Sistemdeki 970 evo nvme disklerle başım dertte !!!
1 1

Bu konuda 6 mesaj var

Selamlar gençler;

Yaklaşık 1 haftadır günlerdir imzamdaki sistemle cebelleşiyorum. Herşey Starfield'deki çökmelerime sorun bulmak için hem windows'u hem bios ayarlarını kurcalaya kurcalaya allak bullak etmemle başladı. Normalde oyundan kaynaklı diye patch falan beklerim dokunmam sisteme ama hemen hemen aynı sistemle oyunu oynayan kişilerden çökme gibi bir sorun yaşamadıklarını duyunca, bendeki sorun ne acaba diye kurcalamaya başlamıştım sistemi ve bunun sonucunda windows boot loader'ı geri getiremeyecek şekilde bozup, işi format atıp sıfır windows kurmaya kadar getirmek durumunda kaldım. M2 nvme ssd'lerden kaynaklı bir sorun olduğunu anlamamdaki süreci spoiler içine alıyorum, dileyen okuyabilir.

Spoiler

 

Benim sistemde oyunlar hep sistem sürücüsü dışında başka sürücülerde kurulu olur hep. Nitekim Steam oyunları ayrı bir ssd'de, gamepass oyunları ayrı bir ssd'de vs gibi. Güncel durumda da 512 GB'lık 970 evo samsung nvme disk ve yine 512 gb'lık samsung 850 pro sata ssd'de Steam oyunları, 1TB'lık bir 970 evo plus nvme diskte de battlenet, gamepass, ubisoft vs diğer firmaların oyunları kuruluydu.

Temiz windowsla adım adım giderek gereksiz şeyleri yüklemeden en temel sürücülerle sorunun neden kaynaklandığını bulmaya çalıştım. Ancak 970 evo plus'ta kurulu olan Starfield çökmeye devam etti. Onun çökmesine o kadar odaklanmıştım ki aslında diğer 970 evo'da yüklü oyunların da sağlıklı çalışmadığını çok sonra farkettim. Starfield öncesi bu diskte yüklü oyunlarda da zaman zaman çökme sorunları yaşıyordum ama çok sık tekrarlanmadığı için umursamıyordum. Sistemde bir sorun yaratacak uygulama herhangi bir yazılım da yüklü olmadığından bunun üzerine bios ayarları, donanım ve temel sürücülere daha fazla odaklandım. Bir çok şey denedim günlerce. Sorunun tam olarak sebebini ise birkaç oyunu normal sata ssd'ye alıp denememle bulmuş oldum. Günlerdir denediğim farklı farklı oyunların hepsi sata SSD'de sorunsuz olarak çalışıyordu.

Maalesef hem 970 evo, hem de 970 evo plus'a kurduğum oyunlar ya oyun menülerinde, ya save dosyası yüklenirken ya da yüklendikten bir süre sonra mutlaka çöküyor. Genellikle oyundaki o ekran donuyor, masaüstüne dönüp taskbar'dan kapatmaya zorladıktan sonra da artık windows düzgün çalışmıyor ve hard reset atmak durumunda kalıyorum. 

Bu arada tüm bunlar olurken sistemde oc yok, olabildiğince default şekilde kullanıyorum. Bir ara ramlerden de şüphelendiğim için XMP default ayarları dışında stok 2133mhz ayarlarında da denemeler yaptım.

 

Sorunun 970 evo nvme ssd'lerle ilgili bir durum olduğunu kesinleştirdikten sonra samsung'un nvme controller sürücüsü yerine windows'un standart kontrolcülerine dönüp de denedim. Farkettiğim ikinci şey ise windowsun standart sürücülerinde evet oyunlar yine çökmeye devam etti ama ama en azından çöken uygulamalar asılı kalmayıp kapanıyor ve hard reset atmam gerekmiyordu. Ama sorunu olay günlüklerinde de takip ettiğim için orada da devamlı stornvme hatası alıyorum ve herhangi bir çökme olduğunda Komut satırından yaptığım işlemlerde sürücü restart atana kadar RAW formatına düşmüş görünüyor. Samsung nvme driver'a dönersem bu hatalar kalkıyor ama bu sefer de çökme olunca hard reset atmadan pc'yi kapatamıyorum. Olay günlüklerinde bu sefer başka hatalar alıyorum.

Tabi benzer sorunları yaşayan bir çok kullanıcının da google'dan sorunları çözülmüş mü diye arayıp duruyorum. Bu yüzden yine bir sürü şey denedim. Genelde başka ssd'ye geçince de sorun yaşayan, ya da çözüm bulan olmuş, kimisi güç kaynağını değiştirmiş çözmüş, kimisi ekran kartını değiştirince çözmüş vs ama net bir çözüm yok. Ki, bu senaryolar daha çok 600 watt civarı pek de güvenilir olmayan psu'lara sahip kullanıcıların çözümleri genelde. Sisteme güç veren 1050 wattlık Enermax'ın en tepe ürünü MaxTytan varken şüphelenecek birşey olduğunu sanmıyorum. SSD'ler dışında en fazla anakart ve chipset sürücülerinden şüphelenebilirim.

En sonunda aygıt yöneticisinden ssd diskin policy kısmından önbelleğe yazmayı iptal edin diye birkaç öneri gördüm. Bunu yaptığımda nvme disklerdeki oyunlar çökme yaşamadan çalışmaya başladı ve şuan bu noktadayım. oyunlar direk sorunsuz çalışmaya başladı. Starfield'de iki üç kaç saatlik oyunda en ufak bir sıkıntı yaşamadım. 

Tabi bu kadar ssd kaynaklı bir sorunda diskleri gözden geçirdin mi diyeceksiniz. Hem önbelleğe yazma açık hem kapalı olarak diskleri check edebileceğim aklınıza gelebilecek her türlü yazılımla diskleri test ettim. En ufak bir sorun algılamıyorlar. Disklerin ikisinde de güncel firmware'ler zaten yüklü. Samsung magician, cyrsital info, cyristaldiskmark, hdtune  vs... Hepsinde de hızlar normal olması gerektiği gibi ve smart verilerinde en ufak bir hata göstermiyorlar. Ama sistem günlüklerindeki olayları takip ettiğimde bazı hataları almaya devam ediyorum. Önbelleğe yazmayı iptal ettiğimde ise sistemin veya oyunların çökmesine sebep olacak birşey yaşamıyorum ama benchmark vs hız testlerinde yazma hızları doğal olarak 4-5 misli düşüyor. Disklerden 970 evo olanı biraz fazla ısınabiliyor. Yoğun kullanımda 60 dereceye kadar çıktığını gördüm.

Şimdi bu noktada sizce m2 ssd'ler mi arızalı yoksa anakart kaynaklı bir uyumsuzluk mu yaşıyorum. Malum anakart Z390 chipsetli eski bir maximus formula. En son bios kurulu ama onun son güncelleme tarihi de Kasım 2021. Artık güncelleme falan gelmiyor. Bu noktada aklınıza gelen birşey varsa, şunu da denedin mi diyebileceğiniz birşey varsa önerilere açığım.

 

 

 

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu zamana kadar aklıma ssd'leri tek tek denemek hiç gelmemişti. Gece de öyle deneyim dedim. Sonuçta 970 evo plustan önce düz evoyu uzun süre bu şekilde kullandım ve büyük bir sorun olduğunu hatırlamıyorum. Ve tadaaa önbellek yazımı etkin olduğu halde normal windows sürücüleriyle sorunsuz kullanabildim, olay günlüklerindeki hatalar da kesildi. :icon_dance:

Şimdi diğerini tek deneyip, ikinci yuvaya yoğunlaşacağım. Yalnız bir de bu işi yapmadan önce Asus Armoury Crate kurmak geldi aklıma. O kurulurken çünkü anakartın aura aydınlatmalrıydı, oled ekranıydı vs gibi bir sürü zımbırtının da çalışması için gerekli sürücüleri vs kuruyor. Belki bilmediğim birşey daha yüklüyordur diye onu da kurmuştum. O yüzden şimdi de hangisi düzeltti bilemiyorum. Anca iki ssd'yi tekrar birlikte denediğimde anlaşılacak sanırım.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2 m2 yuvasını da ayrı ayrı tek tek ve ssd'leri de yine bu yuvalarda tek tek denedim problem olmadı. Sonra  tekrar ikisini birden bu sefer yerlerini değiştirerek taktım ve yine sorun yok. Şaka gibi... Bir haftadır bununla uğraşıyorum sadece söküp takmak ve armory crate kurma ile düzeldi. Artık hangisi çözdü onu da bilemiyorum tabi.

Şuan çökme yapan tüm oyunları tek tek denedim ve düzelmiş görünüyor. Olay günlüklerinde de her zaman çıkan sarı ünlemler ve bir kırmızı ünlem dışında  en azından sorun yaşarken sürekli çıkan kırmızı hatalar da kesildi. 

Tamamen düzelmiş görünürken Samsung nvme controller driver'ını da kurmak salaklık olur herhalde. Bu şekilde standart windows driver'ı ile bir süre kullanıp bakacağım artık. Öncesinde Starfield'e, sonra ramlere sonra ssdlere, en son da anakarta arızalı muamelesi yaptım ama hiçbiri değilmiş.:mrgreen:

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçmiş olsun.:)

m.2 NVME için niye sürücü kurmak gerekiyor onu anlayamadım Korhan. İkinci olarak Armory Crate nedir ? ASUS anakart kullanmayalı baya oldu, gerçi halen bir tane kullanıyorum ama esas kullandıklarım MSI hep genelde son yıllarda. ASUS Z370E-E Strix var halen bir tane kullandığım. Değiştirmeyi düşünürsen de Intel zannederim tercih edersin yine, bulduğum en ucuz düzgün Z790 Hepsiburada'daki MSI Z790 Tomahawk. 10.000 TL altında şu anda. CPU için de bu saatten sonra 13700K alınmaz, 14700K geldi geliyor ki görünen 13900K ile kafa kafaya veya bir miktar daha hızlı olacak. RAM olarak da Hynix chipset, en azından 7200MT/s çalışabilen set fiyatları gayet iyi Amazon'da an itibariyle.

T800 tarafından düzenlendi
ZvAnA and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Valla abi, eskiden windows tanımıyordu bildiğim kadarıyla bu nvme diskleri o yüzden samsung kontrolcü için bir sürücü çıkarıyordu. Artık da çıkarmıyor windows 11'den beri bildiğim kadarıyla. O yüzden istersen kurmayabiliyorsun artık. Evet sistem upgrade'i için muhtemelen intel düşünürüm ama iki tarafta da yeni seriyi bekleyebilirim daha sorun yaşamazsam. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Korhan'cım sana da geçmiş olsun. Ben de uzun yıllar 970 EVO kullandım sistem diski olarak ama böyle bir sorunla karşılaşmadım. Sonra ssd'yi sistemden çıkartıp harici bir SSD kutusuna bağlayıp kullanmak istediğimde aynı senin karşılaştığın sıkıntılar ortaya çıkmıştı. Eğer sıkıntı çözülmemiş olsaydı "takılı olduğu M.2 portlarında veya sürücülerde bir sorun olabilir" derdim sanırım. Neyse ki hallolmuş görünüyor şu an için. Umarım tekrar çıkmaz ortaya:thumbs:

ZvAnA and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok