6600k overclock denemesi + yardım
1 1

Bu konuda 8 mesaj var

Uzun bir süre sonra işlemcimi upgrade ettim, 1.nesil i3'ten 6.nesil i5'e geçtim. (son 6 ay ucuza bulduğum için 1.nesil i5 kullanıyordum)

 

6600K

Asus Maximus VIII Ranger

Corsair 8GB DDR2666

 

Soğutma olarak şimdilik Thermalright True Spirit diye bir soğutucu kullanıyorum, Coolermaster EVO212 muadili, birkaç derece daha iyi soğutuyor. Overclock işi biraz değişmiş, yeni bioslar, bir çok seçenek falan, biraz kafam karıştı. Bir kaç merak ettiğim şey var.

 

manuel voltaj ayarı ile deneme yapıyorum işlemci sınırını öğrenmek için. 1,37v verdim 4800mhz'de windowsta kitlendi, fazla sıcak geldiği için daha fazla voltaj vermedim ileride soğutucuyu değiştirdiğimde denerim fazlasını. Şimdi 1,34v ile 4700mhz'de test alabiliyorum. Auto voltage'da ise 4600mhz'de 1,3v vermiş sorunsuzdu fakat 4700mhz'ye çektiğimde voltajı arttırmamış niyese autoda, mavi ekran yedim o nedenle.

 

Offset voltage ve Adjustive voltage diye 2 ayar var ve onları kullanmak istiyorum fakat işleme mantığını çözemedim. Asus anakart kullanan varsa bu iki voltaj ayarının nasıl ayarlanması gerektiğini söyleyebilir mi?

mesela adaptive mode'da

http://i.imgur.com/Vhhi5vq.jpg

 

additional turbo mode voltage dediği, diğer voltajın üstüne mi ekleniyor yoksa cpu'nun turbo'da çıkacağı max voltaj limiti mi oluyor?

altındaki offset voltaj auto koymuş ss'i yapan, o ne işe yarıyor. üstteki offset mode sign +/-'yi anladım ama ne kadar yükselip azalacağı nasıl ayarlanıyor, base voltaj ne bilmiyorum ki.

 

Sıcaklık değerlerini en doğru şekilde hangi program ile ölçerim. HW Monitor'e bakıyorum bir de HWinfo'ya ikisi farklı değerler gösteriyorlar. Neyin ne olduğunu bile anlamadım, örneğin;

 

hwmonitör değerleri. core sıcaklıkları bariz, package yazan işlemci sıcaklığı mı? cputin yazan ne o zaman, systin ne, tmpin3 ne?

w9Bhgcb.jpg?1

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İşlemci sıcaklığı için Realtemp'den faydalanabilirsin, Intel Extreme Tuning Utility ile de benchmark, stres test yapabilirsin, adaptive voltage Haswell'de vardı, bunda da var, Ivy Bridge kullanmadım, onda var mıydı bilmiyorum, Sandy Bridge ile yoktu. Orada ayarladığın şey tavan voltaj, yine ek olarak offset ile ince ayar da çekmek mümkün.

 

Bir de o voltaj çok, işlemciyi eline almayasın.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şunu da belirteyim voltajı böyle ayarladım diye güvenme, load line calibration ayarın auto ise yük altında voltaj alıp yürüyor onu da belirteyim, ona dikkat etmek lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

LLC'yi autoda tuttum hangi ayar iyi bilmediğim için, onunla ilgili yazılar okuyorum. yük altında 1,36v'a çıktı hocam. Biraz daha düşük voltajlarda deneyceğim birazdan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

T800; baktığım kadarıyla 6700k'lar biraz daha az voltaj istiyorlar gibi benzeri overclock değerlerinde. Benim 6600k ile demin 4700mhz için 1,32v denedim ama stabil değil 3dmarkta, 1,34 ile ise sorun yok. 4700mhz'de prime95 denemedim soğutucuma güvenmediğim için zaten günlük kullanım için yüksek bir değer. 

 

KaraSinek; link için sağol, görmüştüm önceden fakat şimdi biraz daha detaylı bakıyorum. 6600k'da 4,7GHz için 1,344v yapmış biri, diğerlerinde voltaj daha yüksek.

 

Şu adaptive voltaj olaylarına bakayım bi hızı düşürüp o şekilde testler yapıp olayı kavramam lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1.25v-1.30v arasında voltajda 100x45 rahatça yakalanıyor. gayet de stabil çalışıyor. mevcut soğutucu ile de bu değerler sorun olmayacaktır. sürekli oc'li kullanacaksanız 4.5ghz güzel bir nokta olabilir...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Anakartın veya işlemcinin tepkileri bir garip ya... 4400MHz için bütün ayarlar autodayken anakart 1,28v civarı veriyor 3dmark sırasında, dün böyleydi. Bugün ise T800'ün dediği şekilde Intel Extreme Tuning Utility'i de işin içine kattım. Manuelde testler yapıyorum mesela sıkılıp bütün ayarları autoya çektim 4600MHz'de mavi ekran verdi windows açılırken, işin komiği ben 3 gündür pc'yi auto ayarlar ve 4600MHz'de zaten kullanıyorum, hiç sıkıntısı yok. Anakartı ve işlemciyi kurcalayıp sonra geriye dönünce sorun çıkarması saçma.

 

Her neyse..

 

Yine 4400MHz auto ayarlarda anakart 3dmark sırasında 1,28v verdi, Intel Benchmarkta ise 1,32v verdi haliyle çekirdeklerin bazıları 69 dereceye çıktı.

 

Bu hızda manuel ayarlar gireyim dedim. LLC'yi level 4 yaptım. Voltajı ise adaptive yapıp 1,25v'a indirdim, offset'i ise -0,02 ayarlardım. Bu şekilde 3dmark yaptım sıkıntı çıkmadı, Intel Benchmarkta da sıkıntı çıkmadı testi geçti. Çekirdek sıcaklıkları max 58 derece.

 

Adaptive voltajda anlamadığım nokta, 1,25 yapıyoruz burası okey fakat altında offset kısmı var. - veya + seçeneği ile voltaj ekleniyor. -0,02 vermişim, o nedenle 1,25 yerine 1,23v gidiyor işlemciye. Fakat olay mantıksız. 1,23 istiyorsam 1,23 veririm neden önce 1,25v ayarlayıp üstüne -0,02 yazıyorum, bunun bana faydası ne. Acaba işlemci normal yükte 1,23v çekiyor da o son 0,02'yi başı sıkıştığında mı işin içine ekliyor... Sonuçta anakartlar tamamiyle sabit voltaj veremedikleri için bu ufak değerlerin etkilerini anlamakta zorlanıyorum. Test yaparken verilere bakıyorum hata paylarından dolayı, yapılan ince ayarın faydası ne belli olmuyor.

 

4400MHz'de değerlerim şu. Merak ettiğim şey; en tepede CPU VCore yazıyor 1,232v, fakat altlarda işlemci sekmesinde ise VID yazıyor 1,250v. bu ikisinin farkı ney?

 

16uQKe2.png

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok