Ne kadar sürede araba değiştiriyorsunuz ?
0

Bu konuda 31 mesaj var

Kendi paramla aldığım ilk araba Corolla 1.4 mmt 2006 modeldi, 4 yıl kullandım, 163000 km'de satıp ix 35 aldım, 4 sene de bunu kullandım satıp 2014 corolla 1.4 mmt aldım. Arabayı değiştirdiğim sürelere bakınca aslında 2018 Ocak itibarı ile 4. seneyi doldurmuş oluyorum, aracı değiştirsem mi değiştirmesem mi bilemedim ? İlk kullandığım 1.4 Tipo vardı mesela 9 yaşında satmıştım arabayı, pek sorun da çıkarmamıştı çok km yapmadığım için. Şimdi de araç 65000'de, senede 15000 civarında gidiyorum. Bu fiyatların olduğu bir devirde araç değiştirmek biraz fantastik bir iş gibi geliyor. Bir yandan da bakım-kış lastiği-muayene-vergi kıskacından kurtulamıyorum bordrolu olduğum için. Yeni araç alırsam eşimin üstüne alıp en azından herşeyini masraf olarak gösterebilme ihtimalim var. 

 

Sizler ne kadar sürede bir araç değiştiriyorsunuz ? Deneyimleriniz neler ? Çok uzun süre bir araçla devam etmek çok problem yaratır mı ?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

problemden kastın araç üzerinde fiziksel & mekanik sorunlarsa eğer, düzgün bakımlarını yaptıktan sonra korkacak bir şey yok. benim araba buna örnek... önceki sahipleri mal olduğu için adam gibi bakmamamışlar ama ben bakıp adam ettim. 17 senelik araba neredeyse 0 gibi tıkır tıkır çalışıyor. 240.000 KM'ye dayandı. zaten mevcut ötv & mtv durumlarına da bakacak olursak 2018den sonra hiç bir şey alınmaz... elinizde ne varsa sahip çıkın derim.

 

ha diyorsan ki problemden kastım psikolojik, yıllarca aynı arabayı kullanmak sorun yaratabilir tabi :mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Senede 15000km bir araç için 10 senede 150000km ki hiç birşey değil gibi bence. Araç eskidikçe haliyle parçalarda aşınmalar vsler başlıyor ama temiz bir araç alıp sizde iyi bakımlı kullanıyorsanız uzun yıllar sorunsuzca gideceğini düşünüyorum. Kendime ait ilk arabam şu an hala kullanmakta olduğum Kia Rio benimkide bu sene aldığımdan bu yana 4. senesine girdim bende seneye ekimde elimde 4 sene olmuş oluyor. Aracı aldığımda benimde 54000km idi şu an 98500 oldu. Benimde senelik orana vurunca 15000km gibi aşağı yukarı. Aslında aklımdan geçmedi değil üstüne para koyup başka birşeyler almak. Tabi bu sene faiş fiyat artışları vs derken 2. el piyasası falanda çok oynadı. Bi yandanda bakıyorum kendi sınıfına göre gayet güzel performanslı ve ekonomik aracım o yüzdende çokta kurcalamakta istemiyorum açıkcası malum yakıt mtv fiyatları falan ortada o yüzden uzun vadeli bakıyorum olaya.

 

Son zamanlar birde aracımın en sevdiğim yanlarından biri tabi bu özellik diğer çoğu hatchback araçta var zatende rio yine sınıfına göre bence bi üst segmentlerde ki gibi o konuda. Arka koltukları yatırıp eşya taşıma konusunda hayvan gibi bi hacim oluyor arka tarafta. Son döneme bakınca valla tezgah altı dolap, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi falan taşıdım kamyonet gibi araba :mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Problem konusuna açıklık getireyim, aşınma-eskimeyle oluşan bozulmalar, rutin bakımları yaptırıyorum o konuda sıkıntı yok ancak belli bir km'den sonra servis işi iyice pahalıya patlayabiliyor, ben pek arabadan anlayan biri değilim o yüzden direkt kazık yeme ihtimalim de yüksek. Sıfırla değiştirince en azından bu tür sorunları bertaraf etmiş olabiliyorum. Bir de bu masraf gösterme mevzusu var ki biraz biraz batıyor bazı masraflar. Örneğin ayda 800-900 TL akaryakıt kullanıyorum, senede 2 defa bakım oluyor, arada bazı ek giderler vs. derken aslında masraf olarak düşebileceğim 20000 civarındaki masrafı düşemiyorum ki dolaylı vergi zaten ayrıca girmiş oluyor. 

 

Bir diğer opsiyon aracımı hanıma devretmek, bu sayede masrafları da gösterebilirim ancak buna değer mi o da ayrı bir mevzu. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şuan 3. aracımı kullanıyorum ve geriye baktığım zaman 3 sene sonunda hep aracımı değiştirmişim. Bu değişime 2 temel etken sebep oluyor. Biri 3 yıllık kredimin bitmesi ve kaşıntı başlaması :) ikincisi ise hayatımı ve sürüş keyfimi arttıracak daha fazla özellik isteme. 

Eğer aracınızı sıfır aldıysanız ve herhangi bir şikayetiniz yoksa bence şuanki şartlarda değiştirmeyin. Bakımlarını yaptırıp uzun süre kullanmak daha mantıklı sanırım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

0 alınan araçlar bakımları düzgün yapıldığı sürece en az 500K km'ye kadar gidiyorlar zaten sorunsuz.

 

annemdeki honda civic mesela 2009da 0 alınmıştı, bakımları düzgün yapılıyor. 85K'da şu anda ve şu ana kadar tek bir sorun dahi çıkarmadı. sorun 2. el arabalarda, önceki sahiplerinin ne yaptığı belli olmadığı için saçma sapan sorunlar çıkabiliyor. bence elinizde "ne yapıldığını" bildiğiniz düzgün bir araba olduğu sürece kesinlikle değiştirmeye gerek yok. orta gelirli kişiler için konuşuyorum tabi. kazancı çok olan ve birikimi de çok olan kişiler 0 araba alabilirler koymaz nasıl olsa :)

 

Firienholt beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Önceki aracım sıfır aldığım Opel Astra J 1.3 cdti idi. Ancak o modellerde motor olarak kullanılan multijet 95bg lik düşük motordan memnun kalmadım ve 3 yıl sonunda sattım. Aslında daha iyi bir motorlu, mesela şuanki 136bg modellerden olsa devam etmeyi tercih ederdim. Satarken ise 3 yılın sonunda aldığım fiyata 2.elde sattım ve üstüne kredi çekip yeni araç aldım. Şuanda ise bu geçmiş 3 yıllık  (2013-2016 arası) artışın kat ve kat fazlası sadece 1.5 yılda gerçekleşti ve artmaya devam ediyor( euro kur artışı+mtv + normal enflasyon artışı). Şu an aldığım aracı yenileyemiyorum. Yani fiyatlar cidden saçmaladı. O yüzden aracımla uzun bir süre devam etmeyi planlıyorum. Bu gidiş devam ederse ve araç değiştirmek durumunda kalırsam artık 2. el bir araca yönelip segment düşerek karşılıyabiliyor olacağım.:cry:

Bakım ve günlük kullanım alışkanlıkları çok önem kazanıyor bu durumda da. Araç şansımanına göre doğru hareket etmek, sert frenlerden ve ani hızlanmalardan kaçınmak vs gibi birçok etmen var. Ben de genel anlamda uyguluyorum, daha detaylı bilgi sahibi arkadaşlar bir başlıkta araçların ömrünü uzatmak ile ilgili kulaktan dolma olmayan bilgileri toparlasalar çok yararlı olurdu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Masrafları gider göstermek gibi bir durum varsa tabi düşünülebilir, hatta yılbaşından önce almakta fayda var. Çünkü dövizdeki yükseliş henüz fiyatlara yansımadı ve yılbaşı sonrası alınan araçlarda MTV daha yüksek olacakmış.

Normal şartlarda ne kadar bakım vs. eskidikçe masraf artıyor gibi görünse de eskidikçe vergi avantajınız artıyor. Ayrıca göreceli olarak arabaya bağladığınız para düşüyor. Şöyle diyelim kapının önünde işinizi gören 50bin TL değerinde bir araba varken aynı işi gören 150bin TL bağlıyorsunuz.

Tabi benim dediğim normal km yapan kişiler için, senede 50bin km üstü değerler varsa araba çabuk eskiyip değiştirmek gerekecektir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 14.11.2017 at 9:44 PM, pentaman said:

Bir yandan da bakım-kış lastiği-muayene-vergi kıskacından kurtulamıyorum bordrolu olduğum için. Yeni araç alırsam eşimin üstüne alıp en azından herşeyini masraf olarak gösterebilme ihtimalim var. 

Arabayı yengeye sat, olmuyor mu? :D

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2004'te sıfır Peugeot 206 1.4 aldım. 8 yıl ve 110.000 km kullandım, sattım.
2012`de 2010 Peugeot 308 1.6 hdi aldım. 1 yıl ve 10bin km civarı kullandım. Kaza sonucu pert oldu.
2013'te sıfır km Kia Ceed concept 1.6crdi aldım. 65K yol yaptım ve arabada hala sıfır kokusu duruyor. Görseniz 10K demezsiniz. Çok uzun süre keyifle sürmeye devam etme niyetindeyim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, Whooosh said:

Arabayı yengeye sat, olmuyor mu? :D

Bu gidişle öyle olacak sanırım, en azından gereksiz vergi ödemeyiz ilave olarak.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, pentaman said:

Bu gidişle öyle olacak sanırım, en azından gereksiz vergi ödemeyiz ilave olarak.

 

Noter satışı 100 TL :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eşimin almasıyla ilgili bir problem olmayacaksa en mantıklı yol bu olacak gibi duruyor. Bir soralım bakalım muhasebecimize.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

en iiyisi

 

zamaninda bisiler olmustu ama hatirlamiyorum

ailesi arasi devir duruma gore vergi ler soz konusu oluyo

hibe bile etsen intikal vergisi vardi

boyle cocguna araba verip vergi odeyen vardi

 

shawsenk redemptionda sanirim eleman gardiani seni intikal vergisinden siyirtirip falan diye kna ediyordu

cok iyi hatirlamiyorum

 

yani direk ev araba ne versen malesef ki beldelsz olunca bile devlet vergi istiyo

 

hatta daha komigi soyle karima cocguma dogum gunu hediyesi olarak ladim verdim dersen %5 midir-15 midir nedir vergi isityorlar

parayi sen verip o alirsa vergi yok ek

 

direk devirde zati vergisiz kurtulunmuyor

 

kesin muhasebiciden bilgi alin siz

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

7 senedir dizel Astra H kullanıyorum. Aralık 2010'da sıfır km almıştım. 166k yapmışım geçen sürede. Rutin bakım dışında bir defa şarj dinamosu tamir gördü bir defa da yağ soğutucu motoru (galiba adı bu) patladı, onunla beraber içi motor yağı dolduğu için radyatör ve borular değişti. Üç senedir ara ara kaşınıp değiştireyim diyorum fiyatları görünce hemen vazgeçiyorum. 100 km'de 5.5 litre ortalamanın üstüne Bakırköy-Yenikapı sahilyolu hattının yapımı esnasında çıktım sadece. Son 3000 km'nin ortalaması 5 litre. Arabayı satıp benzer donanımı olan dizel otomatik bir araca sahip olmak istersem üstüne minimum 40bin koymam lazım. Gürültü, konfor, yenilik vs umursamadan gittiği yere kadar kullanmak niyetindeyim artık. Kafayı kırıp değiştirecek olursam uzun dönem kiralamayı muhakkak düşünürüm.

wazzap and pentaman beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 16.11.2017 at 16:49, pentaman said:

Eşimin almasıyla ilgili bir problem olmayacaksa en mantıklı yol bu olacak gibi duruyor. Bir soralım bakalım muhasebecimize.

 

Kaskoyu ve hasarsızlık indirimini de aktarabilirsiniz sanırım. Biz öyle yapmıştık, hala öyle olması lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Kibitzer hocam, bu hafta biraz boşum bu işi takip edip edip sonlandırmayı planlıyorum. Çok canım sıkılıyor hababam vergi ödemeye. @Zoma, kiralamak da seçenek tabi ki ama elimde kendi arabam var, elden çıkarıp da yapabilirim o da mümkün, yalnız eşime arabayı devredersem neredeyse sıfır masrafla olayı çözebiliyorum.

pentaman tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

abi onu danis emin ol .ese cocuga bedelsiz devirde versaet ve intikal vergileri tabii

belli limitleri var

masrafi cikip sonra maliye caninizi sikmasin.kesin emin ol

 

 

nazareth tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

yok oyle bisi

ole olsa millet evleri satardi oyle 1 liraya 300-400 bin liralik ev icin tonla vergi aliyorlar

hani adam olmeden cocuklarinin ustune yapiyo yada esinin bazi mallari

son forumdada haer olmustu ali agoglu kizi evlendmisti de ev vermisti tonla vergisi vardi

oyle kacriliyo olsa sattim kizima 10 liradan der gecerdi hayvan gibi vergi vericegine

 

yani misal aile buyu olup ev miral biraksa %1-2 mi ne ama devirlerde %5-10-15 gibi bisiler

 

oyle kolay degil vergiden kacma

 

kesin bi muaflim limiti vardir

ama kus serisi 30-40 senelik araba olmadiktan sonra o derece limitin dusuk olucagini sanmiyorum

 

o yuzden uzmanina sorup emin olmak lazim

5 ay sonra maliye yoka kapina dayaniyo sacma sapan sekilde sinir bozuluyo

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim konuyu uzatayım biraz ;

 

2005 de 98 model uno 70s almıştım , 2 yıl kadar kullandım 85k da sattım , 2007 model kia rio comfort crdi aldım 4 yıl kadar kullandım o sıra askere gittim geldim kısa dönem.

Dönüp tekrar işe girdiğimde kaşıntı bastı satıp yine Kia Ceed Motion 1.6crdi aldım nefisti, 14 ay sonra ev alma şansı çıkınca daha 13k da işyerindeki arkadaşa sattım eve peşinat oldu.

 

5 ay sonra arabasız olmaz diyip 13.5k ya Kia Picanto aldım (piki :)) 2006 modeldi benzinli 1.1 motor iş gördü.

 Tazminat alınca 2011 model Yeni kasa chevy aveo 1.4LT aldım benzinli full donanımlı araçtı süperdi. İşler iyi gitmedi satmak zorunda kaldım , geçen yıl temmuzda çok borçlanmamak için 2004 model chevy kalos aldım 1.4se lpg li.

 

işimizi görüyor az da yakıyor, uzun yola da gittim kaç defa ortalama bi araç , bakımı vs ucuz .

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

sıfır aldığımız 99 model Brava SX i 2016da sattık. 140k civarındaydı. Senede 8k km civarında bizi hiç üzmeden, ek masraf çıkarmadan 17 sene hizmet etti.

Hata olarak, boyasında vernik yanığı oluştu, boyatmadık. ön düzeni 16. senesinde beni huzursuz ettiği için komple değişti. çok lazım değildi ama değişse iyi olur lafına değiştirdik. Bir kere de benzin pompası arızasıyla park yerinde çalışmasam mı acabasının üzerine servise gitti. pompa 100 TLye komple değişti. 

Son 3 yılını, çok daha yoğun kullanıldığından LPG'li olarak geçirdi. 

2 senedir Skoda Rapid Spaceback 1.6 TDI var. herhalde bu da 10u falan görecek.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Forumca genel olarak mantık üzerine araba değiştiriyoruz anladığım kadarıyla. Ben de değiştirmemeyi düşünüyorum, şu devir işini çözemedim henüz, onu da çözersem 7-8 seneyi devirme planım var en azından.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2002: 2000 model 1.2 corsa benzin alindi.
2010: 2010model corolla 1.4 d4d sifir alindi.
2012: peugeot 207 2011 model 1.4 lpg trend alindi.
2013: peugeot pert oldu.
2013: corsa satildi.
2013: 2012 mazda 1.6 dizel impressive sifir alindi.
2015: mazda satildi
2015: sorento 2007 alindi.
2016: picanto 2008 alindi.

Corsa, Corolla, peugeot ailenindi ama bende çok durdular.

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok