Nvidia GeForce RTX40 Serisi - Hopper/Ada Lovelace (2022-2023)
3 3

Bu konuda 941 mesaj var

1. Bir tur da "alternatif basini susturuyor" diye karalama yapilsin diye heves etmemeleri normal. B.k at izi kalsin, "dogrusu su" diyen olursa "hur ifademizi kisitliyorlar" diye uste cikarsin, bezdirmek icin kenardan trollersin cagi.

2. Butun partnerlerden sorun yasandigi soylenen kartlari kendilerine ulastirmalarini istediler. Onu dogru duzgun inceleyip sorun olmadigini kesin ispatlamadan boyle bir seye kalkismalari buyuk madaraliga sebep olabilir.

a. 100.000 ustu satistan sonra sadece bir kac kart sikintili donerse, onlarda da sikintinin guc kaynaginda vs oldugu cikarsa, "hayir efendim sikinti -cok cekiyor- degil, kusur senin o miktar gucu saglarim diyen kaynagin ve kablolarinin onu vermemesinde, biz standartlari duzgun uyguladik" demekte %100 hakli olurlar.

b. Yok eger onlara ara kabloyu saglayan firmanin bir hatasi varsa yine pasa pasa kendileri de hata kabul etmek zorundalar cunku o kabloyu yeterince test etmeleri gerekirdi.

c. Hata kendi tasarimlarindaysa ve yeni tip guc kaynaklarinin duzgun olanlarinda da yasaniyorsa daha kotu. Driverla cozulebilirse nispeten iyi ama yine de ozur dilemeleri gerekir.

a mi, b mi, c mi diye yeterince arastirmadan (ellerine yeterince sample gecmeden) atilacak her adim gereksiz risk. Acele edilmemesi normal.

 

7 hours ago, wazzap said:

Bu zamana kadar yapmaması şaşırtıcı değil mi? Dava dosyası mı oluşturuyorlar?

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kartları niye topluyorlar, ben onu anlamadım? NVIDIA sadece GPU'yu sağlamıyor mu AIBlere? Ekran kartının ramlerini, VRMlerini, güç girişlerini vs genel olarak tasarımını AIBler yapıyor diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum?

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Referans tasarim sunuyorlar, AIB'ler de genelde onu takip ediyor. Onun disina belli olculerde cikabiliyorlar.

Mesela gucu biraz daha yukseltip, saat hizini biraz daha yukseltip kendi kartini bizim FE'mizden daha cazip yapabilrsin diye limitleri nvidia ciziyor.

Su stardart PCB kullanmak zorundasin, su kadar guc saglamak zorundasin, onun icin su kalitede parcalar kullanmak zorundasin diye minimum gereksinimler ve baslangic tasarimini nvidia sunuyor.

Baslangic tasariminda bir hata varsa kusur AIB'de degil, nvidia'da demektir.

Belirledigi standart ve tasarimina gore kartlarin uretiminde kullanilan bazi seylerin anlasmalarini da toptan nvidia yapip AIB'lere sagliyor. Hafiza mesela boyle olabiliyor. Bu hafiza tipinin guc kullaniminda veya onu yoneten GPU'da gomulu memory controller'da bir sorun varsa yine kusur nvidia'da demektir. Sorun hafizadaysa kismen kusurlu, tespit edememis. Sorun memory controller'daysa zaten kendi tasariminda kusur oldugu icin tamamen kusurlu.

Kendi kartlariyla paketledigi guc kaynagi adaptor kablosunda sorun varsa ayni sekilde yeterince test etmedigi icin kusurlu.

Bunlarin hic birinde sorun yoksa bundan emin olmalari lazim. YouTube'culer iddialari kendileri tekrar uretemediler, Igor gibiler ara kablo disinda sorun yok dedi, Nexus de bizdeki ara kablolar Igor'un yazdigi gibi degil dedi, yani o kadar adam ugrasti ama su ana kadar ortada "sorun bu" diye tespit edilebilmis bir sey yok. Ya sonunda bulunacak, nvidia "ulan o kadar adam bulamadi, kolay bulunacak bir sey degilmis, biz ne yapalim" diye icinden homurdanarak da olsa pardon diyecek. Ya da guc kullanimi disinda her yonden geride kalanin tutunacak dali karalama kampanyasi oldugu ortaya cikacak.

 

  • Hata varsa kartlari toplayip bunu tespit etmek zorunda.
  • Hata yoksa kartlari toplayip "100.000 satistan su kadar sorun geldi, onlarda da sorun kartta degil" gibi aciklamasini yapmak zorunda ki karalama yapiliyor diye dava acabilsin. O durumda bile " bagimsiz basinin sesini susturuyor" diye yeni karalama yapilacagi icin "efendilik bizde kalsin" diye dava acmadan aciklamalarini yapip dagilabilirler.

Iki turlu de kartlari toplayip incelemek zorunda.

PS: Hata referans tasarimi duzgun takip edememis 1-2 AIB'deyse belki sessizce aralarinda halledebilirler. "Kusur bizde degil demek" icin "kusur su partnerimizde" diye bagirip cagirmalari hos olmayabilir.

 

epi tarafından düzenlendi
wazzap and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 11/6/2022 at 9:20 AM, epi said:

"Iste nvidia/Intel simdi" .icti diye video yapan iki gun sonra "ooo, kral geri dondu" diye video yapiyor. Mal mi bunlar, bilmiyorlar mi daha once 50 kez olan seyin yine olacagini. Biliyorlar. Izleyenin mal oldugunu dusunuyorlar. PR'ci Neil Patel'den ogrenmisler: video thumbnail'inde agzin soyle acik resminin yaninda ne yazinca daha cok tiklaniyorsan onu video diye sal. Tiklan. Sponsordan kazancini maksimize et.

 

Iki gun sonra...

https://www.youtube.com/watch?v=PUTsE1q1bYI

 

  • Cookie'lerden elde ettigin veri ile kimin markayi oven videoyu izledigini, kimin markayi yeren videoyu izledigini de biliyorsun (platform biliyor).
  • Platforma para odeyip pay per click veya pay per view reklam kampanyasi ile icerigini one cikaracaksan onu da bu sayede target audience'i optimize ederek yapiyorsun.

 

"Bah bah Linus'un kanali da EMEDE iyi diyur" diye mutlu gezecek olana da goster, sponsordan kazan.

"Bah bah Linus'un kanali da DLSS sahane ama diyur" diye mutlu gezecek olana da goster, sponsordan kazan.

 

Onlar icerigini yayarlar zaten. "Bakin ben hakliydim" diye ortamlarda o videoyu paylasacak elbette. (Evet, bunu yazan bu mesajimda da link var, komik)

 

Linus neyse yine icerik olarak duzgun. Jay denen gerizekali "Bakin Evga 4090 kart yapmis ama nvidia ile baglari kalmadigi halde guc kablosu adaptorunu nasil buldu" diye video yapiyor. Ulan salak, herifler nvidia'dan karti yapmak icin 4090 cipini alacak da ara kablo mu bulamayacak?

 

Benim su soyledigimi nihayet soyleyen biri cikti:

https://youtu.be/PUTsE1q1bYI?t=852

 

On 9/28/2022 at 2:58 PM, epi said:

DLSS 3 icin Digital Foundry videosu cikmis:

https://www.youtube.com/watch?v=6pV93XhiC1Y

Izleyeyim daha yazarim. Izlemeden yazayim:

1. Millet videolarin gazina gelip ara kare yaklasimina .ok atmadan ben soyleyeyim, bu teknoloji kalici olacak, digerleri de benzer cozumlerle gelecek.

5:30'da gordugun gibi sagdaki cok daha akici gozukecek. Konsolda 60fps calisacak sekilde tasarlanan, onun uzerinde CPU limitine takilacak sekilde koklenmis ayarlari olan oyunu 120fps'ye cekip oynamanin bu tarz ara kareler kullanmaktan baska bir yolu olmayacak.

"Film goruntusu seven elitiz, 24 kare olsun aman soap opera pembe dizi goruntusune donmesin, kapat o interpolation'i" dersin ama her barda/restoranda asilan TV'ye, her tekno markette gosterilen demo videolarina dikkat et, hepsi yuksek fps calisacak sekilde ayarlaniyor.

Goz akiciligi seviyor. 

2. "120fps'de her kare 8 milisaniyede ciziliyor. Ben 16 milisaniye once mouse'umu kipirdaymistim, son kareye onu yansitmayacak, demek ki bu yaklasimla latency iyilesmemis" diye dusunmeyin. VR'da kullandiklari reprojection yontemleri gibi gelisecegi icin onu da goruntuye yansitacaktir. Son anda mouse'tan gelen sinyale gore ara kareye 1ms'de isleme cekip zaten az olacak goruntu degisimine cok yakin bir sey olusturur. VR'da kafamizi hizli cevirdigimizde GPU yeni goruntuyu cizemezse goruntu onumuzde takilip bizi kusturmasin diye icat ettiler bu yontemleri, simdi AI ile hizlandiriyorlar.

TV'de 2D goruntu oldugu icin ara kareleri tahminen ciziyorlar, eller gibi vucudun geri kalanina gore hizli hareket eden yerlerde bozulmalar oluyor (sony digerlerinden daha iyi). Burada 3D goruntu oldugu icin, sahnede ne oldugunu, derinlik bilgisini vs GPU bildigi icin o bozulmalar olmadan cok daha iyi is cikarilmasi mumkun.

Ray tracing'i ilk gordugumuzde bir kismimizin gozune "ya TV kontrast ayari gibi bir sey" gibi geldi. Bu da "ya TV'lerdeki motion ayari gibi" diye yerilecek. Ama cok yermeyin, RT'nin AMD'ye ve konsollara da gelmesi gibi, bunu da hepsi yapacak. Aklin yolu bir.

"Onlar fake kare, gecikmeyi iyilestirmeyecek" diyenler bu teknolojinin nereye gittigini goremiyorlar. Sadece akicilik artmayacak, teoride aslinda gecikmenin dusurulmesi de mumkun ve VR'da uygulamasi mevcut.

  • Ozellikle 60fps'yi 120 ve ustune cekmek icin iyi olacak.
  • Dusuk hizda DLSS3 ile yapilmis 60 fps'yi native 60fps'ye degil, 30 fps'yle karsilastirdiginda onun icin de iyi. "Rakip native rendering'de yakaladi" durumundaysan yapman gereken karsilastirma da o.
  • Rakip yapsin 60fps native basabilen kart, bu tarafta karsisina ayni fiyata 30 native'i DLSS3'le 60'a ceken kart koysunlar, ona elbette kotu denir.

 

"Ben sadece x oyunu oynuyorum. Onun da ne DLSS destegi var, ne RT destegi var" gibi ozel durumu olanin rakibe yonelmesi (ozellikle fiyat cazipse) gayet mantikli olur. Onda bile driverlarin oyuna duzgun destek verdiginden emin olmak lazim tabi, sonra o kadar parayi buna niye verdim diye kufretmek mumkun. Ozellikle soyluyorum cunku VR oyunlarinda DLSS ve RT destegi pek yoktu ama yine de bu nesilde nvidia'da daha iyi cozumler vardi.

  1. Goreve ozel donanim
  2. Donanima ozel ara yazilim

20-30 yildir ilkini de, ikincisini de iyi yapiyor adamlar. Ilkini yapamayan (pasa pasa yapana kadar) ona laf ediyor ama bu tarz donanimi kullanmayan oyunda bile ikincisi sebebiyle geride kalmayi basariyor. "Ya o ozellikleri duyurdular ama her oyun desteklemez" diye kivirmaya calissalar da yeni teknolojileri desteklemeyen oyuna da duzgun driver yazmayi bir yere kadar becerebiliyorlar.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

nVidia satış ve pazarlama birimi kadar mal ötesi ekip bilmiyorum. 4080 12gb / 16gb kartlarının karşılaştırma grafiklerine bakarsak zaten bu kart bildiğin 4070 ailesi diyorduk. Ama tuttular bu şekilde pazara çıkardılar. Benchmarklarda iki tane 4080 olacaktı biri daha hızlı biri daha yavaş. İnsanların kafası allak bullak olacaktı.

ben ama düz 4070 olur diye bekliyordum. Çünkü 16/12gb 4080 arasında ki fark %30 dan daha fazla. Bu da 3070/3080 arasında ki temel farka getiriyor. 3070Ti ile 3080 arasında ki fark bu kadar değil. 

Whooosh beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, jackjoker said:

nVidia satış ve pazarlama birimi kadar mal ötesi ekip bilmiyorum. 4080 12gb / 16gb kartlarının karşılaştırma grafiklerine bakarsak zaten bu kart bildiğin 4070 ailesi diyorduk. Ama tuttular bu şekilde pazara çıkardılar. Benchmarklarda iki tane 4080 olacaktı biri daha hızlı biri daha yavaş. İnsanların kafası allak bullak olacaktı.

ben ama düz 4070 olur diye bekliyordum. Çünkü 16/12gb 4080 arasında ki fark %30 dan daha fazla. Bu da 3070/3080 arasında ki temel farka getiriyor. 3070Ti ile 3080 arasında ki fark bu kadar değil. 

Beklentim 4070ti olmasıydı, malum 4080 olarak çıkaracaktı adamlar, son anda döndüler. Çok da düşürmezlerdi zaten. Ama Ti modeller daha sonradan geldiği için biraz bekletirler diyordum, hızlı gelmiş olacak.

Netice olarak saçma sapan, tamamen gereksiz bir durum yarattılar. Neyse ki kafa karışıklığı ortadan kalkmış oldu. Gerçi Nvidia bu. Şimdi bunun da kırpılmışını 4070 olarak sunup 20 gb bellek koyabilirler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim içim model ismi önemli değil, kaça satacak önemli olan bu. 900 $'a 4080 12gb duyurup, sonra karta 4070Ti  deyip yine aynı fiyat etiketini koyacak mı merak ettiğim bu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, ZvAnA said:

Benim içim model ismi önemli değil, kaça satacak önemli olan bu. 900 $'a 4080 12gb duyurup, sonra karta 4070Ti  deyip yine aynı fiyat etiketini koyacak mı merak ettiğim bu.

Budur.

Daha ucuz olmasi lazim bu kartin.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 09.11.2022 at 17:46, ZvAnA said:

Benim içim model ismi önemli değil, kaça satacak önemli olan bu. 900 $'a 4080 12gb duyurup, sonra karta 4070Ti  deyip yine aynı fiyat etiketini koyacak mı merak ettiğim bu.

Tepki göstererek 4070ti'ın da fiyatını yükseltmiş olmayalım?:lol: Hani normalde 4080 12gb 900 dolar olacakken şimdi 4070ti 900 dolar olmasın?

Orta sınıf kartları da kendi dilimizle 1000 dolara yaklaştırmış olabiliriz.:mrgreen:

Edit: Yeni sürücü için yazacaktım. Bir heves indirip kurdum, şimdi deneyeceğim.

Edit2: Denedim, bende aynı sorun devam ediyor. Notebook ekran parlaklığı en yüksek seviyede kalıyor, değiştirilemiyor (mux switch açık, yalnızca harici gpu çalışıyor). 522'ye devam.

Bu arada sürücüyü yüklerken fark ettim; PhysX sürücüsü hala yükleniyor, son yıllarda çıkan hiçbir oyunda PhysX desteği falan duymadım. Ama Nvidia PhysX 5.0'ı yayınlamış ve açık kaynak haline getirmiş. Bir cacık olmaz sanıyorum ama yine de duyurmuş olalım.

Aslında oyunlarda fizik motorları gelişmiş olsa, özellikle de Ryzen ile hayatımıza çok çekirdekli işlemci kavramı bu kadar girmişken... Şahane olurdu. Tüm oyunlarda Crysis ve GTA IV'ün çok çok daha ötesinde fizik etkileşimi olduğunu görsek, oyun zevki katlanırdı.

mamad tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
53 dakika önce, mamad said:

4080 için 3090ti'dan %19 daha hızlı denmiş.

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-4080-is-19-faster-than-rtx-3090-ti-in-the-first-gaming-review

Şuan için fena görünmüyor. Ama 7900 kardeşler, bunu tokat manyağı yapar gibi.

saf kas gücü olarak evet yapabilirler. ama dlss3 ve rtx de ne kadar yarışabilir bilemem. fsr2 de bir noktaya kadar sonuçta. keşke yarışsa da fiyatlar alınabilir seviyeye inse. 

 

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Linus ekibi kart icin 300W altinda cekiyor diyor.  Undervolt oncesi bu, default ayarlar.

 

Fakat yine de temkinli olmak lazim, aman ha...

  • DLSS 3 bir config'le acilip Voodoo 2'de calisabilir,
  • Kartlara test icin iskence eden kimse bunu tekrar edemese de evimiz, arabamiz yanabilir. Forumlarda gormusler, evde kart calisirken garajdaki araba alev aliyormus.
  • Buyuk Navi ustunde isiklarla done done gelince butun tarikat binip uzaya giderken biz geride kalabiliriz. Iste bunlar hep illuminati.

Saka bir yana, soylentilerle AMD'nin urun cikisina kadar nvidia'nin hizini kesmeye hizmet edildi. Daha once bu defalarca olmasina ragmen, bak yine bunu yapacaklar diye bastan yazilmasina ragmen.

  • Koparilan gurultuye bakarsan nvidia yeni nesil kartlarini 600W falan basmadan calistirilamiyor.
  • Pratikte bakarsan kart sessiz sogutma ile pufur pufur calisiyor. Kartlara iskence edenler sorunu tekrar edemedi, en son "herhalde kabloyu yerine tam oturtmayanlarda oluyor" dediler.
  • 3080 seviyesi guc tuketimi, 1.5-2 kat performans, rafine edilmis mimari ile DLSS3 vs. 4090 da 3090Ti'dan az cekiyor.

Fakat fiyat yine de guzel degil, o ayri. 4090 ile ayni fiyat/performans oranini vermesi hos degil.

  • 4090 prestij karti olmali, "pahali ama deger" diyen almali.
  • 4080 %30 daha yavassa mesela %40 daha ucuz olmali ki alt segmente indikce fiyat/performans oraninin iyilestigi skala korunmus olsun. O acidan daha iyi olabilirmis.
  • Belki 4070 daha iyi olur.

Neticede

  • Belki gun gelir, DLSS3'i daha dusuk kalitede (daha kusurlu) da olsa baska kartlarda acacak yazilimi cikartan biri olur.
  • Ama ilk haftasinda "actim" diyene sazan gibi atlayip "biz bize yazdigimiz yere ben yalan yanlis bilgi mi getiriyorum" diye dusunmeden paylasildigi gercegini degistirmeyecek (her seferinde oldugu gibi).
  • Ustunden ay gecip baska kimse acamadiginda bu davranis seklini bir sorgulamak lazim.

Yeterince dezenformasyon var dunyada. Disarinin pisliginden usanip kendine bir hobi bulanlar aralarinda sohbet ediyor. Oraya bile ayni pislik uzaniyor. Alet olmayalim.

 

Sahsi notum,

  • nvidia'nin teknolojide yaptiklarini begenebiliyoruz.
  • Ama "su anda bu fiyata 3090 alinmaz, yeni kartlar gelmek uzere" diyebiliyoruz.
  • "Bu adam kendini ne saniyor, bu ne ozguven" diye gicik olunacagina "adama nvidia'ci diyoruz ama acik acik su anda bu karti bu paraya almayin diyor" demek daha faydali olabilir.

Tipki bu mesajin sponsoru bilmem kimin dedigi gibi... bilmem ne, bilmem ne... (Sana ne oglum, sen kendi isine bak, keyfine bak)

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4080 incelemeleri şöyle listelenmiş:

https://videocardz.com/142934/nvidia-geforce-rtx-4080-graphics-card-review-roundup

Özetle 4090'la arasında %25-30 kadar bir fark var. Ray tracing sonuçları enteresan. RT açılınca yaşanan performans kaybı, 4090'dan ziyade 30 serisi ile benzer seviyede görünüyor. Bu da yeni mimari ile RT'de pek bir iyileştirme yapılamamış mı diye sorgulatıyor.

Gpu 400mm^2 bile değil. Enteresan. Artık 380mm^2 civarı bir gpuya bile 1200 dolar istendiği bir döneme geldik. Böylesi bir fiyat artışını en son Pascal'da görmüştük sanırım. O zaman da 317mm^2'lik gpuya sahip 1080'e 700 dolar istendiğini görmüştük. Fermi zamanlarında 332mm^2'lik gpusuyla 460'lar 200-250 dolar arasında satılmıştı. Özetle durum berbat. Ama mobilde güzel iş yapar gibi bu gpu.

Şuana kadar enerji verimliliği en yüksek kart olarak görünüyor 4080. Tam 300w seviyesinde kaldığı görülüyor. Absürt bir güç tüketimi görmüyoruz. Aslında 4090 içinde durum benzerdi (güç tüketimi 3090'ın üstünde 3090ti'ın biraz altındaydı), ama kablo işi can sıkmıştı. Yıllardır söyleyip durduğumuz ancak özellikle Nvidia tarafından pek iplenmeyen enerji verimliliği işi de bir sonraki seride üstünde durulan bir konu olacaktır sanıyorum.

Bellek miktarı olarak saçma bir durum yok. Ama Amd'nin 7900'ları göz dolduruyor olacak. Yine de tercihleri bir önceki seride olduğu kadar etkilemez gibi. Salt performansta Amd'nin kartları; ray tracing ve dlss/genframe gibi mevzular işin içine girince 4080 önde olacak gibi. Tabi Amd'nin kartlarını görmeden paçaları sıvamayalım. Yalnızca Amd'nin iddialarına göre 7900XTX'in 4080'den %15-20 kadar hızlı olmasını bekleyebiliriz. Tabi 24gb bellekli 1000 dolarlık bir kart bunu yapacak olursa, baya tatmin eder gibi (güç tüketimini bir koyarsak). Nvidia bu şekilde yaş tahtaya basmaz diye düşündürüyor. Kartın 4090'la arasındaki belirgin fark, bu farka oranla olması gereken fiyat farkının o kadar olmaması, bellek miktarı, 4090'ın güç kablosu ile mücadelesi, 7900 kardeşlerin çok iddialı olmasa da boş gelmeyecek olmaları gibi durumların tamamını topladığımda; Nvidia çok sürmez, yeni yıla 4080ti ile girer diye düşünüyorum. Şöyle 4090'la benzer seviyede (bkz: 3080ti vs 3090), azıcık kırpılmış AD102 gpusuna sahip, 320 bit, 20 gb, güç kablosu konusunda sorun yaşatmayacak cinsten, ayıp olmasın diye 1300 dolar seviyesi bir fiyatla sunulur, ekran kartına hayvan gibi paralar dökmeyi seven "enthusiastic müptezelleri" baya tatmin eder sanıyorum.

mamad tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

nvidia kablo skandalinda sonuc:

Kabloyu yerine oturtmayacak kadar art niyetli (veya dikkatsiz) olmadiginiz surece sikinti olmuyor. Zaten o yuzden simdiye kadar kimse tekrar edemedi.

https://www.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ

"600W cekebilirim" diyen cihazin kablosunu 4mm disarida birakiyorsan, alinabilecek en pahali karti alacak paran da varsa, belki kendi PC'ni kendin kurma, git hazir al.

 

PS: "Nvidia elektronik urunu kullanilmamasi gerektigi sekilde kullanildiginda da sorun cikarmayacak sekilde tasarlamaliydi" gibi sacma sapan bir sey yazmayi kendine yakistiracak olan buyursun, kopyala yapistir, haziri var.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, epi said:

nvidia kablo skandalinda sonuc:

Kabloyu yerine oturtmayacak kadar art niyetli (veya dikkatsiz) olmadiginiz surece sikinti olmuyor. Zaten o yuzden simdiye kadar kimse tekrar edemedi.

https://www.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ

"600W cekebilirim" diyen cihazin kablosunu 4mm disarida birakiyorsan, alinabilecek en pahali karti alacak paran da varsa, belki kendi PC'ni kendin kurma, git hazir al.

 

PS: "Nvidia elektronik urunu kullanilmamasi gerektigi sekilde kullanildiginda da sorun cikarmayacak sekilde tasarlamaliydi" gibi sacma sapan bir sey yazmayi kendine yakistiracak olan buyursun, kopyala yapistir, haziri var.

Hocam clickbait youtuberlara hepimiz kıl kapıyoruz. Bu şekilde ekmeklerini kazanıyor. Clickbait içerik üretmek de ciddi kafa patlatmak gerektiren zor bir iş. Sağlam bir tecrübe lazım. Ama içlerinde olaya çok araştırmacı ve düzgün yöntem bilim kullanarak yaklaşanlar var: https://www.youtube.com/watch?v=ig2px7ofKhQ

Edit: Aynı adamın videosunu paylaşmışız. Adamın içeriğini baştan sona izleyince nvidia'yı nvidia'dan daha iyi ve daha çok savunduğu belli oluyor. Amacı nvidia fanboyluğu değil tabii ki de. Hani derler ya: 'Dışarıdan baktım yeşil bir türbe, içine girdim estağfurullah tövbe!' Bu yanma olaylarının hepsi aslında nvidia'yı daha popüler ver ilginç yapıyor. Ne kadar bilinçli müşteri sayısını arttırıyor gibi bir izlenim oluşsa da başta, aslında tam tersini yapıyorlar.

rammstein tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet ayni link. Videonun son bolumunde kendisi de meslektaslarinin sorumsuzlugundan ve sansasyonculugundan dem vuruyor.

Jay gibi tiplerin aksine bu kanal sorunu tekrar etmis. Kablodan, tasarimdan degil, kabloyu yerine oturtmamaktan kaynaklandigini gostermis. Hatta diyor ki: yerine oturtmadigimizda bile sorun olmadi, hem oturtmayip hem kablosunu belli bir aciyla cekmek gerekti. Kullanicilarin gonderdigi orneklerden soketin yerinden 4-5mm disarida oturtuldugu tespit edilebiliyor.

Sorunu tekrar edemeden "o kablodan bu watt gecmez abi" diye .otunden uydur at. "Ne biliyon, belki Intel komplo olsun diye yapti" diye mal mal konus. Sponsorumuzun kablolari da cok guzelmis diye roportaj adam'in MSI notebook reklamindan beter is yap. Ortamlarda "korkusuz, delikanli cocuk, iste bagimsiz medya" desinler. "Iste hain nvidia ve illuminatinin gizli oyunu" diye paylassinlar.

"Teknoloji hobisi".

epi tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4 tane kısa "sense" pinlerinden 2 tanesinin tek amacı bunu engellemek, en azından kağıt üzerinde böyle.

 

Quote

The 12VHPWR connector has 12 electrical pins and 4 side-band pins, for a total of 16 pins. The side-band pins enable low-fi communication between the power-supply and the graphics card, and two of these pins, labeled "SENSE0" and "SENSE1," let the graphics card know what kind of connector is plugged in, so it can accordingly adjust its power-management. 

 

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben hala soketin yerine nasıl tam olarak oturtulamadığını merak ediyorum. Tam olarak oturmayan şey ayrıca nasıl çalışıyor, en azından oyunu oynatacak kadar nasıl çalışıyor?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
11 saat önce, epi said:

"Ne biliyon, belki Intel komplo olsun diye yapti"

Soketteki sorunu elektrikçiler "ark yapmış" diye tarif ederler. Eğer bir kablo-soket bağlantısı düzgün yapılmaz ve birbirine temas etmesi gereken yüzeyler arasında boşluk oluşursa, elektrik akımı bu iki yüzey arasında atlar; yani "ark yapar". Bu da yangına sebep olur.

Şimdi... Intel'in yeni nesil grafik kartlarının ismi ne? ARC. Sizce bu bir tesadüf olabilir mi? Zamanlaması da manidar. Hiçbir şey olmamışsa bile kesinlikle bir şey olmuştur.

rammstein and epi beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu kablo mevzusundan bağımsız olarak işin vardığı saçmalığı kimse görmek istemiyor gibi.

Bahsi geçen kartın görüntüsü bile komik değil mi? Abicim bu kart neden bu kadar büyük? Neden bu kadar soğutmaya ihtiyaç duyuyor? Neden bu kadar ısınıyor? Neden bu kadar yüksek güç tüketiyor? En yüksek üretim tekniğini kullanmıyor mu? Neden gpular fazla büyümediği halde güç tüketimi katlanır hale geldi? Neden güç tüketimi, sıcaklık, soğutma bloğu gibi şeyleri zorlaya zorlaya arttırmaya, büyütmeye çalışıyorlar?

İş çok saçma bir yere gelmedi mi sizce de?

Normalde teknolojinin gelişimi bize daha küçük, daha sessiz, daha serin çalışan ürünler sunması gerekirken, son yıllarda bunun tam tersi oluyor.

Ben yıllarca cep telefonu kullanmadım. En büyük sebebi, bana hitap eden bir tarafının olmaması, telefonla konuşmayı sevmemem ve hiçbir ihtiyacıma yanıt vermemesiydi. Ne zaman ki telefonlar bilgisayar işlevleri kazanmaya başladı, o zaman cep telefonu kullanır oldum. Teknoloji, bilgisayarı cebime sığacak hale getirmişti.

Şimdi ise tek görevi (en azından benim için) ekrana görüntü oluşturmak olan ekran kartı, neredeyse kasa büyüklüğüne geldi, garip garip tasarımlar halini aldı, birkaç yıl önce pc kasasının toplamda çektiği güçten fazlasını çeker oldu ve buna rağmen sorun yaşatan bir donanıma dönüştü.

Bunun saçma sapan bir durum olduğunu bir tek ben mi görüyorum? Kimseye garip de gelmiyor.

Nvidia, Pascal mimarili kartları ile enerji verimliliğini zirveye taşıdığında, benim için bu müthiş bir gelişmeydi. Adamlar notebooklara da aynı grafik gücünü getirdik dediler. Şahane! Teknoloji tam da buydu. Biz gtx1080 en performanslı ekran kartı iken o performansın çantaya sığdırıldığı bir dönemi gördük, yaşadık. Onu biraz daha zayıflatıp ince kasalı notebooklara bile getirdiler. Gtx10 serisi ile gelen MSI'ın stealth modellerine aşık olmuştum. Teknoloji böyle bir şeydi benim için. Mümkünse 4090 performansının cebime sığmasını isterim. Şuan için yapılamıyor, tamam. O zaman biraz daha azı olsun ama sorunsuz olsun lütfen. Çünkü teknoloji gerçekten o noktaya ulaştı. Ama bakıyorum, hem yazılım, hem donanım tarafı saçma sapan bir yere gitti. Her şey zorlaşır mı ya? Fiyatlar zaten uçtu. Tüm bunların karşılığında aldığım şey ne?

Bu denli bir saçmalığın içine düştük, ama kimsenin itirazı yok. Çok enteresan. Resmen akıl tutulması yaşıyoruz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, mamad said:

Bu kablo mevzusundan bağımsız olarak işin vardığı saçmalığı kimse görmek istemiyor gibi.

....

Bu denli bir saçmalığın içine düştük, ama kimsenin itirazı yok. Çok enteresan. Resmen akıl tutulması yaşıyoruz.

Hocam kart çıktıktan sonra önceki sayfalarda bunu defalarca dile getirdim.

 

On 12.10.2022 at 00:31, ZvAnA said:

4090 FE modeli özelinde ise düşüncem sabittir. Tam bir UÇUBE!

Bence aşağıdaki gibi direk kendinden sıvı soğutmalı çıkmalıydı o kart.

https://www.youtube.com/watch?v=o7MLcOvoVYU&ab_channel=ErdiÖzüağ

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
3 3

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok