Projeksiyon cihazları üzerine
1 1

Bu konuda 11 mesaj var

Eskiden çok sesli çalıştığı için evde kullanmayı hiç düşünmemiştim. Sonra LED kullananlarda bu sorun çözüldü diye okudum , ancak onlarında ışık şiddeti film izlemek için yeterli değildi. Şimdi o da çözüldü sanırım? 

Perdenin de en az cihaz kadar önemli olduğu söyleniyordu , orda fiyatlar , bulunuabilirlik nasıl?

 

Renk doğruluğu, siyahların derinliği vs gibi açılardan karşılaştırıldığında büyük ekran lcd lere göre ne kadar tatmin edici?

 

Özetle şu anda bu cihazlar film izlemek için kaliteli bir tv e alternatif mi?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Elimden 3 projeksiyon cihazı geçti 2 benq 1 optoma.
3'ü de DLP . LCD ya da LED hiç kullanmadım.
Ses sorun olmadı .
İlk aldığım cihazla gelen perdeyi kullandım 3-5 defa. Sonra hep duvara yansıttım.
Fıstık yeşili duvara , nohut renkli duvara ...
Renk yadırgaması yaşamadım.
Keskinlik önemli oldu benim için. Benq cihazlardan çok memnun kaldım Optomada keskinlik az geldi , hala kullanıyorum.
LCD televizyona göre ilk etapta yadırgayacağınızı düşünüyorum ama sinema havası süper bir olay. Çok keyifli tavsiye ederim.
LCD projektor ya da LED projektor kullanan varsa deneyimleri ben de merak ediyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçenlerde Chip'in bahsettiği UST (Ultra Short Throw) projektörleri araştırıyorum ben de. Uygun fiyata bulabilirsem evde böyle bir sistem kurmayı düşünüyorum.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kısa mesafe atımlı (ultra denenler) projektörler bildiğim kadarıyla kontrast ve parlaklık açısından henüz dlp projektör seviyesinde değiller. Kaldı ki LCD ve Led olanlar da DLP ile kıyaslandığında geride kalıyorlar. Açıkçası ben DLP 1080p Benq projektörümden oldukça memnunum. Fan sesi falan öyle rahatsız olunacak düzeyde değil. Zaten film başlayınca hiç duyulmuyor fan sesi. Görüntü kalitesinin çok iyi olduğunu zaten forumda daha önce dile getirmiştim.

 

Tabi salonumuz eski tip projektör kurulumu için oldukça uygundu. Aksi taktirde ben de ultra short throw bir proeksiyon düşünebilirdim. 

 

Kendi düzenimde şikayet edeceğim bir durum olmadı hiç. Perdem portatif ayaklı perde olduğu için kimisi belki perde kurmaya üşenebilir ama 1 dakika bile sürmüyor perdeyi kurmam. Eşim de ben de oldukça memnunuz. Eğer projektör tercihi evde sinema keyfi amaçlı ise, çok kanallı bir avr ve kaliteli hoparlör kurulumunu da es geçmemejk gerekiyor. Evde keyifli bir sinema tecrübesi için her ikisi de olmazsa olmaz. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yaklaşık 3 senedir Epson Tw 5900 LED projeksiyon kullanıyorum. Tavana ters olarak asılı duruyor. Normal parlaklığında kullanırsam 1 saat kadar sonra overheating uyarısı verip çok fan sesi yapmaya başlıyor. Bunda evin önleyemediğim toz sorununun da etkisi var. ilk aldığım zamanlarda yoktu. filtreyi düzenli temizlemek de sorunu düzeltmedi. Eco mode ile arasında parlaklık olarak pek fark olmadığı için çok  üzerinde durmuyorum. Bu sorun dışında genel olarak gayet memnunum. 

 

Perde olarak yine tavana asılı duran ve toplanabilen 16:9 oranlı gri yüzeyli bir perde kullanıyorum. 100" civarında bir görüntü alanı var. 4 mt'den görüntü yansıyor. 

 

Projeksyion işinin en kötü yanı yazın ortaya çıkıyor. Akşam saat 9:30 civarına kadar seyretmek pek mantıklı değil. Benim gibi pek tv izlemiyor, film dizi vs takılıyorsanız kesinlikle tv'den daha mantıklı bir seçim. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben son 15 yilda bir suru (6-7 degisik model) projektor kullandim. Su anda uc tane projektorumuz var:

 

1. Yukarida Najaz'in bahsettigi LG PF1000U ultra short-throw projector 

2. LG PH300 tasinabilir, sarjli projektor

3. Cocuk odasi icin ultra ucuz bir LED projektor

 

Ilk iki LG urununu hararetle tavsiye ederim. Yukarida sanki projektorun short throw/ultra short throw olmasi ile DLP olmasinin farkli seyler oldugu seklinde yorumlanabilecek bir mesaj var. Projektorun resmi nasil olusturdugu (DLP vs) ile short throw olmasinin bir ilgisi yok. Short throw/ultra short throw projektorlerin hemen hemen tamami da DLP (PF1000U da dahil),  digerlerinden farki kisa mesafede goruntu yansitabilmek icin kullandiklari lens yapisi ve goruntu duzeltme sisteminde. 

 

Yine bahsedildigi gibi projektorler TV niyetine surekli acik tutmak icin uygun cozumler degil. FIlm seyretmek icin ayri bir mekaniniz ya da perdeniz varsa arada bir yapilan film / dizi vb. geceleri vs. icin uygun. Bu amaclar icin buyuk ekran TV'lere alternatifi olabilirler.

 

Fiyat / yer konusunda sinirlamalari olanlara LG PH300'yu degerlendirmelerini oneririm. Sarjli olmasi, bircok cikisi olmasi onemli bir avantaj. Hemen hemen her teknolojinin oldugu gibi projektorun de snoblari var, "1080p olmazsa eve sokmam", yok "4K olmazsa almaya degmez" vs. gibi yorumlar duymaniz olasi. Ortalama insan icin bunun pek de onemi yok, nitekim LG PH300 1080P degil. Istedigimiz herhangi bir 1080P projektoru alabilecek olmamiza ragmen ekrana uzaklik, tasinabilirlik gibi kriterlerde bu iki urunu ustun buldugum icin kullaniyorum, bizim her ihtiyacimizi da goruyor. LG PH300  LED temelli bir projektor ve odayi karartmak gerekiyor, ozellikle de kendi pili ile kullaniyorsaniz. Sundugu tasinabilirlik ve pratiklik dusunulunce cok buyuk bir dezavantaj degil.

 

Yine snoblarin begenmeyecegi baska bir oneri de son yillarda fiyatlari $60-80 seviyesine kadar dusen Cin mali ucuz LED projektorler. Bunlarin cozunurlukleri vs. oldukca dusuk olmasina ragmen karartilmis ortamlarda projektor keyfini en dusuk ogrenci butcesine kadar indirebiliyorlar. Elbette bunlarla Istanbul sosyetesine film festivali falan duzenlemeyeceksiniz ama cocuk odasi, limitli butceli bir bekar evi vs. icin ideal. Ben bir tane alip cocuk odasina tavana yansitacak sekilde sabit olarak kurdum (sonra cikarttim, simdi arada bir kuruyoruz) Henuz cocuktan "1080P olmazsa istemiyorum" gibi bir sikayet gelmedi ;-)  Performans beklentisini dusuk tutmaniz gerekiyor ama bu fiyata denemesi bedava gibi birsey zaten. Bizdeki su:

 

https://www.amazon.com/gp/product/B010YZTOSO/

 

ama su asagidaki daha yeni ve bununla degistirmeye niyetleniyorum:

 

https://www.amazon.com/DBPOWER-Projector-Multimedia-Theater-Smartphone/dp/B01LZRUY6Q

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu LG PF1000 baya iyiymiş, 38cm'den 100inç görüntü baya babacan bir rakam, artı olarak şu an burada kurlar artınca fiyatı da uygun olmuş.:)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 

 

bu projeksiyon cihazi alinca perdeyi de iyi almak lazim, verdigim videolardan perde farkindan nasil farkli sonuclar olabilecegi cikiyor ortaya, siyah projeksiyon perdesi de enteresan geliyor insana. bunlar icin yurt disinda ilginc tavsiyeler vs var degisik boya karisimlari ile duvar boyalari vs. sabit cerceveli perdeler yapmak isteyenler icinde cok uyguna mal olacak kendi yapabileceginiz degisik örneklere kadar baya ilginc cözümlerde gördüm. 

 

bir ara baya merak salmistim ve almak istiyordum projeksiyon, görüntüde siyah kalitesine ve karanlik sahnelerdeki ortamlarin anlasilacak kadar detayli gri siyah seviyesi vermesine vs baya takintiliyim. 

 

simdi birde 4k hdr olaylari cikti basimiza, bunlarinda projeksiyonlarda ne zaman yayginlasip alinabilir seviyelere gelecegi de merak konusu. 

 

ses ve sicaklik icin de yurt disinda degisik cözümler var, ekstra bir kutu yapip ses yalitimi yapiyorlar kutuya ve sessiz fanlar ile cihazi serin tutmaya calisiyorlar. 

 

simdilik 60inclik 1080p plazma ile yola devam ediyorum, bozulunca ilk bakacagim 4k hdr li tv ler olmayacak, ilk projeksiyon cihazlarina bakacagim istedigim seviyeye gelmis mi diye :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bazı insanlar için gerçekten fark etmiyor. Büyük bir toplantı salonuna projectoru kurup film izledik . Sanırım Sony markaydı, 640x480 çözünürlüklü. Belki 3m diagonal görüntü görüntü oluşturduk . O çözünülürğü 14' monitorde görsen pixeller sayılır, ama bir arkadaş o kadar memnun kaldı ki , eve almaya kadar verdi. Kendisine çözünürlüğün çok düşük olduğunu söylediğimde, "görüntü çok iyiydi " diye cevap verdi. 

 

O açıdan aslında şu DBPOWER T20 'i anneme almayı planlıyorum. Itunes tan film kiralıyor, ipad 'i buna bağlarsa bence görüntüden memnun kalır. 

 

Tv yerine yazdım ama ben zaten tv 'i sadece film, dizi için kullanıyorum, dolayısıyla home theater denebilir.

Kendime alsam 1080p bakardım. O boyutlarda 1080p, 720p fark etmeye başlıyor. SD den geçiş kadar değil ama bir fark var.  

Siyah perde ilginçmiş, ilk kez gördüm.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kısa mesafe atımlı (ultra denenler) projektörler bildiğim kadarıyla kontrast ve parlaklık açısından henüz dlp projektör seviyesinde değiller. 

 

 

Yukarida sanki projektorun short throw/ultra short throw olmasi ile DLP olmasinin farkli seyler oldugu seklinde yorumlanabilecek bir mesaj var. Projektorun resmi nasil olusturdugu (DLP vs) ile short throw olmasinin bir ilgisi yok. Short throw/ultra short throw projektorlerin hemen hemen tamami da DLP (PF1000U da dahil),  digerlerinden farki kisa mesafede goruntu yansitabilmek icin kullandiklari lens yapisi ve goruntu duzeltme sisteminde. 

 

Sanırım yanlış yorumlanabilecek mesaj benim yazdığım. Orada benim kastettiğim dikkat edilirse short throwlar değil, ultra olan yani projektörde oluşturulmuş görüntünün lens önündeki bir ayna vasıtasıyla duvara yansıtılması şeklinde işleyişi olan türdekileri kastediyorum. DLP derken de kelime yanlış olmuş, kasttetiğim tabiki görüntünün oluşturulması ile alakalı değil, eski tip göürüntü yansıtan standart porjektör tipi. Avsforum'da ultra show throw projektörlerdeki ekstra aynadan yansıtılmış görüntüdeki kayıplardan bahsediliyordu. Direk benim tecrübe ettiğim birşey değil. O yüzden bildiğim kadarıyla diye yazdım zaten.

 

Bunun dışında 1080p veya 4k olmazsa olmaz diye bir düşünceye ben de katılmıyorum. Şu ana kadar 640*480, 1027*768, 720p gibi farklı çözünürlüklerde model numaralarını hatırlamadığım oldukça vasıfsız Siemens, LG ve Hitachi projektörleri 3 farklı perde ve direk duvara yansıtma ile kullandım. Direk duvara yansıtmada sıkıntı yok bence. Daha iyisini görmediğiniz sürece görüntüde bir eksiklik olduğunu anlamanız mümkün değil çünkü.  Şuan kullandığım 1080p BenQ W1070 projektörü uygun duvarım olsaydı muhtemelen direk duvara yansıtırdım. Ancak kullandığım yerde duvarlar hem kağıtla kaplı hem de zaten duvarın önünde tv var. Bu yüzden grey kontrast denilen perde türünü denedim bu sefer. Eski cam tozlu beyaz perdelerimden biriyle yan yana koyduğumda renklerin grey kontrast perdede bariz şekilde çok daha iyi olduğunu gördüm. Mevcut televizyonumda aktardığım görüntü nasıl görünüyorsa perdede de o renkleri aynen görmek güzel. Bu açıdan çok memnunum. 

 

Çözünürlük konusuna geri dönersek, bana göre projeksiyonda zaten oluşturulmuş büyük ekrana uzaktan bakılması söz konusu olduğundan çözünürlük sıradan bir tv kullancısını çok rahatsız etmeyecektir. Bence asıl dikkat edilmesi gereken lümen değeri. Parlaklık çok önemli. Yoksa çoğu ihtiyaç düşük çözünürlüklü projektörlerle giderilebilir. Film vs için de pikselleri sayacak kadar yakından bakılmadığı sürece çok sıkıntı olmaz. Ancak yüksek çözünürlüklü bir projektörün görüntüsüne alışan kişinin düşük çözünürlüklü görüntüyü hemen farkedeceğini de söyleyeyim. En azından benim için böyle. Şuanki güncel ürünlerin büyük çoğunluğu zaten 1080p. O yüzden alıyorken 1080p alınması mantıklı olanı bence.

 

Teknik olarak lümen ve çözünürlük değerlerine bakıp bir projektör belirleyebilirsiniz ancak, bir ürünü almadan önce mutlaka incelemelere göz atıp amacınız yönünde uygun bir projektör seçip seçmediğinizi kontrol edin. Kağıt üzerindeki değerler herşey demek değil. Projektörde rainbow effect var mı, sabit görüntüde çok canlı güzel bir görüntü veriyorken hareketli sahnelerde görüntüyü bulanıklaştırmadan, renkleri iç içe geçirmeden düzgün görüntü verebiliyor mu bunları araştırın. 3D ile işiniz varsa hangi tip 3d teknolojisi kullanılıyor ve projektörün hz değeri ne bunları mutlaka araştırın. Lamba ömrü ve lamba temini dikkat edilmesi gereken başka önemli noktalar. Ve tabiki ses. Ev sineması için düşünülmüş güncel ürünlerde fan sesi artık genelde bir sıkıntı değil. Kısacası araştırma yapmadan, inceleme okumadan projektör almayın. Youtube'da falan da çok fazla projektör incelemesi mevcut. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok