Server tavsiyesi
0

Bu konuda 10 mesaj var

Selamlar,

 

5 kişinin veri gireceği Logo yazılımı için başlangıç seviyesinde bir server bakıyorum. 

 

Çok güçlü olmasına gerek yok, maliyet odaklıyım açıkçası. Dell, HP modelleri var ama bildiğim bir konu değil. 

 

12-16 GB ram olabilir. 

 

HDD miktar olarak önemli değil ama hızlı olursa daha iyi olur tabi. 

 

İşletim sistemi ucuz yollu bir şey alırız,

 

Teşekkürler. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Maliyetli olmasın deniliyorsa kendiniz sistem toplayın diyeceğim :)

 

Başlangıç seviyesindeki sunucularda ECC bellek, redundant PSU gibi özellikler zaten olmuyor. Sizin kullanacağız işte gerek de yok sanıyorum.

 

Yerinizde olsam mini-ITX bir kasaya, çift Gbit ethernetli bir mini-ITX anakart üzerine i5 Skylake işlemci, 16 GB DDR4 RAM ve 240 GB SSD ile bir sistem toplardım. Ethernetleri de link aggregation ile birleştirip 2 Gbit bantgenişliği elde ederdim. Sonra da bir köşeye atıp unuturdum :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Selamlar,

 

Teşekkürler ama çok bilgim olmayan bir konu olduğu için hata yapmaktan korkuyorum. 

 

Serverlarda mesela 1 TB veriyor, dediğiniz gibi onun yerine 240 SSD çok daha mantıklı.

 

İş yeri için olacak, Mini falan olmasın :)

 

Böyle server toplayacak güvenilir bir firma var mı?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Logo kurulumunu yapacak kişilere de bir danışın bence minimum donanım konusunu, ayrıca "işletim sistemini ucuz yollu birşey alırız"la kurtaramayabilirsiniz, windows' un server sürümü gerekebilir :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Logo firması zaten önerilerini yaptı, Dell veya HP'nin giriş seviyesinin kesinlikle iş göreceğini, 8 GB Ram'in yeterli olduğunu ancak 12 GB rami tavsiye ettiklerini, Windows Server Foundation'ın da yeterli olacağını bildirdiler. 

 

Burdan da fikir alayım diyorum :) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam Dell, HP'nin sunucuları matah şeyler olsaydı, Amazon, Google falan da bunları kullanırdı. Adamlar baktı bunların vampirden farkı yok; kendi sunucularını tasarlayıp bunları kullandılar :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam Dell, HP'nin sunucuları matah şeyler olsaydı, Amazon, Google falan da bunları kullanırdı. Adamlar baktı bunların vampirden farkı yok; kendi sunucularını tasarlayıp bunları kullandılar :)

 

Iyi de Amazon ile Google cloud farm'larinda onbinlerce sunucu kullaniyorlar; guc tuketimi, sogutma, parcalarin kolay degisebilmesi gibi konulardaki gereksinimleri ve sartlari bu senaryodan cok farkli. O kadar cok sunucu kullaninca her gun yuzlerce hard diski degistirmeleri gerekiyor mesela. Google server'larinin kendi 12V sarjli bataryalarina sahip olduklari biliniyor, daha bir suru kendilerine ozgu sartlari var. Bu yuzden gidip Dell'den sunucu alamiyorlar, yoksa Dell sunuculari kotu oldugu icin degil. 

 

Amazon ve Google'un metrelerce uzanan rackmount sunucu gereksinimleri ile 5 kisinin muhasebe datasi girecegi "Veli Amca ve Mahdumlari" tugla fabrikasinin sunucu gereksinimleri arasindaki akla hayale sigmayacak farklilklar var.

 

Spectrum: Isyerinin kritik bilgilerini kendi toplayacaginiz bir sisteme emanet etmek yerine gidip servis kontrati ile, garantisi ile vs. alacaginiz bir giris seviyesi sunucu alin derim ben. Ben evde birisi NAS, digeri kendi sirketimin sanal sunucularini iceren VMware ESXI kurulumu icin 2 tane giris seviyesi Dell PowerEdge T20 kullaniyorum. Aldigim gunden beri hic sorun yasamadim, cok da ucuz (*) seyler. 16GB RAM ve makul bir depolama konfigurasyonu ile her isinizi gorurler. 

 

(*): Burada zaman zaman kampanya fiyati $250 idi. Birini bir ara bir kampanya ile $179'a aldim. Bu rakamlar sizi yaniltmasin, oldukca iyi komponentler kullanilarak yapilmis saglam makineler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hp sunucularin bir modelinde disk cache ile alakali mobo dan kaynakli abuk bir sorun vardi. Db sunucusu tam performansli calismiyordu. Hp sunucular genelde tad vermiyor sanki.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hp'de sorun olur ama genelde çözümsüz kalmaz bu konuda iyidir. En sevdiğim tarafı ise bir konu çözümsüz kaldıysa gider daha iyi yapan bir firmayı satın alır. Storage cihazları sıkıntılıydı gitti 3par'ı aldı, wifi çözümleri ağlatıyordu gitti Aruba'yı aldı. Dell'de çok sağlam cihaz yapar ve Hp'ye göre daha sorunsuzdur, benim Dell ile ilgili sevmediğim taraf bizim ülkede desteğini değişmediyse Koç Sistem veriyordu. Onların verdiği desteğide bilen bilir :)

 

Konuyla ilgili olarak ise yukarıda ucuzda olsa bir server al diyen tüm arkadaşlara katılıyorum, data gittikten sonra keşke kendim toplamak yerine parasını verip güvenilir birşey alsaymışım dememek için server şart.

 

Datanız ne kadar değerli ise ona o kadar konfor yaşatın ki yarın öbür gün sizi terk edip gitmesin :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@MaverocK

 

Çok doğru bir yönlendirme.

 

 

Benim size önerim şöyle olacak, sırasıyla yazıyorum  klasik fikirle gidip sunucuya denk olabilecek kalitede PC almayın eğer bu işlerle uğraşmayı sevmiyorsanız, IT hizmeti veren bir firma bulup eteğinizdeki taşları dökün size uygun bir seçin yapar ve sunucuyu size kurup hazır halde teslim ederler, muhtelmel sorun ve arızalarda sizin yerinize ilgilenirler, sunucu klasmanında SW/HW ve hizmetler pahalı olsada paranızın hakkını alırsınız.

 

Sunucunun markasına takılmayın çünkü her yerde olduğu gibi her firmada en çok çalıştığı yere sizi yönlendirir ve neticede hepsi aynı işi görür. 

 

Sırasıyla yazarsak Sunucu nerede duracak bunu belirleyin, Alabiliyorsanız dolap kabin alın kilitli olsun diğer ekipmanlarda bu dolapta tutulur disipline olmuş olur,  

 

Sunucuda mutlaka VMware/Hyper-V sanallaştırma yapılmalı ki zaten IT firması sisteminizi bu şekilde kurmayı önerir.

 

İşletim sistemi seçimi MS windows server olacak, bu lisansı firmanız adına Win.Server OPEN lisans almanızdır OEM'i unutun, birde sanalda kullanacağınız için 1.fiziki lisansla 2 sanal server kurabilirsiniz, 1.sistem DomainController FileServer olur 2.Sistem SQL-LOGO çalışması için adanmış olur. Tek lisans alınırsa 2.sanal olacağı için backup yazılımını ilk sisteme kurmak gerekecek. 2. fiziki lisans varsa backupıda ayrı bir sisteme kurmak daha iyi olur. bu durumda 3.lisans bakşa bir amaç için boşta duracaktır.

Yedekleme kısmıda önemli, bir sorun durumunda komple sistemimi yoksa sadece dosyaların gelmesimi sizin için önemli,  Eğer komple sistemi geri getirmek isterseniz hem Veeam backup hemde VMware yazılımını en alt lisansla almanız işinizi görür, 1er yıllık alsanız işiniz görülmüş olur. subscription usuluyle bunların yenilemesi yapılır.  IT firmasına bunları yaptırmak std. hizmettir çoğu durumda.  Diğer  yedekleme tipi ise klasik silinen dosyaları gelsin ben sistemi yeniden kaldırırım diyorsanız VMware'in free sürümü işinizi görür ama Veeam'de yine bunun karşılığı ücretli sürümü almanız gerekir.

 

Sanalları yedekleyen bir yazılım almalısınız ve bunuda Qnap tipinde (ISCSI destekli ) RAID5 kurulumla çalışan bir cihaza yedeklemeniz gerekir. Bunlaru  Veeami, Acronis ve  Symantec'le yapabilirsiniz, ben Veeam'ı öneririm, gayet basit kurulumu ve kullanımı vardır. 2 haftalık Full ve Gunluk yedek aldırırsınız, kasetli yedekleme tipi pahalı gelebilir.

 

Kısaca server almak istiyorsanı bu işin hakkını vermek yukarıdaki sürecin işletilmesiyle olacaktır. isteklerinize ve bütçenize göre ucu açık bir satın alma yapabilirsiniz.

 

Sunucu için önerim eğer müssesede kullanılacaksa çift soket sunucu seçimiyle başlayın, en az 5 diskli bir konfigürasyonu RAID5 kurulumla yaptırın, Ram kısmında size 8gb deselerde buna takılmayın LOGO'nun son sürümü 16GB RAM'da ideal çalışıyor daha azı değil. sunucuda her halükarda çift sanal olacağını düşünürsek 32GB ram'la alın. RAM her zaman iyidir. SQL-LOGO sistemine 16 verirsiniz. DC + Backup 12GB'ta gül gibi çalışır. bu sistemde dosya erişimi izinlerle olacak, sorun halinde birkaç farklı yedekleme olacağı için veri kaybı olmaz(çoğu durumda). 

 

Antivirüs konusuda sunucu bazlı yapılır daah kolay yönetilir.

 

Yukarıda yazdığım satırlar bu işin hakkını vermenin başlangıcı daha azı ise klasik ticaret erbabı hareketi olur. detay yada öneri isterseniz özelden yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

 

 

 

 

 

 

 

MaverocK beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok