DIY NAS Sistemi Kurnak
0

Bu konuda 10 mesaj var

Merhaba arkadaşlar.

İş yerinde, yeni satın aldığım bir yazılım var ve bütün bilgileri bunun üzerinde toplayıp analiz yapıyorum. Düzenli aralıklarla aldığım yedekleri, Easy TODO ile otomatik olarak incremental olarak, modem USB sinde bağlı olan 1TB westerdigital'e backuplıyorum.

 

Şimdi bu yazılımın kullanımı( yeni satın aldığım stok takibi vs'den bahsediyorum) hoşuma gittiği için, iki laptop daha alıp bunları çalışanlara vereceğim ve modemin yakınına bir kasa koyarak onu server yapacağım.

 

Sonuç olarak

A,B,C laptopları client olack.

D desktop server olacak, standalone duracak, başında operatör olmayacak.

 

1TB disk'e yine easy todo programı vasıtası ile yedek alacağım.

 

Senaryo 1: A,B,C cihazlarını, server üzerindeki HDD'ye easy TODO ile yedekleyip, D cihazında bulunan HDDyi de modem üzerindeki 1TB wester digital'e yedekleyeyim diyorum.

Senaryo 2: A,B,C,D cihazları topluca kendilerini modem üzerindeki HDD ye yedeklesin, birbirlerine yedek almasınlar.

Senaryo 3: 2HDD li bir nas alıp, bütün bilgisayarlar kendini buna yedeklesin.

 

Ekstra para harcamadan, sizce Senaryo 1 ekstra güvenlik sağlar mı yoksa madem para harcamayacaksın, ortalığı karıştırma senaryo 2 ile devam mı et dersiniz. Yoksa bilgi güvenliğini S1, ve S2 sağlayamaz, mutaka S3 mü yap dersiniz?

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam öncelikle tek bir harici HDD'ye yedekleme yapılmaması lazım. Harici HDD'ler bozulmaya meyilli cihazlar, güvenip de kıymetli verilerinizi emanet etmeyin. Mutlaka en az 2 HDD'li bir NAS cihazı edinmeye veya FreeNAS gibi bir yazılımla kendiniz kurmaya bakın. Çok önemli verileri de periyodik olarak bulut depolamaya yedekleyebilecek bir altyapı kurun. Evde kullandığım Synology NAS'ta böyle bir imkan var mesela; NAS üzerinde sizin belirlediğiniz klasörleri eş zamanlı olarak bulut hesabınıza yedekliyor.

Hamso beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar
Böyle bir cihaz alip, freenas ve 2HDDli bir konfigürasyon düşündüm. Uygun olur mu acaba?
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bilgisayar-masaustu-hp-compaq-6000-core2-slim-kasa-kapida-odeme-secenegi-649480798/detay

Data trafiği günlük 100MB yeni dosya yazimi kadar olur.
Belli bir süre geldikten sonra backuplqr eski dosya üzerine yaziliyor olacak. Böyle bir sistem icin HDDyi oturur hesaplarim.
Donanım olarak iş görür mu sizce.
Freenas isletim sistemi calisacak sadece. Bulut hizmetine de son 5 Backupi atsa yeter.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece network uzerinden dosya transferi/yedekleme yapilacaksa ve gunluk 100mb gibi dusuk bir miktar veri ise, raspberry pi turu bir cihaz daha uygun olur sanki, elektrik tuketimi ve gurulutuyu goze alirsak.

 

eminim bu tur cihazlar icin configure edilmis/derlenmis freenas turu isletim sistemleri de vardir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu DIY NAS işini çok araştırdım, profesyonel kullanımda attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmiyor. Bütçeye uygun bir NAS seçip NAS için uygun disk alıp geçin. Mekanik diske güvenip güvenmeme ayrıca tartışılır fakat yedekleme işinde zaten aynalama vs.. yöntemler üstüne bir de yedeğin yedeğini fiziksel olarak ayrı bir yerde tutulması gündeme gelince SSD gereksiz yatırım olarak görülebilir. NAS birimleri genelde zaten 3.5" mekanik diskler için üretiliyorlar...O yüzden SSD yerine düzgün bir sisteme yatırım yapıp, ne kadar sık ve düzgün yedekleme yaparsanız o kadar iyi olur. Yedekleme stratejinizdir esas olan... Mesela istemciler neden yedeklenmesi gerekiyor? Kullandığınız yazılım düzgün ise veritabanı sunucusu üzerinden çalışıyor olmalı gibi durumlar var...Bu durumda sunucu (sunucuda da aynalama yapılabilir), NAS ve taşınabilir bir depolama ile fiziksel olarak günlük ayrı bir yedek alınabilir (dükkanda olası yangın vb.. felaket veya donanım arızaları, hırsızlık, güvenlik saldırıları zart zurt olabilir), bulut da bu sisteme dahil edilirse (ticari verileriniz ne kadar önemli kısmı önemli bu noktada) gayet güzel olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yukaridaki mesajimi edit edemedim, boyle mi calisiyor bu forum ya?

 

Neyse, Rpi icin soyle sata sapkasi da varmis

https://www.cnx-software.com/2019/02/19/4x-sata-hat-nanopi-neo-m4-nas/

 

SSD'nin NAS sisteminde bir anlami yok, bosa para hacamis olursunuz. Diske guvenmiyorsaniz, ikinci bir disk alip mirror/duplicate edilebilir. Farkli yedekleme mekanizmalari var, ihtiyaca gore.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Arkadaşlar, sql serveri calistirdigim makina,
C: sistem
D: Database iceriyor.
D surucusunu windows yedekleme uygulamasına 3 saatte bir degisen dosyalari modem üzerindeki 1TB diske yedeklettiriyorum. 3 ayda bir en eski kaydin uzerine yazacak.

Ayrica gdrive sync kurdum, D sürücüsü anlık olarak gdrive üzerine mirrorlaniyor.

Yeni bir cihaz kurmadan, yedekleme işlemlerini böyle ayarlayıp bıraktım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok