Windows 11
2 2

Bu konuda 273 mesaj var

2 hours ago, jackjoker said:

ben kendi kurduğum işletim sistemi için diyorum. kendi gözlemlediğim. evet AMD işlemciler de şuan bir sorun var. Düzelteceğini açıkladı Microsoft. 

mesela file explorer'ın memory leak neticesinde rami sürekli şişirip bir süre sonra sistemin yavaşlama sorunu da varmış...

6 ay beklenmesinden kastım böyle şeyler işte...

jackjoker and Definitive beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sistemim Windows 11 gereksinimlerini karşılıyor mu onu bile merak etmedim. Hele biraz güncellensin, bug'ları biraz azalsın sonra bakarım herhalde kurabiliyorumdur.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 10/12/2021 at 10:10 AM, TiesTorN said:

mesela file explorer'ın memory leak neticesinde rami sürekli şişirip bir süre sonra sistemin yavaşlama sorunu da varmış...

6 ay beklenmesinden kastım böyle şeyler işte...

Yeni işletim sistemine mecburen geçmek gerekmiyorsa 6-12 ay beklemek mantıklı, Microsoft Windows 10'dan ücretsiz geçiş konusunda sınırlı bir süre tanımıyorsa dert etmeye gerek yok. Windows 10 şu anda gayet yeterli, şahsen yeni işletim sistemi varken önceki sürümlerde kalmayı tercih etmiyorum ama biraz beklemek daha mantıklı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim 8250U CPUya sagip dizüstü bilgisayarım windows11 yeterliliğini sağlıyormuş, üstelik BIOS'tan falan hiç ayar yapmadım. Windows Update'in kendisi onay verdi. Çok enterasan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Guncelleyecegimden degil de, gereksinimlerine bakinca gordum ki benim anakartta tpm 2.0 modulu yokmus, olmuyor yani...AMD'nin yeni serisi gelsin o zaman guncelleyecegim herseyi zaten...

12 Kasim update

TPM varmis be, BIOS da kapatmisim, actim OK verdi...

MonkeyBusiness tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 15.10.2021 at 11:47, wazzap said:

Benim 8250U CPUya sagip dizüstü bilgisayarım windows11 yeterliliğini sağlıyormuş

8. nesil Intel işlemciler destekleniyor zaten. Niye şaşırdın ki? :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
40 minutes ago, Najaz said:

8. nesil Intel işlemciler destekleniyor zaten. Niye şaşırdın ki? :)

Bu tpm dalgasına ona sıra gelmez diye düşünmüştüm. :zuh:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tam olarak TPM'in ne olduğunu bilmiyorum ama güvenlik açısından sıkıntı çıkarak bir şey olduğunu da sanmıyorum açıkçası. Bazı zararlı yazılımların TPM'in etkinleştirilmesi ile sisteme sızabilme ihtimali olduğunu da pek sanmıyorum.

RFID beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Belki biraz uzun olacak ama artık foruma fazla girdi olmuyor şikayetlerinin yapıldığı bir dönemde kendi windows 11 kullanım tecrübelerimi aktarayım dedim.

Bir haftadır imzâmdaki sistem ile (TPM 2.0 destekleniyor) windows 11 kullanıyorum. Normalde bu kadar kısa sürede yeni işletim sistemine geçmem ve başkasına da geçmesini önermem. Ama yaklaşık iki, üç hafta yaşadığım bir sıkıntıdan dolayı kafayı sıyırıp sonunda pc'ye format atıp temiz windows kurulumuna karar vermiştim. Sonra da madem sıfırdan temiz bir windows 10 kuracağım ondan önce 11'i deneyimleyim, sorun çıkarsa da fazla bir uğraş vermeden windows 10'a geri dönerim diye düşündüm.

Bazı şeyler eski sürümlerde edinilen alışkanlıkların da etkisiyle pek hoşuma gitmese de microsoft'tan beklemeyeceğim şekilde işletim sisteminin çalışmasında şu ana kadar büyütülecek bir sorun yaşamadım. Özellikle sürücü konusunda bir sorun yaşamamak şaşırtıcıydı. Hele ki her yeni sürümde creative ses kartı sürücüleri ile birçok sorun yaşamış biri olarak bu konuda da hiçbir sorunla karşılaşmamaktan memnun kaldım. Oysa epey de şikayet görmüştüm önceki haftalarda.

Dediğim gibi işleyiş olarak bir sorun çıkarmadı windows 11, herşey tıkır tıkır çalışıyor görünüyor. Daha önce windows 10 ile kullanıp da 11 ile uyumsuz olan herhangi bir yazılıma denk gelmedim. Oyunlarda falan herhangi bir sıkıntı yaşamadım. İlk zamanlar herhalde bu konularda biraz sıkıntı vardı. Çünkü kullandığım yazılımlardan biri Logitech'in desteğini 2018'de sonlandırdığı Logitech Gaming Software ve ben G13 için bu yazılımı kullanmak zorundayım. Bu programın kurulamadığına ya da kurulması için bir iki trick yapılması gerektiğine dair yabancı forumlarda mesajlar okumuştum. Ama ben de öyle bir durum olmadı. Direk kurdum programı ve şuan çalışmasında bir sıkıntı yok. Yaşadığım diğer bir sıkıntı "wake on lan" ve uzak masaüstü ayarlarımı yaptıktan bir süre sonra farkettiğim, sistemin boşta kaldığında uyku moduna geçmemesi oldu. Öyle ki monitörler de hiçbir şekilde uykuya geçmiyordu. Windows 10'da da bu konuda çok kere aynı ve benzer sıkıntıları yaşadım. Ancak uzun uğraşlardan sonra biostan bir iki ayar deneyerek bu sorunun da ortadan kalktığını gördüm. Ama windows 10'da bir çözüm bulamadığım ve windows 11'de de aynen devam eden steam açıkken uykuya girmeme ve monitörün anlık uykuya giriyormuş gibi yapıp uyanma sorunu devam ediyor. Bu windows 10'da da alışık olduğum bir durum olduğu için şimdilik üzerinde durmuyorum. Genellikle bu sorun nvidia high definition audio sürücüleriyle bağlantılı bir durum. HDMI ve Display port üzerinden ses desteği sunan monitör kullanımlarında yaşanıyor bildiğim kadarıyla. Kimi kullanıcı aygıt yöneticisinden bu cihazı devre dışı bırak diyerek sorunu çözse de benim pc aynı zamanda salondaki AV Reciever'a bu şekilde bağlı olduğu için benim için bir çözüm yolu değil maalesef.

Gelelim fonksiyonellik ve alışkanlıklar açısından hoşuma gitmeyen şeylere; Öncelikle startup'a sabitlenmiş uygulamaların kişiselleştirilememesi ve gruplanamaması bunlardan biri. Windows 10'da hep uygulamaların türüne göre gruplanmış bir startup kullanırdım. Bunun için bir güncelleme geleceği söyleniyor; Umarım gelir. Windows 11'in çoklu monitör kullanımında da bazı sorunlar var bana göre. İlk kurduğumda ikinci monitörün görev çubuğunun en sağında saat ve tarih gözükmüyordu. Kaldırmışlar normalde. Ancak epey şikayet olmuş olacak ki bir iki gün önce bir güncellemeyle saat ve tarihi geri getirdiler. Ama işte bu noktada hâlâ yetersiz. Çift monitör kullanan ve oyun oynayan çoğu kullanıcı windows 10'da görev çubuğunu istediği monitöre ana monitör olarak seçmeksizin taşıyabiliyordu. Böylece ana ekranda tam ekran bir oyun çalışırken, system tray'e atılmış uygulamalar üzerinden istenilen ayara anlık müdahele edilinebiliyordu. Windows 11'de şuan bu yok. Ancak ikinci monitörü ana ekran olarak seçerseniz görev çubuğu ve system tray haliyle oraya geçiyor. Ama istediğimiz ana ekranı değiştirmek değil tabi. Umarım bunun için biran önce bir güncelleme gelir. Alışkanlıklardan kaynaklı yaşadığım diğer bir sıkıntı task bar'ın kısayol kullanmak dışında sadece startup windows logosuna sağ tıklayarak gelen menüden açılabilmesi. Oysa eskisinde görev çubuğunda herhangi bir boşluğa sağ tıklayıp görev yöneticisinin olduğu menüye ulaşmak mümkündü. Yine anlam veremediğim bir başka olay masaüstü sağ tık menüsü. Nvidia Control Panel gibi daha önce orada olan bir uygulama kısayoluna menüde yer alan diğer seçenekleri göstere tıkladığınız zaman ikinci kez açılan menüden ulaşabiliyoruz. Kısacası şöyle diyeyim; ilk sağ tık ile windows 11'in yeni menüsü, "Diğer Seçenekleri Göster" tıklandığında alıştığımız windows 10 sağ tık menüsü geliyor. İkisi de aynı menü aslında ama windows 11 menüsünde Nvidia Contol Panel gibi oraya yerleşebilen bir uygulama kısayolu bulunmuyor. Açıkçası hemen hemen aynı menünün tekrar açılmasını çok saçma buldum. Öyle yapana kadar ya eskisi gibi uygulama kısayolu tekrar eklensin, ya da kardeşim orada artık uygulama kısayolu istemiyoruz, git system traydeki nvidia simgesinden ya da başka bir yerden oraya ulaşmaya alış deyin. Hiç olmazsa bir mantığı olsun.

Gelelim eskisinden güzel olan şeylere; Bunlar genel olarak kozmetik türü şeyler. Genel kanı olarak zaten işletim sisteminin daha güzel göründüğü ki ben de katılıyorum. Pencereler, menüler vs daha modern ve güzel görünüyor. Sistem seslerinde vs daha soft tonlar tercih edilmiş ki bu da hoşuma gitti. Temalarda Koyu ve Açık Mod seçenekleri daha güzel çalışıyor. Ayarlardan temayı koyu mod olarak seçerseniz desteklenen tüm uygulamalar da koyu backround ile açılıyor. Mesela HWinfo64'ü çalıştırdığımda beyaz bir pencere beklerken siyah pencere gelince şaşırdım. Aynı şekilde chrome, edge gibi uygulamalar yine koyu backround ile geliyor. Ama mesela nvidia control panel bildiğimiz şekilde açılıyor. Genel Ayarların olduğu pencere daha derli toplu ve kullanışlı buldum. Ekranın solundan gelen widget penceresi ise çok subjektif bir konu. Kimisi beğenip kimisi beğenmeyebilir. Ben şimdilik negatif ya da olumlu birşey diyemiyorum. Orayı döviz kurunu, hava durumunu, ilgimi çeken konulardaki haber akışlarını takip edebileceğim şekilde ayarlayıp bıraktım. Daha önce bu pencereye görev yöneticisinde bulunan simgesine tıklanarak ulaşılıyordu. Diğer monitör için saat ve tarih ile ilgili gelen güncellemeyle birlikte o simge kaldırıldı görev çubuğunun soluna hava durumu infosu geldi ve artık widgetların olduğu pencereye buraya tıklayarak ulaşabiliyoruz. Her ne kadar çoklu monitör kullananlar için çok anlamlı olmadığını düşünsem de birden çok masaüstü uygulaması ve birbirleri arasında geçişler sorunsuz çalışıyor. Bu birden çok masaüstü kullanımında hep masaüstündeki simgelerin de kaydedilen masaüstüne göre farklı, özelleştirilebilmesini istemişimdir. Neden böyle birşey düşünülmüyor anlamadığım şeylerden biri. Yine windows 11'den beklediğim şeylerden biri daha kolay erişimli ses ayarları idi. Eskisinden daha iyi ama kardeşim birden çok uygulama açıkken sesin şiddetini ayrı ayrı ayarlayabileceğimiz "Ses Düzey Karıştırıcısını" niye bir tık basitliğine bir türlü indiremiyorsunuz ? İnsanlar artık yayın yapıyor, amatör müzisyen pc'ye ses kaydediyor, bir çok farklı harici ses cihazı vs kullanılıyor. Açıkçası yeni bir işletim sisteminde bunların hepsini bir yerden yönetebileceğimiz iyi düşünülmüş bir ayar penceresi beklerdim.

Sözün özüne gelinirse windows 10'un üzerine ne konmuş, neyi çok beğendin diye sorulursa açıkçası bir cevabım yok. Zaten windows 11 duyurusunda ilgi çeken çoğu özellik sonraya bırakılmış durumda. Bu haliyle daha iyi görünen daha derli toplu bir windows 10 diyebilirim. Bu yüzden durup dururken Windows 11'e geçmenin şuan için bir mantığı yok. Ama kendim açısından şuan itibariyle can sıkıcı, problem olabilecek bir sorun yaşamadığımdan da windows 10'a dönmek için hiç bir sebep göremiyorum. Umarım da absürt bir sorun yüzünden de dönmek zorunda kalmam.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, wazzap said:

@ZvAnAKlasörleri hala yeni pencerede açmak zorunda mıyız? Linux'ta olduğu gibi "yeni sekmede aç" bir özellik var mı?

Maalesef hâlâ yeni sekmede aç gibi bir özellik yok.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

evet uzun zamandır kullandığım windows 11'i kaldırıp windows 10'a geri döndüm.

ben hayatımda bu kadar ızdırap çekmedim.

işletim sistemimde bir sıkıntı oldu.

bende loglarda bakayım dedim ama loglar açılmıyor. 

ne yaptıysam düzeltemedim.

format attım. 

bir süre sonra tekrar event log açılmamaya başladı. geceden beri uğraşıyorum. 7-8 kere format atmışımdır. sistem güncelleme alıyor ve hangi güncellemeden bilmiyorum sistem gidiyor. 

kaldırmaya da izin vermiyor. sokarım yaptığınız işe dedim sabaha karşı 10 kurdum. dünya varmış!

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 16.03.2022 at 07:20, jackjoker said:

evet uzun zamandır kullandığım windows 11'i kaldırıp windows 10'a geri döndüm.

ben hayatımda bu kadar ızdırap çekmedim.

işletim sistemimde bir sıkıntı oldu.

bende loglarda bakayım dedim ama loglar açılmıyor. 

ne yaptıysam düzeltemedim.

format attım. 

bir süre sonra tekrar event log açılmamaya başladı. geceden beri uğraşıyorum. 7-8 kere format atmışımdır. sistem güncelleme alıyor ve hangi güncellemeden bilmiyorum sistem gidiyor. 

kaldırmaya da izin vermiyor. sokarım yaptığınız işe dedim sabaha karşı 10 kurdum. dünya varmış!

yukarıda böyle bir sorun yaşadığımdan windows 11'e lanet okuyup windows 10 a geçtiğimi yazmıştım.

tam da yaşadığım problem ile ilgili bir güncelleme yapmışlar. ama tabi ki windows 11'e geçmem daha uzun süre. saçmalıklar silsilesi resmen. bir daha asla

https://www.technopat.net/2022/03/16/windows-11-build-22000-588-hata-cozumleriyle-yayinlandi/

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

daha önce en az 6 ay beklenmeli demiştim, şu anda arttırıyorum ve 1 sene diyorum. hafta geçmeden saçma sapan yeni sorunlar ortaya çıkıyor sürekli. win10 stabilitesine ulaşmasına daha var gibi 11'in.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, TiesTorN said:

daha önce en az 6 ay beklenmeli demiştim, şu anda arttırıyorum ve 1 sene diyorum. hafta geçmeden saçma sapan yeni sorunlar ortaya çıkıyor sürekli. win10 stabilitesine ulaşmasına daha var gibi 11'in.

sonuna kadar aynı fikirdeyim. daha önce farklı düşünüyordum ama şuan o kadar haklısın ki. 

son patch güncelleştirmelerine baktım. resmen yaşadığım olaylara fix yapmış adamlar ama eminim bu sefer farklı şeyleri bozacaklar.

tüm gecemi yok etti geçen gün win11. ve benim hatayı algılayabilmem için 4-5 format atmam gerekti. yahu bilgisayarda garip kilitlenmeler yaşıyorum ve nedenini görmek için event log'a bakmak istiyorum ama zaten problemin ana kaynağı event log. resmen çıldırdım. o kadar yazılıma rağmen sikerim dedim windows 10 a geri döndüm. dünya varmış. en az 1 sene yüzüne bakmam 11'in. belki daha da fazla. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde yeni sürüme geçmek için beklemem ama daha W10 ilk sürümleri ile son sürümleri arasında stabilite ve genel kalite açısından düşüş varken W11 için ben uzun süre beklerim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 12.10.2021 at 13:37, wazzap said:

https://www.igorslab.de/en/windows-10-vs-windows-11-on-a-medium-class-pc-how-much-performance-loss-really-occurs/5/

 

son sayfayı attım sadece. daha önceki sayfalarda diğer testleri bulabilirsiniz. 

Ben daha iki gün önce tekrar kurdum Windows 11, açık değil bende bunlar, varsayılan kapalı, yine kontrol ettim şimdi kapalı.

Beni rahatsız eden AMD fTPM stuttering konusu. AGESA 1.2.0.7 ile düzeltilecek sanıyorum, tam maçın ortasında saçma sapan bir anda FPS düşüp takılmaya başlıyor yine ses kesik kesik gelmeye başlıyor falan. Bu konu fTPM açılır ise Windows 10'da da bu şekilde, konunun Windows 11 ile de ilgisi yok ancak tabii fTPM Windows 11 için gerekli olduğundan orada anlaşıldı problem.

Bu durum da Mayıs ayı içinde giderilecek sanıyorum AGESA update ile.

Bu arada CPU fTPM kullanmayıp anakart üzerine modül takarak fTPM aktif edilirse böyle bir mesele olmuyor. Bir ara Aliexpress'ten bulmuştum bendeki anakarta uygun modül ancak sonradan Mayıs ayı içinde update çıkabilir gibi şeyler okuyunca beklemeye karar vermiştim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 hours ago, T800 said:

Beni rahatsız eden AMD fTPM stuttering konusu.

evet bende win11 çıktığı dönemlerde merakımdan açmıştım ftpm'i bios'dan, windows doğru şekilde görebiliyor mu kontrol edeyim vs. diye, o zaman stuttering'i farkettim ama ilk başta anlamadım nedenini. sonra düşündüm ben ne yaptım diye, en son ftpm açtığım aklıma geldi kapattım düzeldi :lol: sonra google'dan araştırdım herkesin muzdarip olduğu bir konuymuş maalesef.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
2 2

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok