Nas Cihazı HDD Değişimi... Yardım Lütfen.
1 1

Bu konuda 6 mesaj var

Geçen hafta ofiste kullandığım Nas cihazım(Iomega storcenter ix2-200); içinde bulunan seagate disklerden biri için, "Bu disk bozulabilir" diye uyarı vermeye başladı. İçinde 2 adet Raid 1 düzeninde 1 TB'lık Seagate disk var. Ben de 2 tane 1 TB'lık WD Red siparişi verdim.

 

Şimdi sağlam olan eski birinci diskin yanına yenilerden birini takıp, nas cihazının taktığım yeni diske birinci diski kopyalamasını beklemek ve daha sonra diğer yeni diski de takmak mı mantıklı ve doğru olanı, yoksa sağlam olan eski birinci diskteki verileri bir şekilde bir yere yedekleyip, nas cihazına iki yeni diski birden takıp sıfır raid 1 oluşturup, sonra yedeklediğim bilgileri üzerlerine kopyala-yapıştır yapmak mı?

 

Ama ikinci olanını yapmak şuan için sıkıntı, çünkü yedekleyecek yerim yok. Dediğim ilk yöntem sıkıntı olmaz ise o şekilde yapacağım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İlk senaryonun disklerde problem yoksa sorunsuz çalışması lazım. Nasın arayüzünden yeni diski pariteden (raid 1 olduğu için direk kopyalayacak) tekrar oluştur demek gerekecek sadece. Baya uzun sürebilir yanlız.

Whooosh beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

RAID-1 kurulumunda veriler eşlendiği için sorunlu diski değiştirdiğinizde cihazın ve diskin işlem kapasitesine göre 12saat bile sürebilir.  sizin cihazda tek kalan seagate 7200rpm 'mi yoksa 5400rpm 'mi, sorunlu olmadığı için sağlam diskin aynı modelinden alsaydınız keşke, tecrübelerime göre 4 disk'e kadar bir nas cihazına alabileceğiniz en düşük RPM'li diski almak daha mantıklı, bu seviyedeki cihazların segmenti itibariyle NW I/O performansı düşük olduğu için hızlı diskin anlamı olmuyor, ağ üzerinden  olabildiğince hızlı erişim olsun istenirse çift yada dört ethernet portlu cihaz almak lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@ZvAnA aynı cihazın fanı bozulmuşundan bende de mevcut ve bahsettiğin ilk yolu denediğimde başarısız olmuştu. Benim tavsiyem şu an ki hali ile başka bir yere datalarını aktarıp ondan sonra temiz bir şekilde yeni disklerin üzerine atmak. Bir de küçük bir not bu cihaz bozulmaya çok meğilli bir cihaz, ben üzerinde ki diskleri sanırsam 2 yada 3 kez değiştirdim en sonunda içindeki saçma fan bozulunca emekliye ayırdım. Bahsettiğim fanın bozulma olayı ise araştırdığım kadarı ile birçok başına gelmiş. Keşke diskleri sipariş etmeden önce görseydim de yeni Nas'a git diyebilseydim sana :icon_think:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@SkyWarrior,

Hocam tabi raid 1 yedekleme değil de en azından disklerden birine birşey oldu mu diğer disklerle iş görmeye devam edilmesi güzel. Onun dışında ben önemli verilerimi ara ara zaten external hdd'ye ya da ağ üzerinden pc'lerden birinin diskine yedek alıyorum. 

 

@@MaverocK,

Uyarı için teşekkür ederim hocam. Hani zaten çok birşey beklediğim bir cihaz değil. Bu cihaz da bulunan verilerin hemen hemen hepsi de word, excel, pdf vs. ofis dokümanları... Dolayısıyla verinin boyutu fazla değil. Şöyle diyeyim; 1 Tb'lık alanın 150-200gb'ı anca dolu. Ama yaklaşık 5 senedir kullanıyorum. Şu ana kadar bir sıkıntı çıkarmadı bana, bunca zaman kendi içinde gelen seagate diskleri sorunsuz kullandım. İlk defa işte geçen hafta cihaz mail atıp uyarı verdi "2. disk bozulabilir" diye. Aynı model diski bulmanın sorun olacağını düşünüp, bir de belli bir dönem çıkan seagate disklerle ilgili olumsuz haberler nedeniyle nas cihazlarında kullanılması önerilen WD Red alayım dedim. Takım bozulmasın diye de 2 tane aldım.

 

Değiştirme işine gelince, bozulma riski olan diski çıkarıp WD Red'lerden birini taktım. Cihazı açınca hemen 2. diski hazırlamaya başladı zaten. Ama uzun bir işlem olduğu için, diğer yeni diski takmayı bekleyemeden ofisten ayrıldım. Şuan uzaktan bağlandığımda işlem bitmiş ve cihaz normal şekilde çalışıyor görünüyor. Ofise tekrar gittiğimde bu sefer seagate olan sağlam 1. diski de çıkarıp, diğer WD Red diski takacağım. Sağlam görünen seagate diski de ofisteki pc'lerden birine takarım muhtemelen. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok