Nvidia GeForce RTX30 Serisi - Ampere (2020-2021)
1 1

Bu konuda 704 mesaj var

10GB uykularimi kacirdi.

Ya tamam MX kartlara falan ust seviye kartin 2 kati ram cakip “sahane kart, yersen” diye sattiklari da oluyor da 3080 oyle dandik bir kart degil. Islem gucu var. Muazzam bir islem gucu artisi var, hafiza miktari limitli kalmis.

O oyunlarda 3-4GB yetiyor iddiasindan anliyorum ki 4K’dan soz etmiyorsunuz. O zaman yeter tabi. Ozellikle belirttim 4K, en ust ayarlarda yeni nesil oyunlar diye.

Doom Eternal hayvan gibi optimize edilmis oyun. En yuksek ayarlarda 6GB yetmiyor. “Yerim bol, tampona alayim” dediginden degil, yetmediginden yetmiyor. Bu next-gen bir oyun degil. “Uf dokulari ne bicim detayli” diyecegim bir oyun da degil. Bu neslin en iyi gozuken oyunu degil, isiklandirmasi en detayli ve kompleks oyunu degil. Duz GTX 1080’de de canavar gibi calisan bir oyun. Haliyle yeni nesilden beklentim bunun ustunde.

10GB “az, yetersiz” degil ama “ust seviye, master race, canavar, yeni nesli ultra’da goturur” de degil. Sweet spot. Ona o gozle bakarak almak lazim.

rammstein and mamad beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
49 minutes ago, epi said:

Doom Eternal hayvan gibi optimize edilmis oyun. En yuksek ayarlarda 6GB yetmiyor. “Yerim bol, tampona alayim” dediginden degil, yetmediginden yetmiyor.

Doom Eternal 4K çözünürlükte Ultra Nightmare ayarlarda 6GB yetmiyor diyelim. Başka örnek de yok zaten, tek oyun. (Aslında o da AMD kartlarda yetmiyor, Nvidia tarafında 6GB'da sorun yok)

RTX 3080 6GB değil ki, 10GB. Arada 4GB gibi ciddi bir fark var.

En yüksek bellek kapasiteli son kullanıcı ekran kartlarının 24GB olduğu dünyada bu güne kadar yapılmış ve en çok VRAM kullanan oyun sadece 6GB VRAM istiyor. O da en yüksek ayarlarda ve en yüksek çözünürlükte.

3080 20GB olsaydı mı istiyorsunuz? O zaman 3080'nin fiyatı 900$ olacaktı. Yada 256bit 16GB olmasını mı istiyorsunuz? O zaman 2080ti'dan %40 hızlı olmayacaktı ve 4K çözünürlükte Ultra Nightmare ayarlarda Doom Eternal oynarken 16GB vram'in yarısı boş yatacaktı.

10GB 3080 gayet kıvamında.

Whooosh tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

8GB konsollar varken

hayvan gibi optimize oyunda

en ust seviye ayarlarda

6GB yetmeyebiliyorsa

,

16GB konsollar varken

en ust seviye ayarlarda

10GB yetmeyebilir.

 

Karisik degil.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

10GB bence 3080 için yetersiz günümüz için, özellikle 1440p bence yavaş yavaş geride kalıyor. Tabi sık sık upgrade yapanlar için sorun yok lakin ben sık yapmıyorum bence 4K düşünülmeli derim. Shooter tarzı oyunları ben fazla oynamamaktayım o alanda devam eder tabi 1440p hatta 1080p.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
15 minutes ago, RFID said:

10GB bence 3080 için yetersiz günümüz için, özellikle 1440p bence yavaş yavaş geride kalıyor.

1440p artık yeni 1080p gibi desek daha doğru, geride kaldığı yok. 4k monitör hala çok kısıtlı kişide var ve çoğu kişi de 4k istemediği için almıyor zaten. benim önüme bedava koysalar almam, gereksiz. 27-30" monitörlerde monitöre kafamızı dayamadan göremeyeceğimiz bir fark için sistemi neden hayvan gibi zorlayayım.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 dakika önce, TiesTorN said:

1440p artık yeni 1080p gibi desek daha doğru, geride kaldığı yok. 4k monitör hala çok kısıtlı kişide var ve çoğu kişi de 4k istemediği için almıyor zaten. benim önüme bedava koysalar almam, gereksiz. 27-30" monitörlerde monitöre kafamızı dayamadan göremeyeceğimiz bir fark için sistemi neden hayvan gibi zorlayayım.

yani 27'' benim için standart değil ultrawide'a yönelik diyorum. Fiyatlar önemli tabi bir de market tarihleri. Az bir zaman var ise ti yada 3090 daha iyi.

Şurda BF ye az kaldı o zaman tutup 3080 ben almam.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

HDTV’ler yaygin olunca, konsolun nefesi 1080p’e yetince, hafiza miktari limitli olunca, oyun dokulari da ona gore detay barindiririr. 

4K TV’ler yaygin olunca, konsollarin nefesi 4K’ya yetip hafizalari bol olunca dokular da ona gore detay barindirir.

Ilkine gore hazirlanmis oyun 4K’da cok farkli gozukmeyebilir, ikinciye gore hazirlanmis oyunda fark daha bariz olabilir. “Ben yine de 1440p’nin performansini tercih ederim” diyene saygi sonsuz.

3090 cok satmazsa yazdan once 11/12GB bir kart gelir. 12GB olursa 3090’a yakin performansi, 3080’a yakin fiyati olur. 3090 iyi satarsa ve rekabet zorlamazsa boyle bir kart cikmaz. 3080 iyi kart, “ben simdi bu karti kullanmayi biraz daha iyisini beklemeye tercih ederim” diyene saygi sonsuz.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
16 saat önce, Whooosh said:

3080 GeekBench testinde 2080'den %86, 2080 Super'den %74, 2080ti'dan %46 daha yüksek skorlar almış.

https://www.3dcenter.org/news/erster-geekbench-wert-zur-geforce-rtx-3080-aufgetaucht

 

@mamad Atladığınız bir nokta var.  Oyunun x ayarlarda anlık olarak 10GB vram kullanıyor olması 10GB vram'e ihtiyacı olduğu anlamına gelmiyor, boş yer var diye oyun motoru rahat takılıyor. Çünkü vram üzerinden o kaplamayı silmek için komut oluşturması ve bunu komut zincirine eklemesi, bu komutun işlenmesi falan minnacık bir gecikme demek, dolayısıyla vram'de yeterince eğer alan var ise onu orada bırakmak daha mantıklı oluyor. Bu sebepten oyun 10gb vram kullanıyor. Halbuki oyunun akıcılığının değişmemesi için gerekli miktar atıyorum 6gb. Bunu test etmek lazım.

Bunu her oyunda test etmek pek mümkün değil. Özel araçlarla vram miktarı manipüle edilip test edilmesi lazım. NVIDIA PerfKit var ama oyunun kaynak kodları olmadan pek bir işe yaramaz.

Misal vram fazla olunca oyun motoru görüş alanınızdan çıkmış bir evin kaplamasını vram'den silmiyor, orada bırakıyor. Belki oyun sırasında o kaplamayı kullanan bir evin yanına bir daha gitmeyeceksiniz ama kaplaması vram'de durmaya devam edecek.

Varsayalım aynı ayarlarda bu sefer sistemde 8gb vram var, görüş alanınızdan çıkmış o evin kaplaması vram'de durmaya devam edecek ta ki henüz görüş alanınıza girmemiş bir ağacın kaplamasının stream edilmesi gerekene kadar. Yani evin kaplamasını silecek ağacın kaplamasını yazacak. 

Peki bu okuma yazma işlemi performansa etki edecek mi? 3080'nin bellek bant genişliği 760.3 GB/s, hiç öyle yabana atılabilecek bir rakam değil. Ayrıca 3080'nin 10gb vram'ini doldurduğunuz ayarlarda muhtemelen gpu'nun ve cpu'nun üretebildiği kare sayısı nispeten düşük olacaktır. Gpu^nun yeni bir kareyi üretmesi için geçen zaman içinde vram çoktan gerekli okuma yazma işlemini yapıp bitirip shaderların çizme işini bitirmesini bekliyor olacaktır. Tabi burada sistem belleği miktarı hızı bant genişlği gibi başka etkenler de var.

Şöyle bir şey olur; Oyunda bütün kaplamalar 8k çözünürlüğündedir, render çözünürlüğü çok yüksektir, AA açıktır, tamamen özgün kaplamaları olan bir çok objenin bulunduğu bir sahnede 10GB vram dolar ve silebileceği bir şey bulamaz ama bu kadar yüksek ayarlara rağmen gpu çok yüksek kare üretmeye devam eder?? o zaman 10gb yetersiz kalır ve işletim sistemi sistem belleğinden okuma yazma yapmaya başlar, o zaman 10gb vram yetmiyor deriz.

Fakat ben bu senaryonun çok mümkün olduğunu sanmıyorum. 10GB böyle bir gpu için gayet yeterli bir miktar ve 3080'nin vram miktarı ile ilgili bir sorun yaşayacağına ihtimal vermiyorum.

Almayın, 10gb ekran kartı mı olur? diyorsanız almayın. Amd 16gb çıkartacağı garanti gözüyle bakılıyor, belki Nvidia sonradan daha yüksek vram'li birşeyler çıkarır. Onlardan alırsınız.

Bunlar atladığım veya düşünmediğim şeyler değil. Ne yazık ki vram kullanımı konusunda adam gibi bir inceleme yapılmadığı için derdimizi anlatmak zor. Ama aslında çok basit bir şeyden bahsediyorum. Bant genişliği çok ayrı bir konu, oraya girersek zaten çıkamayız. Zaten Turing'ten itibaren Nvidia, bant genişliği kullanımında ortaya koyduğu sıkıştırma teknolojileri hakkında da bilgi vermekten kaçınıyor. Belki birkaç yıl içinde orada da bir cıngar çıkarırlar.

Neyse, basit şekliyle meramımı anlatmaya çalışayım. Nvidia 10 serisine kadar gayet güzel geldi. Zamanında Kepler kartlarda bellek az diye millet birbirini yiyordu, halbuki o dönemde vram ihtiyacı daha da azdı. Özellikle de yeni konsolların henüz çıkmamış olduğu 2012-2013 döneminde. Gerçi çıktığında da Xbox One diye bir garabet gördük. Nvidia o dönemlerde tutarlı bir biçimde bellek miktarını arttırıyordu. Amd tarafında 3-4 gb bellek miktarını görünce eleştiriler gelmişti ama bunlar çok da geçerli eleştiriler değildi. Çünkü bellek miktarı yeterliydi. Sonrasında 4k diye bir şey ortaya çıktı, ancak bellek miktarı da artmaya devam ediyordu. 4k'da ilk defa iş yapabilecek gpuları 2015'te gördük. İki taraf da büyük gpularla üst seviyeye oynadı. Bir taraf 4 gb, diğer taraf 6 gb bellek sundu. 4k'da 4 gb'ın yetersiz olduğu görüldü (Fury X, GTA V başta olmak üzere yığınla oyunda 4k'da 4 gb yetmiyordu, takılmalar, donmalar oluşuyordu). Sonrasında Nvidia 10 serisi ile yine bellek miktarını performansla orantılı biçimde arttırdı ve 11 gb belleği gördük. Orta seviyede 480 için 4 gb yeter diye bakıyorduk, ama o kartı hiç görmedik, 1060 ise 6 gb ile gayet güzel duruyordu. O sıralar 1080p için alınacak 1060 3 gb modeli ise soru işareti oluşturuyordu. Sırf 3 gb bellekli olduğu için. Yıl 2016. Turing geldiğinde 1080ti'ı geçen 2080'de 8 gb bellek gördük. Yetmedi, Super modeli çıktı, onda da 8 gb gördük. 1080ti'dan %35-40 kadar hızlı olan 2080ti, bellek miktarı olarak 1080ti'ın aynısını sundu. Çok ses edilmedi, yeterli görüldü. Şimdi ise 2080ti'dan %40, 1080ti'dan %90-100 hızlı olması beklenen 3080'de 10 gb bellek görüyoruz. Yani daha az. 2080ti'dan azıcık hızlı olduğu söylenen, 1080ti'dan ise %50 kadar hızlı olacağa benzeyen ve 1080'i net ikiye katlayacak olan 3070'te ise 8 gb bellek göreceğiz. Yani aynı bellek miktarını. Bir de bunlar 4k'yı gündeme getiren, ray tracing'i kullanılabilir kılacak olan ve bu sebeple daha fazla bellek ihtiyacı olacak olan kartlar.

Daha da netleştireyim: 3060'ın 2 ay sonra tanıtılacağını ve 3070'ten %30 kadar yavaş olacağını, bellek miktarının ise 6 gb olacağını düşünelim. Hiç de uzak bir ihtimal değil. Böyle bir kart, 1080ti'dan hala hızlı olabilir ve bu haliyle 6 gb bellekle gelecek.

4 yıl önce 1080ti'dan daha hızlı bir kart 6 gb bellekle gelecek dense, ne düşünürdünüz?

allreadydead beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4K yerine 1080p/1440p hedefleyen $300’lik Xbox Series S’te 10GB olacak diyorlar. Bir fikir verir :) 

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Clickbait midir bilmem ama elemanlar bir haftadır 30 serisi kartları selefleri ile karşılaştırmış gibi videolar yayınlıyorlar:

Edit: Linki sildim.

Sonuçlar makul olduğu için doğru olabilir dedirtiyor.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Beni en çok ilgilendiren "NVIDIA RTX 2080 Ti vs NVIDIA RTX 3080 | Test in 7 Games" başlıklı video olduğu için bir baktım da ilk coddaki chat kısmının iki görüntüde de aynı olduğuna ve bir de ekranları epey ortadan kırpıp yayınlamalarına bakılırsa bana fake gibi geldi.

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bekleyiin, big navi saglam olmasa nvidia bu fiyatlarla cikmazdi. Zaten goz ardi edilse de bu cipler cok fazla guc tuketiyor. Tamam performans iyi ama ne pahasina. Navi cok daha verimli bir uretim teknolojisiyle uretileceginden en azindan soba gibi olmaz. Ha 5700 serisi gibi mimari sebeplerle cok yakar belki ama konsollara girecek bir cipin verimsiz olma sansi yok.

Big navi tsmc 7nm euv ile 110m transistor yogunluguna sahip olacak. Ampere Samsung 8nm ile 60m civari. Cimri nvidia piyasadaki en ucuz wafer uretimi yapan samsung'un gorece eski teknilojisine gitti. Guc tuketimini goz ardi edip fiyata ve performansa odaklaniyor.

Bence navi gelince fiyatlar daha da inecek.

https://www.techcenturion.com/7nm-10nm-14nm-fabrication

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 saat önce, ZvAnA said:

Beni en çok ilgilendiren "NVIDIA RTX 2080 Ti vs NVIDIA RTX 3080 | Test in 7 Games" başlıklı video olduğu için bir baktım da ilk coddaki chat kısmının iki görüntüde de aynı olduğuna ve bir de ekranları epey ortadan kırpıp yayınlamalarına bakılırsa bana fake gibi geldi.

Muhtemelen fake, ama çok uçuk kaçık şeyler yapmamışlar, o yüzden olabilir mi dedirtiyordu.

@kaptanpedal

Hep bu cimri Nvidia'nın işleri işte. Oysa gönlü bol Amd 7nm ile 5700'lerle neler yaptı gördük. Şimdi performansı %200 arttırmak suretiyle ve buna ray tracing ve deep learning birimleri ekleyerek zorda olan Nvidia'ya son tokadı da basacak. Hatta Big Navi'den sonra Nvidia'yı satın alabilir bile(!)

Edit: Ayrıca açıklanan bilgilere göre cimri Nvidia, Tu102 gpusunda 24,66 mtr/mm² transistör yoğunluğu kullanırken, yeni nesil Ampere gpularında 44,58 mtr/mm² transistör yoğunluğu bulunuyor. Yani verdiğin linktekilerden bile daha az. Hep cimriliğinden işte.

Gönlü bol Amd ise 7nm ile sunduğu Vega 20 gpusunda 39,87 mtr/mm² yoğunluğu sunarken Navi gpusunda 41 mtr/mm² yoğunluğuna kadar geldi. Ama yetinmedi. Xbox Series X yongasında 42,77 mtr/mm² yoğunluğa ulaştı. Big Navi'de de büyük bir sıçramayla 110 mtr/mm² yoğunluğa ulaşarak rakiplerini ezip geçecektir.

Böylece ekran kartı tarihinde daha önce görülmemiş biçimde hem yeni teknolojilere donanımsal destek sunacak, hem de performansını bir önceki gpusuna kıyasla %120 seviyesinde arttırarak 3080'le bile rekabete girişecektir.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@mamadsence bu fiyat politikasını babasının hayrına mı yaptı gerçekten de nvidia? Konsollar falan fistan, orası ayrı. Belli ki bir şeyler var. Ryzen ilk serisi çıktıktan iki üç ay önce "performansının böyle bir şey olacağını biliyorduk" demişti ChipArchitect. Sence karşıda en azından -atıyorum- 2080Ti ayarında bir şey olmasa Nvidia böyle bir şey yapar mıydı?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AMD duzgun bir sey cikarirsa iyi olur da sadece 3070’e rakip bir kart cikarmasi mumkun.

nvidia fiyati kimsenin hayrina dusurmedi, kendi satis hacmini yuksek tutmak icin dusurdu. $300/500 konsollar geliyor, 20x0 serisi “asiri yuksek” fiyat yuzunden iyi satmamis, “normal yuksek” fiyatlarina donus yaptilar.

Iki konsola da bakinca akliniza ilk gelen sey “enerji verimliligi” degil “buzdolabi kasa” veya “pc kasasi” oluyor. Ayni pakette hem x86 islemci, hem GPU sunan cok secenek varmis da enerji verimliligi icin AMD’ye gitmisler gibi bir durum yok.

Bu nesilde de AMD daha ileri uretim teknolojisi, daha cok hafiza ile kart yapip geride kaldi, yeni nesilde de geride kalmasi muhtemel. Ayni kalitede tasarimla gelse suruculerde batiriyor zaten. Bastir AMD diyoruz, bir surpriz yapsin istiyoruz ama kesin gozuyle bakmayin, hayal kirikligi olmasin.

3080 alan keyifle kullanir. Rekabet olur da 20GB’liklari $750 olursa dusunulebilir, yoksa 2 next-gen oyunda ayar kisilacak diye verilen paraya degmez. 11/12GB kartlar cikarsa genel hizi daha yuksek olacagi icin dusunulebilir, “bir yil gecmeden onlar cikarsa 3080 aldigima uzulurum” diyen bekler. “Ne uzulecegim, canavar gibi kart, bulabildigime sukrederim” diyen 3080 alir, gecer.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kartlar ozeline odaklanirsak cok detay var. Bekleyin derken kart alacaksaniz bekleyin demiyordum bekleyin daha neler olacak diyordum. 700-1000 dolarlik kart alacak musteri kimseyi dinlemez zaten.

Amd en ust seviyede rekabet edebilir zira istenirse big navi rdna ciplerin 2 kati olabiliyor. Sonucta guc tuketiminin cani cehenneme, wafer verimliligi de neymis denirse cok yuksek performans alinabiliyor. Nvidia yeni kablo cekti o ugurda. Ama amd yapar mi bilmem. Zira o kadar wafer ile cillop gibi 4 tane falan iri zen 3 islemci yapip daha cok para kazanirlar hem de bozuk cip ihtimalini azaltirlar. Sonucta ayirttiklari uretim kapasitesi sinirli. Hem zen 3 hem big navi ayni uretim teknolojisinde. En buyuk grafik cipleri uretirse de ergenlere sov yapmak yerine gercek paranin oldugu pro sinifta kullanmak isteyecektir. Belki testlerde guzel gorunsun diye cok dusuk hacimde bir model cikarir. 

Akli basinda ciplerle yuksek hafiza ve daha dusuk guc tuketimiyle 3070-3080 arasina girip fiyati az daha dusuk tutarlarsa ust sinifta zaten islerini gorur. Sonucta asil para kazanan seriler 3060 ve alti, atiyorum 2660 vb gibi orta sinif kartlar. 150- 250 dolar civari kartlarda buyuk performans artisi olacak.

Milletin yani amd hissesi takipcilerinin bekledigi iki konu bunlar: pro kartlar ve orta sinif yuksek hacim kartlar. Tsmc ne kadar hacim saglayabilecek bilinmiyor ve amd cipleri arasinda zor secimler yapmak zorunda kalabilir. Pro sinifta iddiali olursa ki beklenmiyor hisse ciddi prim yapar. Ciddi piyasa destegi yani kullanici isbirligi ve guclu yazilim yatirimi gerekiyor. Belki sonraki nesilde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AMD'nin eli çok sağlam olsa bence Nvidia dalgasının önünü kesmek için 1 buçuk ay daha beklemez ve el altından bile olsa birşeyler çıtlatırdı gibi geliyor. Belki Nvidia'nın açmadığı kartları açmasını istememiş olabilirler. Çünkü biliyoruz ki hem 3070 üstü hem de 3070 altı 2 tane daha "gizli" silahı var Nvidia'nın. Belki 3080-3090 arası bir tane daha 102 olabilir. Nvidia model çeşitliliği olarak maça tam kadro çıkıyor diyebiliriz.

Fakat Nvidia'nın şuan görünen en büyük sorunu piyasaya yeterince kart sürülebilecek mi? Bu konuda aldığımız haberler çok iyi değil. Forumlara Reddit'e Twitter'a falan bakınca 1000 serisi sahiplerinin istisnasız hepsi 3000 serisine talip olarak görünüyor. Bir de bu miningçi manyaklar da işin içine girerse hem kart bulamayız hem de fiyatlar uçar gider.

Bu durum eğer alternatif ürünler çıkartabilirlerse AMD'nin işine yarayabilir.

allreadydead beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok