Microsoft Build 2016
0

Bu konuda 16 mesaj var

@@Orion Aklımdan aynısı geçti izlerken. Bir de Ubuntu ile işbirliği yapmışlar galiba, binary uyumluluğundan bahsediliyor. Zaman ne getirecek bilinmez tabii ama en azından Windows kullanıcılarının da yıllardır alışık olduğumuz GNU araçlarına erişebilecek olması, en azından bir nano, bir wget, bir grep yapabilecek olmaları güzel şey. Herhalde Windows sysadminleri şimdi göbek atıyordur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bash'in son kullanıcıyı ilgilendiren bir yanı var mı? Ne özelliği var , bu kadar heyecan yarattı?

 

Windows 10 'daki kalem desteği geliştirilmiş. Windows tablet laınca kurcalarız.

 

Xbox store ile windows store birleştiriliyorumuş . 

 

Bugünden itibaren Skype'a botlar ekleniyormuş. Otel rezervasyonu gibi işler yapılabilecekmiş. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bash benim çok işime yarayacak. mingw veya gcc bir şekilde oraya taşınırsa ben artık sadece unix altında çalışan informatik alet çantamı windows ortamında da rahat rahat kullanabileceğim demektir. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son kullanıcıdan kasıt tamamen UI kullanıcısı (anne, baba tipi) ise, Bash 'ın kendisinin çok bir etkisi yok. Yalnız geliştiriciler, ve hatta power userlar için hazine değerinde bir olay Bash. "Windows 'da emacs kullanmak" dendi mi gözleri parlayacak insanlar var. PowerShell ile Microsoft bu yönde hamle etmişti ancak GNU araçları olmayınca, en azından benim için eksik kalmıştı. Linux 'un çok işlevsel bazı terminal araçları var, Bash 'ın kendisi de çok yetenekli bir kabuk, sadece bunların varlığı bile Windows 'a power user/developer/sysadminler için değer kazandıracaktır. Bugüne kadar Cygwin ile bir şeyler halledilebiliyordu, ancak bu sefer OS seviyesinde, resmi bir çözüm söz konusu.

 

Bir diğer bakış açısı ise, eğer MS, Bash 'ı ve gnu araçlarını platformuna getirebiliyorsa, diğer Linux araçlarının da bir "apt-get" uzaklıkta olabilmesi. Eğer bu şekilde olursa, her Windows 'ta Linux 'un "userland" katmanında olan araçlar ve uygulamalar var olabilir, önceden Windows sürümü olmayan yazılımlar Windows 'a topyekün taşınabilir.

 

Bunun insanlar için kadar büyük bir olay olmasının temel sebebini bence bir Reddit kullanıcısı harika açıklamış:

This is literally shocking to me.

I'm emotionally unsettled by this. Literally scared. Why? It is so foreign and totally unexpected from Microsoft that I just can't come to grips with it.

 

Çünkü bu bir sürpriz ve kimse MS'in buradan nereye varmaya çalıştığını anlamadı.

 

---

 

Kişisel olarak, bence iyi bir adım, ama beni çok etkiler mi, sanmıyorum. Zaten ciddi yapılabilecek neredeyse her işimi Debian bir VM 'de yapıyordum, orada devam edeceğim. Yine de bir gün MS üzerinde Shell kullanmaya mecbur kalırsam, Bash 'in bir opsiyon olduğunu bilmek güzel.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

boş iş bunlar. ms "universal" open source piyasaya bir şekilde eklemlenerek götü kurtarmaya çalışıyor ama orta vadede işletim sistemlerinin akıbeti de ie gibi, asp.net mvc'si gibi olacak. yesin içsin türkiye gibi ms angaje dangalak ülkelere dua etsinler. yerli firmada çalışan adamlara kâh dolaylı yollardan envai çeşit ganimet dağıtarak, kâh onları zamanla kendilerine devşirerek ödüllendirip bağlılıklarını sürdürüyorlar. business tarafındaki yöneticilerin de eli mahkum bu çarka. teknik tarafı istihdam ettikleri ms mvp'si kadar bilmediklerinden ve bilseler de özellikle mission cricital sistemleri koşturacak alternatif teknolojilere hakim uzman bulamadıklarından korkup bir şey yapamıyor, paşa paşa yüz binlerce dolarlık ms haracını ödüyorlar. 

 

@@AranelSurion debian'ın deb'i de öldü yaw :(

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Iyi de hemen hemen tum GNU araclari zaten nereden baksaniz 20 yildir Windows uzerinde calisiyordu; hepsinin portu vardi;  gnuwin32,ondan once cygwin; hatta Microsoft'un bizzat kendisinin gelistirip destekledigi SFU (Windows Services for Unix) ile hemen hemen butun onemli GNU CLI uygulamalari eksiksiz calisiyordu.  SFU zaten Microsoft tarafindan desteklenen, OS seviyesinde calisan bir cozum. Calismasa dunya chip endustrisi cokerdi zaten ;-) Bundan once Interix / OpenNT gibi ticari alternatifler de vardi (Microsoft bunu 1990'larin sonunda satin alip SFU yapti).

 

 Gercek Linux binary'lerinin degisiklik olmadan kullanilabilecek olmasi ve bash scriptlerinin vs. calisacak olmasi guzel (C shell  1999'dan beri calisiyordu) ama Windows altinda emacs, grep, wget falan yeni degil - el insaf, gencler! Tezimdeki bir hatayi duzeltmek icin 1996'da Windows 95 uzerinde catir catir awk ile,  grep ile butun gece calistigimi hatirliyorum ben. (Win32'ya port edilmis GUI versiyonlarindan degil, direk cygwin / SFU ile Windows icin compile edilmis Unix versiyonlarindan bahsediyorum) Boyle seylere cok heyecanlanmayin, yasiniz belli oluyor ;-) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@ChipArchitect Cygwin, SFU falan vardı evet ancak, Reddit 'te okuduğum kadarıyla -orada her şey doğru olmayabilir tabii- bunun çok daha esnek, sağlam bir entegrasyon olacağı söyleniyor. Windows üzerinde Unix araçlarıyla çalışmadım, açıkçası gerek de duymadım hiç, yalnız bu olaya duyurulduğu şekilde Windows üzerinde Bash değil, binary compatibility olarak bakınca farklı olacak gibi. Bir de mesela awk, grep cygwin 'de vardı, SFU ile çalışıyordu falan ama kim kullanıyordu, kaç kişinin haberi vardı/uğraşırdı o var, şimdi Win10 'da hazır  gelecek veya bir "apt-get install" a bakacaksa yine büyük olay.

 

Ars 'da bunun için şöyle demişler:

Microsoft bought Interix, rebranding it first as Services For Unix (SFU) and then Subsystem for Unix Applications (SUA). In one way or another, this Unix-like mode was supported up until Windows 8; Windows 8.1 removed it.

Whatever their names, these various subsystems suffered primarily from appearing to software as yet another Unix variant. They contained subtle differences from the POSIX support found in both FreeBSD and Linux, and they didn't provide the various non-standard extensions found in those kernels. This meant that porting applications to compile and run correctly was challenging.

This time around, things could well be different, though the proof of the pudding will be in the eating. We can't wait to give it a spin and poke around under the hood.

 

PS: Yaşımız belli olsun ya, sorun değil. :) Taze kana ihtiyaç her zaman var.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@ChipArchitect Cygwin, SFU falan vardı evet ancak, Reddit 'te okuduğum kadarıyla -orada her şey doğru olmayabilir tabii- bunun çok daha esnek, sağlam bir entegrasyon olacağı söyleniyor. Windows üzerinde Unix araçlarıyla çalışmadım, açıkçası gerek de duymadım hiç, yalnız bu olaya duyurulduğu şekilde Windows üzerinde Bash değil, binary compatibility olarak bakınca farklı olacak gibi.

 

Bir de mesela awk, grep cygwin 'de vardı, SFU ile çalışıyordu falan ama kim kullanıyordu, kaç kişinin haberi vardı/uğraşırdı

 

 Yapmayin ama - "tamam zaten varmis, benim zamanimdan onceydi" deseniz neyse ama "kac kisi biliyordu" demek hic olmadi simdi. Sektorde binlerce, belki onbinlerce kisi kullaniyordu bunlari. Biz 1994'te Bilkent'te ogrenci iken Windows uzerinde Emacs ile kod yaziyorduk. Simdi var midir bilmiyorum ama Sumerbank diye bir banka vardi, 1995'te Windows sistemleri uzerinde kompleks C shell scriptleri ile yonetilen buyuk uygulamalar calistiriyordu. Keza Aselsan'da stajda gordugum birkac tane yuksek profilli uygulama vardi ama hakkinda konusmam uygun olmaz. Ustelik bunlar Turkiye'den ornekler, 1997'den sonra ABD'ye goctukten sonra gordugum sayisiz ornekten bahsetmeyeyim bile.

 

 Bash gelmis, ELF seviyesinde compatibility gelmis; bunlar son kullanici ya da sistem yoneticisi icin cok da devrimsel gelismeler degil. Uzun lafin kisasi Windows uzerinde Unix CLI uygulamalarina ya da Unix dosya sistemi semantigine ihtiyaci olan profesyonel  birisini  durduran bir sey zaten 20 yildir yoktu. Apt-get yapamiyordunuz ama gidip cygwin versiyonunu indiriyordunuz, aslanlar gibi de calisiyordu. Simdi elbette onemli bir kolaylik getirip daha cok sayida insan tarafindan erisilebilir hale getirmisler. Artik ozel bir Windows portuna gerek kalmamasi vs. guzel.

 

Burada MS'in temel amacinin sistem yoneticilerinin ya da son kullanicilarin hayatini kolaylastirmaktan cok Windows'un cloud app development/deployment icin sadece MS teknolojilerine gobekten bagli olan kesim icin degil, OSS / free software stack kullananlar icin de gecerli bir alternatif olmasini saglamak oldugu anlasiliyor. Bunu yapmalari gerekiyordu ki Azure gercek anlamda AWS ve Google cloud platformu ile esit sartlarda, MS'in kendi isletim sistemlerini calistirarak rekabet edebilsin. Bu baglamda masaya bir suru onemli yenilik getirdikleri dogru ama yeni olan sey Windows'da grep degil.

 

 Taze kana elbette ihtiyac var - ama MS'in aciklamasinda cok da yeni bir sey yok gibi. Bakalim gelistiricileri uygulamalarini Windows container ya da VM instancelarinda deploy etmeye ikna icin yeterli olacak mi?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Windows üzerinde Unix araçlarını kullanmadığımı söylemiştim, o yüzden bu konuda en yetkin kişi olduğumu iddia etmiyorum tabii ki. Yalnız sizin de dediğiniz gibi, iyi kötü idare ediyormuşsunuz bunlarla, veya "apt-get yapamıyordunuz ama cygwin versiyonunu indiriyordunuz", "Bugüne kadar Cygwin ile bir şeyler halledilebiliyordu" derken söylemek istediğim buydu. Sizin de belirttiğiniz üzere çok önemli bir kolaylık getirilip, çok sayıda insan tarafından erişilebilir hale getirmişler, şimdiki potansiyeline göre "kim kullanıyordu" denebilir buna. Artık çok daha fazla kişi bilecek, kullanacak, "Windows üzerinde Bash" denince idare eden bir şey gelmeyecek belki, ben kullanıyorum süper diyecek insanlar.

 

MS 'in temel amacını bilemiyorum yalnız şöyle bir soru/cevap görmüştüm Quora 'da: https://www.quora.com/Why-do-most-professional-programmers-prefer-Macs . Sorunun kendisinin doğru olup olmadığı (gerçekten çoğu profesyonel programcı OSX mi tercih ediyor mevzusu) tartışılabilir, yalnız burada insanlar neden OSX tercih ettiklerini anlatmışlar, neredeyse hepsinde ortak bir madde var: "altında Unix var", "Linux 'daki gibi araçlarımı kullanabiliyorum". CTRL+F "Cygwin" yapın, 3 kez bahsi geçiyor, hepsi olumsuz, demek ki önceki çözümler memnun etmiyormuş bu insanları. Bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum.

 

Benim anladığım "daha önceden de yapılıyordu, ancak şimdi kolayını, iyisini yapacak gibiler." noktasında anlaşabiliriz. :) Sizin için zaten yapılabildiği, benim için ilginç gelmediği açısından kullanışlı olmayabilir, yalnız hitap ettiği kitlesi için bence yeni şeyler var bu girişimde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

-Xamarin Open Source olmuş.

-Yeni Actions Center şöyle olacakmış.

Action-Center-Design.jpg

http://www.winbeta.org/wp-content/uploads/2016/03/Action-Center-Design.jpg

-Android telefonlardaki uyarılar Action Center 'da görülebilicekmiş. Cihazda cortana yüklü olması gerekiyor. 

-Windows 10 store 'dan alınan oyunlardaki , Gsync, Vsync, SLI sorunları bu yaz çıkacak update ile çözülecekmiş.

-windows Hello ,Edge üzerinde sitelere ve windows uygulamalarına giriş yapma yeteneği kazanıyor. Hello'nun güvenlik düzeyinin rakiplerinden yükske olduğuna dikkat çekilmiş.

Destekleyen cihaz yok ortada, o sorun var.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

cygwin.dll 3rd party /open source bir çözüm, ms'in *nix binarylere resmen native destek verecek olması birinci elden teknik bir hadise olmakla beraber "siyasi", stratejik açıdan daha önemli bir mesele. jvm gibi jit vm'lerdense hal gibi alt seviyede halledilecekse hele teknik olarak da karmakarışık bir iştir muhtemelen. 

 

sfu da vardı evet ama genelde ms domaininde yer alıp da mevcut unix uygulamalarında ancak thin client vazifesi gören workstationlara bir erişim sağlıyordu, en azından pratikte ben o şekilde kullanıldığına şahit oldum. bundan böyle altyapıda unix server ve işletim sistemi olmasa da native ms domaininde unix /*nix uygulamaları çalışacak demektir ki bu da gerek ticari gerek "free" rakiplere karşı ms'in büyük bir geri adım atması bana göre. çünkü ms'in vizyonu şu son iki seneye kadar "sadece ms ürünleri gerek ticari, gerek open source bütün rakiplerinden bağımsız ve daha iyi bir çözüm ailesi sunar" şeklinde özetlenebilecek oldukça kendini ciddiye alan bir söylem üzere yürüyordu. ms gibi bir tekelin misyon-vizyon-paradigma kayması yaşaması çok önemli.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ubuntu VM ile çözülecek olay. Tabi bilindik bir VM den çok system extension şeklinde. Ama apt-get ile bit-by-bit ubuntu binaryleri alıp kullanabilecekmişiz. Benim işime gelir. Cygwin ile bir türlü derleyemediğim birkaç tane bioinformatik tool için doğrudan windows altında ubuntu binary üzerinden çalıştırırım rahat ederim. 

 

Atmadığım takla kalmadı bir türlü derlenemiyor cygwin ile. Örnek SPAdes. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

win32 uygulamalarını, Windows store uygulamalarına çeviren bir araç da yayınlamış MS . Bana son kullanıcı için iyi gibi geldi. Hem softpedia, download.com gibi yerlerde dolaşmaktan kurtarıyor , hem de merkezi bir yerden update ediliyor. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok