Samsung Gear VR
1 1

Bu konuda 11 mesaj var

"VR/AR Haberleri" konusunda yazdığım deneyimleri ayrı başlık olarak buraya yazıyorum:

 

Dün Samsung Gear VR'ı denedim biraz ve ilk izlenimlerim gayet olumlu. Sağa sola bakarken gecikme yok, gayet hassas çalışıyor. Positional tracking yok, zaten onun olması için ekstra kameralar ya da sensörler kullanıyorlar sanırım. Galaxy S6'daki çözünürlüğe rağmen pixelleri görebiliyorsunuz. Öncesinde bir Google cardboard türevi ile deneme yapmıştım. Bu cihazla arasında ciddi fark var. Başınıza takmak zor değil ve gayet konforlu diyebilirim. Tepesinde odak ayarı yapmaya yarayan tekerlek var. Ayrıca yön tuşları işini gören dokunmatik yüzey ve geri tuşu var, kullanması kolay.

 

Cihazı taktığınızda, otomatik olarak tanıyıp gerekli yazılımları kuruyor. İç kısmında yakınlık sensörü var. Başınızdan çıkardığınızı anlayıp, ekranı kapatabiliyor. Yazılımlar da Oculus tarafından hazırlanmış ve steam gibi çalışıyor. Kendi mağazası var. 3D resimler, videolar, oyunlar filan bulunabilir. Arayüz de hiç fena değil, kolaylıkla istediğiniz yere erişebiliyorsunuz. Henüz çok içerik yok. Normal 2D filmleri, sinema gibi bir mekanda izleyebiliyorsunuz ve epey gerçek görünüyor. Şu an beni tek rahatsız eden çözünürlük oldu. İleride çözünürlük olayı aşılırsa, ciddi pazar elde edebilir bence. Özellikle ilk denediğim 3D fotoğraf ve görüntülere bakarken, gerçekten oradaymış gibi hissettim. Ana menüde kameraya geçiş yapıp, başınızdan cihazı çıkarmadan etrafı görebiliyorsunuz, ancak hızlı bir kısayol yok sanırım. Ayrıca şunu söylemem lazım, bu tarz VR cihazlarında kesinlikle, S6'daki gibi OLED ekran kullanılması şart bence. Tam karanlık elde etmenin başka yolu yok ve karanlık ortamlarda gri bir yüzeye bakmak çok rahatsız edici olur.

 

Yarım saat civarı kurcalayabildim, herhangi bir baş dönmesi vs. olmadı. Kullanırken pek rahatsız da hissetmedim, başa düzgün şekilde oturuyor. HB'den 400 TL'ye aldım. Amazon fiyatı da $100'dı zaten. Kargo, gümrük vs. derken neredeyse aynı fiyata geliyor. Henüz oyun deneyemediğimden, bugün ne kadar bedaya oyun varsa indirdim :). Birde Gunjack isimli oyun satın aldım. CCP'nin oyunu, Eve Online'ın yapımcısı. Steam gibi kredi kartı ekleyip, kendi (Oculus) mağazasından alabiliyorsunuz. 

 

EK:

 

Özellikle 3D oyunlarda, boyut etkisi, algısı oldukça iyi. Bahsettiğim Gunjack  isimli oyunda, oyuna başlarken, uzay gemisi içinde hareket ediyorsunuz. Etrafınızdaki duvarlar, gerçekten yakınınızda gibi geliyor. Uzanıp dokunmak geliyor insanın içinden  :). 3D etkisi gerçekten başarılı. Çeşitli filmler için VR destekli ufak sahneler hazırlanmış. Avengers ve Jurassic Park için iki uygulamayı denedim. Önünüzde bir dinazor var (T-Rex diil neyseki  :) ) ve size yaklaşıp kokluyor filan, hatta ani hareket bile yapmıyor. Buna rağmen insan tırsıp geri çekiliyor reflex olarak  :). Önceki mesajda da söylediğim gibi; çözünürlük arttırılıp, başlığın ağırlığı da düşürülürse, cep telefonu gibi olur bu cihazlar. Çünkü bu deneyimi 3D TV gibi cihazlardan almanız imkansız.

post-30-0-21008100-1449858799_thumb.jpg

post-30-0-94882800-1449858800_thumb.jpg

post-30-0-53771400-1449858802_thumb.jpg

ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Avatar gibi 3D fimler ile denediniz mi?

Google 'ın cardboard için çıkardığı uygulamlar var . Onlarla çalışıyordur herhalde. Youtube daki 3d videolar izlenebiliyor.

 

Google ın panaromik resimler çeken uygulaması var. Cardboard ile kullanılabiliyor. Onlarla çalışıyorsa zaten cihaz uzun ömürlü olu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Oculus Video isimli bir yazılım var. Birkaç online video sitesine de destek veriyor (twitch vb.). Ancak aralarında Youtube'u göremedim. Genel olarak video bulmak için taradığı belli klasörler var, standart galeri yazılımları gibi. SBS 3D filmleri, bu oluşturacağınız 3D isimli klasör altına atıyorsunuz, yazılım otomatik olarak 3D film olduğunu anlayıp tanıyor. İstenirse bir text dosyası içine 3D türünü yazmak mümkün, aynı şekilde altyazı dosyası da eklenebilir. Transformers'ı denedim, yine aynı ortamlarda (sinema, ev sineması,..), gerçek sinema ortamındaymış gibi seyredilebiliyor. Ancak o filmde ses gelmedi, sadece belli ses kodeklerini destekliyor sanırım. Diğer programları denemedim, muhtemelen çalışır. Ancak Oculus Video gerçekten güzel. Video başlayınca, aynı gerçek sinemadaki gibi ışıklar sönüyor ve sinema ortamı, videodaki ışıklara göre aydınlanıyor. Dediğim gibi eğer çözünürlük artar, başlıkta daha ergonomik ve hafif olursa, bu iş alır yürür :).

 

Samsung'un Internet tarayıcısı ile hemen her siteyi girmek ve video izlemek mümkün, HTML5 desteği var. Örneğin Youtube'da videoyu oynatırken altta 2D, 3D ve 360 seçenekleri çıkıyor. SBS olan videolar için 3D'yi seçtiğinizde, 3D olarak oynatıyor. Ancak arada gelen Youtube yazıları, linkleri 2D göstermeye uğraşıyor ve karman çorman görüntü oluyor. Çarpılarına tıklayıp kapamak gerekiyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

3D efekt fena değil, TV'den daha iyi çünkü büyük bir sinema ekranına bakıyorsunuz. Ancak herhangi bir derinlik ayarı yok uygulamada, ileride eklenebilir belki bilemiyorum. Ayrıca sadece AAC ve MP3 sesleri destekliyor. Yani bu uygulamayla seyretmek isterseniz, filmlerin seslerini dönüştürmeniz gerek. Bir de Cardboard uygulamalarını nasıl çalıştırabilirim bilemiyorum. Google Cardboard uygulamasını çalıştırıp başlığı taktığımda, otomatik olarak Oculus uygulaması açılıyor. Özellikle 3D filmleri seyretmek için almayı düşünüyorsanız mutlaka bir yerde test etmenizi tavsiye ederim, çözünürlüğün düşük olması yüzünden görüntü kalitesi çok iyi değil.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir samsung mağazasında demo ünitesi vardı . 1-2 dakika denedim onu. 1440 x 2560 Çözünürlüğün yetmediği çok bariz. 

Başka da birşey anlamayadım . Gösterilen 3d film uygun değildi değerlendirme için. Tabii belki lensler kirli olduğundan görüntü bulanıktı. 

 

Oculus Rift te yakın çözünürlük kullanıyor yanlış hatırlamıyorsam. Bu durumda , demek onun da son sürümü tatmin etmeyecek bu açıdan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, bence çözünürlüğün minimum 4K (yani 4x1080p) civarı olması gerekli. Yalnız şu anki mevcut donanımlar bu iş için uygun değil, tabi servet harcamak istemiyorsanız. Çünkü VR için, 4K çözünürlükte 30-60 fps arası bir performans yeterli değil, en düşük 80-90 fps verebilmesi lazım. Ayrıca SLI gibi çözümlerin, VR konusunda sıkıntısı var bildiğim kadarıyla.

 

Lensler temiz olmazsa boğuk bir görüntü oluyor. Yanında zaten cam silmek için bez vermişler, ben takmadan önce siliyorum. Oculus Rift'te Samsung ortaklığıyla S6'daki ekrana benzer bir ekran kullanılabilir, ancak tepki süresi, tazeleme hızı daha iyi olur. Yalnız Oculus'taki ekran daha düşük çözünürlükte (2160 x 1200). Okuduğum bir yazıda, Gear VR'ın S6 plus / Note 5 ile kullanıldığı zaman daha geniş bir FOV verebildiğinden bahsetmişti, hatta bu farkı hemen anladığını söylüyordu. Bu bakımdan Oculus daha iyi olacaktır.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Başlığı taktığınızda Oculus arayüzünün otomatik gelmesini engellemenin yolunu buldum. Package Disabler Pro isimli bir uygulama ile "Gear VR Service" isimli uygulamayı geçici olarak devre dışı bırakınca, aynı cardboard gibi davranıyor. Ancak bu şekilde Gear VR'ın sensörleri yerine, telefonun sensörleri çalışıyor ve başınızı hareket ettirdiğinizde, Gear gibi akıcı hareket yok. Yani bir bakıma Cardboard gibi oluyor alet. Yine de bu şekilde istediğiniz uygulamayı çalıştırabiliyorsunuz.

 

Az önce AAA VR Cinema isimli uygulama ile SBS 3D film denedim. Derinlik hissi çok iyi, Gravity ile denemelerimde, tırsıp gözümü kapadığım oldu :). Bu harici uygulmalar Oculus'un marketine gelirse, Gear'ın sensörleriyle süper olur. Hatta Kodi (eski adı XBMC) ile deneme yaptım, baş hareketini takip etmiyor, ancak 3D algısı çok iyiydi (SBS 3D film desteği var). Kodi ile NAS'taki videoları da sorunsuz oynattım, ayrıca her türlü ses kodeğini destekliyor. Kodi, Gear desteği ile gelirse, başka hiçbir uygulamaya gerek kalmaz.

 

Şunu tekrar söylemem lazım. Sadece cardboard gibi çalışırken bile, lenslerin farkı çok bariz. Optik olarak çok far var cardboard ile.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

şunu Carmack paylaşmış.

http://www.gizmag.com/best-gear-vr-apps-games-2015/40839/

 

Gearbestte dikkatimi çeken , hiç gecikme olmaması idi. O açıdan iyi iş çıkarmışlar.

 

Sony'nin yeni 4K telefonu var. Onu , iyi lensi olan bir cardboard ile bir denemek lazım. Sinema için belki iyi sonuç verebilir. Film izlerken , hareket takibi olmasa da olur. 

 

işin kötü yanı, ilk çıkan Oculus Rift , çözünürlük olarak tatmin etmeyecek. Belki 3d oyunlarda, AA gibi yöntemlerle biraz azaltılabilir etki.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu cihazlar çıkamadan eskidi, devamlı ertelemeler falan iyi değil tabii. Cihazların duyurularını son derece erken bir dönemde yaptıkları anlaşılıyor, süre programlarını çok kötü bir şekilde yaptıkları ve bir yetersizlik olduğu anlaşılıyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Film izlerken , hareket takibi olmasa da olur.

 

Aslında epey önemli. Hareket takibi olmayınca, koca ekrana sadece gözünüzle sağa sola bakmak çok yetersiz kalıyor ve gözü yoruyor. Sinema ortamında başınızı oynatma gereği duyuyorsunuz. Hareket takibi gerçekten çok iyi ve çok doğal. Karşılaştırma açısından; simülasyon oyunları için TrackIR 5 kullanıyorum ve onda bariz bir gecikme söz konusu. Gecikmeyi çok düşürebiliyorsunuz, yalnız bu sefer de jittering dedikleri, görüntüde titremeler oluşuyor. Gear'da çok doğal, oyunlarda da tam istediğiniz noktayı seçebiliyorsunuz.

 

Oculus Video'da, görüntünün çok akıcı olmadığını hissettim, özellikle Kodi ile denedikten sonra fark anlaşılıyor. Yazılımsal düzeltmelerle geliştirilir. Ayrıca sinema modlarından birinde (Void) sadece videoyu gösteriyor (Herhangi bir ortam yok). Bu modda, yandaki dokunmatik ekran ile görüntüyü büyütüp küçültmek mümkün. Yeni özellikler de gelecektir, hatta yeni yazılımlar. Henüz çok yeni olmasına rağmen sürekli yeni yazılımların geldiğini görüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok