Laptop ısı problemi ve kopan vida yuvası
0

Bu konuda 14 mesaj var

Selamlar,

Arkadaşımın laptopuna bakım yapıyordum. ısı problemi vardı. Laptopu açtım oldukça tozluydu. Tozları aldım, bir de termal macunu yenileyeyim dedim. Heatpipe'ları çıkarırken işlemciyi tutan 3 vidadan birinin dava olduğnu gördüm. Daha doğrusu vida havada değil vidanın yuvası havadaydı, bir şekilde anakarttan ayrılmış.

İncelediğim kadarıyla lehimli değildi, yine yapıştırılmış gibi duruyordu. Muhtemelen işlemciye çok yakın olmasından dolayı, sıcaklıktan bir süre sonra mukavemetini kaybedip anakarttan koptu. 

Şimdi ben tekrar yapıştırmak istiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

Laptop bu haliyle çalışıyor fakat en düşük hızda ve full fanda çalışıyor. Haliyle çok efektif bir durum değil.

Sıcaklığa dayanıklı yapıştırıcı malzeme lazım. Aklıma çift tüplü epoxy yapıştırcılar gelmişti fakat sıcaklık yükselince olayını kaybediyormuş TDS'lere baktım.

Şu elektronik aletlerde, cep telefonu veya tabletlerde hot glue / silikon dedikleri bi yapıştırıcı var, onlardan mı uygulasam? Veya daha beyaz seramik gibi olan bir şey var. 

Ne diyorsunuz?

Fotoğraf yarın koyarım, daha iyi anlaşılır ordan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Pattex veya Loctite gibi kaliteli epoksi yapıştırıcılar 120-130 dereceye kadar özelliklerini koruyor diye biliyorum Obiwan. O bölgede de bu sıcaklık değerlerine ulaşılmayacağını varsayarsak, epoksi yapıştırıcı her halükarda işini görür.

analog beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

502 diye bir zımbırtı var ne alırsan 1 tl cilerde 4-5 liraya satılıyor (ironi) tabii loctite kadar kaliteli dğeil ama o da iş görüyor. geçen gün donduğu için attım kimyasal muhteviyatı üzerinde yazıyordu ama şimdi bilemeyeceğim. 

 

edit: işte şu

https://www.google.com.tr/search?espv=2&biw=1680&bih=949&tbm=isch&sa=1&q=502+yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1&oq=502+yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1&gs_l=img.3...2664.2759.0.2870.2.2.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.img..2.0.0.RkSvVeL6p5Y#imgrc=R-Bf9fgBlcZ00M%3A

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çok ısınan bir noktaysa, kullanacağınız yapıştırıcı koku hatta duman yapabilir. Genelde lehimli ya da vidalı oluyor böyle şeyler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim laptopun vidalarıda döküldü, kaç kez takıyorum yine zaman içinde genleşip düşenler falan oluyor. En son şu A101 kampanyalarından bi laptop soğutucusu aldıydım yazında onla biraz adam oldu makine, fanın petekleride kırıldı zaten bi kaç kez sıkışma riski falan oldu neyse idare ediyor :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, konunun anlaşılması adına fotoğraflar paylaşıyorum.

2znpjjo.png
İlk foto, soğutucu sistemi çıkarmadan önceki hali diyelim. Söz konusu vida yuvaklak içine alınmış, ve işlemcinin o tarafını bir tek o tutuyor.

2ccxel2.png
İkinici fotoda soğutucu çıkarıldığında, vida yuvası ile birlikte geliyor, vida çıkarılmasına bile gerek yok.

2ahfogk.png
Üçüncü fotoda, normal vida yerleri (kırmızı yuvarlak) ve bizim sorunlu vidanın yeri (mor yuvarlak). Dikkat ederseniz bieşyler sürülmüş halde oraya, lehim değil ama, yapıştırıcı sürmüşler. Yani daha önceden bir uygulama var. Diğerlerinde böyle bir uygulama gözükmüyor ne azından üst taraftan.

Durum böyle. Bana lazım olan, sıcaklığa dayanabilecek (çünkü işlemciye yakın), elektriksel iletkenliği olmayacak ve vidayı çevirdiğimde tutabilecek bir yapıştırıcı. 

Şimdi ne diyorsunuz?

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben olsam yapıştırma yerine şöyle bir şey denerdim: Vida deliğine girecek çapta ve uygun boyda bir cıvata, cıvatanın anakartın arkasında kalacak kafasını destekleyecek çapta bir pul, bu pulu anakarttan yalıtacak plastik/kauçuk malzeme, cıvatayı vida yuvasından geçirdikten sonra sıkıştıracak somun. Bu şekilde soğutucu sağlamca sabitlenir anakarta.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

1) Penloc-gti veya Loctite çelik yapıştırıcı iş görecektir.. 120-150 dereceye kadar dayanırlar (Loctite daha yaygın ama ben Pulsar'ı seviyorum)

2) Ben daha beleşe kaçar, çapına uygun dubeli atardım veya plastik vidalardan alır kanırta kanırta sıkıştırırdım..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Selam tekrar,

bu hafta bu konuyu çözmem lazım. Son tavsiyeleri alayım. Loctite çelik yapıştırıcının kodu ne? Bir sürü loctite var çünkü. 

Bir de derinlik orada çok az, dübel falan sığar mı biraz şüphelendim. yani metal vida yuvası yerine direk dübel diyorsun değil mi sid?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

loctite 3430'u kullanıyorum ben başka işler için ama verdiğin TDS'de de Hot Str düşüyor 40'dan sonra. 

Sorun şu, orası 40 derece olur mu olmaz mı? :) Yoksa var elimde 3430

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Vidaya 100kg yük bağlamazsanız sorun olmaz gibi :)

Zaten o bölgeye yüksek sıcaklık gelse devrede garip bir koku olur :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet, gelişmelerden haber edeyim sizleride.

TDS'lere göre elimdeki Loctite 401 (superglue diye geçiyor, biz japon yapıştırıcısı olarak da biliyoruz) ile yapıştırdım o yeri. Bir gün kuruması için zaman bıraktım. Daha sonra da normal bir şekilde heatsinkleri yerleştirdim.

Cihaza OCCT ile yükleme yaptım. Artık 800 MHz'e düşmüyor tam yükte. Hatta hiç düşmüyor. Sıcaklıklar yine 80-85 dereceyi buluyor ama çok önemli değil, gerçek uygulamalarda öyle bir kullanım yok zaten. Yine de genel olarak soğutucu sistem sesli. Daha önce öyle miydi bilmiyorum zira laptop benim değil. 

Kısaca sorun çözüldü. O sıcaklığa rağmen yapıştırıcı işini görüyor gibi gözüküyor, koku vs. de gelmedi. Tabi zamana göre bu ileride değişebilir.

İlgilenenlere teşekkürler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok