İşlemci üretim teknolojisi
1 1

Bu konuda 9 mesaj var

Şu an 14 nm lik intel işlemciler var, peki bu teknoloji nereye kadar gidecek? 1 nm üretim yapılınca herşey bitecekmi?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1 nm'ye gelene kadar sen, ben toprak oluruz Serhan :) Boşa kafa yormaya gerek yok.

 

Keynes'e telaşlı telaşlı sorup duruyorlarmış. "Uzun vadede doların durumu ne olur? Uzun vadede büyüme rakamları ne olur? Uzun vadede enflasyon ne olur?" diye. Adam da bakmış soruların ardı arkası kesilmiyor, en sonunda demiş ki: "Arkadaşlar bu kadar endişe etmeyin. Uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız"

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Atomun kendisi 0,1nm. 

 

İşlemciler litografi diye bir yöntem ile yapılıyor. Işığı farklı maddelerden yapılan katmanlardan oluşan wafer'a yollayıp oyuk açıyorsun. Istediğin şeyin boyutu ufaldıkça, litografi yöntemiyle ışık göndermenin sıkıntısı başlıyor;  yolladığın ışık üst katmanın ufak aralığından geçip alt katmanda oyuk açacakken girişim saçağı oluşturmaya başlıyor yani fotonlar tanecik gibi dümdüz gitmeyip dalga şeklini alıyor ve dağılıyor. Bunun önüne geçmek için daha düşük dalgaboylu fotonlar göndermek lazım ama o iş daha zor. Dolayısıyla kaynaktan çıkan ışını wafer'a değerken bazı aşamalardan geçiriyorlar. 

 

Günümüzde sanırım hala 193nm'lik ışık yollanıyor, extreme ultraviolet bölgesinden. immersion litografi denilen bir işlemle 65-45nm üretim yapabilecek hale getirdiler, daha sonrasında ise double paterning diye bir şey bulup, 32nm ve altına indiler. Lensten çıkıp wafera giden ışığın önüne üst katmanlarda sırasıyla engeller koyup, alt katmana ulaşacak ışığın aralığını daraltıyorlar. 14nm için ise bunu biraz daha geliştirip multiple pattern yaptılar. 10 ve 7nm'de de aynı şekilde gidilecek gibi ufak farklılıklarla.

 

Daha sonrası için, bana göre gelecekte her şeyin çözümü olacak olan karbon nanotüp kullanılması gerekiyor fakar ona daha çok var. Şimdi mecburen kullanılan ışığın dalgaboyu düşürülmeye çalışılacak gibi. fakat 7nm'den sonrasında silikon kullanılması pek mümkün değil. Transistörün çalışma mantığında gelen eletriği istediğin zaman kapıyı kapayıp engelleme vardır. Bu kadar ufak boyutlara inildiğinde kapanan kapı elektronu engellemiyor, quantum tünel etkisi nedeniyle elektron kapının karşısına ışınlanıyor. Zaten bu 3d gate'ler finfet'ler falan bu nedenle ortaya çıktı izleyenler bilirler o videoları. 7nm'den ötesine silikonla gidilemez. Indium Galium Arsenide kullanılır belki. 

 

Şunlar var şimdilik demo olarak.

 

http://www.abc.net.au/science/articles/2012/02/20/3434739.htm

 

http://www.wired.com/2015/10/ibm-gives-moores-law-new-hope-carbon-nanotube-transistors/

TheCrow beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok