APPLE --RISC-V-- INTEL
0

Bu konuda 3 mesaj var

Apple yavaştan Intel'i terketme söylentileri gerçeğe dönüşecek galiba. İleride (2020) çıkacak yeni nesil A serisi işlemlcilerini Air' larda ya da benzeri kullanmaya başlamayı planlıyor Bloomberg'e göre. Pro modellerde zaten yardımcı işlemci olarak kullanıyormuş. Ancak ARM mimarisi ile masaüstü ağır işlemler yapılacak kadar güçlü mü bu işin altından hakkıyla kalabilir mi ne düşüyorsunuz ?

Performans tarafında x86 mimarisinin başka teknolojiye yerini bırakması pek olası görünmüyor ,(ARM sunucu muahbbetlerini hatırlasınız unutuldu gitti)hem güç hem patentler anlamında pek olası mı ki?

 

Diğer taraftan da mobil de ARM tekelini kıracak bir RISC-V Foundation kurulmuş. Açık kaynak bir mobil işlemci, Google, Samsung, WD, Berkeley Uni,Nvidia,Qualcomm gibi şirketlerde dahil olmuşlar. Softbank  yüz milyar dolar gibi inanılmaz paraya almıştı. Açık kaynak mobile yönelik mimari fikri kulağa çok hoş geliyor. Önemli güncel gelişmeler.

Konuyu yakından takip eden arkadaşların yorumlarını alalım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Apple ürünlerini aşırı aktif kullanan biri olarak söyleyebileceğim 2020'nin bu tarih için biraz erken kalacağı. iMac Pro yeni çıktı, Mac Pro muhtemelen haziran 2018'de müthiş bir revizyona uğrayacak (işletim sistemi güncellemelerinde xeon seçimleri eklentisinden yola çıkarsak). Bu tür sistemlerin kullanıcılarını bir anda yüzüstü bırakmak telafisi zor hasarlar bırakabilir şirket üzerinde. Youtube üzerinden bakacak olursanız iMac Pro sanki bedava dağıtılmış gibi her yerde incelemesi var, satış rakamları da güzel. 2018'de çıkarılmış bir ürünü bir anda çöpe attıracak bir değişim zor açıkçası. MB Air için yine haziran 2018'de ucuzlatılmış bir macbook/macbook air çıkacak söylentisi var, bunun arm işlemci ile olmayacağı belli. Yani 1,5 sene içerisinde birkaç yeni model çıkarıp bunları kullanışsız kılacak olursa çok kişi küfredip kullanışlı bile olsa MacOS kullanmaz windows muadillerine geçmeye başlar. Bu dedikodu yeni değil bu arada, Intel'e geçişin sancılarının olduğu ilk dönemden 3-4 sene sonra başlamıştı ve halen bitmiş değil, özellikle iPad Pro'nun işlemcisinin gerçekten güçlü olması ve MacOS ile iOS arasında neredeyse birebir benzerlikler sunulmaya başlanması yüzünden dedikodu alevleniyor ancak böyle birşey yapılacak olsa bile 2020 zor açıkçası. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok