pci express 1x ses kartını external çalıştırmak?
1 1

Bu konuda 17 mesaj var

xonar d2x pci-x kartı external yapmak istiyorum, piyasada bir çok "riser" tabir edilen dönüştürücü-çevirici var, acaba sıkıntı olur mu ne dersiniz?

 

keşke pci alsaydım şu mereti bu arada, pci-ex olması farklı sistemlerde kullanmak istediğimde esnekliği kısıtlamaktan, birbirine acayip yakın yerleşimli pci-ex 1x ve 16x slotları yüzünden güçlü gpu'ların yanında hem kendini hem ekran kartını ısıtmaktan, özetle zarardan ziyandan başka faydasını görmedim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aynı şeyi ben denemiştim. Herhangi bir sıkıntı çıkmamıştı. Şöyle bir riser kablo almıştım:

 

41VMmxg2OtL._SY300_.jpg

 

Bendeki şu an boşta duruyor, özel mesajdan adresini yazarsan göndereyim sana.

analog beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benzer birşey için ben de başlık açacaktım. Bu konuyu görünce buraya yazayım dedim.

 

Ben de pci ses kartını pci-express slotta kullanmak için bir çözüm aradım aylar önce. Kullanmak istediğim kart xi-fi elite pro. Şuan sistemin onboard çözümünü kullanıyorum. Kullandığım anakartta Creative ZxR ses kartının onboard çözümü sunuluyor. Aynı işlemci vs. ZxRi olarak adlandırılıyor. Ses kalitesi, dipses, parazit vs. bu konularda bir sıkıntım olmamasına rağmen eski ses kartımın birçok özelliğinin yeni ses kartlarında bulunmaması canımı çok fazla sıkıyor. Kardeşimde ZxR var, eksikliğini hissettiğim şeyler aynen onda da mevcut.

 

Ben de epey önce bu dönüştürücüyü aldım.

PCIe_x1_x4_x8_x16_to_Dual_PCI_slots_adap

 

 

Bu dönüştürücü ile pci kartların pci express ile kullanılabileceği iddia ediliyor. Pci express slotuna taktığınız ufak bir kartı usb 3.0 kablosu ile 2 adet pci slotundan oluşan başka bir karta bağlıyorsunuz. Takacağınız pci kart, harici güç beslemeli bir kart ise (nitekim xi-fi elite pro  öyle) üzerindeki sata güç girişine güç kaynağının sata kablolarından birini takıp öyle kullabileceğiniz söylenmiş. 

 

Ama ben maalesef beceremedim. Çünkü geri zekalı Çinlilerin koyduğu o sata güç girişinin yeri ses kartını takmanıza engel oluyor. Sata güç kablosunu oraya takınca yükseklik yaptığı için ses kartını takamıyorsunuz.

 

20151219_143215.jpg

 

20151220_131125.jpg

 

20151220_131130.jpg

 

20151220_131145.jpg

 

Fotoğraflarda görünen salak durum yüzünden ses kartını çalıştırmayı beceremeyip, daha sonra farklı bir sata güç kablosu ile denemek üzere rafa kaldırdım. Eğer becerebilirsem Xi-fi elite pro ile devam edeceğim. Dediğim gibi ses kalitesi vs. anakartın onboard çözümü hiç fena değil, zaten öyle olmasa benim gibi sese oldukça önem veren adam aylarca onboard çözüme katlanmazdı. Lakin eski ses kartımın birçok özelliğini arar oldum. Sıkıntılarım bu olmayan özelliklerle ilgili. 

 

Bir kere xi-fi'deki environments eax effectleri çok arıyorum. Jazz club, Recital Hall, Stone Hall,Amphitheater vs. dinlediğim müzik türüne göre devamlı kullandığım özelliklerdi. Benim onboard Creative ZxRi veya kardeşimin kullandığı ZxR'de bu yönde bir effect vs söz konusu değil. Yazılım ile dolanbaçlı çözümler olsa da bunlar beni hiçbir şekilde tatmin etmedi. 

 

Yine eski ses kartımda hem Z5500'den 5.1 surround ses alırken, aynı anda kulaklıktan da ses alabiliyordum. Ama ZxRi ile maalesef aynı anda ikisinden birden ses alamıyorum. Ki bu durum onboard ses kartından dolayı da değil. Kardeşimdeki ZxR ses kartında da durum aynı. Ya hoparlörleri ya da kulaklığı tercih etmek gerekiyor. Bu da benim sistemimde oyunlarda kulaklıklardan, hoparlörlere geçmek istediğim anlarda çoğu zaman sıkıntı yaratıyor. Gerçi bazen yapıp bazen yapmama gibi durum olsa da Creative'in yazılımından geçiş yaptığım zaman çoğu zaman sesin komple gitmesi durumu ile karşılaşıyorum. Oyunu tekrar kapatıp açmam falan gerekiyor. Youtube vs. video izlerken de bu durumla karşılaşabiliyorum. 

 

Yine eski ses kartımın mikrofon performansı da oldukça ilerideydi. Mikrofon açıkken aynı anda what you hear'den gecikmesiz olarak mikrofon sesini hoparlörlerden alabiliyordum. Şuan ZxRi'nin mikrofon için sunduğu tüm geliştirmeleri kapayınca gecikmeyi giderebiliyorum ancak ses kaydı asla eskisi kadar iyi olmuyor. Kardeşimin ZxR ses kartında da yine durum benzer. Bazı arkadaşlar usb mikrofon falan kullan diyebilirler. Elimde zaten bu konuda oldukça iyi olan Samson C01U usb mikrofon var. Ancak onun kullanım alanı farklı. PC'de herhangi bir sesi alırken aynı anda mikrofondan gelen sesi de what u hear olarak almam gereken kullanım senaryolarım var. Bu da ancak kullandığım ses kartının analog mikrofon girişinden bağladığım anaolg bir mikrofonla yapılabilecek birşey. Xi-fi elite pro ile sennheiser pc360 kulaklığından bile neredeyse stüdyo kalitesinde mikrofon sesi alabiliyordum. Şuan bu konudaki performans oldukça üzücü.

 

Bu bahsettiğim durumlara çözüm üretmiş olan bir ses kartı olsa hemen alıp olayı kapatacağım ama ben bulamadım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@ZvAnA

Hocam sizin durumu anlayamadım ben şimdi tam olarak. Ses kartının üzerinde güç girişi var mı normalde? Bu arada bu setteki pci-e olayı aslında sadece bir usb3 kart gibi geldi, pci arabirim kartını anakart üzerindeki usb3 çıkışlardan birine takıp denediniz mi? sette gelen pci-e usb3 kart standarttan düşük akım veriyor olabilir, sata girişi ile güç takviyesi de bu nedenle gerekiyor olabilir, ama anakartın üzerindeki çıkışlarda böyle bir sıkıntı olasılığı 2A' e kadar akım verebildiği için daha azdır sanırım, neredeyse bütün masaüstü anakartlar en az 2A verebiliyor diye biliyorum usb3 portundan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@sgi evet hocam ses kartının üzerinde eski floppy'lere taktığımız 4 pinli küçük molex girişi var. Ses kartını normalde pci slotuna taktıktan sonra oradan güç beslemesi yapılması gerekiyordu. Bu benim aldığım garip dönüştürücüde de ayrıca sata güç girişinden beslemesi var. Sata güç girişine sata güç kablosunu takınca yaptığı yükseltiden dolayı ses kartını pci slotlarına oturtamıyorum. Sata güç girişini yapmadan da hiçbir şekilde pc herhangi bir şey algılamıyor. 

 

Pci slotlarının olduğu kartı direk usb3.0 çıkışlarına takıp denemedim. Bir ara denerim ama pek işe yarayacağını sanmıyorum. Açıkçası bu dönüştürücünün normalde çalışıp çalışmadığını bile bilmiyorum. Çinli işi ne de olsa. Dünyanın da parasını vermiştim bu dönüştürücüye.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hmmm, adamlar pci kartın üzerindeki usb konnektörünün sadece data bağlantısını yapmış olabilirler nasıl olsa sata güç girişi de kullanılacak diye ama galiba hiç kart takıp da bakmamışlar takılabiliyor mu takılamıyor mu diye :) Yine de bir ihtimal usb bağlantısını anakartın usb portuna bağlayınca çalışabilir gibi geliyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bir de bu benim aldığım dışında daha değişik dönüştürücüler de var. Ama bunlardan birinde biri x-fi ses kartını düzgün çalıştırmayı başaramamış. Zaten senelerdir x-fi extreme music, elite pro gibi ses kartlarıyla ilgili olarak dönüştürücüyle kullanan bir kullanıcı henüz bulamadım. Ben bir umutla bu dönüştürücüyü aldım ama açıkçası sata güç kablosuyla birlikte bağlantıyı sağlasam bile kartın çalışacağından da ümitsizim.

 

O yüzden belki de ikinci el temiz bir creative titanium hd bulabilirsem alabilirim. Çünkü xi-fi elite pro, xi-fi extreme music ile kullanılan software(arayüz vs) titanium hd ile de devam etmişti. En azından elite pro'nun i/o external konsolunu kullanamayacak olsam bile yazılım olarak eksikliğini hissettiğim özellikler titanium hd'de var diye biliyorum. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@Najaz, bu kart dac açısından xonar ve d2x'lerden iyi mi? 122db snr hiç fena değil, asusla kapışçaz diye gaza gelmişler anlaşılan :P açıkçası digital domaindeki özellikler beni hiç ilgilendirmiyor ancak bb dac'tan aldığım tadı hiçbir şeyden almadım  :8 gerçi spdif çıkışa cirrus-logic'li devre bakıyor ama o da surround film ve oyuna çok iyi oluyor, müzik için de amfiye veya kulaklığa analogtan çıktığımda bb'leri kullanıyor olduğumu bilmek benim d2x'deki kırmızı çizgim.

 

ayrıca bildiğim kadarıyla xonarlarda pci-pciex dönüşümünü aktif olarak yapan bir köprü çipi var, pci slota bağlamak sadece riser konnektörle hallolacak fiziksel uyumdan ibaret bir iş değildir muhtemelen ama xonar d2 tasarımı aslında pci, d2x ise sonradan çıkan pciex olduğundan bu şekilde tasarlanmış diye biliyorum, sb'de durum farklı olabilir. buna mukabil d2x kartı pci slotta kullanmak istersek ne yapabiliriz zira kartı içerdeki htpc'ye alma düşüncem var ama o makinede de pci-ex port yok  :|

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@analog Titanium HD'nin asıl rakibi Xonar Essence serisi. Bu kartlar analog stereo çıkışa özelleşmiş; senin de yazdığın gibi çevreleyen ses çıkışını sadece optik SPDIF olarak verebiliyorlar. D2X'in bu kartlara göre üstün yanı, tek kart üzerinde hepsi bir arada çözüm sunması. Kulaklık tarafında TiHD ve Essence'lar güçlü tabii; ne de olsa ayrı kulaklık amfileri var bu kartlarda.

 

Bende hem TiHD hem Xonar Essence olduğu için aynı sistemde blind-test yapma imkanım oldu ve görebildiğim (daha doğrusu duyabildiğim) kadarıyla iki kartın da birbirine üstün bir yanı yok; birbirine denk kartlar. D2X hiç kullanmadım ama öyle aman aman bir fark olacağını zannetmiyorum. D2X de çok iyi bir kart.

 

Ek bilgi: TiHD üzerindeki CA20K2 DSP'si native PCIe olduğu için herhangi bir dönüştürücü yongaya ihtiyaç duymuyor.

analog beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu akşam fırsatını bulup yukarıda bahsettiğim dönüştürücüyü ve elite-pro ses kartını tekrar denedim. Sata konnektörünü oturtamadığım sata güç girişine bu sefer biraz da maket bıçağıyla girişerek, plastik kısmını biraz kerttim ve ses kartını oturtmak mümkün oldu. O şekilde önce pci yuvalarından birine taktım, en azından dönüştürücü ve ses kartının ışığı falan yandı. Normalde tüm bağlantılar olması gerektiği gibiydi. Ama windowsta hiç bir aygıt bulunmadı. PC'yi kapattım ses kartını bu sefer diğer pci slotuna takıp deneyim dedim. Ama pc'yi açmamla bir yanık kokusu ve pci slotlarının olduğu dönüştürücüden duman gelmeye başladı anında kapattım pc'yi. 

 

Böylece pci x-fi ses kartlarını pci express sistemlerde çalıştırma sevdasını da bir daha açılmamak üzere kapattım. Sanırım @@Najaz 'ın linkini verdiği ilandaki arkadaştan titanium hd kartı alacağım artık. Gerçi TiHD'de de aynı anda hem speaker hem kulaklıktan ses alınamıyormuş. Bir de analog 5.1 bağlantı da yapılamıyor. Ama bu iki eksik dışında eksikliğini hissetiğim diğer özelliklere kavuşabileceğim. Yalnız kartı satan arkadaşla görüştüm kutu içeriği vs. yok sadece kart var. Kartın kendi fotosu da yok ilanda. Başka satan da yok. Alıp geçsem mi kararsız kaldım.

 

Ulan çok mu zordu bir tane pci express elite pro hd yapmak...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam titanium hd benzeri bir de usb kartı vardı creative' in, tabi analog olarak sadece stereo çıkış var yanlış hatırlamıyorsam, hatta 2' den daha fazla kanal çıkışı var mı ondan da emin değilim, o modele de bir göz at istersen, istediğin yazılımları mı kullanıyor diye. 2. el olarak daha uygun fiyata bulunabilir belki.

 

Şu model:

 

http://www.amazon.com/Creative-Sound-Blaster-System-Preamp/dp/B004275EO4

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok