Intel Gpuları (Arc Serisi) 2022 (Şükür Kavuşturana)
1 1

Bu konuda 149 mesaj var

Surprise motherfucka diye bunlarin bir kacini birden tek pakede sigdirdiklari MCM bir tasarim gelmezse yine i740 gibi oem karti olacak herhalde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Iyi: DX9 destekleyecegiz diye driver yazmaya kaynak ayirmamislar. Kaynaklarini yeni mimarilerinde guncel oyunlari duzgun calistirmaya ihtiyaclari var zira o konu onemli ve sikintili gibi.

Kotu: Ya su ozledigim oyunu acip oynayayim dediginizde (mesela Half-life 2) Microsoft’un D3D9on12 ara katmani uzerinden DX12’e cevrilerek calisacak. Bir sikinti varsa Microsoft’tan kaynaklanacak, Intel bunu bir sonraki driver’da cozer diyemeyeceksiniz, Microsoft D3D9on12‘i guncellemedikce o sorun devam edecek.

Netice: AMD yillardir bu isi yapiyor, donanimi canavar gibi oldugunda bile “ayni performansta oldugu surece nvidia alirim cunku driver’lari daha iyi” deniyor. Intel’in retail alici bulmasi icin ciddi performansli veya digerlerinde gorulmeyen ve onemli ozelliklere sahip kartlarla gelmesi lazim. Boyle 2 yil oncesinin orta/giris kartlarini anca yakalarlarsa 90’larda yaptiklari i740 kartlari gibi anca hazir satilan PC’lerde yer bulur, o da islemcileriyle nispeten ucuza bundle deal’lar sunup arka planda sirketleri bagladigi icin. Intel islemci kullanan makinelerde cogunlukla entegre, az miktarda da bu kartlarla bir yuzdeleri oldugu icin “piyasadaki grafiklerin su kadari Intel tabanli” diye gezerler. Sonraki nesillerde MCM GPU, APU/SOC uzerinden bu mimari gelismeye devam ettigi surece umut olur. Yalniz APU/SOC icin kendi uretimleri TSMC kullanan AMD ve Apple’a gore ciddi dezavantaj. Intel de TSMC’e uretim yaptiriyor ama islemcilerini de iceren APU/SOC’lari bu donemde disarida yaptirmayabilir.

Belki bir gun Intel’in bu GPU’lar ve ARM islemcileri bir araya getirdigi bir SOC’u TSMC’e urettirdigini ve bu islemciye hizli x86 emulasyonu icin kendi ozel birimlerini ekledigi bir proje goruruz. Oyle bir sey ilginc olur.

Nvidia, AMD, Apple kendi APU/SOC tasarimlari icin GPU mimarilerine sahipken Intel’in “bu is olmadi” diye pes etmesi icin birileriyle uzun sureli bir cross-license anlasmasina girmesi lazim.

Bi PowerVR vardi, surekli umit vaad eden ve modular oldugu iddia edilen GPU mimarileriyle geliyordu, ARM SOC’larda kullaniliyordu, PC’ye de Kyro diye bir kart getirmislerdi. Ne oldu o?

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel "biz de bir şeyler yapıyoruz" gibisinden bir sunum yapmış:

https://videocardz.com/newz/intel-xess-is-officially-coming-to-call-of-duty-modern-warfare-ii

Güzel. Ama eldeki gpular zayıf kalacak gibi. En güçlü kartı olacak olan A770 için verdiği sonuçlar, 1440p çözünürlükte XeSS açık/kapalı şeklinde. 4K'nın adı geçmiyor. Kartın RTX3060Ti, RX6700 ayarı olacağı iyice belli oluyor.

Omfs beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel boş atmaya devam ediyor:

1080p-gaming-ray-tracing-1.jpg

INTEL-ARC-GPU-RAY-TRACING-1.jpg

Çok acayip ray tracing yapıyoruz, rakibin aklını alıyoruz diyorlar. Yalnız en güçlü modelleri olan A770'i, Nvidia'nın 1,5 yaşındaki orta sınıf 3060'ı ile karşılaştırıyorlar. Daha önce A750'yi 3060'la karşılaştırıyorlardı. 3070'i geçecek diye beklenen kart, önce 3060ti'ı bazı bazı geçer denmeye başlamıştı, şimdi resmi ağızlardan 3060'ı geçiyor, hemi de 1080p'de rt ile denmeye başlamış. Kart çıktığında sanırım 3060 seviyesini bile bulamayacak. O değil, bu kartlar zaten "limited edition" olacak denmişti ve yaz aylarında çıkacağı söylenmişti. 2 ay içinde Nvidia'nın yeni nesil kartlarını tanıtması bekleniyor. Şaka maka Intel A7 serisini çıkarana kadar Nvidia yeni serisini piyasaya sunabilir. Normalde Turing mimarili kartlarla yarışması beklenen Arc serisi, Ampere'i geçtim, Ada Lovelace'tan bile sonra piyasaya çıkabilir.

https://videocardz.com/newz/intel-claims-arc-a770-is-on-average-14-faster-than-geforce-rtx-3060-with-raytracing-at-1080p-resolution

mamad tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Herkes kendi kulvarında yarışsa daha iyi. Intel ne halt yemeye nvidia ve amd varken sidik yarışına kalkışıyorsa artık. Tamam iyi güzel rekabet gerekli birşey ama rakibin orta sınıfa yönelik çözümü var iken debelenme ney o ayrı.

Şu davayı cpu+gpu kombinasyonu şeklinde verseler en azından amdnin vegasınada al biz daha iyi bir donanım geliştirdik denebilirdi.

Misal 2 senedir bir miningden ötürü çip üretimi sıkıntısı derken böyle bir açığı kapatmak için varolan paylaşımlı cpu mekanizmasına sallıyorum adam 500usdlik kartı almak varken sen cepheye belki ramden bellek paylaşan değilde cpunun gpu işini paylaşabilen ilave pciex bir donanım modülü gibi kullanılabilir birşey geliştirseydin ve bunu yeni nesil cpularınıda pazarlamak adına kombinasyon paket olarak satış yapsan 300usd cpu ise yanında +100usd bunu satsaydın o zaman daha spesifik bir arge ürün çalışması ile tanışmış olurduk.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Intel Arc A770, 12 Ekim'de 330 dolarlık fiyatı ile raflarda:

https://videocardz.com/newz/intel-announces-arc-a770-gpu-at-329-launches-october-12th

Fiyat olarak da RTX 3060'ı hedeflemişler ama hiçbir anlamı kalmadı. Zaten sınırlı sayıda falan diyerek topu taca atıyorlar. Geçmiş olsun. Amd'nin Navi3 mimarili kartlarını görünce Intel'in Arc serisini hatırlayan bile kalmayacak sanıyorum.

Edit: Ayrıca çıkış tarihi olarak Nvidia'nın tepe modelini hedeflemiş olması da gözlerden kaçmasın. En azından Nvidia ile bir konuda rekabet edebildi diyebiliriz.:mrgreen:

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

NVIDIA ve AMD nin en skindirik kartlarında bile göremeyeceğiniz özellikler var. Bu bile yeter. Digital signage, video editing ve benzeri işlerle uğraşanlara gelsin. 

 

Features

H.264 Hardware Encode/DecodeYes

H.265 (HEVC) Hardware Encode/DecodeYes

AV1 Encode/DecodeYes

VP9 Bitstream & DecodingYes

 

770 ve 750ler görücüye çıktı. Ayın 12sini beklemek zor olacak ama el mahkum. Birileri sızdırsa keşke. Linux 6.0, Mesa 22.3-git ve Linux-Firmware-git ile muhtemelen harika bir Linux iş istasyonu GPUsu olacak sadece open source stack çalışacaklar için. AMD bu arada Linux cephesinde önemli kan kaybetti. Dün gelen haber muhtemelen linux ortamında bir çok insanı direk Intel GPUlarına yönlendirecek. Fedora Mesa 22.2 itibariyle VAAPI accelerated özellikleri eklemeyeceğini söyledi patent hakları nedeniyle. AMD geçmişte bundan çok ekmek yerken artık Mesa kullanayım distro ile gelen bana yeterciler AMD kartları taktıklarında h264 videoları bile donanım hızlandırmalı oynatamadıklarını görecekler. 

 

Söz biraz meclisten dışarı çıkacak açıkçası RTX 3060 ı hedeflemeleri beni hiç rahatsız etmiyor. Aksine nispeten alınabilir bir fiyat noktasında nispeten sağlam bir donanım alma imkanı sunacaklar gibi geliyor bana. RX 480 i gönderdikten sonra kardeşimden arakladığım GTX 1060 ile yola devam ediyorum şunu söyleyim. Son ara RTX olmadan Doom Eternaldı, Wolfenstein youngblood dı vs di nispeten 2019 2020 oyunlarını hiç kasmadan 1440p de ultra detaylara veya ona çok yakın detaylarda 144hz ekranımda oynuyorum akıcı şekilde. Bu da bana diyor ki ne uğraşacan oğlum eve trafo taktırmakla al bir RTX3060 geç. Eee madem öyle al bir ARC 770 geç diyorum kendime. 

 

Arc A310 çok harika bir HTPC kartı olacak. Oyun derdi olmayan adam gibi donanım hızlandırmalı video izlemek isteyenler için birebir bir kart. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 minutes ago, SkyWarrior said:

NVIDIA ve AMD nin en skindirik kartlarında bile göremeyeceğiniz özellikler var. Bu bile yeter. Digital signage, video editing ve benzeri işlerle uğraşanlara gelsin. 

 

Features

H.264 Hardware Encode/DecodeYes

H.265 (HEVC) Hardware Encode/DecodeYes

AV1 Encode/DecodeYes

VP9 Bitstream & DecodingYes

Bu özellikler Nvidia ve Amd kartlarda yok mu?

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

RTX serisi donaım hızlandırmalı AV1 decode destekliyor ancak encode yok. Sanırım en üst modelde bile yok 3000 serisinde. Alt serilerde zaten yoktu. GT 1030 da bunların en fazla h264 hızlandırması var h265 yine yok. 1030 encode desteklemiyor hiç bir şekilde. Onu unutmuşum. 

AMD de AV1 encode decode var ancak sadece kendi sürücüsü ile (Linux ortamı için konuşuyorum) o da üst modellerde. 6600XT den aşağısında bunların hiçbiri yok. 6500 sadece h264 decode içeriyor encode da yok. 

Ama intel en ucuz ucuzun da ucuzu kartında decode encode ne varsa koymuş. Bu özellikler quicksync ile muhtemelen alderlake ve sonrası tüm igpularında da olacak. 

Windows ortamı kullananlar video işleme encode vs yapmıyorsa zaten etkilenmez de ama bu kartı alacak adam da oyun oynayacam diye almaz zaten. 

Apple M1 M2 yi prores decoder encoderlar ile donattı. Babasının hayrına yapmadı. Piyasada Prores decoder encoder taşıyan bir tane CPU veya GPU tasarımı bilen varsa beri gelsin. Final Cut ile cayır cayır çalışıyor. Adobe de eli mahkum destekleyecek bir noktadan sonra. Da vinci de öyle. Intel de Apple'ın yolundan gidiyor. Creator adama ne lazımsa vereyim oyuncular zaten geriden gelecek diye davranıyor. Alttan alttan yavaş yavaş vuracak. 

 

NVIDIA için şunu yapıştırayım. 

https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/compare/?section=compare-specs 4000 serisi geforce alırsanız AV1 encode geliyor ama ilk etapta herhalde trafo gerek. Geforce RT(X/2)4010  gibi birşeyi Ampere veya turingden bozma yaparlarsa onlar da olmaz. İllaki ADA/LOVELACE olması şart. 

 

AMD için en tepeyi vereyim. 

https://www.amd.com/tr/products/graphics/amd-radeon-rx-6900-xt

AV1 encode yokmuş bak onu yanlış hatırladım. 

https://www.amd.com/tr/products/graphics/amd-radeon-rx-6400

Bu da RX 6400. H265 decode varmış hadi yine iyisin AMD :D

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Quote

Arc A310 çok harika bir HTPC kartı olacak. Oyun derdi olmayan adam gibi donanım hızlandırmalı video izlemek isteyenler için birebir bir kart. 

video izlemek için donanım hızlandırmasına gerek var mı yahu? 4K videoları bile iGPUlu bir işlemci çok rahat izletir diye düşünüyorum. :icon_think:

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 hours ago, SkyWarrior said:

 

NVIDIA için şunu yapıştırayım. 

https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/compare/?section=compare-specs 4000 serisi geforce alırsanız AV1 encode geliyor ama ilk etapta herhalde trafo gerek. Geforce RT(X/2)4010  gibi birşeyi Ampere veya turingden bozma yaparlarsa onlar da olmaz. İllaki ADA/LOVELACE olması şart. 

 

Nvidia 265 encode desteği biraz geç geliyor ama sağlam geliyor.

https://developer.nvidia.com/blog/av1-encoding-and-fruc-video-performance-boosts-and-higher-fidelity-on-the-nvidia-ada-architecture/
 

Interpolated-frame-interleaved.gif
https://www.youtube.com/watch?v=ichAz2ElrzA

 

Bu arada demo için kullanılan görüntünün Veliefendi hipodromunda çekilmiş olması güldürdü :D

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

265 var nvidia’da. AV1 geliyor. 265 kablosuz VR’da kullaniliyor.

265’le gecikmeyi sifira yakin tutarak yuksek kalitede videoyu gercek zamanli encode etmek mumkun. Boyle local streaming yaparak kablosuz goruntu iletmede kullaniliyor. AV1 ile gecikme artmadan kaliteyi arttirmak mumkun olursa Virtual Desktop’in programcisi destek verir. O yazilima gelmezse gecikme acisindan bir sikinti oldugunu anlariz (ya AV1’in temelinde, ya da mevcut uygulamasinda).

Fakat goruntunun aktarildigi cihazin da bunu gercek zamanli cozebilmesi lazim. Quest 2’deki Qualcomm SOC’da AV1 decoder’i yok.

Steam Deck ile oturdugum yerde canavar PC’den stream edeyim, el kadar cihazda RT acik Cyberpunk oynayayim deseniz mumkun. AV1 ile kaliteyi arttirayim deseniz herhalde yine decode asamasinda takilirsiniz.

Yani streamer’a iyi ama gamer’a henuz faydasi yok.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Quote

RTX: Technologically, Intel is clearly ahead of current-gen AMD, which can be seen in the performance benchmarks.

Ouch!!

Quote

Intel contracted TSMC to fabricate their new GPU, because TSMC is the only company in the world that has a currently working 6 nanometer production process for desktop-class processors.

Ouch indeed. 

 

Sska bir tarafa ilk cikis icin muhtesem bir basari. Epey isleri var daha ama burdan sonra zicip batirmazlarsa is gorecek bir urun yarattilar. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok