Stack Overflow Developer Survey 2016
1 1

Bu konuda 12 mesaj var

Stack Overflow 'u bilmeyen yoktur, bir survey hazırlamışlar, epeyce de katılım olmuş ve sonuçlarını güzelce grafiklendirmişler. İlginç bulabileceğiniz istatistikler var, mesela "bu/geçtiğimiz yılların en sevilen/sevilmeyen teknolojileri, yazılım dilleri", veya "programcıların title dağılımı, eğitim seviyeleri, eğitim seviyesi/kazanç oranı" gibi. Tabii kazanç/eğitim durumu tarzı veriler ağırlıkla US şartlarını yansıtacak şekilde bias altında, zira 56 bin katılımcının 15 bini amerikalı.

 

http://stackoverflow.com/research/developer-survey-2016

MaverocK beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Nasıl yani? Notepad++ bir programcının, geliştiricinin en büyük yardımcısıdır. Hata ayıklayıcılar ile de kullanılabiliyor sanırım, ben denemedim şimdiye kadar. Geliştirme ortamlarının editörleri saç baş yolduruyor. Tersi çıksa şaşardım :D.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

windowsta notepadd++ kullanıyordum. mac ile birlikte sublime a geçtim şimdi tüm platformlarda sublime kullanıyorum. sublime rulez.

 

türkiyede ortalama kazanç yıllık $33k çıkmış.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sublime'dan Atom'a gectim ben de yakin zamanda =)

 

Bu arada Turkiye gelirine gore yazilimciya en az odeyen ulkelerden. Gelismis ulkelerdeki yazilimcilarin aldigi miktar fazla olmakla kalmamis, alim gucleri de ulkeleri icin yuksek cikmis. Bizde hem diger ulkelere gore dusuk maas, hem de bizden daha dusuk maas alan Romanya gibi ulkelerdeki yazilimcilarin alim gucu daha yuksek. Niye hala bu ulkedeyim diye dusunuyor insan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 Bu anket sonuclarina gore Turkiye'de Stack Overflow'u takip eden yazilim muhendislerinin ortalama yillik gelirininin $33K (yaklasik yilda 100 bin TL, ayda 8000 TL) oldugu sonucu cikiyor; Turkiye'deki isler ve maaslar hakkinda en ufak bir fikrim olmamasina ve Turkiye'de hic calismamis olmama ragmen duyduklarima gore bu rakamin gercek seviyelerden yuksek oldugunu dusunuyorum.

 

 Dogru oldugunu varsayarsak buradan Turkiye'de en azindan Stack Overflow'u takip edip yararlanabilecek kalibrede yazilimci maasinin ortalama yillik gelirin 3 kati oldugu anlami cikiyor. Gelismis ulkelerin cogunda yazilimci maasi ortalama yillik gelirin 3 kati degil, dolayisiyla en azindan gelir anlaminda neden sikayet edildigini anlamakta gucluk cekiyorum.  

 

 Sayet bu rakamlar gercek ise (ki oldukca supheliyim) kari-koca yazilimci bir ciftin patlamalardan uzak durmayi basardiklari surece Turkiye'de oldukca yuksek hayat standardlarinda krallar gibi yasayabilmesi gerekir. 

 

 

Niye hala bu ulkedeyim diye dusunuyor insan.

 

 

Bunu dusunmek icin anket sonuclarini gormeye gerek olmamali ;-) Yillardir soyledigim gibi birkac satir kod yazabilen herkesin 25 yasina gelmeden oralari terk etmesini hararetle oneriyorum. Temelli olmasi sart degil, en azindan profesyonel gelisim icin bir sure yurtdisinda calismak oldukca onemli.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aylık 8000 TL gelir brüt olabilir. Muhtemelen bilgi şirketlerden derlenmiştir, şirketler de yazılımcının toplam brüt maliyetini paylaşmış olabilir.

 

@@ChipArchitect

İstanbul'da rahat edilecek bir semtte, insan gibi yaşayacak bir evin ortalama fiyatı 600k TL'sının üstünde.. Severek binecek sıradan bir sedan aile aracı 100k TL'sının üstünde.. Döviz kurlarını zaten takip edebiliyorsundur. Haliyle 8000 TL brüt maaşın (ele geçeni de aylık ortalaka 4-5k'yı geçmez) öyle bir eli yağda bir eli balda yaşamı sağlayacak bir durumu yok maalesef.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bazı arkadaşları hüzne sevk edecek şeyler söyleyeceğim ama benim içinde bulunduğum şehirde ve sektörde (İstanbul / Kurumsal Yazılım Danışmanlığı), Senior'ların aylık brüt ücretinin 15-20k, Principle'ların 20-25k, Architect'lerin, 25k ve üstü (üst sınır yok) aralığında gezindiğini söylemem lazım. Bu rakamlar uluslar arası şirketlerin biçtiği ve danışmanlara veya  danışmanlık firmalarına ödedikleri rakamlar. Bu parayı doğrudan alan bir danışman ülke şartlarında üst düzeyde para kazanıyor demektir, ama danışmanlık firmaları bu rakamların ortalama yarısını danışmanla paylaştıklarından anketteki ortalamalara yaklaşılmış oluyor.

 

Tabi "Danışman" ile "Yazılımcı" ayrımını iyi yapabilmek lazım, hem herkes danışman olamıyor, hem de içinde danışmanlık geçen her hizmet ülkemizde çok para ediyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Firmalar bu fiyatı biçiyor demek istiyorum aslında. Bu çok da matah bir seviye değil aslında. Ortalamaya vurduğunda haklısın ama çok özel insanlar bu paraları kazanmıyor, adı danışman olan belli tecrübenin üstünden herkese bu rakamlar veriliyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok