David Bowie Vefat Etti
0

Bu konuda 2 mesaj var

david_bowie.jpg

David Bowie veya tam adıyla David Robert Jones vefat etti. 8 Ocak 1947 doğumlu İngiliz müzisyenin her parmağında ayrı bir marifet vardı. Şarkıcı, söz yazarı, çok sayıda enstrüman çalabilen bir müzisyen, aranjör, plak yapımcısı,aktör ve ressam! Ancak Bowie’nin asıl özelliği popüler müzik dünyasına özellikle de 1970′lerdeki çalışmaları ile yön vermesi olmuştur. Bowie’nin ilk hit şarkısı “Space Oddity” 1969 yılında İngiltere listelerini sallamış ancak Bowie bir anda ortalıktan kaybolmuş ve 3 sene sürecek bir arayış içerisine girmişti. 1972 yılında glam rock döneminde çift cinsiyetli ikinci kişiliği Ziggy Stardust’ı yaratmış. İlk önce “Starman” şarkısı ve hemen ardından gelen “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” albümü ile ortalığı birbirine katmıştı. Laf aramızda çok da güzel bir albümdür. 1972 ila 73 yılları David Bowie’nin kariyerinde Ziggy Stardust yıllarıdır.

Bu dönemin hemen ardından ortalıktan kaybolan Bowie bir anda Amerika’da ortaya çıkar. 1975 yılında Amerika’da “Fame” şarkısı ile listeleri sallar ve “Young Americans” albümü ile başarılı olur. Bu albüm öncesinde kıyamet sonrası yaşam ve George Orwell’ın 1984 romanına fena halde kafayı takmıştır. Bu dönemde hem Amerika’da hemde Avrupa’da ancak özellikle de İngiltere’de farklı şarkıları listelerde görülür.

Bu dönemin sonrasında Amerika’dan sıkılan Bowie, Avrupa’ya geri döner. Bu dönemde Avrupa modern müzeleri ve sanat etkinliklerine merak salmıştır. Tüm bu karmaşanın içerisinde meşhur Berlin Üçlemesi ortaya çıkar. Kağıt üzerinde bakıldığında bu albümler sözüm ona popüler müzik albümleri olsa da, gerek içerik gerekse de müzisyenler açısından bakıldığında çağdaşlarına göre çok komplike yapıdadır.

1980′lerde yeni yükselen akımlar Bowie’nin ilgisini çeker ve “New Wave” listelerinde bulur kendisini. Bu dönemler yine arayışlar ile geçer, Tina Turner ile yapılan ortak projeler, Peter Frampton ile konserler… 80′lerin sonlarında “Tin Machine” dönemi başlar. Deneysel gitarist Reeves Gabrels ile birlikte gerçekleştirilen projeler ticari anlamda başarılı olmaz ancak Bowie’nin bu kez Avrupa’da yükselen aşırı sağcılar ile hesabı vardır ve bol bol onları eleştirir. 90′lar Bowie’nin yine dönüşüme girdiği yıllardır çok farklı projelere imza atar. 2000′lerde daha klasik bir Bowie ile karşımıza çıkar. Ancak klasik dediğimiz Bowie, Omikron isimli son derece ilginç bir oyunun film müziklerinde karşımıza çıkar. Siber alemlerden daha minimalist müzik tarzlarına hatta bazen rap tarzına kadar 2000′lerde Bowie’nin el atmadığı alan yok gibidir. Albümleri seversiniz veya sevmezsiniz ancak içleri hep doludur hep dikkat edilecek bir şeyler vardır.

İlginç albümlerden, The Man Who Fell to Earth gibi filmlerdeki rollerine kadar Bowie 1970′lerden itibaren sanatın bir çok alanına el atmış ve söyleyecek bir şeyleri olmuş bir kişidir. Böylesine “garip” bir adamın eksikliğinin doldurulabileceğini hiç düşünmüyorum.Toprağı bol olsun…

Aşağıda Bowie’nin ilk hit şarkısı “Space Oddity”ı dinleyebilirsiniz.

 

yazının orijinali:http://muzik.stereomecmuasi.com/2016/01/david-bowie-vefat-etti.html

Griffon beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir dönemin sonu gelmiş demek ki. Böylesine dolu dolu bir adamın yaşadığı hayatın ardından vefatına kendisi için üzülmem, kendim için üzülürüm. Böylesine üretken insan az gelir dünyaya.

 

Keşke onunki gibi bir hayatım olabilseydi. Artık dinlenmeyi haketmişti. "Uzaydan dünyaya düşmüş biriydi o" ;)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok