Bugün oyun bilgisayarı kuracak olsanız...
0

işlemci seçimi   18 oy

  1. 1. hangi işlemci ?

    • 3900x
    • 3800x
    • 3700x
    • Diğer (9900k vb. - mesaj atıp nedenini yazınız.)

Please sign in or register to vote in this poll.

Bu konuda 42 mesaj var

Najaz'ın el becerisine %100 güvensem de, benim 7700k'ya delid yaparken bir halt olsa ve sisteme tekrar taktığımda işlemci çalışmasa, sıfırdan nasıl bir bilgisayar kurardım diye düşündüm. 

Farkettim ki donanım dünyasına biraz uzak kalmışım.

-

İlk olarak işlemciden başlayalım. 3950x alır geçerim diye düşünsem de, artık TL bazında fiyatların evlat acısı gibi olduğu gerçeğini de göze almak lazım.

3900x - 4000 lira seviyesinde 12 çekirdek iken, sırf 16 çekirdek olsun diye 3000 lira fazla verip 7000 liraya 3950x almak sanırım mantıksızlığın sınırlarını zorlar.

intel cephesinde misal i7-10700K, 3900x'e muadil olabilir mi 8 çekirdeği ile yoksa yanına bile yaklaşmamak mı gerekir şuan bir fikrim yok.

9900k hala alınabilir mi ? ileride çekirdek sayısının daha önemli bir faktör olacağını düşünerek 3900x daha alınası geliyor.

-

3900x alınacağını varsayarsak misal gözü kapalı alacağım anakart Asus ROG Crosshair VIII Hero olabilir. ASUS ROG Strix X570-E diye bir model de çıkmış ya da başka bir marka mı düşünülmeli ?

16 gb ram imzamdaki ramler 12 çekirdekli işlemciyi keser mi ?

aynı setten 1 tane daha bulabileceğimi varsaysak 4x8gb ram sisteme takılır mı yoksa 2x16gb mı almak gerekir ?

-

monitör imzadaki ile bir süre devam. 1440p'de g-sync 144hz ve 32" boyut bence halen tam oyuncunun olması gereken nokta, 4k takıntım yok. ultra-wide isteğim vardı fakat PG35VQ'nun sapık fiyatı hevesimi kursağımda bıraktı. Onu alamıyorsam başkasını da istemem. yine de soralım muadil bir ürün var mıdır ?

1440p 'de kaldığım için 1080 Ti, cyberpunk için yeterli olacaktır ama diğer ana bileşenleri upgrade edip ekran kartını değiştirmemek olmaz. Mantık çerçevesinde 1080 Ti satılıp yerine daha iyi alınacak ekran kartı nedir ? 

bunun 2080 Ti olmadığını biliyorum. mesele 12 bin lira verip vermemek değil bence 12 bin liraya değecek bir "future-proof" özelliği yok. yeni seri çıktığında daha iyi performans daha ucuz olacaktır mutlaka.

2080 alınır mı, 1080 Ti'dan sonra upgrade edilir mi böyle bir karta yoksa ziyan mı olur?

monitör g-sync özellikli olsa da yüksek fps olduktan sonra zaten g-sync olmuş olmamış benim için farketmiyor. AMD kart da bakabilirim ama durum nedir o cephede, var mıdır 2080'den daha fazla performansı daha ucuza veren bir ürün ?

-

bu soruların cevaplarına vakıf olan şuanki donanım piyasası ile daha ilgili olan arkadaşların tecrübelerinden faydalanmak isterim.

winter is coming ve açıkçası bu korona illetinin 2. dalgasının daha da boktan bir şekilde vuracağını düşünüyorum. araba falan da almayı erteledim yine zaten bir yere gittiğimiz de yok.

hala alabilecek bir paramız varken cyberpunk öncesi 7700k'nın üstüne böyle bir upgrade işine girişilir mi, yoksa sikerim deyip playstation 5 mi alınır... fikirlerinizi bekliyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yeni konsollarla birlikte az çekirdekli ama yüksek hızlı işlemcilerin oyunlardaki üstünlüğü bitiyor. Bu günden sonra yeni oyun bilgisayarı toplayacakların yada yeni oyun bilgisayarı alacakların  işlemcide çekirdek hızı kadar çekirdek sayısına da önem vermesi gerekli. 10 çekirdek ve 4.0 Ghz üstü yüksek fps için ideal.

16GB ram yavaş yavaş oyunlarda yetmemeye başladı. Birkaç örneği var piyasada. Oynanılan oyunlara göre değişmekle birlikte kafa rahat olsun diye 24GB ve üstü bellek olmasında fayda var. Eldeki ramler ile seriden bulunup 32'ye çıkartılabilir ama AMD sisteme geçilecek ise uyumluluk sağlamayacaktır.

Hem Nvidia hem Amd yeni ekran kartlarını duyurmasının arifesinde sıfır ekran kartı alınmaz. Belki elindeki 2000 serisi kartı satıp yeni kart almak isteyenlerden fiyatı cazip olur ise 2070 Super ve üstü ekran kartları ikinci el alınabilir ama onlar da yeni kartların görücüye çıkmasını bekliyor. Çünkü henüz yeni kartların fiyat ve performans değerleri açıklanmış değil. Yine de bu zamana kadar 2000 serisi bir kart almamışsanız ve elinizde zamanında ucuza kapattığınız yıllar boyu etinden sütünden hunharca faydalandığınız namusunu kirlettiğiniz bir 1080ti varsa 2000 serisini doğrudan pas geçmekte fayda var.

Amd'nin şuan 2080'lerle falan rekabet edebileceği üst seviye bir ekran kartı yok, çıkması bekleniyor.

Ultra-wide güzel bir şey, UW olsun çamurdan olsun. İlla öyle hödö hödö olmasına gerek yok.

Playstation almak? Aklınızda böyle bir soru varsa bir arkadaşınızdan ödünç bir ps4 alıp biraz kullanın. O deneyim hoşunuza giderse PS5 alın ama hayat tarzınız çok değişmediyse pc'den konsola konsoldan pc'ye geçiş pek kalıcı olmuyor. Bir süre sonra salonda tozlanmış bir konsol varken kendinizi donanım fiyatlarına bakarken buluyorsunuz yada tam tersi oluyor.

 

Sen en iyisi işlemci anakart ram üçlüsünü sat, temiz işlemci anakart ram üçlüsü al. 1080ti'ı da yeni seri çıkınca ihtiyacı olan birine hibe edersin.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
10 minutes ago, Whooosh said:

arkadaşınızdan ödünç bir ps4 alıp biraz kullanın.

konsol sahibi insanlarla arkadaşlık yapmıyorum.

11 minutes ago, Whooosh said:

Ultra-wide güzel bir şey, UW olsun çamurdan olsun. İlla öyle hödö hödö olmasına gerek yok.

hede hödöye gerek var. tazeleme hızı düşük panellerle gözümü kör edemem.

14 minutes ago, Whooosh said:

1080ti'ı da yeni seri çıkınca ihtiyacı olan birine hibe edersin.

ties denen yamyam ben daha satılığa bile koyamadan gelip elimden alır sanıyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AMD işlemci alınacaksa anakart için konuşuyorum; MSI x570 TOMAHAWK yeter 3900X için. Üzerine custom su soğutucu takıp extreme overclock düşünmüyorsan gayet yeterli. ASUS'un 300$'lık boardlarına gerek yok. İnternette bir ton incelemesi var bu anakart ile ilgili VRM, m2 slot vs vs vs

 

Hatta geçen inceleme vardı benim anakart bile yeterli 3900X için. https://www.youtube.com/watch?v=HSY9rDsQgd4 

 

wazzap tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sadece oyun pcsi olarak bakıldığında 3900x gibi bir işlemcininde ne kadar gerekli olacağını düşünmek lazım. Misal 3700x gibi bir işlemci oyun bilgisayarı için bile lüks sayılabilir bir işlemci, arasında atla deve fiyatı (3900x vs 3950x fiyatlandırması kadar olmasada) yoksa dahi arada ki parayla yüksek veri hızına sahip bellek tercihide yapılabilir. Top end pc kurma hayali varsa durum başka ama R9 3900x seviyesi gibi bile işlemci bile renderdı tasarımdı vbdi extreme uğraşların olmadığı yerde sadece oyun çatısı altında %2-3' lük değer farkı için (kimi yerde eşit) değer mi kısmını kabul edip davranmakta fayda var. İleri nesil oyunlar gelişmekte olsa dahi ben 8 çekirdek üstünden birde 16 parçacıklı işlem yapabilme kapasitesine sahip işlemciler varken belki manyak oyun yapımcıları adı altında 1 2 adeti geçmicek tam kapasite kullanım sağlatabilen oyunlar olacağına dahi inanmıyorum.

Tabi burda hepimiz donanım meraklısıyızda bir yandan almışken almış olurum top end olsun rekora koşsun konuları başka mevzular. İşlemci yerine bellek hızı, ekran kartı gibi para yatırımları oyun babında daha verimli dönüşler sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Star umarım delid işini çözerde maceralara gerek kalmaz, zaten sistemin iyi derecede :zuh:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 minutes ago, Deathknight said:

Star umarım delid işini çözerde maceralara gerek kalmaz, zaten sistemin iyi derecede 

Najaz çözdü benim delid işini zaten. Diğer başlığı okumadın heralde :)

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
31 minutes ago, wazzap said:

AMD işlemci alınacaksa anakart için konuşuyorum; MSI x570 TOMAHAWK yeter 3900X için. Üzerine custom su soğutucu takıp extreme overclock düşünmüyorsan gayet yeterli. ASUS'un 300$'lık boardlarına gerek yok. 

Ben yeterli bir şey aramıyorum ki. Şuan kullandığım Asus ROG Maximus o kadar stabil ki bu kaliteye bir kez alıştıktan sonra insan başka anakarta bakmak-ellemek bile istemiyor. 

 

1 minute ago, Deathknight said:

Görmedim doğrusu :P Maceraya gerek kalmamış serin serin takılmaya devam o halde.

Yine de kaşınıyorum. Biliyorsun bu işlerde kaşıntı bir başladı mı kaşımadan geçmiyor :)

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün oyun bilgisayarı kuracak olsam... oyun bilgisayarı kurmazdım :D

İşin şakası bir yana, yeni sistem toplanacaksa yeni nesil konsollara paralel kalacak şekilde parçaların seçilmesi mantıklı olur. Yani 8C/16T bir AMD Zen 2 işlemci, +16 GB sistem belleği terfisi ve eldeki 1080Ti grafik kartıyla önümüzdeki 2 senede çıkacak oyunlarda 1440p ve yüksek FPS'de mutlu mesut yaşarsın gibime geliyor.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Star gaza gelmiş gördüm seni, birileri gaz vermesede almaya meğilli gaz ortamı oluşmuş olsun gibi durum var :lol:

3800x aynen biraz gereksiz ya 3700x alınacak ya da 3900x zorlanırdı ama aradaki fiyat farkına anakart ya da bellek alınır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
10 minutes ago, Deathknight said:

Star gaza gelmiş gördüm seni, birileri gaz vermesede almaya meğilli gaz ortamı oluşmuş olsun gibi durum var :lol:

3800x aynen biraz gereksiz ya 3700x alınacak ya da 3900x zorlanırdı ama aradaki fiyat farkına anakart ya da bellek alınır.

Yani adam akıllı araştırınca 3700x in uzun süre götüreceğini görüyorsun. 3800x belki 10 çekirdek falan olsa o fiyata alınırdı ama bu haliyle gereksiz olmuş. 3900x'de de konu 8 çekirdek yerine 12 çekirdekten fayda görecek kaç oyun var. Cyberpunk bir çıksın testlerine bakmak lazım 12 çekirdeği de etkin kullanabiliyor mu diye. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben direkt konfigürasyon vereyim: :D

İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X(XT çok çok gereksiz)

RAM: G.SKILL Trident Z Neo Series 32GB (4 x 8GB) DDR4 3600 F4-3600C14Q-32GTZNB 14-15-15-35-1.45V

Anakart: MSI X570 Unify(Daha şekil şemal falan deniliyor ise Gigabyte X570 Aorus Master, şekil şemal hiç önemli değil ise VRM testlerine bakıp işi görecek ve üzerindeki donanım kullanıma yeterli en ucuz X570, B550 hangisi ise alınıp geçilebilir)

Şunları söyleyelim, Ryzen Intel gibi değil, hele eski serilerden geçilince işlemci ile çok oynamak olası değil, AMD'nin kendi varsayılan çalışma şekli ki ekran kartlarının boost mantığına gayet yakın bir çalışma şekli, en iyisi. Manuel overclock dezavantajlı çoğu durumda, bu durumlarda işlemcinin hızlı degrade olması gayet olası. Böyle bir çarpıcı durum var eskilere göre.

Halihazırda ve bugünün şartlarında ise fiyata karşı maksimum performans için10600K derim. 

İleriye dönük düşünerek fiyata karşı maksimum performans içinse 3700X yeterli bence de.

Son olarak AMD alınacak ise RAM hızı da önemli konu burada, RAM hızı bazı oyunlarda ciddi fark yaratıyor, hangi oyunlarda ne kadar farka yol açıyor, ilgi duyulan oyunlarda durum nedir diye araştırılıp pahalı RAM için bütçeyi genişletmeye gerek var mı buna da karar vermek gerekli.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Zen3'ün eli kulağında da Kasım'dan önce gelmez Türkiye'ye. Bir de yeni seri işlemcilerin ilk versiyonları hep dandik oluyor. Bakınız, benim 3600. 4.2GHz'i anca görebiliyor. :( 

 

@stardustyoutube'da Buildzoid diye bir arkadaş var. Bütün markaların X570 chipsetli anakartlarını incelediği videolar var. Bence almadan önce ona bakmakta yarar var. Tolga abinin dediği anakart çok güzel ama anakarta işlemciden fazla para vermek garip geliyor bana. F/P mantığından çıkamadım henüz. :) 

 

 

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, wazzap said:

Zen3'ün eli kulağında da Kasım'dan önce gelmez Türkiye'ye. Bir de yeni seri işlemcilerin ilk versiyonları hep dandik oluyor. Bakınız, benim 3600. 4.2GHz'i anca görebiliyor. :( 

 

@stardustyoutube'da Buildzoid diye bir arkadaş var. Bütün markaların X570 chipsetli anakartlarını incelediği videolar var. Bence almadan önce ona bakmakta yarar var. Tolga abinin dediği anakart çok güzel ama anakarta işlemciden fazla para vermek garip geliyor bana. F/P mantığından çıkamadım henüz. :) 

 

 

Anakarta çok para vermek doğru değil kesinlikle genel olarak, ancak şunu da gözden kaçırmamak gerekli, şimdi diyelim Ryzen 5 3600 aldık geçtik, 18 ay falan sonra upgrade ihtiyacı doğdu diyelim ve ikinci el 3950X baya uyguna geldi, şimdi o 3950X'i alıp anakarta takıp verim alamayacaksak büyük sıkıntı.

Bu genele yönelik bir düşünce tabii, kişiden kişiye kullanım alışkanlıklarına göre değişir.

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şöyle ki diğer başlığı da takip ettiyseniz, 7700k'ya veda ettiğimi düşündüğümden burda biraz acele ediyor gözüktüm. Halbuki su soğutmanın pompasının motor devir hızı ile alakalı bir sıkıntı olmuş. Aciliyet kalmadı.

Anakart konusunda Tolga abim ile tamamen aynı fikirdeyim. Şöyle ki aynı chipsetli anakata niye daha fazla para vereyim diye düşünüyordum. Ta ki ROG Maximus alana dek. Zaten her yerinden kalitesini hissetiriyor, üstüne de eski z170 çipsetli anakartım yaşanan stabilite sorunlarının hiçbirini yaşamadam.

Kondansatör'ünden PCB'sine kadar her yerinden kaliteyi anlıyorsunuz. İşim ve ailem sebebiyle bilgisayar başında geçirdiğim vakit epey azaldı. Geçirdiğim bu kısıtlı ve değer verdiğim vakitte bilgisayarın kitlenip, reset atmaması benim anakarta vereceğim fazladan 100-150 dolardan daha önemli. 

Altan Yoklar beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@T800o kısım öyle abi. eğer geleceke aynı serinin üstü bir işlemci alınacaksa tabiki de ona uygun anakart seçilmeli. ama 3700X'den de 3950X'e geçilmesi pek yatkın değil bence, onun yerine 4000 serisine geçiş yapılır ve buna şimdiden uygun bir model anakart seçilir. 

@stardust vakit konusunda haklısın ama fazladan vereceğin 150$-250$'lık anakartın sorun çıkarmayacağının da garantisi yok. eğer en sıkıntısız sistemi arıyorsan alırsın 10900K, üstüne de Z490 üst düzey bir anakart bakarsın keyfine. AMD her ne kadar bu işi ilerletmiş olsa da sıkıntı çıkarmayacağının garantsi Intel kadar değil.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok