Yeni NAS Cihazım Lenovo iX4-300D ve UPS Bağlantı Sorusu
1 1

Bu konuda 12 mesaj var

Evimde merkezi depolama amacıyla, uzun bir süredir Synology DS213 model NAS cihazını kullanıyorum. Bu cihazda 2 adet 2 TB kapasiteli HDD'yi RAID 1 modunda çalışmaya ayarlamıştım, çok güvenli olmasa da "hiç yoktan iyidir" şeklinde bir yedekleme düzeneği kurmuştum. NAS'ta film, dizi, müzik, fotoğraf ve yazılım arşivim duruyor; çok önemli dosyalarım ise NAS'a USB'den bağlı 500 GB'lık bir harici disk ile Google Drive'a belirli periyotlarla otomatik olarak yedekleniyor.

 

Pek tabii 2 TB kapasite bir süre sonra yetmemeye başladı. Müzik arşivimdeki FLAC, DSD türünde albümlerin sayısı artması en önemli etken :) Kapasite arttırımı için NAS'taki HDD'leri değiştirmeyi düşünüyordum ama aklımın bir köşesinde de, 4 HDD yuvalı ve en azından RAID 5 kurulumu yapabileceğim bir cihaz edinmek vardı. Lakin 4 yuvalı NAS'ların 1500-2000 TL civarında seyreden fiyatları, bir de bu fiyatın üzerine 4 adet HDD'nin fiyatının eklenmesi, bütçemi bir hayli zorlayacaktı.

 

Kafamda deli sorularla nasıl yapabilirim, neler yapabilirim, ekmeğe Nurilla sürüp mü yemeliyim diye düşünürken, artık müdavimi olduğum Sahibinden sitesinde 2. elde çok absürd bir fiyata 4 adet 2 TB HDD'siyle birlikte Lenovo iX4-300D model bir NAS cihazı buldum ve hemen satın aldım.

 

o7Jlym.jpg

 

MJj4RN.jpg

Cihaz gelince önce işletim sistemi güncellemesini yaptım ve ardından 4 adet 2 TB kapasiteli HDD'yi RAID 5 olarak ayarladım, bu şekilde toplam 5.4 TB depolama alanı elde etmiş oldum.

 

Lenovo'nun bu cihazı aslında Iomega üretimi bir NAS. EMC tarafından satın alınan Iomega'nın giriş seviyesi NAS cihazları, LenovoEMC markası altında satılıyor. Bir süre önce DELL'in de EMC'yi satın aldığını okumuştum, Lenovo ile EMC'nin işbirliği daha ne kadar sürer orası meçhul.

 

Cihazda Lenovo'nun LifeLine adını verdiği, web tabanlı bir işletim sistemi kullanılıyor. İlk kullanım tecrübelerime dayanarak, Lenovo yazılımının Synology DSM işletim sistemine göre oldukça zayıf kaldığını söyleyebilirim. Daha önce farklı bir marka/model NAS cihazı kullanmamıştım ama Lenovo'yu tecrübe ettikten sonra, Synology'nin işletim sistemi ve kullanım kolaylığı konusunda ne derece olgunlaştığını daha rahat görüyor insan. LifeLine yazılımını tam anlamıyla kurcalamaya fırsatım olmadı, kurumsal kullanıma yönelik birçok özelliği barındırdığı anlaşılıyor ancak ev kullanımı için Synology'nin DSM işletim sistemi, LifeLine'ın fersah fersah ilerisinde.

 

LifeLine işletim sisteminin ilk kullanımda gözüme çarpan çok pratik bir özelliği var. Bu özellik sayesinde, Synology'deki arşivimi Lenovo'ya taşımak çok ama çok kolay hale geldi. "Copy Jobs" adı altında kopyalama görevleri oluşturabiliyorsunuz ve ağ üzerindeki herhangi bir cihazda bulunan sizin belirlediğiniz dosyalar, arkaplanda Lenovo NAS'a kopyalanıyor. Bu görevleri belirli periyotlarla otomatik çalışacak şekilde de ayarlayabiliyorsunuz.

 

Cihazda 2 adet 1 Gbit Ethernet portu var. Bu portları dilerseniz birleştirip bağlantı bantgenişliğini arttırabiliyor, dilerseniz de birinin diğerinin yedeği olacak şekilde çalışmalarını sağlayabiliyorsunuz. 4 portlu router'ımda boş ethernet portum olmadığı ve çok da gerek duymadığım için sadece tek ethernet portunu kullanıyorum.

 

Yeni NAS cihazımla ilgili (şimdilik) çözmem gereken en önemli sorun, cihazı UPS'in USB portuna bağlamak. Halihazırda Synology NAS cihazım UPS'e USB ile bağlı ve elektirik kesintilerinde kendisini kısa sürede güvenle kapatacak şekilde ayarlı. Benim yapmak istediğim şeyse, UPS'in USB girişini USB Hub kullanıp çoklayarak, her iki NAS'ı da aynı anda UPS'e bağlamak. Böyle bir şey mümkün müdür, daha önce buna benzer bir şey deneyen var mıdır aramızda? :) Lenovo NAS'ın USB bağlantısını yapamadığım için, işletim sistemi HDD'lerdeki yazma önbelleğini aktif hale getirmiyor, ayrıca elektirik kesintisinde cihazın güvenle kapatılabilmesi için de NAS ile UPS'in birbirleriyle haberleşebilmesi gerekiyor. Bunu bir USB hub ile, UPS'in USB çıkışını çoğaltarak sağlayabilir miyim?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Selam dostum,

USB to ethernet gibi birşey ile UPS'i LAN'a alıp oradan SNMP üzerinden birşeyler kurcalansa çıkar mı acaba?

(ilerisi için kendime not, demekki home ups te de network özelliği aranmalı :) )

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

USB de aynı cihazı iki farklı cihaza guest olarak gösteremezsiniz. Dolayısı ile sorun çıkartması muhtemel bir durum var orada. Her ikisi için de ayrı ayrı UPS olacak veya networke bağlanabilen bir UPS ile network üzerinden haberleşmelerini sağlamanız lazım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@CaRaBeeN Elimde USB-Ethernet çeviricisi var, ama UPS'i ağa bağladıktan sonra ayarlarını nasıl yaparım, cihazı NAS'lara gösterebilir miyim inan hiç bilgim yok o konuda :) NAS'ların işletim sistemleri altında, ağdaki bir UPS'i tanıtacağım bir bölüm de yok sanırım. Zaten router'da boş ethernet portu da yok.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun. :) Ben NAS ihtiyacımı büyük ölçüde azalttım mkv olayını bitirerek, fakat ALAC - DSD olayını düşünmemiştim, yeniden başlama sebebi olabilir.

Synology'nin UPS ayarlarında USB'den gelen "pil bitiyor" sinyalini ağ üzerinde paylaşması için bir seçenek olabilir diye hatırlıyorum, bir bakabilir misin?

 

Güle güle kullan, kolay gelsin..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@Griffon Öyle bir ayar var, yalnız sadece Synology marka NAS'lar birbiriyle ağ üzerinden haberleşebiliyor bu şekilde.İkinci NAS'ın da Synology olması gerekiyor yani.

 

ups_2.jpg

 

ups_3.jpg

 

Yalnız şimdi bunu yazdım da, "Acaba Synology olmasa da buraya 2. NAS'ın IP'sini girsem, kendini kapat mesajını alır mı?" diye hiç denemediğimi farkettim :) Akşama deneyeyim, olur mu olur..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dün gece denedim şu UPS server özelliğini. DSM altında Lenovo NAS'ın IP'sini girdim. UPS'i fişten çekince Synology NAS 2 dakika içinde kendini güvenli moda alıp kapattı, ancak Lenovo NAS'ta herhangi bir hareket olmadı.

 

Biraz daha okuma yaptım ve öğrendim ki DSM'deki UPS server özelliği, Network UPS Tools (NUT) altyapısını kullanıyormuş. Lenovo NAS'a bir şekilde NUT yazılım paketini yükleyebilirsem, Synology NAS'tan gelecek "enerji kesildi, kapat" komutunu algılayabilmesini sağlayabilirim diye düşünüyorum ama bunu yapmak benim boyumu aşıyor :)

 

Çok elzem olmamakla birlikte, Lenovo NAS için 2. bir UPS satın almayı düşünebilirim, ama bu noktada da Lenovo'nun NAS cihazları için uyumlu UPS listesi yayınlamaması işi zora sokuyor. Yabancı forumlarda yazan kullanıcılar, sadece APC'nin belli modellerinin bu NAS'la uyumlu olduğundan bahsetmiş. APC zaten Türkiye'de zor bulunuyor, bulabildiklerimizin fiyatları da epey tuzlu. Satın aldıktan sonra bir de NAS'la uyumsuz çıkarsa iade vs. yok yere sıkıntı çıkaracak.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Synology DSM işletim sisteminin dosya yöneticisi uygulamasının pratik bir özelliği var. Ağ üzerindeki bir cihazda yer alan klasörü/klasörleri, Synology NAS'ın dosya sistemine "mount" edebiliyorsunuz. Bu sayede aynı ağ üzerinde yer alan misal farklı bir NAS'taki depolama alanı, Synology NAS'ın uzantısı haline geliyor.

 

Böyle yaparak Lenovo NAS'ın işletim sistemiyle hiç uğraşmadan, doğrudan Synology DSM altında tüm kopyalama, silme vs. dosya işlemlerini yapabiliyorum. Synology NAS'ın disk kapasitesini arttırmak gibi bir şey yapmış oldum yani :)

 

GzL907.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aynısını QNAP ve WD MyCloud ile yapıyorum.

 

Ev kullanıcıları için Synology ve QNAP dan şaşmamak lazım sanırım, bunlar haricinde o düzeyde rahat ve fonksiyonel işletim sistemine sahip cihaz görmedim/duymadım henüz.

 

Hatta mümkünse Qnap da almayın direkt Synology alın :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok