Fujifilm X-M1 vs X-A1 (Bayer vs X-Trans Sensör)
8 8

Bu konuda 4 mesaj var

Merhaba,

Bugün 2 makineden birini alacağım. (n11 %25 indirimin son günü olduğu için bugün almam gerekiyor)

X-M1 X-Trans sensör kullanıyor, X-A1 ise daha düşük fiyatlı Bayer sensör kullanıyor. Bu durumda sadece özelliklere bakarak değerlendirdiğinizde X-M1 daha ağır basıyor. Normalde X-A1'den pahalı bir cihaz ama Türkiye'de sadece 50 lira farkla alabiliyoruz. Yani aynı fiyat sayılırlar.

Ancak ilginç bir durum var, dpreview'daki fotoğraf karşılaştırmasından her 2 makineyi de farklı ISO'larda ve hem JPEG hem de RAW dosya formatında karşılaştırdığımda, her durumda X-A1'in daha detaylı, daha net sonuçlar verdiğini görüyorum. X-M1 ise noise'ı düşürmek adına ciddi biçimde detay yutmuş ki bu benim yeni aldığım Samsung'u satmamdaki ana neden.

 

Sizlerin yorumlarını da bekliyorum:

 

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-m1/9

 

Teknik açıklamalarda ise X-Trans'ın Bayer sensörlere üstünlüklerinden bahsediliyor. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

X-Trans sensörün ben ciddi bir üstünlüğü olduğunu sanmıyorum, bazı açılardan avantajlı (gren, moire), bazı açılardan dezavantajlı (ince detaylar).

 

RAW çekip işlemeyi düşünüyor musunuz? Bu durumda X-A1'in Bayer sensörü daha iyi destekleniyor genelde.

 

Ben olsam (Lightroom kullandığım için) X-A1 alırdım. JPEG çekiyorsanız ikisi de aynı makine gibi, ikisi de tercih edilebilir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim fotoğraf çekme alışkanlığı bir süre hiç çekmeyip, daha sonra onlarca hatta yüzlerce fotoğraf çekmek şeklinde. Böyle olunca da benim için JPEG performansı daha önemli. Zaten Fuji'yi Sony'ye tercih etmemdeki esas neden de Jpeg'deki başarısı.

 

Fotoğraf örneklerinden bana X-A1'in fotoğrafları daha başarılıymış gibi görünüyor ama teknik yorumlarda hep X-Trans sensörün avantajlarından bahsediliyor. Arada fiyat farkı olsa hiç düşünmeden X-A1 alacağım ama fiyat farkı da sadece 50 lira olunca karar vermek zorlaşıyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İnternette yüzlerce karşılaştırma konusu okudum, karşılaştırmalı testler inceledim. Fotoğrafçılıkla uğraşanların ve editörlerin yorumlarını inceledim. Sonuç neredeyse %50-%50 çıktı. Evet teknik olarak X-Trans lens daha iyiydi ve AA filtre olmadığı için öyle olması da gerekiyordu. Ancak pratikte bunun belirgin bir avantajı olmadığını, farklı ISO ve farklı ışık koşullarında yer yer Bayer sensörün da avantajlı duruma geçtiğini gördüm.

 

Sonuç olarak tek bir konuda net bir kanıya varabildim, her ikisinin de avantaj ve dezavantajları vardı, her ikisi de neredeyse denk kaliteye sahipti ve her ikisi de rakiplerinin önündeydi. Böyle olunca son ana kadar kafamda X-M1 olduğu halde, X-A1'in JPEG çıktılarını daha çok beğendiğim için X-A1'de karar kıldım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
8 8

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok