim kadariyla oyun icin hazir makine alanlara ittiriyorlar bu %1 hizli ama $100 pahali islemcileri (iki markada da).

RTX 4090 olan hazir makine alayim deseniz Dell'in Alienware'i bilinen marka, gereksiz kazik.

Corsair Vengeance var, ondan cok daha hesapli, hafizasi da daha hizli.

Onda bile islemci olarak ust modeli secmedikce 4090 secenek olarak cikmiyor. 4080'de kaliyor. Yani sunulan seceneklerde "i7 alayim, arada fark cok az, parami ekran kartina vereyim" diye bir sey yok. AMD olsun derseniz 7900X var, sistem $50 daha pahaliya geliyor, daha hizli da olmuyor. Oyun benchmarklarina bakilirsa daha yavas oluyor,

Isinin dogasi geregi en hizli islemciye ihtiyaci olana hitap eder belki ama o kadar paralellestirilebilen isler yapanlar da coklu islemcili sistemleri tercih ederler diye tahmin ediyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çok fazla çekirdekli cpu aldığında şöyle bir sıkıntıyla karşılaşılabiliyor şayet çok çekirdek gerektiren iş yapıyorsan. Örneğin 16gb ram aldın 4 çekirdek cpu aldın tamam. 4 çekirdeği dolduracak şekilde hesap kitap kürek yaptın ok. Aynı işi 16 çekirdek 16gb ramlı sistemde yapmaya çalıştığında kullanılan algoritmanın ölçeklenebilirliğine göre RAM miktarı 16 çekirdek için yetersiz kalıyor. Ayrıca çift kanal bellek arayüzünün 16 çekirdek cpularda bazen ciddi darboğaza neden olduğunu da yazmıştı phoronix özellikle hesaplama ağırlıklı rama yüklenen uygulamalarda. O nedenle o arada bir denge yakalamadığın sürece masaüstünde çok çekirdek çok saçma. 

Evde çok ram gereken işler için koşturduğum 2 tane makina var. Biri 8 çekirdek Xeon 2690 64 gb quad channel (masaüstü olarak da kullanıyorum ubuntu 22.04 ile) öbürü 2x Xeon L5640 (12 çekirdek toplam) 96gb triple channel makina (debian11). Bu kadar eski makinalarla ne yapıyorsun denebilir. Valla işimi gördüğü sürece değiştiresim yok. Koyuyorum hesabı kitabı sabah kadar bilemedin öğleye kadar işimi görüyor. Olmadı şirkette VPN ile bağlandığım 2 tane de sunucu var biri 2x EPYC 7483 1TB ram öbürü de 2x Xeon 2450v2 256gb ram. Bunlar da debian11. i5 9500 makina var windows 11. Çok çok çalışmayan oyun olursa oraya yoksa Proton saolsun akıyo. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Pandemi, mining, scalping cilginliginda GPU bulunamadiginda millet hazir makinelere saldirdi.

eBay GPU’su cikartilmis makinelerle dolmustu. Hazir aliyor, GPU’sunu ya kendine aliyor, ya da pahaliya satiyor. Makinenin kalani da isine yaramayacagindan ayri satiyor.

O donemin verisiyle forecast yapan tedarik zinciri analizcileri bu yil da cok hazir makine satacagiz diye ellerini ovusturuyordur.

4090’li hazir makine siparisleri daha alicinin eline ulasmadi. En iyiyi istedigi icin siparis verdiyse simdi 4090Ti haberleri sizdikca iptaller geliyordur.

Bugun $4000 olan makineler seneye ikinci elde $2000 olacak bu gidisle.

Ya da enflasyon alip basini gidecek, gidim hizli Ti’lara $1000 fark isteyecekler. (Zaten asagi indikce fiyat/performans iyilesmedigi icin 4090 iyi gozukuyordu, iyice olur)

La iki oyun oynuyoruz alti ustu. Hobi/ilgi alani olmasa bu kadar takip edeni ruh hastasi diye iceri tikarlar.

Numarasini hatirlamiyorum ama Intel’den bir islemci almistim, hayatimda ilk defa kasa disina soguk hava ufluyor diye agzim acik bakmistim. Sadece GPU upgrade’i ile 10 yil goturmustu (daha oncesinde hayal bile etmedigim bir sey). AMD’den TSMC uretimi, 3D falan derken oyle bir sey gelirse sapka cikaracagim. Ama herhalde bu nesilde zor.

Intel nasil GPU piyasasinda yer edineyim diye fiyat kiriyorsa buraya da ucuncu bir oyuncu lazim. ARM tabanli Windows modelini oturtsalar yolu acilacak. O zamana kadar o $50 Duron’lar tatli bir ani olarak kalacak herhalde.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://www.hd-tecnologia.com/segun-amd-el-ryzen-9-7950x3d-es-6-mas-rapido-que-el-i9-13900k-y-16-mas-rapido-que-el-ryzen-9-7950x-en-juegos/

Sizan sonuclar dogruysa oyun performansinda 7950X3D 13900KS'yi yakaliyor gibi gozukuyor (edit: yakaliyor dedim cunku tablolar KS degil, K ile, K'nin bir tik onunde).

Bir yandan daha ileri uretim teknolojisi kullanarak Intel'i anca yakalayabilmeleri tasarim konusunda Intel muhendislerinin basarisidir, onlarin haklarini teslim etmek gerekir. Diger yandan son kullanici icin onemli olan nihai performans ve fiyattir, o yuzden bu yeni 3D islemcilerin de hakkini tesim etmek gerekir.

7900X3D ve 7800X3D sonuclarini gormek lazim. Fiyat/performans iyi olabilir, onlar daha ilginc olabilir. Hazir satilan oyun makinelerinde 7950X'a o kadar para verenler de kina yakarlar artik.

Tabloda gorulmeyenler

Islemci limitine takilmasiyla meshur Flight Sim ve Matrix Awakens demosu gibi 4090'un ekstra gucunun atil kaldigi, FPS'nin limitli kaldigi iki ornegi ozellikle takip edecegim, bu tablolarda yok zira bunlar AMD'nin sectigi benchmarklar. Bir de Unity'de falan gomulu gelip kullanilan PhysX gibi fizik motorlarinin performansi benim icin onemli. Oyunlarda islemci darbogazi bunlarda. Trafik/kalabalik ve fizikler. O iki sistemin sonuclarini yan yana koyan videolarda "Matrix Awakens sehrinde su islemci onde, trafigi kokleyince arayi iyice aciyor" desin, Flight Sim'de de o islemci onde olsun, diger tablolardan daha onemli benim gozumde. Witcher da boyle olabilir, kalabaligin oldugu bolumlere gelince FPS'nin dusmedigi islemci daha iyidir. 4090 yanina koydugun seyin sana ortalama oyunda 3-5 fps daha vermesi degil, bu tarz islemci limitine takilan yerlerde 30fps dusurmemesi onemli.

A. Bunlarda AMD 3D islemcileriyle one gecmeyi becerirse bir ilk olur. Ozellikle "7800X3D bile bunlarda one geciyor" gibi bir durum olursa takdir etmek gerekir.

B. Aksine bunlarda Intel onde olursa "bazi oyunda o, bazi oyunlarda oteki" durumu olusur, benim icin ibre halen (simdilik, C'ye kadar) Intel'den yana olur.

Daha once not dustugumuz gibi, AMD'de tampon bellegi cok olan cekirdek ayri, boost clock ile saat hizi yuksek olan cekirdek ayri. Intel'de tampon bellegi bol ve boost clock'la saat hizi da yuksek olan cekirdek ayni cekirdek. Bunun sagladigi avantaja ragmen gercekten islemci limitine takilan uc durumlarda da Intel one gecemiyorsa bir donum noktasi olabilir.

C. AMD bu orneklerde one gecemese bile yakin performans veriyorsa, ozellikle 7800X3D bile yakin performans veriyorsa bir sonraki seride Intel'i iyice zorlayabilir. Bunlar tam meridyene denk gelen islemciler olabilir.

Intel'in GPU'larda yaptigi gibi AMD de CPU'larda "performans seviyesi icin oldukca iyi fiyat seviyesi" hedefiyle urun sunmus olsa daha cok ilgiyi ve destegi hak ederlerdi. Belki 7800X3D ile biraz oraya dogru yanasirlar.

AMD one gecmis, Intel one gecmis, sahsen umurumda degil. Ikisi islemci tasarimina farkli yaklasimlar getiriyor, o yuzden ilgincler. Hangi yaklasimin daha etkin sonuc verdigini gormek benim icin daha onemli. Zamanla Intel'in P ve E core yaklasimi (ARM ve Apple'dan calistigini bildigimiz yaklasim) ve AMD'nin stacked 3D hafiza yaklasimi tek pakette birlesebilir veya 3D stack etmek isinma konusunda sikintiya yol actigi icin E ve P core yanina bir de bol tamponlu single core ile uclu chiplet yaklasimini tercih etmek daha iyi sonuc verebilir. Bu nesilden elde ettikleri veriler ve arka planda devam eden arge ile onun yonunu ciziyor olacaklar.

Bir seyi tutturamadim: GPU'lar paralel islem yaptigi icin chiplet yaklasimi orada basarili olur diyordum, olmadi. Aksine CPU'da basarili oldu. O beni sasirtti acikcasi. Eger onun sebebi AMD'nin GPU tasariminda basarili olamamasiysa nvidia bir gun chiplet'e gecerse buyuk sicrama olur. Birbirine paralel paketlenecek birimleri bir cekirdek digerinden sonuc beklemeyecek sekilde tasarlayarak chiplet yoluna gidebilirlerse (mumkunse) belki bu cekirdekler arasindaki baglanti hizinin onemi azalir. Bu sekilde ARM tabanli APU/SOC da uretebilirlerse nvidia'nin da islemci arenasina saglam girisini gorebiliriz.

Uc koldan geliyorlar. Intel islemci mimarisini iyi rafine etti. nvidia GPU mimarisini iyi rafine etti. Intel ve nvidia ayni zamanda tensor core'larla AI isine giristi. AMD ise uretim teknolojilerindeki gelismeleri kullanacak tasarimlara diger ikisinden once giristi. Bunlarin birlestigi noktada uygulamanin islem yukune gore kendi icinde guc dagitimini duzgun yapip anlik gereksinime gore sagini komple kapatip soluna hayvan gibi yuklenen islemciler uretmede iyice esneklik saglayan mimariler olacak. Chiplet tasarimi GPU'da tutmasa bile GPU'su kendi icinde tek cekirdek, kalan kismi ayri cekirdekler seklinde paketlenerek iyice optimizasyonun dibine vurulmus chiplet APU'lar mumkun olmali. Donanim meraklisiyiz, bu gelismeler bu yuzden ilginc.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://www.youtube.com/watch?v=9gCzXdLmjPY

Gamers Nexus: AMD Ryzen 9 7950X3D CPU Review & Benchmarks

 

7950X3D 

  • Bir yandan avg fps'de 13900K onune gecebiliyor.
  • SOTTR'da ciddi fark atiyor. Onda 5800X3D de canavar.
  • Diger yandan 1% low fps ve 0.1% low fps 13700K altinda kalabiliyor.
  • Bu sonuclar yeni driverlariyla. Yoksa 7950X gerisinde kaliyor.
  • 7800X3D oyunlar icin genelde daha iyi olacak.

Evet, islemcilerin yapisi bu kadar guc dengeleme optimizasyonlarina bagimli hale geldigi icin tipki nvidia-AMD karsilastirmasinda oldugu gibi, Intel-AMD karsilastirmasinda da sadece metalin kendisine degil, onun icin hazirlanan yazilimin kalitesine de bakmak gerekiyor. Gerci eskiden de Intel compiler kalitesiyle performanstan kazaniyor denirdi, onun devami gozuyle bakilabilir.

Metal'e bakinca 

  • Uretim teknolojisi daha ileri
  • E & P core tarzi optimizasyon yerine bol cache az cache seklinde ayrim var
  • Fakat max saat hizina cikan cekirdek bol cache cekirdek degil.

Dolayisiyla yazilim optimizasyonun kalitesi her oyunda/uygulamada sonucu belirleyebilir.

AMD... Surucu/yazilim...  :icon_think:

7800X3D'de cekirdek sayisi daha az ama saat hizi daha yuksek, oyunlarda fiyat/performans olarak cazip olacak (edit: tamponlu islemcinin saat hizi boost ediliyor zira tek islemci grubu var. 7950X3D'deki ikinci cekirdek grubunu disable ederek bunun nasil performans verecegini test edelim diye yapilan benchmarklarda oyunlarda genelde 7950X3D'nin onunde). AMD'nin yazilim optimizasyonuna da daha az bel baglanir (7950X3D'a kiyasla). Daha dusuk elektrik faturasi da Intel'e gore bonusu olur.

Yoksa 13700K hala oyunlar icin daha cazip (7950X3D'e gore). Elinde 13700K olanin donup buna bakmasina gerek yok. Ama bugun sifirdan makine kuran 7800X3D'e bakmali.

Performance/watt'ta 7950X hala ilk sirada. Multitask performansi ve energi etkinliginin onemli oldugu alanlarda (ben programciyim, server kuruyorum diyen arkadaslar icin) saglam tercih.

Blender, compiler, compression, video editing, image editing gibi cok cekirdegin farkinin belli oldugu karsilastirmalarda 13900K ile basabas sayilir. 7800X3D yerine 7950X3D veya 13900K almak icin bu tarz islerde kullanip o performans artisina ihtiyac duymak lazim. Yoksa 7800X3D daha ucuz ve oyunlarda daha hizli.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Windows ortamında AMD nin sürücüsü olmadan core parking yapamıyor dolayısıyla performans düşüyor. Yazılım ilginç şekilde çok kişinin belki sevmediği Xbox Bar uygulamasına bağlı o söylüyor drivera bu sistemde oyun oynanıyor bak demek adına. 

Linux öyle değil. Kernel 6.2 ile phoronix in yaptığı benchmarklarda core selection u auto bırakıp UEFI de sonrasında yapılan benchlerde bir iki nokta dışında 7950X3D 7950X den hızlı ve daha az yakıyor. Daha da soğuk üstelik. Açıkçası 7950 nin X olmayan sürümünü yapmak yerine X3D yi her ikisi yerine geçecek bir konuma yerleştirmişler. Gönül isterdi bu heterojenlik olmasın tek bir havuzda toplansın cache ancak buna da şükür. 7950X3D linux ortamı için alınası bir CPU olmuş. 

Hayırlı olsun ne diyelim. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 2/28/2023 at 5:53 AM, SkyWarrior said:

Gönül isterdi bu heterojenlik olmasın tek bir havuzda toplansın cache ancak buna da şükür. 7950X3D linux ortamı için alınası bir CPU olmuş. 

 

7800X3D oyle olacak (tek cekirdek grubu). Oyunlar soz konusu oldugunda 8 cekirdek 16 thread ustu istisnalar haric %2 kazanc anca getirir, o istisnalarda bile 7800X3D yuksek single core performansi ve cache'i ile one gecebilir. Yani en yuksek oyun performansi olan islemci bu olmali. Fiyati da dusuk oldugu icin saglam ilgi gormesi lazim.

Ama hem multi-thread islerde, hem oyun performansinda guclu olsun dendiginde 13900K/7950X3D gibi degil tabi. Yani bu nesil AMD uretim teknolojisi avantajini kullanip "her is icin tartismasiz en iyi" islemci yapmadi.

7800X3D benchmarklarini merakla bekliyorum.

Benim gozumde

1. "Oyun performansi / fiyat" krali olacagi kesin,

2."Oyun performansi / guc tuketimi" krali olacagi kesin,

3. "Ortalama oyun performans" krali da olmasini bekliyorum.

4. Oyunlarin %95-99'unda onde olarak fiyata, guc tuketimine, ortalamaya bakmadan "saf oyun performans krali" olmasi da mumkun.

5. Cok cekirdege bagimli is icin geride olacak. Bir kac oyunda bu sebeple geride kalabilir. Bunlar aslinda GPU driver'larinin abandigi oyunlarsa zamanla yeni GPU suruculeri ile tablo degisebilir.

 

Hadi bir ufak tas da atayim...

Suranin benchmarklarina bakmayin, buranin benchmarklarina bakmayin, AMD'yi kotu gosteriyor diyenler simdi 7800X3D icin "bakin bakin" diyor olacak cunku diger benchmark'lar multithreading performansi sebebiyle Intel'i onde gosteriyor olacak :mrgreen: 

 

dipnot: Corsair falan kendin sifirdan toplasan daha ucuza gelmeyecek makineler satabiliyor (ama mesela 13700K secersen 4090 secenek olacak cikmiyor, max perf/fiyat tutturamiyorsun). $4-5K'ya RTX 4090 hazir makine satan firmalar buna 7800X3D yerine 7950X3D koyarsa "iste siz boyle odun oldugunuz icin kendimiz topluyoruz" seklinde 7800X3D tam merakli islemcisi olur.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

7800X3D öyle olacağını ön görmüş ki AMD daha çıkmadan kolunu bacağını kırpmış OC yi nerdeyse uygulanamaz hale getirip frekanslarını aşağıda tutarak. Bu über saçma davranış. Sırf bu sebeple 3 kuruş daha vereyim ama en azından fazladan threadler gelsin diye 7950X3D y e geçecek ve oyunlarda diğer çekirdekler nasılsa kapanıyor rahat rahat oynuyorum diyen bir sürü insan olacak gibi geliyor. Tıpkı sırf fazladan çekirdek var diye i9 12900K yı seçip i7 12700K yi hiç görmeyenler gibi. Hoş intelin fiyatlandırması onu adam gibi bir yere koyamadı ama olsun. Gönül isterdi ki intel bir i6 12650K işlemci çıkartsın sadece Performans çekirdekleri ve 8 adet olan. Tuhaf bir yer olurdu o CPU nun konumlanacağı nokta ama 5800X3D nin tam manasıyla rakibi olurdu. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
49 minutes ago, SkyWarrior said:

7800X3D öyle olacağını ön görmüş ki AMD daha çıkmadan kolunu bacağını kırpmış OC yi nerdeyse uygulanamaz hale getirip frekanslarını aşağıda tutarak. Bu über saçma davranış. Sırf bu sebeple 3 kuruş daha vereyim ama en azından fazladan threadler gelsin diye 7950X3D y e geçecek ve oyunlarda diğer çekirdekler nasılsa kapanıyor rahat rahat oynuyorum diyen bir sürü insan olacak gibi geliyor. Tıpkı sırf fazladan çekirdek var diye i9 12900K yı seçip i7 12700K yi hiç görmeyenler gibi. Hoş intelin fiyatlandırması onu adam gibi bir yere koyamadı ama olsun. Gönül isterdi ki intel bir i6 12650K işlemci çıkartsın sadece Performans çekirdekleri ve 8 adet olan. Tuhaf bir yer olurdu o CPU nun konumlanacağı nokta ama 5800X3D nin tam manasıyla rakibi olurdu. 

Evet, boost clock daha dusuk. Ama ek tamponun oldugu islemci grubunu boost ediyor. 7950X3D/7900X3D diger cekirdek grubunu boost ediyor.

Yani sadece 7800X3D'de Intel gibi hem yuksek tampon, hem yuksek saat hizi var.

Ben merakla bekliyorum sonuclari.

Tutarsa Intel de belki 8P 0E bol tampon bir islemci cikartir.

edit: 4P 4E de ilginc olabilir. Mesela konsol'da tek cekirdegin verildigi ses islerini burada bir E cekirdegi yer, ana single task'in yurudugu P cekirdeginin saat hizi daha da zorlanir...

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Windows 12 ile o gunun islemcilerini iyi gazlayacaklar anlasilan.

GPU performansi nesilden nesle %50-100 artabiliyor.
Multi-thread performansi nesilden nesle %50-100 artabiliyor.
Single-thread performansi sadece %10-15 artiyor.

Oyunlar/Fizikler hala single-thread performansina cok bagimli. Butun parcalar 2x performans verecek kadar hizlaniyor. Bu bolumu yavas kaliyor.

Bunu ek tampon ekleyerek, cikabildigi saat hizi (boost clock) yuksek P-core'lar barindirarak bu nesilde biraz ilerlettiler.

Sonraki nesillerde Intel 10/7nm'den 4, 3, 2, 1.8nm'e gececek. AMD de mimarisini gelistiriyor olacak. Ikisinin de tipki cep telefonu islemcileri ve Apple'in M1, M2'leri gibi AI'a ozel islem birimlerini ana islemciye dahil etmesi bekleniyor.

Windows 12 geldiginde bu AI trenine biniyor olacak. Yeni islemcileri bu sekilde gazlayacaklar. 

Kenarda atac seklinde cikan asistan'dan ChatGPT'ye geldik. Onu asistan seklinde isletim sistemine gommek, Star Trek gibi "komputer, bana sunu yap" seviyesine gelmek vakit alabilir tabi ama trend'den yararlanip urunlerini gazlamakta cok vakit kaybetmezler.

Eger oyun motorlarinin fizik motoru bolumleri o AI islemlerini kullanarak fizik hesaplamalarini hizlandiracak sekilde gelisirse, bu single-thread performansina bagimliliktan %50 oraninda kurtaracak bir sicrama yasanirsa muhtesem olur. 

Devrim niteliginde temel bir degisim degil. Fizik hesaplamalari gelmeden her seyi onceden cizelim seviyesinde bir paralellik degil. Yine fizik hesaplamalarini bekleyelim fakat o hesaplamalar CPU'daki AI birimlerinde calisan artificial neural network'lerle cok daha hizli yapilsin seklinde bir evrilme. Islemcilere gomulen tampon miktarindaki artis ve sistem hafizasinin yuksek hizli ve bol miktarli olmasi da bunun yuksek performansli olmasina yardimci olacaktir.

Oyun motorunun hala single-thread performansina bagimli olan ve AI birimleriyle kotarilamayan kismi da yine bu daha genis bellek ve az cekirdekte yuksek saat hizina gore optimize edilmis mimarilerle biraz daha hizlandirilir.

Buna ek olarak belki DLSS3 FG tarzi teknikler de "fizik hesaplamalari gelmeden her seyi onceden cizelim, son anda gelen fiziklere gore AI ile egip bukerek grafigi de son haline getirelim" seklinde gelisirse GPU'daki AI birimleri de o ise yarar. Onceki karedeki fizik bilgisiyle hersey cizilir, CPU'da AI da kullanilarak hizla hesaplanan yeni kare fizik bilgisi geldiginde ona uyacak sekilde bukulur, islenir.

Hem CPU'daki, hem GPU'daki bu teknikleri bir standart halinde oturtup (ismi ister DirectX olur, ister baska sey olur) destegini standartlastirabilirlerse hizli bir sicrama yasanabilir.

2024-2025 gibi bunlarin ilk orneklerini Windows'da goruruz. Sonra da bunu dogru duzgun yapan yeni nesil konsollar gelir.

Sonucta

  • 1.8-2nm'e de gecildigi icin saat hizi ve tampon miktari bugunden daha yuksek olacak.
  • Yapay zekaya ozel islemci cekirdekleri olacak.
  • Windows 12 bunlari duzgun kullanabildigini, uygulamaya gore islemciyi dizgun yonetebildigini iddia ediyor olacak.
  • Oyun motorlari bunlari duzgun kullanabildigini, eskiden darbogaz yaratan islemleri artik daha hizli yapabildigini iddia ediyor olacak.
  • Bunu standartlastirabilirlerse sicrama yasanabilir. Olmadi guzel pazarlama olur. Yani iki turlu de buna kalkismalarini beklerim.

Dandik fizikleri ve isiklandirmasi olan basit oyunlari 600-900fps calistirabilir hale geldik zaten. Kayadan duvara her seyi gercek hayattan scan edip aktariyorlar, sehirlerin haritasini cekip rule based scriptlerle bu taranmis icerigi birlestirerek oyun haritasina cevirmek de mumkun. Bu gelismeler olup yanina da gunun GPU'su gelince, karsindaki karakterin yapay zekasi da ChatGPT tadina gelince dunyanin bire bir kopyasinda gecen GTA gibi oyunlar o sehirde cekilmis film estetigine yaklasabilir.

 

edit:

AMD zaten chiplet tasarima gecti. Intel de geciyor, isimlendirmesini tile seklinde yapmis. DLSS benzeri XeSS icin kullandiklari GPU birimleri AI icin kullanilabilir. Yeni mimaride chiplet/tile yaklasimiyla CPU cekirdekleri yanina GPU cekirdekleri gelecegi biliniyor (APU, XPU, adina ne denirse artik). Mantik Apple'in M1, M2 tarzi tasarimiyla benzer. Genel islemler icin CPu cekirdekleri, matrix multiplication vb. AI'a uygun islemler icin ozellestirilmis birimler, aralarinda hizli baglantiyla tek pakette. Yeni islemcilerde Intel uretim teknolojisini de yenileyecek (ertelenmezse). Keske o chiplet'lerden biri de bol tamponlu, single task icin ozellestirilmis canavar bir single core olsa.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Of of of, 7800X3D umdugum gibi cikiyor galiba. Tam oyuncu islemcisi olabilir. (edit: Cok gaza gelmemeli tabi, AMD'nin sectigi sonuclar)

Yeni sistem kurani ilgilendirir, eldeki yeterliyse sonrakiler beklenir.

 

https://www.guru3d.com/news-story/ryzen-7-7800x3d-processor-outperforms-intel-core-i9-13900k-by-up-to-24according-to-amd-gaming-benchmarks.html

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 3/12/2023 at 5:52 PM, epi said:

Of of of, 7800X3D umdugum gibi cikiyor galiba. Tam oyuncu islemcisi olabilir. (edit: Cok gaza gelmemeli tabi, AMD'nin sectigi sonuclar)

Yeni sistem kurani ilgilendirir, eldeki yeterliyse sonrakiler beklenir.

 

https://www.guru3d.com/news-story/ryzen-7-7800x3d-processor-outperforms-intel-core-i9-13900k-by-up-to-24according-to-amd-gaming-benchmarks.html

Islemci iyi.

AMD bunu da musteriyi ..kmeye calisarak yaptigi halde fakir babasi gibi gezecek

https://youtu.be/nj4gn7od0jY

Ama olsun. Islemci iyi.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu işlemci yanma olayı BIOS ile alakalı sanırım.

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/12xmnk8/warning_amds_agesa_sandbox_just_sent_2v_to_my/

https://www.anandtech.com/show/18825/msi-addresses-cpu-voltages-on-am5-motherboards-for-ryzen-7000x3d-processors

MSI yeni BIOSları yakında çıkaracakmış ama bundan sonra sadece negatif voltaj verilecebilecekmişmişmiş...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 4/5/2023 at 4:53 PM, epi said:

Islemci iyi.

AMD bunu da musteriyi ..kmeye calisarak yaptigi halde fakir babasi gibi gezecek

https://youtu.be/nj4gn7od0jY

Ama olsun. Islemci iyi.

Ovduk islemciyi, ben de o yuzden paylasiyorum, AMD'ye .ok atmak icin degil.

https://www.guru3d.com/news-story/overheating-concerns-for-amd-ryzen-7000x3d-processors.html

Ne kadar yaygindir, biosla miosla cozulur mu bilmiyorum. Uste 3D kat cikmak sogutmayi zorlastirabilir diye malumun ilani not dusmustuk zaten. O yuzden insan killaniyor tabi ama yaygin degilse ve/veya cozulurse iyi olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
3 3

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok