Gitarlar ve Gitar Çalmak Hakkında Herşey
1 1

Bu konuda 14 mesaj var

Selamlar forum ahalisi. Forumda gitar ve gitar çalmakla ilgili bir iki başlık dışında genel olarak konuşabileceğimiz bir başlık açılmamış sanırım. O yüzden bu başlığı açmaya gerek duydum.

Kendimin oldum olası müzikal enstrumanlara karşı bir ilgim vardı. Çocukluğumda babamın aldığı bir org ile uğraşmışlığım var ama hiçbir zaman bir kursa gitmedim. İyi bir kulağa sahibim. Çocukluğumdan beri elime hangi enstrumanlar geçerse geçsin hiçbirşey bilmememe rağmen bir iki kurcalamayla notalara parmaklarım kendiliğinden gider solo birşeyler çalabilirdim. Arkadaşlarımın gitar ve bağlamalarını hemen elime alıp tek tel de olsa sevdiğim şeyleri çalardım. Ud, akordion hatta trumpet bile öttürmüşlüğüm var. Hep bir enstrüman da çalmak istedim. Ama önce okul, sonra iş ve farklı uğraşlarım nedeniyle hiçbir zaman bu konu üzerine eğilemedim.  

Geçtiğimiz yılbaşında eşimin de ısrarıyla bir klasik gitar alarak 43 yaşında bir müzik enstrumanını gerçek anlamda çalmak için ilk adımı atmıştım. İlk bir ay oldukça zaman geçirerek temel akorlara basmayı, hem solo hem ritm atarak basit şarkılar çalıp, çalarken söylemeye başlamıştım. Sonra babamın vefatı gerçekleşti ve maalesef gitarı elime almamaya başladım. Ama bu durum bir ay sürdü ve birkaç haftadır tekrar gitar ile zaman geçirmeye başladım ve her hafta daha da iyiye gitmeye başladığımı düşünüyorum. Şuan parmak gelişimim henüz başında olduğu için fiziksel olarak sıkıntılarım var. Bu da bareli akorları basamamaya neden oluyor. Ama herhangi bir şarkıyı temel akorlar üzerinden içselleştirdiğim ritmlerle çalıp söyleyebiliyorum. Kapoyla şarkıları kendi ses tonuma uygun tonlarda çalıp söyleyebiliyorum. Bazı akorlarda zaman zaman geçişlerimde duraksamalar olabiliyor ama kısa sürede bu sorunun kalmayacağına da eminim. Sonra da bareli akor basmak için daha fazla çalışmaya başlayacağım. Bu konuda önerileriniz varsa almak isterim.

Gitarı alalı 3 ay olmasına ve de 1 ay gitara dokunmama rağmen dün de ilk telimi değiştirdim. Aldığım Cordoba Protege C1 gitarın üzerinde gelen hard tension Savarez telleri paslandı ve çalarken benden kaynaklı olmadığını düşündüğüm cızırtılar başlamıştı. Değiştirmeye karar verdim. Açıkçası tellerin tınısı hoşuma gidiyordu ama her değişimde farklı teller kullanarak farklı tellerin nasıl bir tona ya da çalım konforuna sahip olduğunu deneyimlemek istiyorum. İlk değişimimde de yerli malı Pitbull Strings Orange HT telleri denemek istedim. Daha dün taktığım için şuan akoru henüz oturmadı. Özellikle naylon teller henüz akor tutmuyor. Gitarı her elime aldığımda akor yapmak durumunda kalıyorum. Ama birşey farkettim, sanki naylon telleri benim kullandığım savarez'e göre daha sönük. Ama bas telleri çok daha canlı ama yeni tel olmasından mıdır onu bilemiyorum.

Son olarak amacım klasik ve akustik gitarda gidebildiğim yere kadar gitmek. Elektro ve bas gitarlar tarzım değil. O yüzden klasikte belli bir yere gelip iyi bir elektro akustik gitara geçiş yapmak planım. 

Şimdilik bu kadar. Gitara başlayalı henüz 3 ay olmuş abinize kendini geliştirmesi için önerilerinizi beklerim.

ZvAnA tarafından düzenlendi
Coppermine and Najaz beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
46 dakika önce, ZvAnA said:

Şimdilik bu kadar. Gitara başlayalı henüz 3 ay olmuş abinize kendini geliştirmesi için önerilerinizi beklerim.

Ne yap et, şu iki şarkıyı mutlaka öğren :D 

1. Akdeniz Akşamları
2. Bodrum Bodrum

ZvAnA and jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Başarılar.

Zamanında çok uğraştım, özellikle elektro gitarla epey uzun süre zaman geçirmişliğim var. Gel zaman git zaman kenarda atılı kalan bir enstrüman olarak kaldı. En son 2. elektromu sattıktan sonra kenarda bir klasik gitarım var, onuda çok uzun zamandır elime alıp çalmadım gerçide arada bi eserse ruh halimi yansıtır doğaçlama solo ya da bir backing üstüne takılmak hoş oluyor. Onun dışında lise yıllarımda arkadaşlarla grup şeklinde birşeyler yapalım isteğiyle yola çıkmam ama yolda yalnız kalmam bir kaç sene sürekli solo üzerine yoğunlaşıp gelişmemi sağlamıştı. O dönemler köpek gibi Guitar pro programından tablarla falan boğuşup Metallica, Slayer, Megadeth vs epey kasmıştım. Sonra Bir ara Dream Theater John Petrucciyi kendime idol almışlığım vardı. Hey gidi günler baya anılarım vardır...

Askere gideceğim sıra o zaman ki B.C. Rich Warlock kasa gitarımı satmıştım. Aradan yıllar geçtikten sonra Jackson gitarımı alıp 1 sene kadar falan bende kalmıştı o süreçte hamlaşmışlığın ve yeteri zaman ayıramamanın etkisiyle baya yavaşlamıştım artık :P Yine de kendi çapımda eğlenebileceğim kadar arada çalıyordum.

Enstrüman olayı hani araba için derler ya 2. karın gibidir diye, asıl enstrüman için kullanılması gereken bir tabir olmalı bence o. İlgilenmezsen sana küsmeye başlıyor, bu bir tabir belki ama aranı ne kadar açarsan zamanla kendin o farkı hissedebiliyorsun.

Normalde metal ve rock adamıyımdır ama yılların verdiği doygunluk ve kulak zevki genişliğinin gelişmesi vs derken ve açıkcası tek başına takılınca + yine yeti kapasitenle çıkabildiğin yere kadar birşeyler yapabiliyorsun. Son zaman elektromu satmadan şu tarz amatörce bişiler kaydetmişim  :P Tabi o zamanlar melankolik kafalar yaşadığım içinde o anın kafasına göre müzik çıkmış :D

https://www.youtube.com/watch?v=2fCYz20Iyp0

https://www.youtube.com/watch?v=n4RWUF3JK8M

 

snc-tr and ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ZvAnA hocam gitar konusu biraz ne verildiğiyle ilgili. Yani ne kadar çok pratik yaparsan el o kadar çok alışıyor. Kendimce söyleyebileceğim en önemli şey parmak açma işi. Her gün düzenli pratik yapmak her açıdan faydalı. Bu arada, eğer elektro akustiğe geçiş daha hızlı olursa Rocksmith tavsiye ederim. Oyunun ismine bakıp "hep rock müzik" diye düşünmeyin, çoğu türde bolca şarkı mevcut.

SEP tarafından düzenlendi
ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Her gün en az bir saat gitarla vakit geçirmeye devam ediyorum. Hatta çoğu zaman artık parmak acısından basamadığım tellerden cızırtılar duymaya başlayana kadar saatlerce gitar elimde oluyor. Misafirliklere de gitarımla birlikte davet edilmeye başlandım.:lol:  En azından çevremdekilere sevdikleri veya güncel şarkılarla keyifli zaman geçirtmeye başladım. Şuan çalmak istediğim bir çok parçayı bazılarını arpejle, bazılarını solo, bazılarını ritm ve basit akorlarla çalabiliyorum. Akorlar arasındaki duraklamalarım da çalmaya devam ettikçe kayboldu. Tabi hâlâ bareli akor basamıyorum. Zaten açıkçası temel akorları oturtana kadar da özel bir çalışma yapmadım. Diğer bir sorunum da yeni bir ritmle karşılaştığımda, çalabiliyorum ama çalarken söyleyemiyorum. Ama vals, folkun türevleri gibi içselleştirdiğim ritmlerde çok rahat ediyorum. Sanırım her yeni ritm için de ayrıca çalışmak gerekiyor. 

Tel değişim güncelleme: İlk mesajımda taktığımı söylediğim pitbull stringsler önceki savarez telleri tını olarak aratıyor gibi. Gitarın savarez telleriyle önceki tınısını bilmesem rahatsız etmezdi muhtemelen ama üstelik daha da acemiyken kullandım o telleri ve çok daha farklıydı.

ZvAnA tarafından düzenlendi
Mono and TatanQa beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Elektro gitar müdavimiyim, birkaç deneme sonrası kendi çaldıklarımı beğenmeyip kursu bıraktım. Gitarı iyi çalmak maharet işi güzel çalınırsa haftalarca dinlerim. Ve yegane müzik enstrumanı kendimce, diğer müzik aletlerini sevmiyorum. Tanrısal bir özellik görüyorum hep elektro gitarda. İyi bir konu açmışsın enstrumanda başarılar. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Epey zaman oldu bilgisi olan arkadaşlara birşey danışmak istiyorum. 

Öncelikle gitar işini iyice ilertlettim. Artık gitar çalabiliyorum diyebiliyorum kendime. Zaten çevremden de dönüşler bu şekilde. Aile buluşmaları olsun, kayıtlarımı dinlettiğim arkadaşlar olsun bu kadar sürede bu seviyeye geldiğime inanmayanlar oluyor.  Ancak şuan şöyle bir problemim var. İlk mesajımda da belirttiğim gibi gitar çalmaya klasik gitarla başladım ve asıl amacım ileride elektro akustik bir gitarla devam etmek. Alacağım yeni gitar ise 20 bin lira bandında olacak gibi görünüyor. Ama o gitarın hakkını verebilmek için şuan erken. Ancak bir yandan da ev stüdyosu kalitesinde kayıt yapabilmek ve canlı çalıp söylerken sesimi hoparlörden duymak istiyorum. 

Şu ana kadar işlevi aslında bu olmayan tek mikrofon girişli tc helicon go-xlr mixer ile bir yandan çalıp vokal yaparken kayıt alabiliyorum. Normalde podcast kaydı, streaming vs. için ideal bir cihaz go-xlr. Oldukça kaliteli kayıt alabiliyorum. Ama işin içine gitar girince cihazın tek mikrofon girişi olduğundan mikrofonu daha çok vokale odakladığımda gitar sesi biraz geride kalıyor. Ya da tam tersi gitar sesini iyi alayım dediğimde vokal istediğim gibi olmuyor. İki sesi de belli oranda alsın diye mikrofonun gainini artırdığımda bu sefer çevresel sesler kayıda büyük oranda giriyor, tısslamalar başlıyor. Bu yüzden çift mikrofonla kayıt alabilmek için çift kanal bir ses kartı almayı istiyorum. Muhtemelen de Focusrite scarlett 2i2 ses kartı alıp bu sorunu çözeceğim. Elimde elektro olmayan bir klasik gitar olduğundan direk gitardan bağlantı yapamadığım için şu durumda min. çift mikrofonla kayıt şart. 

Ancak bir de çalıp söylerken canlı olarak hoparlöre sesimi vermek istiyorum. Uygun fiyatlı amfiler işimi çözse amfi alıp geçeceğim ancak gitarı direk bağlayamadığım için çoğu amfi işimi görmüyor anladığım kadarıyla. Şu durumda çünkü 2 mikrofon bağlayabileceğim bir amfi olması lazım. Akustik gitar amfileri incelediğimde benim bütçeme uygun olabilecek amfilerde genelde bir enstrüman için direk giriş bir de ekstradan enstrüman/mikrofon girişi bulunabiliyor. Ama şuan ki gitarım elektro olmayan bir klasik gitar olduğundan birinci enstrüman girişi yine bir işime yaramamış oluyor.

Şimdi benim sormak istediğim elektro akustik bir gitar alana kadar scarlett gibi iki kanallı bir ses kartından iki mikrofonla birlikte, bu kartı referans monitör vs herhangi bir hoparlörlere bağlantılı olacak şekilde kullansam, çalıp söylerken sesimi monitörlere verdiğimde bir amfi gibi performans alır mıyım? 

Benzer birşeyi denemek için go--xlr ses kartımın line out çıkışını z5500'ün front left/right line in girişine bağlayarak denedim. Kısık ses de bir sorun olmasa da istediğim ses yüksekliğinde maalesef mikrofon spekarları öttürmeye başlıyor. Referans monitörlerde sizce durum nasıl olur? Ses kartı ve referans monitörleri birlikte bir amfi gibi kullanabilir miyim? Ya da şu amfi senin işini çözer dediğiniz bir ürün var mı piyasada ?

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkürler. 

 

ZvAnA tarafından düzenlendi
snc-tr, Mono and MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Klasik gitarlar için şu tip manyetik pickuplar varmış.  Böyle birşeyin varlığından haberim olunca ses kartı+referans monitör ikilisini şimdilik erteledim ve akustik gitar amfisi almaya karar verdim.

https://www.amazon.de/-/tr/gp/product/B08883KM11/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Almayı düşündüğüm amfi de NUX Stageman II diye bir amfi. Açıkçası gerek üzerinden gerek aplikasyon ile kablosuz olarak çeşitli efektler uygulayıp arka planda drum kullanabilmek, kendinden loop özelliği olması ve ürünle birlikte ayak pedalı gelmesi, şarjlı da kullanılabilmesi gibi özellikler çok öne çıkardı benim için bu amfiyi. Diğer bakındığım marka ve modeller pahalıdan ucuza doğru FENDER 100 Combo, Roland AC-33, Orange Crush Acoustic 30, Laney A-Solo'ydu. bu özellikteki amfiler anca işime yarıyor. Olmazsa olmazım 2 kanal ve kanallardan en azından birine mikrofon bağlanabilmesiydi. Mikrofonun bağlı olduğu kanalda da diğer kanaldan bağımsız olarak yine bass/mid/treble/reverb/chorus ayarlarının yapılabilmesi de ayrıca istediğim birşey. Bu özellikler olsun fiyat da çok uçuk olmasın dendiğinde radarıma giren amfiler bunlar oldular. Ama f/p olarak Stageman II (AC-80) en öne çıkan ürün bence.

  nux-stageman-ii-akustik-gitar-amfisi-5.jnux-stageman-ii-akustik-gitar-amfisi-7.jnux-stageman-ii-akustik-gitar-amfisi-9.j

 

https://www.youtube.com/watch?v=lofupyKpZdo&ab_channel=LivefromtheGuitarLoft

 

 

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ses kartı amfi vs pek anlamam, bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yanıt versin fakat ötme dediğin şeyin ilacı kulaklık.

Feedback (ötme) denilen şey hoparlörden çıkan sesin mikrofonla yakalanıp tekrar hoparlöre gönderilmesi ve bunun kısır bir döngüye dönüşmesi olayıdır. Hoparlörden çıkan mikrofon sesi mikrofona geri gittiği sürece feedback olur.

Çevre sesleri pek almayan vokal mikrofonlarıyla (cardoid) ve feedback yapan frekansları mikrofonun yada hoparlörün yada her ikinsinin de ekolayzerından düşürerek feedback ihtimalini azaltabilirsiniz ama hiçbir zaman yok edemezsiniz.

En temizi kulaklık kullanmaktır.

ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet dediğin gibi feedback olayı odamda belli bir ses düzeyinden sonra şuanki kurulumda sıkıntı. Amfi istememin nedeni de işte bu. Kendi küçük odam yerine evdeki daha geniş bir yerde monitörden uzak bir mikrofon yerleşimine olanak sağlamak. Feedback için dinamik mikrofon kullanıyorum. Condenserlar o konuda çok daha sıkıntılı. Cardioid olsa da condenser bir mikrofonla çalarken herhangi bir monitörden temiz ses almak çok zor. Canlı performasnlarda zaten büyük ölçüde dinamik mikrofonlar tercih ediliyor. 

Kulaklık zaten kullanıyorum. Kayıt için şart. Ben arkadaşlar vs geldiğinde hepimizin eğleneceği bir kurulum da yapabilmeyi istiyorum. O yüzden amfili bir düzeneği ön plana aldım. Yoksa dediğim gibi kendi odamda kayıt falan için kulaklıklarım vazgeçilmez konumda.

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi sesini duymak için en temiz çözüm kulaklıktır aksi halde hoparlörden dalga şeklinde gelecek en ufak ses bile loop şeklinde çoğalmaya başlar.

Başka bi alternatifse ses kartından işlenerek olabilir ama ses işlemci çipi çok etken ve genelde delay olduğu için çaldığınla duyduğun arasında ki senkronda saçmalık oluşabilir.

Son elektro kullandığımda bende amfi yoktu. Gitardan prosesöre onuda linein ya da mic üstünden alıp hoparlörlere veriyordum. Adobe audition bu konuda güzel seçeneklere sahip. Linein doğrudan temiz ses alabiliyor ama micde delay oluyordu bende, mici kayıt esnasında da duymak için kullanıyordum ama lineinde sadece sesi işleyip çıkış sesi vermiyordu. Bende ki ses kartı çok iyi birşey değildi gerçi yılların creative 24bit sb de olanlardan.

Elektroyu satıp sadece geriye klasik kalınca ve zaten onuda pek elleşmediğşmden çok uzak kaldım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Gençler bugün amfi elime geçince biraz test edebildim. Daha gitarı direk bağlayamama rağmen alete aşık oldum. Mikrofon performansı gayet yeterli ve FB normal kullanımda yok. Ses abartılıp amfinin dibine mikrofonla girilirse biraz yapabiliyor. Ama amfi 1,5-2m uzaktayken hiç olmuyor. Zaten geri beslemeyi engellemek için üzerinde phase/normal switch'i de var. Ama onu aktive etmem bile gerekmedi ev ortamında. Yani kayıt dışında kulaklık kullanmak için bir neden göremiyorum şuan. Tam aradığım şey buydu zaten.

Amfinin teknik özelliklerinde prizden çalışırken 80 watt, batarya ile kullanırken 40 watt gücünde olduğu belirtilmiş. Biraz prizle kullandıktan sonra daha çok batarya kullanımında test ettim. Sesin şiddeti ne kadar düşecek diye. Açıkçası ev için oldukça yüksek ki bir tane dinamik mikrofon ile gitar sesini yeterince yükseltti. Acayip tatmin oldum. Şuan dört gözle klasik gitarım için aldığım pickup'ın Almanya'dan gelmesini bekliyorum ve electro akustik gitar almak için fena sabırsızım.

Daha önce mikrofonla kaydettiğim gitar tracklerini pc'den, telefondan Bt ile gönderip üzerine canlı canlı vokal yapabilmek çok güzel oldu. Amfinin hem bataryalı olması hem de BT özelliğinin olması açıkçası beni kablosuz mikrofon ve enstrüman sinyalini ileten cihazlara da yönlendirmeye başladı. Bu tip cihazlar da olsa tamamen kablosuz olacak alet. Büyük rahatlık olabilir.

Üzerinde 6,5" speaker'ın yanında bir de 1" tweeter olması amfiye çok şey katmış. BT ile spotify'dan çaldığım şarkılar kulağa beklemediğim kadar kaliteli ve canlı gelince epey şaşırdım. Stereo değil sonuçta alet. Ama resmen bir raf hoparlörü performansı veriyor.

Aplikasyon kısmına gelince; tabi sadece mic/inst. combo girişi olan 2. kanalı test edebildim. Bu kanalda Bass/Mid/Treble dışında sadece chorus ve reverb efektleri yönetilebiliyor. Reverb fena değil ama chorus pek tatmin etmedi. Ya da düzgün ayar yapamadım bilemiyorum acemisiyim aletin henüz. Telefondan değerlerle oynayıp elde edilen ses efekti kaydedilip o şekilde kullanılabiliyor.  Yine mikrofonun aldığı seslerle bu kanaldan da loop yapılabiliyor. Yanında gelen Pedalı takmadım henüz, o yüzden loop olayını deneyimleyemedim. Arka plan için 10 adet hazır drumlar var. Pop, Latin, Rumba, Reggea, Funk vs.. Yer yer uygun ritmli şarkılarda kullanılabilir.  Ama açıkçası asıl merak ettiğim pahalı, nam salmış gitarların piezo pickuplarının simüle eden IR presetler sadece 1. kanalda kullanılabiliyor. Haliyle direk gitar bağlayamadığım için kullanamıyorum şuan onları.

Sonuç olarak Marshall, Fender, Fishman, Roland vs gibi çok daha bilinen markaların ürünleri varken gidip NUX amfisi almak konusunda başta biraz tereddütlüydüm. Ömrü konusunda birşey diyemem zaman gösterecek ama özellik ve performans konusunda epey tatmin oldum.

ZvAnA tarafından düzenlendi
TatanQa and Mono beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

27 temmuzdan beri beklediğim pickup gelmedi. Güya Almanya'dan gelecek, bir İspanya'da bir Hollanda'da gezip duruyor. Ben de daha fazla bekleyemedim ve şu ürünü aldım.

iRig Acoustic stage

ik-multimedia-irig-acoustic-stage__02507

 

Esasen pre-ampli bir enstrüman mikrofonu. Ama akustik olan gitarları sanki elektro klasik ya da elektro akustik gitarmış gibi amfilere veya ses kartı, mixer vs arayüzlere bağlamaya yarıyor. Gitar dışındaki sesleri almama konusunda manyetikler kadar başarılı değil ama normal bir mikrofona göre de çok başarılı. Bugün elime geldi ve hemen denedim ve yapmak istediğim şeyi tamamen gerçekleştiren bir alet oldu. İki kanallı amfinin enstrüman girişine bu irig'i takıp gitarın sesini, mikrofon girişine de dinamik mikrofon takıp vokal sesi gayet net ve güzel şekilde alabildim. Ve feedback falan yok. iRig pre amp'inin üzerinde de feedback tuşu var, gerektiğinde kullanmak için ama gerek olmadı. Sahne vs de performansını bilemem ama evde çok çok başarılı. Evde kendimi sanki ufak bir barda canlı performans yapan sanatçı gibi hissettim. :lol:  Bu durum da gitar öğrenme yolculuğumda beni fena motive ediyor.  Şu an kısa vadeli planımı gerçekleştirmiş oldum.  Artık uzun vadeli plan olarak hergün daha da çalışıp kendimi iyice geliştirdikten sonra üst seviye bir el yapımı Takamine elektro akustik gitar almak. O günleri de görürüm inşallah.

ZvAnA tarafından düzenlendi
Altan Yoklar and Mono beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 11.03.2023 at 17:23, ZvAnA said:

Gitar çalmaya başlayalı yaklaşık bir sene oldu. Artık, gitar ve vokallerimi pc'de DAW programları aracılığıyla düzgün bir şekilde kayıt etmek, altyapı oluşturmak ve miks işlemleri yapmak istiyorum. Çok önceden beri teee creative xi-fi elite pro zamanlarından beri amatörce pc'ye kayıt yaparım. Şuana kadar eldeki hem dahili hem harici ses kartlarım ve mixerlerim ile amatörce kayıt alıyordum. Lakin artık stüdyo kalitesinde olmasa da daha iyi kayıtlar almak istediğimden ve artık işin içinde enstrüman kaydı da olduğundan epeydir ev stüdyosu giriş seviyesi harici ses kartlarını takip ediyorum. Dün en sonunda kararımı verip Universal Audio'nun bu segmentteki ilk ürünlerinden Volt serisinin dahili vintage preamp ve compresorlü 276'sını satın aldım ve bugün elime ulaştı.

345417df-8921-4e10-8990-2fb2ceb6afe7.jpgvolt-276.jpg

volt-276.jpgvolt-276.jpg

https://compel.com.tr/ses-kartlari/1167-universal-audio-volt-276-0819937003219.html

Universal Audio'nun stüdyolarda kullanılan  meşhur UA610 tube preamplifikatörden alınan Vintage Mic Preamp'i ve klasik 1176'sını temel alan analog compressor devresinin direk üzerinde olması bir avantaj. Canlı bir akışta bile sanki DAW'da sese müdahele edilmiş ve compressor eklenmiş bir ses alınabiliyor. Ayrıca kartın yanında gelen yazılımlar da seçimimde etkili oldu. Diğer firmaların verdiklerinden çok daha anlamlı geldi bana. Özellikle UJAM'ın virtual drummer, virtual basis ve Celemony'nin Melodyne pluginleri benim çok işimi görecek pluginler. 

Ses kartını da aldıktan sonra DAW yazılımı olarak da Ableton Live'i bana en uygun kayıt ve mix programı olarak gördüm. Zaten ses kartıyla da Lite sürümü ile birlikte geliyor. İşin içine daldıkça, yazılım üzerinde vakit geçirdikçe hergün birşey öğreniyorum ve iyice keyifli işler de ortaya çıkmaya başladı. Plug-in' ler ve bilgisayar klavyesi yardımıyla drum yazmak, piano, bas gitar vs diğer enstrümanlarla altyapı yapmak çok keyifliymiş. Öyle ki sanırım electro akustik bir gitardan önce bir sonraki alacağım şey 49 ya da 61 tuşlu bir midi klavye olacak. Bilgisayar klavyesiyle bir yere kadar çünkü. Ama şu ana kadar da fena işler ortaya çıkmadı. İşin içine girdikçe keşke bir 10-15 sene önce uğraşmaya başlasaymışım bu işlere diyorum. 

Şu ana kadar yaptığım mix'lerde en büyük sorun hep kulaklıkta neredeyse stüdyo kalitesinde bir kayıt dinlerken, atıyorum odamdaki z5500'de aynı kaydı dinlediğimde o kalitede sesleri duyamamam. Z5500'den zaten ne bekliyorsun diyebilirsiniz ama kaliteden kastım, kanallardaki bazı enstrümanların veya vokalin çok öne çıkması ya da geri planda kalması. Başka sahip olduğum oldukça kaliteli focal ve Q-Acoustics hopörlerde de aynı kaydı dinlediğimde sesler tabiki daha kaliteli gelmesine karşın bu dengesizliği yine hissediyorum. bunun sebebi sanırım daha mastering olayını becerememem  ve mix yaparken referans bir monitör kullanmamam. Ufukta bir de referans monitör satın alınacak gibi görünüyor.

MilesTeg and Mono beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok