Intel Core-X serisi işlemciler sunar: Core i9 18c/36t
1 1

Bu konuda 202 mesaj var

intel.png

 

En son söyleyeceğimi bu sefer en başta söylüyorum. Intel yine aç gözlülüğüne yenilererek AMD Ryzen serisi işlemciler ile etkin şekilde rekabet etme şansını tepti ve Ryzen'e gelişmesi için alan verdi.

 

Sırayla bu işlemcileri değerlendirmek gerekirse:

 

7740x ve 7640x - Mevcut 7700k/6700k ve 7600k/6600k işlemcilerden pratikte hiçbir farkı olmayan, aslına bakarsanız bu fiyat seviyesinde kalarak, üzerlerinde konuşulmaya bile gerek kalmayan lüzumsuz işlemciler olmuş. Aklı başında ve hali hazırla i5 ve i7 herhangi bir işlemciye sahip kimse bu işlemcilere yapılacak bir upgrade'i değerlendirmez bile. Tek kullanım alanı belki yeni soket LGA 2066'da kalıp, ilerde muhtemel bir indirimde daha üst bir işlemciye geçmek için, sıfırdan bilgisayar kuracaklar düşünebilir. Onun dışında hali hazırda sistemi olup da, bu fiyat seviyesinde upgrade düşünenleri doğrudan ryzen 1600x, 1700 ve 1700x işlemcilere yönlendiriyorum.

 

7800x - İşte olay bu işlemci ile ilginçleşmeye başlıyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu yeni bir işlemci, yeni bir mimari değil. Hatta 1 eski seri olan skylake'in tamamen yeniden adlandırılarak, başka bir deyişle "rebranding" yapılarak piyasaya sürülmesi. Hep dediğim gibi İntel, AMD Ryzen'in başarısı karşısında yiğitliğe bok sürdürmemeye çalışıyor ve mevcut i7 6800k ve i7 6900k gibi işlemcilerinin fiyatını kesinlikle düşürmeyerek, fiyat ayarlamasını yeni seriye yansıtarak yapıyor. Hala pahalı fakat Ryzen'in İntel'in elini zorladığının en büyük göstergesi olarak, eskiye nazaran çok daha uygun fiyatlara ulaşabileceğiz 4'den fazla çekirden içeren intel işlemcilere. 7800x'e özel söyleyeceğimiz şeylere gelirsek, intel yine burda bir fırsatı kaçırmış gibi gözüküyor, base ve boost hızları diğer işlemcilere oranla daha düşük, aslında mimari aynı olduğu için düşük olmasının fiziki bir sebebi yok. Tahminim overclock potansilyeli oldukça yüksek bir işlemci olacaktır ve 4500mhz ve üstü saat hızlarını, kabul edilebilir voltaj ayarlarında verecektir.

 

7820x - Benim en çok ilgimi çeken işlemci bu oldu çünkü mevcut Ryzen r7 serisi işlemcilerin 8c/16t yapısıyla doğrudan rekabete giren işlemci bu olmuş. 5GHz'e yakın hızlara overclock edilebilirse -ki muhtemelen en az 4800mhz yapacaktır kendi tecrübeme göre- Ryzen'e performans açısından ciddi bir fark atabilir. Yalnız intel yine yanlış bir karara imza atarak bu işlemcinin fiyatını 600 dolar olarak belirlemiş. İnsanlar tek bir işlemciye henüz 500 doların üstünde bir meblağ ödemeye hazır değil. Bu işlemci eğer 500 dolar altı, hatta 450 dolar olarak fiyatlandırılsaydı Ryzen satışlarını büyük ölçüde keserdi ve eminim ki sürümden daha bile fazla kazanırdı intel. Ama elitist bir yaklaşımla yine fiyat pahalı tutulmuş, az satarak çok kar hedeflenmiş. T800 gibi konuyla üst seviyede ilgili kullanıcılar belki fazladan bir 100 dolar harcamayı göze alarak yine belli bir seviyede ilgi gösterecektir bu işlemciye ama çoğumuzun bütçe üst sınırının oldukça üstünde kalmaya devam edecek bu işlemci.

 

Tüm i9 Serisi - Açıkçası bu noktadan sonra fiyatlar ütopik seviyelere çıktığı için, ben bunları İntel'in bir gövde gösterisi olarak görüyorum. Bu i9 serisine, AMD Ryzen r9 Threadripper işlemciler ile birebir karşılaştırmalar ortaya çıkmadan kesinlikle bulaşılmaması taraftarıyım. Evet yukarıda kağıt üstünde gördüğümüz özellikler, çekirdek sayıları vs. etkileyici. Fakat gelgelelim paranızın tam karşılığını vermekte yetersiz kalabilir bu işlemciler hatta şahsi fikrim olarak kalacaktır diye de idda edebilirim. Nvidia ve AMD'nin çoklu ekran kartı (SLI ve CrossFire) teknolojilerini artık iyice arka plana attığı ve tek 1080ti gibi kartların 4K 60hz besleyebilmeye başladığı bir dönemde, 44 PCI lane, 12K gaming gibi ifadeleri hiç ciddiye almıyor ve tamamen bir pazarlama stratejisi olarak görüyorum. Sadede gelirsek, İntel elinde bu teknolojilerin de olduğunu ve "Ryzen çok zorlarsa 8000 serisi çıkarır, yine başka bir rebranding operasyonu ile bu işlemcilerin fiyatlarını düşürür, meydanı tamamen AMD'ye bırakmam" demek istiyor. 7980XE, 2000 dolar yerine 1000 dolar olsaydı bugün oturur çok daha farklı şeyler konuşurduk ama bu noktadan sonra çok da fazla bir şey söylemeye gerek görmüyorum. 

 

Sonuç olarak, Intel 1000 dolar seviyesinde 8 çekirdek, 16 thread bir işlemci tutarken, AMD rekabeti karşısında bu seviyeye 10 çekirdek ve 20 thread içeren bir işlemci konumlandırmak "zorunda" kaldı. Mevcut 1000 dolar seviyesindeki 6900k işlemcisinde de 400 dolarlık bir indirime giderek ve adını da 7820x olarak değiştirerek, her ne kadar çoğu kullanıcı için hala ulaşılmaz olsa da, daha satın alınabilir bir seviyeye çekti. Bizim daha çok ilgi göstereceğimiz işlemci 7800x olacaktır bu seride. En son olarak, tekrarlıyorum, 7740k ve 7640k, -hele hele TIM uygulamasından dolayı sıcaklık sorunları devam ediyor ise- kesinlikle bulaşılmaması gereken, bu fiyat seviyesinde Ryzen ile rekabet edemeyecek işlemciler olmuş. Üst seviyelerdeki, özellikle 8 çekirdekli işlemcide yaşanan %40 indirim, bu alt serilere %1 olarak bile yansımamış. Bu satın alma seviyesinde, herhangi bir sebepten AMD işlemci almak istemeyen ve elinde i7-2600k ve üstü işlemci olan herkese tavsiyem intel işlemci alacaksanız bir sonraki seriyi bekleyin demek olacak. Onun dışında r7 1700 ve yine uygun fiyattan yakalanırsa r7 1700x tavsiyem devam ediyor. AMD'yi tekrar tebrik ediyorum, teknolojik gelişimin önünü açtığı ve bu yeni teknolojilere ulaşmayı kolaylaştırdığı için. 

 

Konuyla ilgili GamersNexus'dan Steve kardeşe de taa Taipei'lerden, Computex'lerden bizi bilgilendirdiği için teşekkür eder, saçlarının ahenkle olan dansının devamını dileriz:

 

 

http://www.gamersnexus.net/news-pc/2931-intel-kbl-x-sky-x-cpus-extreme-megatasking

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Buraya da yazalım fiyatların bu şekilde gelmesi halinde bence AMD 16/32 de tamamen tahmin ama 1000 USD bekliyorum ben o işlemciyi, o işlemci de 16 adet çekirdek ve 32 thread ile her türlü Cinebench v.b. testte 10 çekirdekli 20 thread işlemcinin önünde olur diye düşünüyorum bu durumda yine Ryzen threadripper çekici olur.

 

Bu seride tek almak isteyebileceğim model 8 çekirdekli olan model olurdu ancak 1700X 7700K ile aynı fiyatta iken bilmiyorum şimdi onu da gidip almazdım. Gerçi 1700X de almadım ancak konu o değil, almak lazımdı.:)

 

Her neyse bana hitap etmedi seri.:)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Burada benim ilgimi çeken işlemci 390$'lık fiyatıyla 7800X oldu. Fiyat ve oc potansiyeli düşünüldüğünde Ryzen alternatifi olur gibi görünüyor.

4500 ile 4800mhz civarında günlük kullanılabilecek potansiyeli olan bir işlemci. Bu hızlarda 4ghz üstünü göremeyen Ryzen'lere karşı ciddi bir rakip olacaktır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

O işlemci o tablodaki gibi gelir ise 4800MHz beklemem, çok kişinin kullanabileceği şekilde 4400MHz gibi hızlar olabilir belki ama 4800MHz bence çok uçuk bir rakam. 4400-4500MHz de 4000MHz'de çalışabilen 8 çekirdekli Ryzen'e yetmez diye düşünüyorum ama tabii göreceğiz bunlar işkembeden sallamayalım şimdi. 

Bu arada sanki kim Ryzen alsa hoop 4000MHz'de kullanacak gibi bir anlayış var, aman yok öyle birşey.

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 

Yukarıdaki tabloyu görünce tahminim AMD'nin X399 platformunu yine yukarıdaki tabloya benzer şekilde önde performans geride olan etiketlerle sunması kesinleşti sanki, başarısı mali tablolarada yansırsa oluşacak bütçe ile mimaride adam edilir revizyonda yapılır diş'de çekilir. Şakası bir yana INTEL'in fiyatları tamda beklediğim gibi yada şaşırtmadı diyeyim yani bana uzakta, Şimdi asıl iş becerirse AMD'nin 400~700$ arasına koyacağı işlemcileri belirmede çünkü o aralık daha bir alınabilir duruyor. Birde o aralıkta sorunsuz 10-12-14 Core koyabilirse harika olur.  Anakartlarda 10gbit'i görmek yonga seti değilde AMD'nin bu segmentte sunucu işlemcileri kullanması sebebiyle oluyor. haberler gelişmeler iyi gidiyor şimdi iş piyasaya çıkışlarında.

mehmetclk tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Merak ediyorum bu işlemcileri AMD gibi lehimlemek hakikaten çok mu masraflı? Ya da bizim bilmediğimiz başka performans ile alakalı bir şeyler mi var?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yalnız bu yeni alet çok dandik, bunun önceki aleti daha iyiydi. Döndürme yerini iyi yere yapmamışlar, arada çıkarıp tekrar takmak gerekiyor. Uzun iş... :2no:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Soldered olmayan ilk Extreme seri herhalde, cidden şaşırdım, bu işlemcilerle ciddi overclock deneyecek arkadaşlara başarılar diliyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Artı olarak tehlikeli olduğundan bahsedilmiş videoda, o üzerinde yapışkan olan devreleri de sökmek var 1000 USD'lik işlemcinin.

 

Merak edenler için Ryzen ile de var delid videosu Youtube'da ama hiçbir avantajı yok denilse olabilir.

T800 tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 saat önce, Whooosh said:

1000 tane çeşidi var artık bunların, hatta 3d yazıcınız varsa modeli indirip kendi delid aparatınızı da bastırabiliyorsunuz.

 

Konuyla ilgili deneyimlerini yeni işlemcilerde de göstermeni bekliyoruz :zuh:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Linus intel'e vermiş veriştirmiş, resmen ağzına etmiş. Benim burda günler önce yazdığım gibi kaby lake-x'in gereksizliğinden bahsedip, skylake-x ile yapılan terbiyesizliğin altını çizmiş.  Intel bu sefer beceremedi, x299 ölü doğum yapacak gibi gözüküyor. Bu platforma yatırım yapılmaması uyarımı tekrarlıyorum. Eğer bir sebepten ötürü AMD istemiyorsanız, illa intel olsun diyorsanız bile (bknz. Lawnmower) kesinlikle bu seriden uzak durun ve coffee lake bekleyin derim. 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Biz Ozan Başeski abiyle bu ay fakir fukaranın hissiyatını anlayabilmek için sabah ezanından akşam ezanına kadar AMD ve Linux kullanıyoruz. Öyle böyle değil, gerçekten iğrenç bir deneyim. Ben yine iyi dayanıyorum da, Ozan Abinin başı çok ağrıyor. Neyse, şu halde ben kullanacağım işlemcinin Intel'in hangi göllü serisinden olacağına çok bakmam. İsterse Van Lake olsun, ben seve seve kullanırım. Herkese de bu kalitesiz teknoloji orucunu tavsiye ederim, sahip olduklarınızın değerini anlarsınız.

pentaman beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@lawnmower Nasıl bir kötü izlenim olmuşsa kurtulamamışsınız arkadaş. 

 

Ucuz malzeme kullanıldığında INTEL yada AMD arasında fark olmadığını gördüğüm için her zaman verilen paraya bakıp ona göre yorumlamak lazım diyorum.

 

Şimdi tarihini hatırlayamadığım bir öngörüm gerçekleşiyor, INTEL'in eğer AMD  başarılı olsa bile durumu geçiştirecek kadar zamanı ve bu zamanı en verimli şekilde kullanabilecek mühendislik becerisi var demiştim, en az 2 Ryzen neslini karşılayacak durumdadır muhtemelen demiştim öyle çıktı, misal AMD 8'li grupları birleştirerek kalıba koyarken intel'in hali hazırda 28-30 çekirdeğe gidecek kadar bir kalıbı var, AMD'nin infinity fabric sorunlarından eser yok bu modelde, performans olarak denk yada bir miktar üstü olacağı için fiyat olarakta kırım yapmaz yada cüzzi olur demiştim haklı çıkıyorum, x299'da eksiklik var densede bu eksiklik daha iyisi beklendiği için bence tamamen psikolojik.

 

Eğer ölü doğum sözü edilecekse asıl 270yogaseti için denebilir zira 3.nesil yeni yongaseti ile geleceği için zaten Ryzen'in altında olacak işlemcileri altyapısı 2.nesil yonga seti asıl ölü doğandır bana göre.  coffelake ile 6core masaüstüne gelecek ve belkide 8core'da gelir kim bilir. Birde x299'un asıl talihsizliği numarası ve bunda suç  AMD'nin x300 diye bir yongaseti çıkarıp ortamı karıştırmasından, öncesi yok  sen kalkmışsın rakibinin potansiyel sonraki nesil ismini kullanıyorsun. tam yurdum işi sivri zeka örneği, zamanında  amerikalılar karadenizde 2 filmini görünce ilk aklıma gelen ulan bunun ilki varmıydı ne zaman çıktı tuttuda 2.si oldu diye düşünürken cinlik olsun diye isimlendirme yapıldığını öğrenmiştim. gelde şimdi @lawnmower'e hak verme, AMD'de cinlik yapmış aklınca.

Fiyatlarda bir değişiklik normal şartlarda olabilirdi ama söz konusu intel olduğu için sıkışmadıkça indirime gitmeyeceğini düşünüyorum, neticede hala pazarda ezici üstünlüğü var ve kullanıcılardan rağbet gördüğü için pazar politikasınıda değiştirmekte ağır davranacaktır. bariz geride olduğu Athlon/Athlon64 döneminde bile geri adım atmayan fiyatları denk tutan firmadan bahsediyoruz.


 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fiyat indirimi fakir fukaranın hayali. Hiçbir firma satışları veya satış potansiyeli düşmedikçe fiyat indirmez. Ticarette böyle birşey yok.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel'in satışları da, satış potansiyle de düştü, fiyat indirimine de girdi. Bunu görmemezlikten gelmeye çalışana artık gülerim sadece. Bu X299 intel'in nasıl bir panik içinde olduğunun en açık göstergesidir.

 

Kendi indirim yapmıyormuş gibi bir izlenim oluşturmak için Asus gibi iş ortakları ile bundle paketler hazırlayıp, işlemciyi intel'den, anakartı asus'tan alın şu kadar indiriminiz olsun işine girdiler. Bunlar zaten daha alınabilir olan i5-7600k ve i7-7700k işlemciler için yapıldı. Daha üst seviye olan 8 ve 6 çekirdekli işlemcilerde ise çok bariz indirimler var, eski 8 çekirdekli işlemcisi 6900k 1000 dolar iken, yeni 7820x 600 dolar yani net %40 indirim var. Bunlar AMD'nin başarısının ürünü. Bunu kabullenmemeye çalışmak bakar kör olmayı gerektirir. O yüzden artık kesinlikle kabul etmiyorum körü körüne intel'in savunulmasını.

 

Şuan X299 platformunun savunulacak hiçbir yeri yok, başarısız olmaya mahkum bir girişim. İnsanlar aptal değil, Intel'in elinde hali hazırda olan bir malı biraz süsleyip tekrardan piyasaya sürdüğünün farkında. Coffee Lake çıksın bakarız, tekrar konuşuruz ama bu skylake-x ve kaby lake-x serisi kesinlikle alanı zarar ettirecek. AMD'nin mevcut başarısının sürmesi sonucunda çok daha uygun fiyatla, çok daha yüksek performans veren coffee lake serisinin çıkması ile de X299'a yatırım yapanlar iyice pişman olacak.

 

Benim naçizane tavsiyem kesinlikle uzak durun. Intel fanboysanız bile 2. el z170 ve i7 6700k alın pusuya yatın. 6700k - 7700k - 7740x arasında elle tutulur hiçbir fark yok. En takoz 6700k ile bile 4700mhz yapar, mutlu mesut yaşarsınız. Üstüne vereceğiniz para kulliyen zarar olur. Ya da zaten aklınızı kullanırsınız direkt Ryzen alırsınız :)

Thustu beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yahu intel sanıyormusunuz ki vay bak amd'nin bu işlemcileri çok iyi çıktı, hiç tahmin edemedik aman hemen fiyat düşürelim diyor. Bu gibi fiyat kırma noktaları belki 1 sene veya daha evvelden planlanan şeyler. Adamlar şu anda canonlake'in ne zaman hangi fiyattan çıkacağını ve fiyat indiriminin ne zaman olacağını saptamışlardır bile mesela. Zaten ryzen işlemcilerin performansını da yaklaşık tahmin etmişlerdir ChipArchitect'in daha önce bahsettiği üzere. Kısacası ortada amd'nin zorlamasıyla fiyat düşmesinden söz etmek zor. Emre'nin dediği gibi ancak satışlarda çok çok ciddi gerilemeler olursa planda olmayan bir fiyat indirimi gündeme gelebilir, öyle bir pazar kaybı olmadığı da çok net belli. Amd eğer ryzen işlemciler ile mobil pazara (notebook, ultrabook vs.) bir an önce girmez, özellikle grafik yongalı işlemciler çıkarmazsa, pazar payını artırma şansı sıfır. Şu anki mevcut işlemcilerle zaten ancak geek ve nerd kesim ile bir de 3d çizim-dizayn iş dalında profesyonel iş yapıp intel'e çok para ödemek istemeyen kişilerden bir kısmını ilgilendirecektir. 

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle bahsettiğin gibi bir planla hareket etmedikleri çok açık ortada Ozan abi, tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum. Rasyonel bir birey, eğer sizin gibi marka bağımlılığı da yoksa, açar performansa bakar, fiyat farkına bakar, oturur mantıklı bir karar verir zaten biz ne dersek diyelim :)

 

Onun dışında intel'in panik oluşunu ve akabinde yaptığı saçma sapan işleri hala farketmediyseniz Linus'un videosu yukarda işte, oturun dikkatle izleyin. Bu X299 serisini nasıl aceleye getirdiklerini sebepleriyle birlikte anlatıyor. Bunun üstüne hala gelip inteli savunacaksanız benden bu kadar, zaten daha fazla açıklanacak bir şey yok. :) tek diyeceğim ben iyi ürün, uygun fiyata nerdeyse onu her zaman tercih etmişimdir. Yıllarca Razer'ın en büyük destekçisi oldum, leğen plastiği logitech'ler kullanılmaz dedim ama sonra Corsair bu işe girince aslında Razer'da da artık kalitenin nasıl düşmüş olduğunu farkettim ve Corsair'e geçtim. Burda da durum aynı, intel mutlaka toparlanacaktır, AMD de babamızın oğlu değil sonuçta. İntel bu pisliğini ortadan temizleyip adam gibi ürünleri piyasaya çıkardığında yine tavsiye ederiz ama gün AMD'nin günü, bunu kabullenmemek, görmezden gelmeye çalışmak üzülerek belirtiyorum ki fanboyluk yapmaktır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İkimizin söyledikleri birbirinden farklı şeyler. Sen amd tercih edebilirsin, belki bir gün ben de tercih ederim ama bu bizim eski tarz masaüstü performanslı sistem toplama sevdamızdan kaynaklanmakta. Dünya geneline baktığında mobil pazarda, onboard gpu'lu işlemcide, az enerji harcayan modellerde yoksan zaten şansın sıfıra yakın. Bu işlemciler kötü diye hiçbir zaman demedim, doğru yolda ilerlemekte olduklarını düşündüğümü de belirttim ancak daha problemlerinden tam manasıyla arınmış değil. Intel daha sorunsuz bir platform bir kere bunu kabul edelim. İkincisi, intel bu fiyat belirleme periyodlarını çok önceden belirliyor bütün büyük şirketler gibi. Amd'nin ne zaman neyi çıkaracağını da performansının ne olacağını da çok iyi biliyor. Sonuçta uzayda yeni bir gezegen keşfetmiyorlar. Kullanılan silikonun sınırları zaten belli. Dolayısıyla bizim tercih etmemiz veya etmememiz amd'nin başarılı olup olmamasını belirlemez zira biz azınlıktayız.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok