V-Sync'nin G-sync/FreeSync ile kullanımı nasıldır?
1 1

Bu konuda 5 mesaj var

V-Sync teknolojisinin gsync ve freesync ile kullanımı hakkında bazı sorular var kafamda genelde oyunlarda off konumunda tutuluyor. Tam olarak kullanımı nasıldır yani yeri nedir oyunlarda veya diğer uygulamalarda ?  FPS ve tearing açısından nasıl doğru kullanıyorsunuz?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aslında G-SYNC'la ilgili detaylı bir rehber hazırlamayı düşünüyordum, ama kısaca şöyle cevap verebilirim.

 

G-SYNC'ın çalışma mantığı şu şekilde. NVIDIA'nın belirlediği bir G-SYNC çalışma aralığı mevcut. Burada alt değer 30 Hz, üst değer de monitörünüzün desteklediği azami yenileme değeri oluyor. Misal 144 Hz bir monitörde G-SYNC çalışma aralığı 30-144 Hz'dir. Bu değerler arasında G-SYNC devrededir ve monitörün yenileme hızı, grafik kartından gelen FPS ile eşleştirilir.

 

Eşik değerler aşıldığında iki farklı teknik uyguluyor NVIDIA. Alt eşik değer olan 30 FPS'nin altına düştüğünüzde, monitördeki G-SYNC modülü tampon belleğinde beklettiği çerçeveyi 2 defa gösteriyor; yani monitörün yenileme hızını da 2 ile çarpmış oluyor. Örneğin FPS değeri 25 olduğunda, yenileme hızı 50 Hz'e ayarlanıyor ve tampon bellekte bekleyen çerçeve 2 defa ekrana geliyor. Bu teknik doğal olarak gecikme (lag) yaratıyor. Lakin hemen hemen hiçbir güncel sistemde performans bu denli düşmeyeceği için, kafaya takılacak bir sorun değil.

 

FPS üst eşik değerin üstüne çıktığında ise, NVIDIA Control Panel'de hangi ayar seçiliyse o devreye giriyor. Burada 3 seçenek mevcut; V-Sync açık, kapalı ve FastSync.

 

V-Sync açık ise FPS 144'ün üstüne çıktığında V-Sync devreye giriyor. Bu yine gecikmeye sebep oluyor ama yüksek FPS sebebiyle kendini çok fazla hissettirmiyor. V-Sync kapalı ise monitörün tazeleme hızı, grafik kartının yolladığı FPS değerine yetişemedi için yırtılma (tearing) ortaya çıkıyor; ama herhangi bir gecikme olmuyor. NVIDIA'ya özgü FastSync'ta ise, grafik kartı 144'ün üzerindeki çerçeveleri monitöre hiç göndermiyor. Bu teknikte de V-Sync kadar olmasa da gecikme meydana gelebiliyor.

 

Lakin G-SYNC'ın çalışma mantığında şöyle bir detay da var. G-SYNC tekniğinin amacı sadece yırtılmayı ve gecikmeyi önlemek değil. Monitörün içindeki G-SYNC modülü aynı zamanda ekranda gösterilen her bir çerçeve arasındaki gecikmeyi hesaplayıp bunları birbiriyle senkronize etmekten, LCD paneldeki piksellerin G2G dönüşümünü hesaplamaktan, overdrive işlemlerinden ve anlık FPS düşüş-yükselişini (spike) önlemekten de sorumlu. Bu sayede yırtılmanın yanında kekeleme (stutter, micro-stutter) denen sorunun ve ghosting (hareketli nesnelerin ardında iz bırakması) sorununun da önüne geçilmiş oluyor.

 

Sistemi detaylı analiz edenler, bu özelliklerin aktif halde olması için NVIDIA Control Panel altında V-Sync ayarının açık tutulması gerektiğini saptadılar. V-Sync açıkken, üst eşik değer geçildiğinde ortaya çıkan gecikme sorununu önlemek için de, grafik kartına FPS üst sınırı getirmek gerekiyor. Bunu, NVIDIA Control Panel altında gizlenmiş bir bölümden (GPU Boost sekmesi), oyun motorunda destek varsa oyun içinden konsol komutu ile, hiçbirini yapamıyorsanız da RivaTuner Statistics Server gibi 3. parti bir yazılımla yapmak ve 2-3 FPS bir tampon bırakıp misal 144 Hz için 141-142 gibi bir üst sınır belirlemek gerekiyor.

 

Neyin nasıl yapılacağına dair detaylar hazırlayacağım rehberde olacak; takipte kalın :)

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

144 Hz monitör aldıktan sonra 2 yıldır  60hz monitör ve V-sync açarak kendimi baltalamışım diyorum, sebebini araştırmaya devam ettiğim G-sync açıkken yırtılmalar olsada oyun içi performansım %50 oranında arttı çok net söylüyorum bunu. Apex Legends oynuyorum akşamları iş dönüşü bir arkadaşım ile, ortalama olarak 1k damage vurup 5-6 kille oynadığımda iyi iyi diyordum, monitörü kurduğum gün 2-3 el alışma sürecinden sonra şuan günlük ortalama her maç 1.700-20000 damage ve 12-13 kille çıkardım, bazı maçlar sonunu getirsek daha dehşet şeyler olacaktı :D  Yani işin özeti yırtılsa da V-sync açmam artık bahsettikleri gecikmeyi sürekli V-sync açık 60 hz oynadığım için fark etmiyormuşum rekabetçi oyunlarda 144 hz'e geçip G-sync'i açınca fark ettim, farkı. :))

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok