Projeksiyon Tavsiyesi
2 2

Bu konuda 24 mesaj var

Merhaba,

2 ay içerisinde almak üzere bir projeksiyon cihazı planım var.

Yeni eve televizyon koymak istemediğim için tüm cihazlarımı amfi üzerinden projeksiyona bağlamak niyetindeyim kısacası.

 

1) Maks 5000 lira bütçeye alabileceğim en iyi projeksiyon nedir? Çok araştırma şansım olmadığı için benden daha bilgili ve deneyimli kullanıcıların yorumları beni memnun eder:)

2)Duvara perde yerine özel projeksiyon boyası ile bir alan yaratmak istiyorum, sanırım 18% gri tonunda özel bir boya kullanılıyormuş.

Önerebileceğiniz boya veya çözüm varsa duymak isterim.

Şimdiden teşekkürler. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@escape Merhabalar, öncelikle foruma hoş geldiniz. Evimde, ofisimde yıllarca çeşitli projeksiyonlar kullandım. Kendi deneyimlerime dayanarak şunları söyleyebilirim;

 

Genel olarak projeksiyon tv izlemek yerine önerilmez, şundan dolayı ki; projeksiyon lambaları sarf malzemesidir, belli bir ömrü vardır ve bu ömür genelde cihazların normal modlarında 2000-3500, eko modlarında 3500-6000 saat civarıdır. Lamba ömrü dolduktan sonra da değiştirilmesi gerekir. Orjinal bir lamba ile değişimi genel olarak normal bir ev kullanıcısının evinde kullanacağı 1080p bir ev sineması projeksiyon cihazı için 150-250 dolar arasında değişebilmektedir. Dolayısıyla çok sık tv izleyen biriyseniz hele ki atıyorum bir iş yaparken arka planda tv boşu boşuna çalışıyorsa lamba ömrünü boşa harcama gibi bir durum olabilir. Önerilmemesinin genellikle en büyük nedeni budur. Görüntü kalitesi vs açısından 1080p projeksiyonların tv'den geri kalır pek bir yanı yoktur. Bir tek gündüz çok fazla ışık altında görüntünün soluklaşması tv'den geri kalan bir özellik olarak söylenebilir. Ama bu soluklaşma eskisi kadar kötü değil artık. Kısaca benim gibi tv'de sadece maç izlemek, daha çok, mkv, bluray vs film-dizi izlemek için kullanacaksanız projeksiyon çok keyifli ve güzel bir alternatiftir. Projeksiyon cihazı alırken bunları dikkate almanızda fayda var.

 

Sorulara gelince;

 

1. Maksimum 5000 liraya sizi memnun edecek bir çok projeksiyon cihazı modeli bulabilirsiniz. Bir iki tavsiyede bulunabiliriz elbette ama tavsiyeden önce projeksiyon seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğine biraz değinelim. Öncelikle projeksiyon cihazı seçimi yapabilmek için cihazı koyacağınız yer önemlidir. Projeksiyon ile yansıtacağınız perde/duvar arasındaki uzaklık ne kadar olacak, projektör, perde/duvarın tam karşısından mı yoksa mecburen biraz sağ biraz sol taraftan mı ya da bir sehpa üzerinden ya da tavana monte bir aparat üzerinden sarkacak şekilde yerden ne kadar yüksekten yansıtılacağı gibi sorulara cevap bulmamız gerekiyor. Projeksiyon cihazını yansıtacağınız duvar oldukça büyük, projeksiyonu koyacağınız yer duvarın tam ortasına denk gelecek bir yer ve aradaki mesafe min. 2,5-3m ise az sonra aşağıda anlatacağım özelliklere çok fazla kafa yormanıza gerek kalmayabilir. Ama birkaç noktada bilgi sahibi olmanızda fayda var.

 

Aradaki mesafenin kaç metre olacağını belirleyerek, projektörü koyacağınız yerin perdeye uzaklığı itibariyle duvarda kaç inç'lik bir görüntü alabileceğinizi, seçtiğiniz projektörün özelliklerinde belirtilen atım mesafesini hesaba katarak önceden belirleyebilirsiniz. Atıyorum baktığınız bir projektör 2,5m. mesafede 100 inçlik bir ekran oluşturabilirken bir başkası 100 inçlik mesafe için 3m uzaklık isteyebilir. Duvar ile projeksiyon arasındaki mesafe çeşitli zorunluluklardan dolayı 1m ve altında ise bu durumda "short throw" olarak adlandırılan kısa mesafede büyük görüntü oluşturabilen modellere yönelmeniz gerekir. 

 

Projektörü koyacağınız yer duvar/perde'nin tam karşısında değilse biraz sağ, biraz sola koyma gibi durumlar varsa bu durumda da yatay keystone ve yatay lens shift özellikli cihaz almanızda fayda olacaktır. Bu özellikler projektörü yerleştirdiğiniz yerden görüntü duvara aktarılırken ekranın düzgün biçimde istediğiniz alana tam olarak oturtulmasına yarar. Lens shift; projektör lensinin fiziksel olarak sağa,sola, yukarı, aşağı hareket ettirilebilmesine yarayan özelliktir. Sağa-sola hareketi sağlayan özelliğe yatay lens shift, yukarı-aşağı hareketi sağlayan özelliğe dikey lens shift denir. Projeksiyonun içinde lensin fiziksel olarak hareket ettirilmesiyle sağlanan bir iyileştirme özelliği olduğu için bu hareket oldukça kısıtlıdır. Daha çok ince ayar için kullanılır. Örneğin projektörü kurdunuz ama yansıttığınız görüntü duvarda olmasını istediğiniz yerden ya da perdenin 3-5 cm dışında sağına taştı. Yatay lens shift ile onu sola çekebilirsiniz. Aynı sorun yukarı-aşağı şekilde de olabilir. Bu durumda da dikey lens shift özelliğini kullanabilirsiniz. Aşağıdaki çizimler lens shift'in görüntü düzeltme mantığını gösteriyor. Tabi kaydırma oranları projektörüne göre değişir ve bu fiyatla doğru orantılıdır. 

sec3_image1.gif

 

 

Keystone özelliği ise projektörü koyduğunuz yerdeki eğim nedeniyle perde veya duvarda oluşan eğri, yamuk görüntüleri düzgün bir dikdörtgen olacak şekilde ayarlamaya yarar. Yatay yöndeki yamuk görüntü için yatay keystone, dikey yönde oluşan yamuk görüntü için dikey keystone özelliği kullanılarak görüntü düzeltilebilir. Bazı durumlarda her ikisini kullanmak gerekebilir. Bu yamuk dediğim görüntüler şu şekilde olacaktır;

keystone-correction.gif

 

Yalnız keystone özelliğinin genel olarak çok mecbur kalınmadıkça kullanılmaması önerilir. Detaylarına fazla inmeden söylemek gerekirse çalışma mantığı nedeniyle görüntü kalitesi kaybı yaşatacağı söylenir ama açıkçası bu konuyu ben de çok fazla araştırmadım, zaten benim evimde projeksiyon cihazı bir yere sabit olmayıp bir sehpa üzerinde kullanıldığı için bu tür yamuk görüntüleri projeksiyonun kendi ayaklarını yükseltip alçaltarak ya da sehpayı biraz sağa biraz sola oynatarak düzgün bir şekilde görüntü elde edebildiğimden dikey ya da yatay keystone ayarlarını kullanma ihtiyacı hissetmedim. Bir tek dikey lens shift özelliğini kullanıyorum. Sehpa görüntü aktardığım perdeye göre biraz alçak kaldığından görüntüyü bu şekilde daha yukarı kaydırabiliyorum.

 

2. Ben şahsen şu anki evimde duvar uygun olmadığı için grey contrast bir perde kullanıyorum ve çok memnunum. Ama önceki evimde direk beyaza yakın açık bejimsi bir duvara yansıtıyordum. Özel bir şey için uğraşmamıştım ama o şekilde bile bir rahatsızlık duymamıştım. Ama renklerin düzgünlüğü açısından ve ortam ışığında daha görülebilir bir ekran için aynı grey contrast perdedeki rengi duvarı boyayarak elde edebiliyorsunuz. Kullanan kişilerin yorumlarına bakılırsa da memnun kalıyorlar. Ben direk kendim kullanmadığım için bir öneride bulunamayacağım ama donanımhaberde şu konuyu görmüştüm siz de inceleyebilir burada verilmiş renk koduna göre hareket edebilirsiniz;

https://forum.donanimhaber.com/projeksiyon-icin-duvar-regi-videolu-ve-renk-kodlu--111788199

 

Model tavsiyesine gelince;

5000 lira gibi bir rakama çıkmanıza hiç gerek yok. Bu rakamın üzerinde alınabilir bir 4k projektör olsaydı bu rakam ve biraz üstünü düşünebilirdik ama 4k projeksiyonlar min 15-20.000 lira gibi fiyatlardan başladığı için şuan alınması mantıklı ürünler değiller. Ama Full-HD 1080p için 5bin liranın oldukça altına sizi çok memnun edebilecek projektörler var. Aslında piyasada bulunsa eve düşen yıldırım sonucu, merkezi sistemin uydu kablosundan gelen aşırılı gerilimin bozduğu BenQ W1070'i tek geçerdim. İki seneye yakın kullandığım bir projektördü ve görüntü kalitesi, parlaklığı açısından çok memnundum. Benq W1070, daha sonra çıkan W1070+ 2200-2500Tl aralığında bulunabilen cihazlardı ve görüntü kalitesi daha pahalı satılan diğer marka ve modellere göre geri kalmadığı gibi rainbow effect dediğimiz dlp teknolojisinden kaynaklı bir görüntü kusurunun da gözlemlenmediği ürünlerdi. Ben bir kere bile rast gelmemiştim. 

 

BenQ W1070 ve çok öncesinde kullandığım cihazları bir kenara bırakıp, ev sineması ve tv için bir projektör önerecek olsam şuan piyasada bulunabilirlik ve f/p açısından önerebileceğim cihazlar BenQ'nun W1110(Amerika modeli için numaralandırması HT2050) ya da bozulan projektörümün yerine benim yeni yeni kullanmaya başladığım BenQ W2000(Amerika modeli için numaralandırması HT3050)olurdu. Benim araştırmalarıma göre ve öncesinde kullandığım W1070 modelinin başarısına dayanarak bu iki modeli önerebilirim. Geçen ay BenQ W1110 kampanya ile 2800 lira civarına alınabiliyordu. BenQ W2000 ise biraz daha gelişmiş bir ürün. Görüntü kalitesi açısından aralarında pek fark olduğunu sanmıyorum. W2000 modelinin birkaç ekstra özelliği var. Bunlardan biri Rec709 denen standartla gelmesi. Yani fabrika çıkışlı renk kalibrasyonu ile geliyor ve en iyi görüntüyü vadediyor. Birçok inceleme sitesi bunu çok övmüş. Bunun dışında W1110'a göre daha iyi stereo hoparlörleri var deniyor. Ama benim gibi tahminimce sizin de amfiye bağlı bir ses sisteminiz olduğundan bizi pek ilgilendiren bir özellik değil. Her iki modelde de yatay lens shift yok, sadece dikey lens shift var iken W1110'da yatay-dikey keystone özelliği de yok. Bu farklardan dolayı Benq W2000 daha pahalı bir cihaz. Şuan 4200TL civarında Türkiye'de. Ama ben amazon.de'den 3800TL'ye mâl ettim. 

 

Ben kendim kullandığım için BenQ modellerini önerdim. Bir kere zaten DLP projektörler genel olarak görüntü kalitesi açısından 3LCD teknolojisine göre hâlâ çok daha iyiler. Kendi tecrübelerime ve DLP ile 3 LCD projektörleri yan yana koyup gözlemlemiş biri olarak, teknolojisi DLP olan bir projektör öneririm. Önerdiğim modellerin muadili olan Viewsonic ve Optoma markalarının DLP projektörlerine de bakabilirsiniz. Optoma modellerinde rainbow effect denen kusur çok fazla gözlemleniyor ve optoma projektörlerin malzeme kalitesi çok vasat oluyor. Viewsonic'i projektör olarak hiç kullanmadığım için bir yorum yapamayacağım. Benzer özellikli Sony modelleri ise gereksiz pahalı olduklarından direk göz ardı ettiğim ürünler. O fiyatlara görüntü kalitesi olarak çok birşey vermiyorlar, daha çok yatay lens shift vs. gibi özelliklere falan para vermiş olunuyor. İllaki 3 LCD bir projektör düşünücek olursanız da Epson'ın ürünlerine gidebilirsiniz. Ama dediğim gibi ben önermiyorum. 

 

Bunlar dışında yukarıda bahsettiğim modeller projeksiyon cihazı - duvar arası mesafenin 2,5m ve üzeri olduğu kurulumlar içindi. Daha kısa mesafeli kurulumlar için daha önce değindiğim short throw atımlı modellere bakmak gerekecek. BenQ ve LG'nin bu tür modelleri var. BenQ'da W1080ST modeli tavsiye edilebilecek bir ürün.

 

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Başka sorunuz olursa elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışırım. Kolay gelsin.

ZvAnA tarafından düzenlendi
kHanTW, Onur, Zoma and 2 others beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Merhaba,

Öncelikle detaylı açılmalar için teşekkür ederim, yeni değilim hocam, sadece yazacak zaman olmuyor:) 2000 yılından beri DHW kullanıcısıyım:p

Genel bilgi verdiğiniz kısım için kısaca yazayım; TV izlemiyoruz ailecek:) Ya da sadece mutfakta küçük TV açıp bakıyoruz diyebilirim, salonda lası BJK maçlarını vs takip ediyorum. Kalan kullanım eşimle birlikte dizi ve film. Zaten ufaklığın da TV çocuğu olmasını istemediğim için projeksiyon niyetim var:)

Şimdi diğer konuları yazayım;

Salonun tavanına asmayı planlıyorum yaklaşık mesafe 2,80(Salonun boyu 5,10cm) olacak ki direk salonun ortasına asma planım var. Tahminime göre vertical shift özelliği bu sebeple olası ihtiyacımı karşılar.

Önerdiğiniz gibi genelde karşıma DLP ürünler çıktı, ofiste 3LCD Epsonlar var ve görüntüsü gerçektende keskin değil.

Onun dışında 5000 lira dememin sebebi , TV için ayırdığım 5000 liralık bir fon var diyelim.

Şimdi verdiğiniz bilgilere istinaden biraz daha detay bakacağım. Tekrar teşekkür ederim, arada kafama takılan noktaları burada paylaşacağım.

Saygılarımla

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İlk mesaj olunca DHW'deki escape olduğunu anlayamadım hocam kusura bakma. :mrgreen: Projektör için düşündüğünüz yer ve uzaklık ideal görünüyor. Duvarı da ortalayabiliyorsanız bence sorunsuz bir kurulum olacaktır.

escape beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@RFID hocam bu ürünlerin ikisini de inceledim. Sony pek kullanımıma uygun görünmedi, tek talebim olabildiğince  kaliteli görüntü :)

Xiaomi ise yeni ürün olması ve yarın birgün farklı ve güncel bir modelle karşıma çıkma ihtimali olduğu için 1500 dolar vermek mantıklı gelmedi.

4K olsa çok iyi olurdu, ancak biraz daha zaman lazım sanki.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
19 saat önce, escape said:

@RFID hocam bu ürünlerin ikisini de inceledim. Sony pek kullanımıma uygun görünmedi, tek talebim olabildiğince  kaliteli görüntü :)

Xiaomi ise yeni ürün olması ve yarın birgün farklı ve güncel bir modelle karşıma çıkma ihtimali olduğu için 1500 dolar vermek mantıklı gelmedi.

4K olsa çok iyi olurdu, ancak biraz daha zaman lazım sanki.

Hocam bu ürünler daha çok kullanımda değil çünkü yeniler. Benq serilerine bakabilirsiniz. Fiyat uygunsa Xiaomi alınabilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İlave Soru;

EPSON TW6700 nasıldır, BENQ W2000 ile arasında bir seçim yapsam hangisi beni daha mutlu eder?

Çok yakın bir arkadaşımda EPSON TW6600 var inanılmaz memnun anlata anlata bitiremedi, o sebeple sordum..

Yurtdışından getirme şansım olabilir o sebeple TR fiyatlarından bağımsız düşünmekte fayda var:)

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam ikiside kaliteli markalar,  yalnız kimisi uç üründe iyi oluyor kimi starter yada medium ürünlerde internetten araştırmak gerek. Konuyu @ZvAnA hocama teslim ediyorum ki kendisi kullanıcı olarak benden daha iyi sizi yönlendirir hocam.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@escape son mesajları yeni okudum. Şunu söyleyim TW6700 hakkında daha önce birşeyler okumuştum. LCD teknolojisi olarak iyi örneklerden biri. Ancak doğru yorum yapabilmek için iki cihazı da kullanan birilerinin yorum yapması lazım. Ancak TW6700 ile ilgili benim okuduklarımdan çıkardığım sonuç; BenQ W2000'in pratikte her zaman daha parlak ve keskin görüntüye sahip olduğuydu. Epson'ın genellikle spec verileri yüksek oluyor ama gerçekte kullanıcılar o değerleri abartılı buluyor. Ama yine de görüntü kalitesi övülüyordu. Gerçi hangi forumdu hatırlamıyorum, yurtdışında biri birebir TW6700 ile W2000'den hangisini önerirsiniz diye açtığı bir konuda BenQ hakkında daha çok olumlu yorum vardı. En azından W2000'in görüntü kalitesinin yanında bir de fiyatı cezbedici bulunuyor genelde. Epson TW6700 epey pahalı. Yurtdışında da öyle; aralarında min 300 dolar oynuyor. Bu durumda daha kaliteli görüntü yerine daha çok yatay lens shift özelliği için fazla para vermiş olunuyor gibi bir durum var.

 

EDIT: Bahsettiğim forum başlığını buldum. Bu linkten tartışmayı siz de okuyabilirsiniz.

http://www.avsforum.com/forum/68-digital-projectors-under-3-000-usd-msrp/2753825-epson-3700-tw6700-benq-ht3050-w2000.html

 

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Quote

Teşekkür ediyorum, incelemeye başladım şimdi linki. Yurtdışından direk tatile bağladığım için foruma biraz geç girebildim.

Yeni sorularla döneceğim:)

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fena görünmüyor ancak deneysel ürünlere biraz ön yargılıyım:)

Şuanda w2000 modelini arıyorum yurtdışından uygun fiyata bulursam alıp gelicem.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman güncelleme yapayım:)

Projeksiyona çok para vermekten vaz geçtim, aslında ara ürün almaya karar verdim,

Birkaç model aklıma takıldı, hazır amazon'dan getirtilebiliyorken alayım, yoksa önümüzdeki ay Çin ve Malezya'ya gideceğim oralarda bakarım.

Optoma HD29 Darbee modeli fena görünmüyor,

Diğeri Optoma Optoma GT1080Darbee 

Optoma'da fanlar biraz sesli çalışıyor demişler ama emin olamadım.

Hala kararsızım ev bitti bende projeksiyon yok:(

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@RFID teknoloji olarak çok güzel ama nedense daha çok yeni olduğu için kabullenemiyorum.

Sanırım en erken 3 sene sonra 4K projeksiyona geçerim:)

İlaveten şunu da anladım ki 3-4 marka dışında da projeksiyon buyuk kumar..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@escape genel anlamda cihaz güzel gibi tabi çok piri değilim. Forumda yer etsin diye paylaştım. Ürünün fiyatı yüksek ilerde belki fiyatı düşünce alma imkanı olabilir ozaman bu başlık altında tekrar gözden geçirilebilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@RFID katılıyorum, yalnız nasıl bir coğrafya nasıl bir şansa denk geldiysek cihazların fiyatı düşüyor kur patlıyor. Döviz Kuruna alışıyoruz , sindiriyoruz yeni model çıkıyor. Beğendiğimiz cihaz bir anda gündemimizden çıkıyor, vs... Bu sebeple donanım ya da bu tarz ürünler almak için düşünerek harcadığımız vakite sinir oluyorum.

Normal 4K lazer projektör almak için  dediğim gibi kendime bir zaman belirledim, o zamana kadar Amfi ve PS4ü upgrade ederek en son projeksiyon upgrade'ine girerim diye düşünğyorum. Yalnız 4K içeriğe ulaşmak hala zor birkaç sene içerisinde nasıl olur onu da bilemiyorum. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4k icerige ulasmak artik cok basit. Her yeni filmin ve eski iyi pekcok filmin 2160p surumleri rahatca bulunabiliyor.

Squall tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Temelde haklısınız ama pratikte malum ortamlar ve kaliteli içeriğe ulaşmak hala sınırlı gibi hissediyorum.

Gerçi herşeyi 5.1 DTS indirdiğim için yeni içeriklerin farkında olmama ihtimalim de var.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
2 2

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok