Nvidia GeForce RTX40 Serisi - Hopper/Ada Lovelace (2022-2023)
3 3

Bu konuda 941 mesaj var

Oyle de, az kayipli doku sikistirmasi, z-buffer'in hafizada tuttugu yerin kayipsiz sikistirilmasi, AI hesaplamalarinda weightleri cok dusuk olanlarin hesaplamalarin disinda tutulmasi, DLSS vs olmasa miki maus kalitesinde oynardin oyunu. Bu muhendislik optimizasyonlari olmasa Nukleer enerji de olmazdi, ta seksenlerden beri Arabin kucaginda olurduk, o da fasizm'in yonettigi dunyada sagsak. Bugun kendileri de fasist mallara donuyorlar, o ayri. Her ulkenin yarisi comar.

Fiyatta s.kiyorlar tamam da, bilimde, teknolojideki gelismeye hede hodo demenin alemi yok.

Optimizasyon olmadan .ik gibi olur dunya (iyi anlamda degil, yoksa buzlu bademle sikintim yok, kuveti sut doldurur, neseme bakarim).

 

Ayni performans ve kaliteyi bu teknikler olmadan da verecek brute force'da karti uretirler de fiyatindan oturu anca basini aliriz. FX serisi ve Radeon 9700 gibi bir kart bu optimizasyonlara yukleniren digeri daha yuksek goruntu kalitesiyle o performansi versin, zaten burada benden once yazarlar "o karti al" diye.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
48 dakika önce, epi said:

Ayni performans ve kaliteyi bu teknikler olmadan da verecek brute force'da karti uretirler de fiyatindan oturu anca basini aliriz.

epicim, onu biliyor ve kabul ediyoruz zaten (eşhedü enla ilahe...). Ama sorun şurada: Fiyatlar düşeceğine artıyor. Dün 256-bit kart aldığımız fiyata bugün bize 128-bit kart dayıyorlar. Gerekçe olarak da "optimizasyon yaptık yiğenim" deyip geçiyorlar.

Optimizasyon yaptın iyi güzel, ama bunu yaparken "Artık geliştiriciler aynı bellek bant genişliği ile performans kaybı olmadan 2X texture kalitesi/boyutu kullanabilecek" dese başım-gözüm üstüne. Lakin aldığına karşılık verdiğinde kıstıkça kısıyor; bir eli sürekli benim cebimde, tırtıklamaktan başka derdi yok.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 saat önce, Najaz said:

Yanlış hatırlamıyorsam, bu "düşük bant genişliğini ittirmasyon" olayının başlangıcı doku-renk sıkıştırması zamazingosuyla başladı.

Hem NVIDIA hem AMD, "Biz böyle muhteşem bir şey geliştirdik, dokuları öyle bir sıkıştırıyoruz ki artık yüksek bellek bant genişliğine gerek yok. 64-bit bile koysak kartlar uçacak-kaçacak" diye ballandıra ballandıra anlatıyorlardı.

NVIDIA bu nesilde sırtını tamamen DLSS3'e dayamış gibi görünüyor. Yani "-mış gibi" yapacak kartları dayayacak tüketiciye. "O senin gördüğün 30 FPS aslında 90 FPS, açsana ulan DLSS3'ü dünbük!" diyecek bize.

Doğru, o renk ve doku sıkıştırma işi Fermi ile başladı (GTX 400 serisi ile 2010'da), ama o zamanlar pek dillendirilmiyordu. Keplerde de devam etti. Hatta 580 ile 680'ün bellek bant genişliği aynıydı, ama 680, %30 kadar daha hızlıydı. Sonrasında Maxwell ile (GTX 900 serisi) Nvidia, ilk kez renk ve doku sıkıştırmayı tanıtımlarında kullandı. Pascal'da da 4. nesil renk sıkıştırma falan diye tanıtıyorlardı. Turing ile mimarinin genel yapısı ve bellek yönetimi bütünüyle değişti. Detayları bilemiyoruz.

Zaten tüm bu işler olurken Nvidia yüksek çözünürlükte Amd'ye göre daha fazla performans kaybediyordu. Bu işe girişmelerinin temel sebebi ise güç tüketimini azaltmak, bellek veri yolunu düşük tutmak, böylece pcb tarafında da zorlukla karşılaşmamak ve daha verimli gpular/kartlar üretebilmekti. Ama işte Nvidia'nın zayıf kalan yönü, yüksek çözünürlük olduğu için Amd de hep o tarafa oynamaya çalıştı. Tanıtımlarında bile sürekli 4K'yı vurgular oldu. Ta ki Navi mimarili kartlar gelene kadar. Amd de bu renk ve doku sıkıştırma işine girişti, hatta Navi 2 ile akıllık infinity cache işlerine girince, yüksek çözünürlükte o da geriledi.

Şimdi Nvidia da Amd'ye benzer şekilde büyük cache kullanmaya başladı. Bu sayede 128 bit bile yeter kafasına girdi. Ama yetmiyor. Yüksek çözünürlükte kartlar rezil oluyor. DLSS3'e yaslandıkları çok belli, ama L3 cache'i de fazlasıyla önemsemiş görünüyorlar. Daha berbat olan kısım ise, hala bellek miktarını düşük tutuyor olmaları. 4060ti'ı 160bit ve 10 gb bellek ile sunsalar, ne +8 gb = +100 dolar gibi şaklabanlıklara gireceklerdi, ne kart yüksek çözünürlükte bu kadar piç olacaktı, ne de fiyatını eleştiriyor olacaktır. Nvidia orta seviyeyi çöp etmiş durumda. 4050 olacak kartı, 4060ti olarak sunuyor ve 400/500 dolar para istiyor. Durum bu olunca Amd'nin de 7600 gibi bir karta 270 dolar para istemesi garip kaçmıyor.

 

@Whooosh

Mesele yalnızca DLSS3 yüzünden zayıf kart sunuyor olması değil ki; DLSS3 de kartı güçlü falan göstermiyor. Böyle teknolojiler zaten gelişsin, kötü bir şey değil. Burada sorun, kartın kendi ailesi içinde de güçsüz kalması ve fiyatının gereksiz şekilde yüksek olması. Hala bu seviyede 8 gb bellek ile gelmesi de garip, 16 gb modeli için +100 dolar istenmesi de... Nerden tutsan elinde kalıyor. Üst modeller için fazla eleştiri yapılmıyordu. Aslında serinin tamamı için DLSS3'e yaslanma durumu var. Ama en fazla eleştiriyi, hatta bu kart alınmaz yorumunu alan model, genelde Nvidia'nın başarılı olduğu orta sınıf kart oldu. Sebebi de bu kartların gereksiz biçimde zayıf olması. 4K'da bir üst model olan 4070 ile -ki 4070 de pek güçlü bir model olamadı- aralarında %35 civarı fark varken RT açıldığında 4060ti'ın rezil bir hale gelmesi, konuyu özetliyor:

relative-performance-rt-3840-2160.png

4060ti seviyesi bile olsa artık orta sınıf için bile 4K'nın kullanılabilir olması gerekir. 4K standardı 10 yıl önce sunuldu. Ayrıca 4060ti dediğimiz kart, bir önceki nesilde olan 6800'e denk olması beklenen bir karttı. O da 4K kartı idi.

Nvidia'nın artık bu saçmalıklara bir son vermesi gerekiyor. DLSS3 kötü bir teknoloji değil. Özellikle path tracing gelecek oyunlarda olmasını isterim. Ama tüm performans kriterimizi DLSS3 göre belirleme noktasında değiliz henüz. Bir gün oraya da varacağımız ortada. Ama oraya varmak da meşakkatli olacağa benzer. Zira:

https://twitter.com/Kepler_L2/status/1660805831535853571

Amd'nin FSR3'ü için Nvidia kartlarda çalışmayacak deniyor. FSR'ın standartlaşmasını da zorlaştırıyor, Amd'nin işini de.

Edit: Şu verdiğim tabloya baktıkça gülesim geliyor. İşler ne kadar saçma bir noktaya gitti yahu... O tabloya göre 4060ti'a 400 dolar vereceksek, 4090'a da 1400 dolar vermemiz, aynı f/p anlamına geliyor. Kartın fiyatı 1500 dolar seviyesinde. Üst seviyeye çıkıldıkça zaten f/p anlamını yitirir. Ama burada yitirmiyor. Karşılığında ise bellek tarafında, bellek bant genişliği konusunda, gpu'nun genel yapısı ve gücü konusunda, sunulan yeni teknolojilerin kullanılabilirliği konusunda hiçbir şüphe yaşamayacağımız ve uzunca bir süre güncel oyunları en yüksek ayarlarda ve 4K'da sorunsuz olarak oynatacağını bildiğimiz bir kart almış oluyoruz.

Amd tarafını konuşamıyoruz bile. Birçok konuda eksiklik yaşıyor ve bu eksiklikler belirginleşiyor.

Nvidia tarafında ise gerçek anlamda tatmin edecek tek kart RTX 4090.

Tekel olmak ne güzel bir şey, değil mi...

Edit: TPU'nun bir diğer 4060ti incelemesinde kullandığı PNY modeli, Nvidia'nın Founders Edition modelinden az farkla geride. Bu da gözden kaçmasın. Sırf can sıkma modeli oldu şu kart. Adını 4060 ve fiyatını da 300/350 dolar olarak belirlemiş olsa halbuki...

mamad tarafından düzenlendi
achfighter, rammstein and quad beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 hours ago, Najaz said:

epicim, onu biliyor ve kabul ediyoruz zaten (eşhedü enla ilahe...). Ama sorun şurada: Fiyatlar düşeceğine artıyor. Dün 256-bit kart aldığımız fiyata bugün bize 128-bit kart dayıyorlar. Gerekçe olarak da "optimizasyon yaptık yiğenim" deyip geçiyorlar.

Optimizasyon yaptın iyi güzel, ama bunu yaparken "Artık geliştiriciler aynı bellek bant genişliği ile performans kaybı olmadan 2X texture kalitesi/boyutu kullanabilecek" dese başım-gözüm üstüne. Lakin aldığına karşılık verdiğinde kıstıkça kısıyor; bir eli sürekli benim cebimde, tırtıklamaktan başka derdi yok.

Fiyatlarda 100% haklisin.

Yalniz enflasyonu kontrol altina alamazlarsa bunlar iyi gunler.

Yarisi nvidia ve Amd’nin ac gozlulugu (duopoly fiyatlandirmasi ile herkesi optuler. Nvidia onde oldugu icin biraz daha hasin opmus olabilir). Intel bastirirsa (denize dusen yilana sarilir) iyilesebilir.

Kalan yarisi genel bir enflasyon problemi. Onun yonu belirsiz.

 

Doku sikistirma Geforce256 ile basladi (oncesi de var tabi). Z sikistirma Gf3’te bile vardi. Devam da etsin ki yine $500’a aldiginiz dar veriyollu kartta oyun bari adam gibi calissin.

epi tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

https://www.youtube.com/watch?v=Y2b0MWGwK_U

:zuh:

bu nvidia niye böyle ya.

şu kartın, mevcut fiyatı ile bir pazarı yok.

milyar dolarlık şirket, nasıl böyle kararlar alıyor anlamıyorum. 

çok kısa zamanda MSRP fiyatının altına gerileyecektir.

GTX 10xx serisi ile takılıp henüz DLSS ile tanışmamış kullanıcılar dışında kimsenin ilgisi çekeceğini sanmıyorum.

bunu almak yerine 2. el temiz bir RTX 3080 falan almak daha mantıklı olur.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AMD tarafında herhangi bir rakip olmayınca nvidia ne yapsın. AMD ne yaparsa yapsın bok gibi şu anda. RX 7600 'ı GN den dinleyin. Rezillik. 

 

Şu anda 20K seviyesinde temiz kullanılmış 3090 düşürseniz kralsınız. En alınası kart moduna girdi. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi
achfighter beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

MSRP yi düzgün ayarlasalar mesela 300 dolara 4060ti 8gb alabiliyor olsa insanlar şu an 4060ti kralın önde gideniydi. 7600 göya 4060 lara rakip ancak seviyeyi tutturamıyor bile. 6600XT 3060 ile ancak tepişebiliyordu. 7600 4060 ı yakalar mı bilemedim ama zor yani. nvidia yazılım tarafında da süper stabil ve iyi gidiyor. Ekistradan bir ton zımbırtı kurmadan da kullanabiliyorsunuz sürücüleri. AMD öyle değil. Hiç birşey kurmasanız bile birşeyler kuruyor yok QT si yok o zorlama kontrol paneli yok bilmemne. 

achfighter beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
18 saat önce, mamad said:

Tam olarak durum şudur:

https://twitter.com/HardwareUnboxed/status/1661361196786913280?s=20

Yukarıdaki mesajımda yine 4090 övüyordum, adamlarla aynı dakikalarda aynı hisleri dile getirmişim. Gerçi ben yazılı olarak ifade etmiştim, onlar emoji kullanmışlar.:mrgreen:

Şu tabloya göre 4090 40 serisindeki en f/p kartlardan biri oluyor.

https://twitter.com/3DCenter_org/status/1661069733548945408

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

South Park Jimmy olsa da su adam reklam mi, gercek mi diye sorulsa apaci icin.

Alttaki reklam degil, siz alinca bana bir faydasi olmuyor. Misyon pesinde deli degil, once insaniz.

https://www.notebookcheck.net/World-s-smallest-RTX-4090-card-Alphacool-s-latest-waterblock-transforms-the-Nvidia-beast-into-a-compact-1-slot-GPU.687073.0.html#:~:text=and support us!-,World's smallest RTX 4090 card%3A Alphacool's latest waterblock transforms the,a compact 1-slot GPU&text=Turning the massive RTX 4090,enterprise-level waterblock with backplate.

Ustasi daha iyisini isaret eder, Google’a merhaba dedim bunu gosterdi.

Inno3D en iyi fiyat/performans kartlar, kalitesinde de sorun yok zira parca kalitesini nvidia dikte ediyor.

Bu sogutucu ile tek slot.

Garantisi ile satin alip US’de bir adrese yollatan ugrasir, adres degil.

Tr’de muhatap Eksa elektronik “bunu suradan mi aldiniz, buradan mi” deme hakkina sahip degilse, tiri viri yapinca Inno3D “skerim senin gibi distributoru, ben dunya markasiyim” diyorsa full Karen moduna girer alirim ellerinden distributorlugu. Akilli olsunlar.

Isteyen kendilerine mesajimi iletsin, sorsun garantisi var miymis. Ama once Inno3D’nin konuda ne dedigine baksin.

Insan olunca seni cennetine almayacak butun Tanrilar öldü.

Once insan olsun herkes.

Yoksa tersim pistir.

 

Bir de bakmak lazim, hayatinda PC gorememis cocuklara buradan USB thumb boyutunda, yukte ve hacimde hafif Intel PC yollayabiliyor muyuz? Evde takacak TV vardir, tek ihtiyaci kablosuz klavye mouse seti.

epi tarafından düzenlendi
stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Frame generation teknolojisini beğendim, tabii gerçek kare/sn gibi bir his olmuyor ancak başarılı, DLAA de iyi, 4K 27"-28" monitörde baya başarılı olur diye düşünüyorum hele. 3440x1440 çözünürlükte dahi görüntü keskinliği iyi. 3440x1440 monitörde FSR 2 pek kullanışlı değildi ancak DLSS yine kabul edilebilir, kullanılabilir seviyede. 

Cyberpunk 2077 HDR+Path Tracing+DLSS Quality+Frame Generation açıldığında gayet oynanabilir seviyede RTX 4080 ile 3440x1440 çözünürlükte ve path tracing başarılı HDR ile de birleşince. Ancak tabii bir miktar mouse lag var çok fazla olmasa da.

Spiderman Miles Morales tüm ayarlar en kaliteli seviyede DLAA ve frame generation açıldığında 140 FPS'leri falan geçiyor, bunda normal FPS de yüksek olduğu için frame generation başarılı, mouse lag hissetmedim bunda. HDR ray tracing ile birleşince sonuç iyi oluyor.

epi beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Jensen Huang tr yi satın alsın. Hepimizi Husklara çevirip merkezi bir AI ünitesine bağlasın. Bu ızdırap bitsin. :zuh:

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, stardust said:

o deri montuna kurban onun...

[Panter Emel mode ON]

O deri mont, gerçek sahibini bile hayvanlıktan kurtaramadı...

[Panter Emel mode OFF]

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Degerin cosmasi oyundan cok sundan:

https://www.youtube.com/watch?v=It9D08W8Z7o

Soyluyorduk zaten.

Buradan konsola da yurumesi mumkun, telefona falan da.

$140'ken girmek lazim dedim. Buraya da yazdim. Ama param orada olsa fare kapani kapanmadan peyniri alip kacayim diye bu seviyelerden once kacardim, cikisi tutturamazdim.

Belki kosar diye girenler ardindan iyi gidip iyi haber olasiklari artinca ve yapay zekaya ilgi bekledigimiz gibi patlayinca dah a giris oldu. Sonra da su aralar dusus bekleyenlere short squeeze oldu.

Nvidia cok da rororo diye takim tutar gibi inatlasip short girenlerin donunu aldilar altlarindan.

 

Kasim oncesi yeni bir giris firsati verir diye tahmin ediyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen 3DMark Time Spy testinden sonra bir bakayım dedim, bu ara PC'yi yeni topladığımdan bakamamıştım, AMD'de bu ayar basitçe görülüyor bir de sürücü ayarları altından, bahsettiğim AMD'de Smart Access Memory olarak geçen, çok çok eski zamanlarda beri PCI Express spesifikasyonu içinde olmasına rağmen görmezden gelinen, önemsenmeyen Resize Bar ile ilgili. Ne zaman AMD RX 6XXX ve Ryzen 5XXX serisi ile bu özelliği gündeme getirdi ve bedavaya performans artışı görülüp ilgi çekince Nvidia, Intel de takip etti. 

Nereden bakılıyor Nvidia'da açık mı kapalı mı derken BIOS'u da default ayarlarına reset ettiğimden sürücüde (Nvidia Control Panel System Info menüsü altında Resize Bar Yes veya No olarak gösteriliyor)Resize Bar'ın kapalı olduğunu gördüm. BIOS ayarlarını düzeltince sürücü ayarı da otomatik olarak açık olarak değişti. Ancak 3DMark sonucu açık veya kapalı hiç farketmedi. AMD'de farkediyor. Oyunlarda da farkediyor. Konuyu araştırınca Nvidia'da Resize Bar açık olarak görünse dahi sürücü profil ayarlarından engellenebildiği ve kapalı hale geldiğini görmüş oldum. Nvidia Inspector ile açık halde olmaya zorlanabiliyor çalıştırılan oyun bazında ancak kimisinde güzel performans artışı görülebilirken, kiminde önemsenmeyecek bir artış, kiminde ise performansta azalma görülebiliyor. Merak edenler yine konuyu araştırabilirler. AMD gibi değil çalışma. Yine Intel ARC serisinin mesela Resize Bar açık olarak kullanılması zorunlu gibi birşey performans açısından.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu frame generation bence gayet iyi ancak frame generation ile FPS ancak 60-70 FPS arası seyrediyor ise nişan almayı gerektirecek bir şey yapmaya çalışıyor iseniz sıkıntılı, frame generation ile FPS yüksek ise - bence minmum 90 FPS ve üzeri- sıkıntı omuyor. Cyberpunk 2077 path tracing açık olarak 60 FPS gibi minimum frame generation ile ki vurdu kırdı olmayan yerleri göze batmıyor, ancak işin içine shooter kısmı girdiği vakit zorluyor. Belki başka oyunlarda bu kadar değildir, Cyberpunk'ın da shooter kısmı ne kadar shooter ayrı bir konu.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu rakamlar tabii DLSS upscaler da Quality modunda açık olarak. Cyberpunk 2077 ray tracing Psycho ayarında DLSS Quality ve frame generation açık olarak 100 FPS ve üzeri baya iyi oluyor.

Yine Dying Light 2'de ray tracing son ayarında frame generation ve DLSS Quality açık olarak 3440x1440 çözünürlükte 130-140 FPS başları, göze batmıyor kesinlikle.

Şöyle bir endişem oldu ancak bunlar frame generation açsın nasıl olsa deyip optimizasyon zaten gayet kötü bu aralar ileride yayıldıkça hele FSR 3 de benzer şekilde çıkar ve FSR 2 gibi açık bir platform olur, bu iş yaygınlık kazanırsa optimizasyonun iyice boşlanabilir.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
3 3

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok