Intel Gpuları (Arc Serisi) 2022 (Şükür Kavuşturana)
1 1

Bu konuda 149 mesaj var

Aynı habere 3dcenter'ın tablo güncellemesi de eklenmiş:

Intel-Arc-Performance-Estimation.png

https://videocardz.com/newz/intel-arc-desktop-gpus-may-be-slower-than-previously-expected-a-new-performance-prediction-for-the-whole-series-suggests

https://www.3dcenter.org/news/intel-bringt-mit-der-arc-a380-seine-erste-alchemist-basierte-desktop-grafikkarte-heraus

Özetle Intel'in masaüstü gpularının yeri aşağı doğru güncellenmiş. Zaten 3070'i geçmesi beklenmiyordu. Şimdi 3060ti'ı bile geçmesini beklemeyin demişler.

Intel'in ilk serisi olduğu için yine kabul edilebilirdi belki ama daha önce de söylendiği gibi, çok geç kaldı. 2020'de çıkmış olsa ve Nvidia'nın Ampere'i ile bu kadar mücadele edebilecek olsa çok eleştirilmezdi. Bu yıl Nvidia 4/5nm üretilen yeni nesil gpularını sunacak ve Intel'in tüm modelleri giriş seviyesine inecek. Kaldı ki Intel'in kartlarını da göremedik henüz. Çıktı etti, raflara geldi, alabildik diyene kadar 2-3 ay daha geçecek; o zaman da Nvidia'nın hatta Amd'nin yeni kartlarını konuşmaya başlayacağız.

Yazık olmuş gibi.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel, masaüstü A380 modelini çok hızlı bulmuş ve biraz yavaşlatmış:

https://videocardz.com/newz/intel-quietly-changes-official-arc-a380-memory-specs-its-15-5-gbps-not-16

Ama esas bomba, satışta görülen ilk kartın fiyatı:

https://videocardz.com/newz/intels-first-custom-arc-a380-graphics-card-officially-listed-in-china-for-3999-rmb-595-usd

Çin'de satışa sunulmuş olan model, eğer "ilk girdik, kaymağını yerim karşim" kafasıyla satışa çıkmadıysa fena. Kendisi yaklaşık 600 dolar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Masaüstü A380, düşünülenden daha berbat durumda:

INTEL-ARC-A380-GAMING.jpg

https://videocardz.com/newz/intel-arc-a380-desktop-gpu-is-outperformed-by-radeon-rx-6400-in-first-independent-gaming-tests

https://www.techpowerup.com/296063/intel-arc-a380-desktop-gpu-does-worse-in-actual-gaming-than-synthetic-benchmarks

3 yıllık 1650'nin her durumda gerisinde kalmayı başarmış. 1650 dediğimiz de Super olmayan model, baya 570'in falan gerisinde bir kart. Onun bile gerisinde olmak nedir yahu?

A380 denen kart, baya baya Amd'nin yeni igp'si olan 680M'le yarışıyor olabilir. Sorun şu ki; A380'in altında 2 model daha var. Onlar kimle yarışıyor acaba?

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu kartların oyun performansları illaki başta geforce ve radeon kadar iyi olmayacak neticede geliştirilen kodlar vs hep AMD ve NVIDIA ya göre geliştirildi. Bu ilk jenerasyon deneme tahtası olur da ilerleyen zamanlarda ortalık şenlenebilir gibi. ARC'ın piyasaya girmesinin bir diğer nedeni de Intel'in GPU compute, AI ML gibi alanlarda NVIDIAdan pay kapmak istemesi. Opensource olarak Nvidiaya karşı ciddi üstünlüğü mevcut. Donanımlarının çalışması için antin kuntin bir sürü olaya gerek yok upstream kernelde tüm sürücüler bu nedenle linux ortamında tak çalıştır konumunda duran bir donanım. AMD ye göre üstünlüğü donanımsal encoding decoding vs tüm olaylarının gerçekten çalışıyor olması. Ayrıca AI ML hızlandırma teknolojileri de hazır ve CPU ya kodlar gibi GPU ya kodlayabiliyorsunuz çünkü tüm toolchainlere (clang, gcc vs ve kendi iccleri) eklediler tüm özellikleri daha donanımlar ortada yokken. AMD cephesi opensource ortamında evet sürücüler güzel ancak kartların encoder ve decoder özellikleri saldım çayıra mevlam kayıra modunda. AI ML deseniz AMD o işi kıvıramadı. OpenCL dedi, ROCm dedi HIP dedi o dedi bu dedi hiç biri adam gibi çalışmayan 10 tane farklı zevat geziyor ancak AMD yi böyle bir ortamda kullanan kimse yok çünkü NVIDIA nın taş gibi CUDAsı var. Intel öyle değil. Intel bu GPUları ortalığa salarak hem kendine yer açmaya çalışıyor hem NVIDIA dan AI ML de yer kapmaya çalışacak hem de bir süre sonra AMD yi grafik alanında uzaklaştırmaya başlayacak.

 

Açık söyleyeyim. Intel ve AMD gpular aynı performansı versin AMD olanı değil Intel olanı tercih ederim çünkü sürücü geliştirme olayını özellikle opensource ortamında AMD ye göre çok daha ciddi yapıyorlar. Linux ortamında Ray tracing kullanabileceğiniz en düzgün sürücü şu an NVIDIA'da. Intel geldiğinde bir de onda olacak (Mesa ANV ye Ray tracing ve XeSS çoktan eklendi bile). AMD de yok hala. Bir de böyle düşünün. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@SkyWarriorbir de öyle düşünecek kaç kişi olabilir? Sonuçta ekran kartı alan kitlenin büyük çoğunluğu oyun performansına bakıyor, bir de madenciler vardı ama son piyasa şartlarında pek burunları çıkmıyor mağaralardan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tabiki. Windows ve oyun düşünen için öncelikli kart olmayacaklar bu jenerasyonda. Ama hedef büyük. Knights Bridge den beri intel gpu tarafına ciddi yatırım yapıyor. Pek de hevesi sönecek gibi değil.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://www.tomshardware.com/news/intel-arc-mobile-benchmarks-a770m-beats-rtx-3060

https://videocardz.com/newz/official-intel-arc-alchemist-a770m-a730m-benchmarks-are-out-targeting-rtx-3060-and-3050-ti

Şöyle sonuçlar var deniyor. Aslında beklenmeyen bir şey değildi. Haberde A770M'nin 3060'ı geçtiği söylenmiş ama işin aslı pek öyle değil gibi. 85w'lık 3060 biraz zayıf kalıyor. 100-105w modelleri ile A770M'in kafakafaya geleceğini varsayabiliriz. 130-140w 3060'lar ise önde olacaktır. Daha önce beklenti, Intel'in 3070 seviyesini tutturabileceği yönündeydi. O iş yalan olmuş gibi. Masaüstü tarafında da beklenti o yöndeydi, sonradan 3060ti'ın seviyesi denmeye başlandı.

@SkyWarrior

Intel'den ilk nesilde kimse çok büyük işler beklemiyordu zaten. Bu gpu işine girişinin temelinde de AI, DL neyse esas olarak o işler ve GPGPU, Compute gibi mevzular olduğu da belliydi. Hatta Nvidia'nın RT ve DL işine girişmesinin biraz vakitsiz veya kendisini zora sokacak bir hamle olduğu değerlendirmesini yapanlar, bunun Intel'e karşı yapılmış bir hamle olduğunu da söylüyorlardı. Intel'in bunlara yanıt vermek zorunda kalması, gecikmesi, performansı tam kotaramaması gibi şeyler söz konusu olabilirdi ve oldu da. Ama oyun performansı konusunda A380'le gördüğümüz, beklenenin baya gerisinde. Çünkü rakip olarak karşısındaki kartlar, artık milletin unutmaya başladığı seviyede. Her oyunda gerisinde kaldığı 1650 dediğimiz kart, Turing mimarisinin çakma hali olan, 2019 model giriş seviyesi model mesela. Bunun da gerisinde kalıyorsan, orada ciddi bir sorun var demektir. Çünkü A380 dediğimiz model, en düşük giriş seviyesi falan değil. Altında iki tane model görünüyor. Rakibin eski nesil kartı ile yarışamıyorsun. Hatta o eski nesil kart, yakında iki nesil gerideki bir giriş seviyesi model olacak.

Kaldı ki Intel gpu işinde çok da kötü değildi. Tamam harici gpu yapmıyordu ama igp tarafında baya düzgün işler yapabildiğini biliyoruz. Iris G7'yi azcık hızlandırıp harici kart olarak sunsa, zaten A380 performansına gelecekmiş. E alttaki modeller nedir öyleyse? Yani bir gariplik var.

Edit: Şöyle bir video da var:

https://www.youtube.com/watch?v=9jsZBpTfwfw

Burada da tam tersine Intel'in A380'i, her durumda 1650'yi geçmiş. Pek güven vermedi. Zaten küçük bir kanal. Bir de Intel'i öven mesajlara beğeni atmış falan, bir garip yani. Intel zahmet edip de kartlarını sitelere gönderirse, tam olarak neyin ne olduğunu anlayacağız.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ortadaki sıkıntı biraz da eldeki tek örneğin çinde çançinçon marka bir üreticiden çıkmış engineering sample bozması bir ürün olması aslında. Bekleyip göreceğiz gibi. Ben arc dan umutluyum. Opensource olarak istekleri karşılayacak bir ürün gelecektir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 6/24/2022 at 7:38 AM, Pablo 'Definitive' Vader said:

@SkyWarriorbir de öyle düşünecek kaç kişi olabilir? Sonuçta ekran kartı alan kitlenin büyük çoğunluğu oyun performansına bakıyor, bir de madenciler vardı ama son piyasa şartlarında pek burunları çıkmıyor mağaralardan.

öyle düşünecek 3-5 kişi var ama harcadıkları bütçe devasa. Özellikle de bulut sağlayıcıları işlemci tarafında intel ile yatakta olmak zorunda. Yakın zamanda Intel tarafından gpu işbirliği için de kolları bükülebilir. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sunucu tarafında performans/watt oranı çok önemli. Bu konuda Intel'in Nvidia'ya yaklaşabileceğini düşünmüyorum.
85watt RTX3060 ile 150watt 770M'in oyun performansından yola çıkarsak performans/watt olarak Nvidia Intel'den iki kat önde görünüyor.

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Watt/Perf. konusunda Nvidia'ya yaklaşacaksa tam da bu dönemde yaklaşması gerekir. Zira Nvidia Pascal'dan bu yana pek ilerleyemedi. Hatta Amd Navi 2 ile birçok noktada öne geçti.

Aslında ben de bu konuda gelecek nesil gpuların daha iyi olacağını tahmin ediyorum Intel tarafında. Çünkü ilk nesilde zaten altın kaseyi tutturmaları zor görünüyor. Zamanla geliştirmeleri daha olası.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yukarıda Intel'in verdiği A750 sonuçlarını paylaşmıştım. Şimdi de A770'in kendinisi ucundan göstermişler:

https://videocardz.com/newz/intel-confirms-arc-a770-limited-edition-graphics-card

Birkaç gün içinde A770 de 3060ti'ı geçiyor gibisinden tablolarını görürüz sanıyorum. Ama Intel'in performance index sayfasında ben verilen sonuçlara ilişkin bir bilgilendirme göremedim. Her zamanki gibi firmanın kolpalığı da olabilir.

Intel'in 3070 seviyesinde bir kartla geldiğini görmek güzel olur. En azından ilk nesilde rakipleri karşısında o kadar da ölü görülmez. Zaten normalde hedeflenen, 2 yıl önce bu seviyelere ulaşmaktı, olmadı.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

LTT deki açıklama bayağı netti. Intel ARC ve sonraki battlemage serisinde esas hedefin DX12 ve Vulkan olduğunu net olarak söylemiş. Bu API lerde ekstra bir optimizasyona ve driver gimmicklere ihtiyaç olmadan rahatlıkla istedikleri performansı çıkartabildiklerini söylemişler. Karşılaştırmalarda ARC ı yerin dibine sokan DX11 ve öncesi eski APIler. Intel in bunlar için de bir sözü var. ARC serisi ve sonrasını bu eski APIlerdeki performansa göre fiyatlandıracağız diyorlar. Yani DX12 ve vulkanda ARC 770 3060ti performansı verse de DX11 de RTX 2060 veya 3050 performansına düşüyorsa o zaman kartın fiyatı o minvalde olacak diyor intel. Mantıklı mı. bence mantıklı. 

Windows cephesindeki hardcore gamerlar hala nvidia veya AMD ile takılmaya devam edeceklerdir ve intel de yeterince install base olmadan kimsenin eski api kullanan oyunlarını ARC a göre optimize etmesini beklemeyeceklerdir. 

ANCAAAAAAK

Linux cephesi ve yeni api layerları ile aslında ARC GPUları çok etkili olabilir. Sebebine gelince: Valve kendi motoru source u vulkan'a taşıyor hem de DXVK kullanarak. DXVK linux ortamında kendi rüştünü çoktan ispat etti zaten. Windowsta native driverlar ile sorun yaşayan ancak linuxta steamplay ve dxvk ile hiç sorun yaşatmayan oyunlar var ki DXVK bu işi çok iyi başardığından valve DXVK arayüzünü kullanarak tüm oyunlarına vulkan backend ekledi. CSGO yu vulkan kullanarak oynamak mümkün ve çok güzel FPSler alınabiliyor standart motoruna göre sorunlu DX sürücülerinin olduğu ortamlarda. Windows'un ileride DX9 DX10 gibi eski apileri devreden çıkartma durumu olacağı da hesaba katılırsa DXVK artık nvidia amd ve intel in herhangi bir sürücü geliştirmesine ve optimizasyon yapmasına gerek kalmadan her ortamda benzer performans ve görüntü kalitesini ortaya koyabilecek bir layer haline gelecektir. Ufak bir ekleme. DXVK native olarak windows ortamında da kullanılabiliyor. Tek gereken gerekli DLL lerin ortama tanıtılması. Bu sayede eski DX api oyunlarınız gıcır gıcır kartlarınızda vulkan ile çalışacaklar. :D Valvein tüm source engine oyunları windows ortamında artık bunu yapıyor. 

Bana kalırsa ARC öyle yabana atılacak bir kart olmayacak özellikle son teknoloji apilerde çünkü geliştirme hedefi o yönde. Hatırlayın AMD Radeon 9700 ü çıkartırken MS in standartlarına göre hareket etti ancak NVIDIA NV30 da kafasına göre hareket edince AMD rahatlıkla çelmeyi takmıştı. Sonraki jenerasyon da NVIDIA NV40 ile MS standartlarına göre hareket etti vs sonradan işler karıştı şimdi nerdeyse işletim sistemi çekirdeği kadar grafik sürücüleri yüklüyorsunuz sistemlerinize DLSS vs için gereken extra blob ları hiç katmıyorum. ARC da tepeden tırnağa close to metal api ler göz önünde bulundurularak yapıldı muhtemelen ve eski oyunlarda artık performans aramayın demeleri normal. 

Intel ARC bence piyasaya ciddi hareket getirecek bir oyuncu olacak. 

 

Release olsun bekleyip görelim. Sırf ARC gelecek diye hala onboard uhd 630 ile idare ediyorum. Radeon RX 480 i bile sattım. 

 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

A380'i bazı siteler incelemiş ve beklendiği gibi beğenilmemiş:

https://videocardz.com/newz/intel-arc-a380-discrete-gpu-reviews-its-like-living-in-the-middle-of-a-minefield

Diğer taraftan A770 parlatılıyor şu sıralar:

https://videocardz.com/newz/intel-arc-a770-flagship-gpu-demoed-with-2-5-ghz-clock-and-190w-gpu-power-oc-up-to-285w

Yok güç tüketimi, yok f/p iyi olacak, yok şu, yok bu... Ikınıp duruyorlar. Kısacası bir cacık beklenmez. Zaten sonbaharda Nvidia ve Amd kazıyacaktır Intel'in duyurduğu kartları.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel Arc A380 incelemesi Techpowerup sitesinde yayınlanmış, Youtube'da da Hardware Unboxed kanalında var, merak edenler bakabilirler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yazılımsal olarak windows tarafında çer çöp şu anda. Gamers Nexus çok güzel eleştirmiş. Açıkçası şu yoruma katılıyorum. Sadece driver ve kartı çıkart. Kontrol panel olmasa da olurdu intel diyor steve. Haklı. Gerisini sonradan getir intel acele etme. Ama önce şu driver install uninstall sistemi mikmeden çalışsın bea. 

Linux tarafında bunlar yok tabi. Mesa mesadır. Direk yüklenir çalışır. DRI manager ile gerekli diğer ayarları yaparsın ama genelde oyun içinden ayarlamak daha kolay tüm ayarları. Şu kartlardan Phoronix in eline geçse de test etse diye bekliyorum kaç aydır. Yoksa mikmişim windowsu. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında birkaç gündür bu tip şeyler söylenti halinde duyuluyordu ama şimdi iş biraz daha ciddileşiyor gibi:

https://videocardz.com/newz/first-aib-allegedly-stop-intel-arc-graphics-cards-production-due-to-quality-concerns

Söylentiler Arc serisinin tamamen iptal edilebileceği yönünde. Sebebi malum; çok geç geldi, rakiplerin yeni nesil kartlarıyla alakası bile olmayacağı ortada, zira mevcut nesli bir karşılayamıyor. Hatta bir önceki nesil gpularla bile çok iyi mücadele edemiyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mevzu sadece performansının düşük olması değil.


Geçmişte AMD'de benzer şekilde rakibinden düşük performanslı kartlar üretiyordu ve buna rağmen bir pazar payı elde edebiliyordu. Çünkü nispeten düşük performanslı ama ucuz kartların da belli bir müşterisi var.

Bu ucuz ve düşük performanslı kartların müşterileri eski oyunları düşük çözünürlüklü ekranlarda oynayan kişiler.

Intel'in sıkıntısı burada başlıyor. Çünkü Intel'in eski oyunlarda kullanılan api'lerle performansı çok kötü. "CS çalıştırsın yeter" yada "GTAV oynatıyor mu?"  kriterlerini karşılamıyor.

Fiyat olarak konumlandırabildikleri pazarda müşterinin asgari taleplerini karşılayamıyor, orta ve üst segmentte zaten rakiplerine kıyasla hiç şansı yok. Mobil desen güç tüketimi çok yüksek. Bir de bunların yanında hala çözülmeyi bekleyen bir sürü yazılım&sürücü sorunu var.

Hal böyle iken Intel'in yongalarını kullanacak üreticiler bulması kolay değil. Artık internet cafe'lerde bile 3060 altı ekran kartı yok, devir değişti.

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Arc serisi için çıkış takvimi yalan olmuş, bu yılın ilerleyen dönemlerinde gelecekmiş inşallah:

https://game.intel.com/us/stories/intel-arc-gpus

https://videocardz.com/newz/intel-publishes-arc-gpu-story-promises-global-launch-later-this-year

Tabi o sıralar Nvidia ve Amd kafa kafaya çarpışırken Intel'in Turing ve Navi kadar olamayan gpularını kim ipler, orası meçhul.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Quote

Monster Hunter Rise: Sunbreak, on 1080

Monster Hunter ne arkadaş? Kim ipler Monster Hunter'ı.

Böyle salak salak oyunlarla uğraşacağınıza gidin Valve'ın kapısına dayanın, gidin Epic Games'in önünde çadır kurun. Var olan oyunlara motorlara kendi donanımınızı optimize ettirin. Para vermek gerekiyorsa para verin, pavyona götürmek gerekiyorsa pavyona götürün. Yemin ederim ekmeğe sürülecek akıl yok bunlarda.

 

Peregrine beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1-2 gündür Intel'in sunumu konuşuluyor. Burada paylaşmadık sanırım:

https://www.techpowerup.com/297689/intel-arc-a750-trades-blows-with-geforce-rtx-3060-in-50-games

https://videocardz.com/newz/intel-reveals-arc-a750-gaming-performance-in-48-dx12-vulkan-games-up-to-5-faster-than-rtx-3060

Özetle A750, 3060'ı %3-5 kadar geçiyormuş 1080p ve 1440p'de. Ama bu Intel'in yayınladığı sayılar olduğu için çok da güven vermiyor. Diğer taraftan Intel'in %3-5 geçmeye çalıştığı gpu, 2 yıl öncesinin mimarisi, 8nm Samsung üretimi, 13,3 milyar transistöre sahip, 276mm² bir gpu. A750'deki G10 gpusu ise 6nm TSMC üretimi, 21,7 milyar transistöre sahip 406mm² bir gpu. Normalde bu gpu, Nvidia tarafında GA104 gpusuna, yani 3070 ve 3060ti modellerine rakip olmalıydı. Kaldı ki o bile tam karşılamıyor, çünkü transistör sayısı olarak GA104 gpusu 17,4 milyon transistörle baya hafif kalıyor diyebiliriz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok