AMD RDNA3 - RX7000 (2022-2023)
4 4

Bu konuda 203 mesaj var

Chiplet tasarım ile gelmiş ancak gpudaki memory cache'ler ayrılmış. Gpu'nun hesap birimi 5nm ile memory cache'ler 6nm ile üretilmiş.

Enerji verimliliği %54 artmış.

Kartlar RX7900XTX 24 GB ve RX7900XT 20 GB olarak tanıtıldı.

Infinity cache verimliliği ciddi biçimde artırılmış.

Transistör yoğunluğunu feci şekilde artırdık diyorlar.

AI accelerator diye bir şeyden bahsediyorlar. AI işlem kapasitesi feci artmış.

Ray tracing performansı cu başına %50 artmış.

Yeni görüntü motoruyla 4k 480hz, 8k 165hz verecez diyorlar.

Amd, G80'e dönüş yaşıyor gibi.:mrgreen: Ayrıştırılmış saat hızları gelmiş. Shader hızı 2,3 ghz, front-end hızı 2,5 ghz diyorlar. Enerji verimliliği artmış, öyle diyorlar.

7900XTX, 6950XT'ye göre %70'e kadar daha hızlıymış. Ortalama %50-60 seviyesi gibi. 4K'da iddiaları bu. Yayınladıkları tabloya bakarsak ray tracing konusunda bir yenilik yok. Ray tracing olan oyunlarda da fark %50-60 şeklinde söylendi.

Kartın referans tasarımı daha önce ortaya çıkan 3 fanlı tasarım, sürpriz yok.

RX7900XTX = 96 cu, 2,3 ghz gaming clock, 24 gb vram, dpp2.1, AV1, 355w tbp. Hayırlı olsun.

RX7900XT de geldi: 84 cu, 2 ghz, 20 gb vram, dpp2.1, AV1, 300w tbp. Hayırlı olsun.

mamad tarafından düzenlendi
TiesTorN and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Güç girişine de atıfta bulundular. 6950XT'nin aynısı, iki tane 8 pinlik, kafanızı yormayın diyorlar.

Halo'da çok acayip ray tracing gölgelendirmesi kullanılıyormuş, ama çok acayip. Farkı görmek için ben baya uğraştım, göremedim, gerçekten acayipmiş.

FSR3.0 tanıtılıyor. Nvidia'nın yaptığı gibi bunlar da sanal kare işine girmişler FSR ile. 2023'te gelecekmiş. 2 kata kadar daha fazla fps üretebilecekmiş FSR2.0'a göre.

8K'yı cilalıyorlar. Şu sanal kare oluşturma işiyle 8K'da 96 fps çok da yalan olmayabilir.

Yazılımı yine güncelliyoruz, çok acayip güzel bir şey yaptık bu sefer diyorlar. Bir de Hyper-RX diye bir şey duyurdu arkadaş, fps yükseltip gecikmeyi azaltıyormuş, ama detay vermedi sanırım. Fazla üstünde de durulmadı. Nvidia Reflex'in karşılığı gibi. Dying Light 2'de kullanılacakmış 2023 ilk çeyrekte.

7900XTX = 1000 dolar.

7900XT = 900 dolar.

13 Aralık 2022'de piyasada.

Hayırlı olsun.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

7900xtx dedikleri gibi performansı rtx 4090 ayarındaysa eğer fiyatı nvidia'ya tokat gibi olmuş. doğru çıkarsa nvidia yakında ciddi fiyat kırmak zorunda kalır. fazla şımarmıştı zaten iyi olur.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Özetle, sunum fena değildi. Bence Nvidia'nın RTX40 tanıtımından daha iyiydi denebilir. Ancak beklenen Ray Tracing geliştirmesi ve yapay zeka tabanlı AA işi hala gelmedi. Klasik Amd mentalitesi. Tessellation'da da böyle yapmışlardı. Ama Intel bile ilk nesil kartları ile ray tracing ve yapay zeka işine ciddi biçimde girişme cesareti gösterdi. Amd hala aynı kafa devam ediyor gibi.

FSR'ı geliştirecekleri belliydi. Yapay zeka tabanlı hale getirememişler yine. Ama yapay kare işine girip pişti yapabilmişler. Onu da seneye göreceğiz. Gerçi Nvidia'dan duyunca bu işe girişmiş olabilirler mi diye de düşündürdü.

Chiplet tasarımı eyvallah, güzel gelişme. Ama beklenti birden fazla gpu aynı pakette gelebilir mi şeklindeydi. Olmamış. Ama orada da bir gelişme var. 5-6nm mevzusu biraz düşündürüyor. Nvidia'nın gerisine düşmüş gibiler. Ama enerji verimliliği konusunda o kadar da kötü değil gibi durum. Son halini görmek gerek.

Kendi iddialarına göre performans konusunda geçen nesil Nvidia ve Amd kartlar neredeyse, yine benzer bir durum oluşacak gibi. Fiyat konusunda 650 dolarlık 6800XT'den sonra 900 dolarlık 7900XT biraz can sıkıcı. Artık donanım fiyatları kalıcı olarak artıyor. Dolar enflasyonunu da düşünürsek garip değil.

Yüksek çözünürlükte yüksek tazeleme hızları güzel gelişmeler. Zaten zamanla olması beklenen, istenen şeyler. Amd'nin el atmış olması güzel. Standartlar gelişmiş olacak.

Güç tüketimi, güç girişi, enerji verimliliği gibi konularda işin daha berbat hale gelmeden geçen nesil seviyesinde kalacak olması ise artık güzel gelişme sayılır. En azından sorun yaşanması beklenmez.

10 dakika önce, TiesTorN said:

7900xtx dedikleri gibi performansı rtx 4090 ayarındaysa eğer fiyatı nvidia'ya tokat gibi olmuş. doğru çıkarsa nvidia yakında ciddi fiyat kırmak zorunda kalır. fazla şımarmıştı zaten iyi olur.

6900XT de 3090 ayarındaydı. Ama Nvidia her zaman avantajlı. RT ve DLSS hala rakipsiz sayılır. En azından adam gibi donanımsal desteği var. Yazılım da daha düzgün. Oyun desteği de ona göre. Benim gördüğüm kadarıyla değişen pek bir şey olmayacak gibi. İki firmanın rakip ürünlerinin konumları ve durumları geçen nesle göre değişmeyecek gibi. Değişen tek şey fiyatlar. Artık daha pahalı kartlar olacak.

mamad tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yine performans liderligi de, yeni teknoloji liderligi de nvidia’ya kaldi.

Yine “buyuk navi geliyor, nvidia saskin” videolari yapanlar “olsun, bak hem fiyat daha dusuk” videolariyla devam.

Yine hemen oncesinde “nvidia’nin yeni kartlariyla eviniz yanar” fud’i yapildi. “Biz thermal management’i rakipler kadar beceremedigimiz icin, teknoloji tasarimimiz geriden geldigi icin chiplet’le de olsa, ileri uretim teknolojisi ile de olsa one gecemiyoruz” diyecek halleri yok.

Yine gelismis teknolojilerin cakmalariyla “bizde de var” diyecekler.

Yine savunma ihtiyaci duyan “acimadi ki, onu goz gormez ki, o teknoloji kimsenin umurunda degil ki” diye gecistirecek.

Yine bir dahaki sefere bunlar daha once aynen boyle olmamis gibi aynen devam.

Hakkini da teslim edelim:

Dusuk guc tuketiminin, x86 cpu ile gpu’yu bir arada paketleyip bunu Tayvan’da urettirmenin onemli oldugu durumlarda (konsol, handheld PC, belki bir gun standalone VR PC) avantajini koruyor.

rammstein and mamad beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@epi oyuncular açısından çok yanlış düşünüyorsun. 7900XTX, 4080 16 GB'ı geçmeyip yakın bile olsa kimse gidip o parayı ona vermez. Tamam, NVIDIA lider zaten de millet de o kadar performans manyağı da değil açıkçası. Özellikle de 12pin muhabbetinden sonra.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu alinmaz yine oteki alinir gibi bir sey yazmamistim.

Sahsen benzer fiyat performans sunduklarinda nvidia alip geciyorum cunku yazilim tarafinda memnunum ama “bu satmaz” gibi bir iddiam olmadi.

Soyleneni, bekleneni, abartilani vermis gibi gozukmedigini ve teknolojide yine geride kaldigini yazdim. Oyuncu gidip bu karti alsa da isin o kismi degismeyecek.

(”Surprise motherfuka” diye bi XT2X cikarirlarsa bomba olur, o ayri.)

”Big Navi soyle olacak, boyle olacak, AMD performans tacini alacak” diye atip tutan videolarla, “guc kablosunda sorun oluyormus, birileri paylasmis” diye olmadigini ispatlayamayacagin icin curutemeyecegin ama hala kimsenin tekrarini olusturamadigi iddialarla, “DLSS3’u bi config’le actik” gibi yine olmadigini ispatlayamayacagin icin curutemeyecegin ama hala kimsenin tekrarini olusturamadigi iddialarla, “bizde de var dlss ve reflex gibisi, ne var” demek icin yapilmis cakmalarla bile daha cok satmayi basaramazlarsa iki yil sonra tekrar tartisiriz.

“Performans tacini alamadi, pazar payini da alamadi, ama bir de su acidan bakalim…” diye devam edilir.

Her nesil gibi, bir sonraki nesilde arayi kaparlar belki.

epi tarafından düzenlendi
mamad beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası oyuncular açısından "teknoloji" senin dediğin kadar milletin pek si*inde değil, "millet ne kadar ekmek, o kadar köfte"ye bakıyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

“Hobici” parasini verir, iyisini alir.

”Oyun oynamak isteyen” ucuzunu alir.

Bu iki segmentte iyi is cikaran ve yuksek pazar payini da, yuksek kar marjli grubu da alan nvidia oldu.

AMD ara katmanlarda kendince bir seyler yapiyor 20 yildir (9700Pro haric).

Bi sonrakine insallah.

 

edit: Yani kimse “param olsa da AMD alsam” da demiyor. Kimse “AMD alsam da oyunlar sorunsuz calissa” da demiyor. Nvidia’nin grafik karti pazar payi %80. Kimsenin s..ine takmadigi sey AMD.

 

Piyasaya yeni giren Intel bile donanimdan AI islemlerini hizlandiriyor. Bu garibim yapabildigi kadarini uc uca yapistirip belki yakalar diyorduk ama bu kadar olmus.

Performanssa nvidia tokatliyor. Teknolojiyse herkes tokatliyor. Enerjiyse Apple tur bindiriyor. Geriye bir orta seviyede fiyat kaliyor.

“Biraz daha ucuzuz diye bizi alacak olanlarin markasiyiz” deseler lafim olmayacak. Palavraya karnim tok.

epi tarafından düzenlendi
mamad and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 hours ago, wazzap said:

Açıkçası oyuncular açısından "teknoloji" senin dediğin kadar milletin pek si*inde değil, "millet ne kadar ekmek, o kadar köfte"ye bakıyor.

Adam dunyanin en onemli cip tasarimcisi sirketlerinden birine "teknoloji" ustunden saldiriyor. O laf ettigi amd insanligin ulastigi en uc noktalardan birini temsil ediyor.

Sektorun kurtlarindan biri dese tamam der bakariz nedir diye de eline abakus versek vergi iadesini hesaplayamayacak adamlar yapinca komik oluyor. 

Bu forumda boyle tipler olmuyor tabii. Genel olarak internet donanimcilarindan bahsediyorum. Burda hepimiz pasayiz. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 hours ago, epi said:

Bu garibim yapabildigi kadarini uc uca yapistirip belki yakalar diyorduk ama bu kadar olmus.

İşte tam da bu yüzden millet senin tavırlarını sevmiyor. AMD gibi koca bir firmaya "garip" diyebiliyorsun.

Ha, AMD sikimde değil açıkçası. Bütçem olsa gider 4090 alırım, babamın şirketi değil sonuçta. Ama herkesin bütçesi de 4090'a para vermeye müsait değil.

NVIDIA'nın sektördeki üstünlüğünü bilmeyen yok zaten. AMD es kaza satış rakamlarında NVIDIA'ya ya ufaktan zarar vermeye başlasın, görürüm ben o üstün teknolojiyi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Valla ben radeonlardan beklediğim atağı göremedim. Ekran kartı tarafında yine sönük bir lansman oldu. Ucuz da değiller. Amd sadece nvidiadan daha ucuz kart çıkardı. Ama ucuz diyebileceğimiz kartlar değil. Nvidia'nın soğutmasına giden alüminyumu maliyetten düş zaten arada çok az bir fark kalır. Nvidia AMD birlikte el ele zikiyolar tüketiciyi. 

mamad and epi beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Adim adim, her seferinde

1. Yeni Radeon gelecek nvidia’yi dovecek.

2. Ya zaten o teknolojiler o kadar umurumda degil. Hem performansta one gecmek de o kadar onemli degil. Iddialarin hepsinin yine yalan cikmasi da onemli degil. Acimadi ki.

3. AMD’ye laf edenler cok soyle boyle.

Ama her nesilde bi daha basa donulmesi sart. Bir umut. Bir sonrakine insallah.

Sen nvidia’nin sektordeki ustunlugunu bilmeyen yok diyorsun. Oteki insanligin geldigi en ust nokta diye geziyor. Digeri asil lider AMD yaziyor.

Lafim sana degil benim de, o kadar  yazdik, ya onlar kimsenin s.kinde degil diye cevap yazdin, ben de samimiyetine "garibim yapistirarak da yapamadi" diye icabet ettim. Kabahat olduysa kusuru bende bulma bence.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kimsenin si.inde değil demedim, oyuncu kesimin si.inde değil dedim. Şimdi bu oyuncu kesimden de çıkan en son ekran kartını alan 12381672K'da 1289731890723781 FPS oyun oynayan kesmi bahsetmediğimi anladığını düşünüyorum.

Quote

Yeni Radeon gelecek nvidia’yi dovecek.

Fiyat/performansta dövecek gibi gözüküyor, benchmarkları beklemek daha doğru olur tabi. Ama salt performansta AMD'nin, NVIDIA ile kapışabileceğini düşünmek biraz hayal.

Quote

Ya zaten o teknolojiler o kadar umurumda degil. Hem performansta one gecmek de o kadar onemli degil. Iddialarin hepsinin yine yalan cikmasi da onemli degil. Acimadi ki.

Perfonsmata öne geçmek her zamanki gibi önemli. Ama daha önemlisi bunun için ödenmesi gereken bedel. İster buna watt de, ister FPS.

Quote

AMD’ye laf edenler cok soyle boyle.

AMD'ye en çok laf eden adamlardan biri benim. Örneğin şu an işlemci+mobo alacak adama "Git, Raptor Lake al; Ryzen 7000 serisine" bulaşma derim.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
18 minutes ago, wazzap said:

Fiyat/performansta dövecek gibi gözüküyor, benchmarkları beklemek daha doğru olur tabi.

Nvidia fiyatta biraz oynayip bir x070 modeli, veya bir Ti modeli yapistirarak, arada driver'i da guncelleyerek bunu da genelde hayal olarak birakiyor. Genelde oyle oldu.

 

19 minutes ago, wazzap said:

Ama salt performansta AMD'nin, NVIDIA ile kapışabileceğini düşünmek biraz hayal.

Lafim size degil, bu hayali satanlara...

 

19 minutes ago, wazzap said:

AMD'ye en çok laf eden adamlardan biri benim.

Lafim size degil. Bunu yapanlara. Tuttugu takima laf edene dusman kesilip surekli satasip sabri tukenince bir de uslubuna laf edenlere.

.

PS3 cikti, millet Nintendo'ya pedo bile dedi. Kimse elinde kumanda boyle sallamak istemiyor dediler. PS3'u elestirene havladilar. PS Move cikti, sunumda gozleri yasli ayakta alkisladilar. Takim tutar gibi, her seferinde ayni seyler.

Her yeni nvidia mimarisi ciktiginda bu ucleme oluyor. Ilk "Radeon gelecek nvidia'yi dovecek iddilarinin yaninda "agzi sasirmis bakan thumbnail'e nvidia sokta yaz, click performansi artsin" videolari ile bin palavra. Bak teknolojide durum soyle diye yazdigina "teknolojiye bir, sana iki" tarzinda cevap yazanlar. Sonucta hic de sisirildigi gibi cikmayan yeni AMD mimarileri, hic de korkutuldugu gibi cikmayip pazar payini %80'e kadar cikaran nvidia mimarileri.

Bunun istisnasi Geforce FX ile Radeon 9700Pro'da oldu. O zaman da zamanin Ati'sini en cok savunan ve nvidia'nin hatalarini tekrar eden ben oldum. Onun icin de kufur yedim.
 

"O soyledigin yanlis bilgi, bak asli soyle" dediginde dusmansin. Uzun uzun yazdiginda dusmansin. Sonunda sabrin tasip ayni uslupla cevap verdiginde "bak iste senin uslubunu bu sebeple begenmiyorlar". Iyi valla.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AMD canavar gibi kartlar yapmış. Siz bakmayın öyle "ezildi" , "geride kaldı" falan diye saçmalayan fanboylara.

Pazardan alıp eve gittiğinizde verdiğiniz X paraya karşılık kaç fps'i ne kadar sorunsuz alabiliyorsunuz, o önemli. Benchmark listelerinin en tepesindeki isim elbette önemli ama gerçek hayata pek yansımıyor bunlar.

Steam Survey'e göre oyuncuların %95'i RTX3070'den düşük ekran kartı kullanıyor.

Daha incelemeler gelmedi ama sunumdaki performans artışı vs verilerinden yola çıkarak Amd'nin "ezik, geride kalmış, kaka pis " 7900XTX'inin potansiyeline bakıyorum, benim evdeki "iyi" diyebilecğim ekran kartını ikiye katlayacak gibi duruyor.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1. AMD'nin asil avantaji x86 mimarisine de sahip olmasi.

Windows ARM'da duzgun calisip driverlar her isi duzgun yaptigi zaman
Nvidia kendi GPU tasarimi, kendi ARM tabanli islemcisi ile ust seviyeye hitap eden farazi bir cihaz uretse
Hem her seyi entegre konsol, hem PC olacak
Ister Steam Deck hesabi kendi oyun OS arayuzunde sadece o donanima gore optimize edilmis isletim sistemi ve driverlarla baba gibi oyun deneyimi,
Ister Windows arayuzunde kullan.
Shield'dan edindikleri deneyimle ayni zamanda medya cihazi.

Evga'nin olayi herkes dandik parcalar kullanirken oyun kartlarini kaliteli parcalarla yapmasiydi.
Dhw'de temsilcileri vardi, o da bizzat boyle aciklardi.
Quadro gibi pro kartlar zaten kaliteli parcalarla yapiliyordu.
Oyun kartlarinin fiyatlarini ve limitlerini de o seviyeye cekince onlar da zaten mecburen o seviyede parcalarla yapilmaya baslandi.
Evga'nin bir ozelligi kalmadi.

Nvidia'nin kendi kartlari uzerine digerlerinin de pek bir ozelligi kalmadi.
3090-4090'lardaki sogutma tasarimi ve termal yonetimi deneyimiyle ve ust seviyeye hitap eden fiyatina gore uretimiyle hayvani performans
O deneyim ve tasarim anlayisini butun konsola uygulayarak entegre ve optimize edilmis bir sey urettiklerinde, yazilimini ona gore optimize ettiklerinde toplama PC ile ayni performansi benzer fiyata tutturmak mumkun olmayabilir.

Nvidia boyle bir konsol/PC cikarmasalar bile (farazi dedik),
PC'nin gelecegi ARM ile uyumluluksa, 
oyunlar orada da calisacaksa 
AMD'nin x86 avantaji da cok onemli olmayacak demektir.

 

Yani bu avantaj gecici.

 

2. Chiplet tasarimindaki deneyimi de avantaj olabilir, nvidia chiplet tasarimina geciste tokezlerse bunu goruruz. Fakat bu nesilde gosterdi ki chiplet tasarimi kullanmasina ragmen performansta rakibe yetisemiyor.

 

Sonuc:

  • AMD'nin x86 mimarisi lisansi onemli avantaj fakat ARM'a gecis hizlandikca bu avantaj eriyor.
  • Chiplet tasarim da avantaj olabilirdi ama GPU tasarimindaki beceriksizligi ile geride kalmayi basarabiliyor.
  • Bu konuda insanligin geldigi son noktalardan biri AMD. 5nm CPU ile oyunlarda 10 nm CPU'nun gerisinde kalabiliyor. Chiplet GPU ile single die GPU'nun gerisinde kalabiliyor.
  • $1000’lik kartlariyla fakir babasi da degil. Vermisken biraz daha verip duzgununu alirim diyenler %80. Kalanlarin bir kismi yazik ezik fanboy.

 

:cici:

Yine bir dahaki sefere insallah.

epi tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, epi said:

$1000’lik kartlariyla fakir babasi da degil. Vermisken biraz daha verip duzgununu alirim diyenler %80. Kalanlarin bir kismi yazik ezik fanboy.

Şu dediğine gerçekten inandığını bana söylersen @epi, bir daha mesaj atmıyacağım bu tartışma hakkında. Sadece link vs. paylaşacağım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, epi said:
  • Chiplet tasarim da avantaj olabilirdi ama GPU tasarimindaki beceriksizligi ile geride kalmayi basarabiliyor.
  • Bu konuda insanligin geldigi son noktalardan biri AMD. 5nm CPU ile oyunlarda 10 nm CPU'nun gerisinde kalabiliyor. Chiplet GPU ile single die GPU'nun gerisinde kalabiliyor.

Lol.

E-dayı yine adalet dağıtıyor. 

Bir gün haşa çarpılacaksın.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
16 minutes ago, wazzap said:

Şu dediğine gerçekten inandığını bana söylersen @epi, bir daha mesaj atmıyacağım bu tartışma hakkında. Sadece link vs. paylaşacağım.

1. Bunu %80 en pahali karti aliyor anlaminda degil, giris seviyesi kart da aliyorsa onun biraz daha verip biraz daha duzgununu aliyor anlaminda yazdim.

2. nvidia'nin piyasa payi %80 oldugu icin %80 dedim. Oran degisir, onemli degil.

3. Kalan %20'nin de hepsine degil bir kismina laf ettim. Benim ihtiyaclarim icin bu daha uygun diye hesap edip alanlari katmadim.

 

"trololo, e-dayi, fanboy" bilmemne. Bazilarinda anca bu kadar oluyor. Onlara yazdiklarimi ustune alinma.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İlk dedikodulara göre 7900XTX'nin performansı 4090'a oranla -%30 ile +%10 arasında. Ortalamada ise %10 gerisinde deniyor.

Cyberpunkt'ta 4090 ile kafa kafaya olduğu söyleniyor.


%60 daha ucuz bir kart için hiç fena değil.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
4 4

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok