Skylake Overclocking ve Z170 üzerine genel konu
1 1

Bu konuda 6 mesaj var

Ayrı bir konu yok, bu platforma geçenler de oldu, buradan devam edelim.

 

Daha çok fazla uğraşamamakla birlikte işlemci overclock açısından ilginç bir CPU. Load Line Calibration mesela ayarlanan voltajın baya bir üzerinde voltaj gitmesine yol açıyor işlemciye.

 

Gördüğüm kadarıyla birçoğu 4700 MHz yapabiliyor işlemcilerin, ben de alır almaz 4800 MHz denemek istedim, klasik olarak BIOS'tan voltaj ayarını manuel yapıp olabileceğini düşündüğüm 1.385V vererek devam ettim ve stabiliteyi ilk denemede buldum ama olay kafamdaki gibi gitmedi.:)

 

Vakit olup inceleyince işlemcinin çekirdek voltajının yük anında 1.45V seviyelerine kadar çıktığını gördüm ve şaşırdım, load line calibration ayarının bu kadar etkili olabileceğini düşünmemiştim çünkü.

 

Load Line Calibration ayarını elle en düşük seviye olan Level 1 seviyesine indirdim ama bu defa da stabilite olmadı, Level 4(sekiz seviye var) seviyesinde stabiliteyi yakalayabildim ama yük anında çekirdek voltajı sınır değerlerde dolaşmaya devam etti ki 1.425V hatta biraz daha üstü seviyelerine kadar tırmanmaya devam etti.

 

Sıcaklıkla ilgili problem de yaşamadığım halde voltaj tavanına takıldım, 1.425V sınır bir değer i7 6700K için ve bu tarz seviyelere yeterli soğutma olmadan kesinlikle çıkılmaması gerekiyor zaten.

 

Neyse oradan 4700 MHz hızına aldım tekrar ve bu defa adaptif voltaj modundan devam ettim, 4800 MHz ile de kısa kısa birkaç offset ve adaptif denemem oldu.

 

4700 MHz ile 1.315V turbo voltajı ve +0.005V offset vererek girdim, işlemci kısa süreli testlerde stabil görünmesine rağmen uzun süreler için stabil olmaması nedeniyle 1.335V ayarına kadar geldim ki sanırım burada duracak artık uzun oyun seanslarından anladığım kadarıyla, bu durumda da normalde CPU-Z ile yük anında sanki 1.335V, 1.34V maksimum veriliyormuş gibi görülüyorken mesela AIDA64 stabilite testi başladığı zaman CPU-Z ölçümü 1.376V seviyelerine yükseliyor, AIDA64 ise gördüğüm kadarıyla hep daha çok ölçüyor voltaj değerini, AIDA64 1.379V seviyelerini gösteriyor.

 

Neticede ilginç bir platform Skylake.

 

XTU benchmarkta i7 4790K 4700 MHz ile 1100 küsur skor alırken, i7 6700K 4700 MHz ise 1580 skor alıyor, onu da belirteyim arada.

 

Sonuç olarak 4800 MHz hızını Skylake için az bir miktarda iyi işlemci örneğinin uygun soğutma ile voltaj sınırına takılmadan ulaşabileceği tavan olarak kabul etmek yanlış olmaz sanıyorum.

 

4700 MHz ise yine uygun soğutma ile çok daha fazla i7 6700K işlemcinin görebileceği bir nokta.

 

Son olarak işlemcinin yukarıda 4700 MHz için belirttiğim voltaj seviyesinde aynı hızdaki Haswell işlemciye göre benim soğutma düzeneğim ile bir miktar daha serin çalıştığını belirtmekte de fayda var.

Griffon beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eline saglik bence yeterli bi deger.. Sonucta oyun oynarken sahip olunan stabilite o +100mhz in katacagi 0,01 frame/s artisindan daha onemli..

Load line calibration gibi yeni bir bios parametresinin gelmesini de bu vesileyle ogrenmis oldum ne de olsa halen 2. Nesil islemcimle evliyim :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

:)

 

Load Line Calibration eskiden de vardı ama bu kadar etkilediğine ben şahit olmamıştım daha önce, o ilginç geldi bana.

 

Bir de Haswell'de voltaj regülatörü CPU'nun içinde Skylake'te değil, Haswell'de CPU Input Voltage falan gibi bir adda her anakart markası için ayrı bir ayar var, Haswell'de bu ayar mesela etkili yüksek hızlarda stabilite için, Skylake'te böyle bir ayar yok doğal olarak, sanırım regülatörün dışarı alınması nedeniyle de Haswell'den bir miktar serin çalışıyor.

 

Ancak CPU 1.40V civarlarından itibaren sıcaklık olarak bir miktar sapıtmaya başlıyor, 1.40V ve üstünde ciddi soğutma gerekir ki gördüğüm kadarıyla 1.425V seviyesinin(1.45V seviyesini kesin sınır olarak belirtenler de var) geçilmemesini, uzun dönemli kullanım içinse 1.40V seviyesinin altında kalınması tavsiye ediliyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

O ayar vardır daha önceden hatta Sandybridge'den falan önceleri de vardır, belirttim onu zaten ancak Skylake'te Sandybridge gibi işlemiyor bu ayar.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@T800

Ellerine sağlık güzel yazmışsın. Bende i7 6700k da ilk aldığım da bazı oc denemeleri yaptım. Senin kullandığın 4700mhz denemedim ama çekirdek voltajı 1.280v olarak 4500mhz de stabil ve ısınma problemi yaşamadan kullanabiliyorum. 4500mhz de günümüz de ki her uygulama ve işlem için bana fazla fazla yetiyor. Hoş oc yapmadan da yetiyor o ayrı :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok