lutfen biraz fikir pc uzerine yardimlariniza ihtiyac var
0

Bu konuda 10 mesaj var

sorulari sikli sokrucamyine uzatip boka cevirsem numarali sorulara bakip sadece onlara yorum yapabişrsiniz.

su bi kac gun gercek hayat ailem 5-10 senedir gormediklerim ve forumdakilerincok kafasini siirdima

sanirim su an bi ihtimal pc aliyimlaan olcez gitcez belki durumuna geliyor da olablir

yardim dedgin fikir pc parcasi maddi bisi falan degil.23-24 senedir dhw den beri olmadi oyle bisiyim de yani yanlis analayan olazda ben yinede soylyim

orgginal planinda simdiye win 12 cikmis stablie olmus duzgun ce bi bootleg kirpilmis edition bulur kurariz diyorduk

gozumde cok buyuk sistem degitrmekteb daha zor bence eskiden ustune kurardik ee smdiformat atmadan olmyu o400gb yada 1 tv ssd aldiksisteme kotdum 11 bok gibi 12 cikti 2 sneye yap desen buyk is hersye bastan

kacasi soru 

1)win 12 cikacak mi zamani belli mi .win 10 benim kulndigm secotry destegi var ptsc mitdir nedir cunku ama 2 seneyi askindir spotify bile calsmiyo dll bisi program zimtirisidegimis. win 10 duzgun kurmaya degmez dimi ytine baska surum olucek kesin.ama 12 yakinda cikmiyorsa 11 kullanama deger mi ne zamana kadar yasar gozukuyor.

2)ddr 4 anrika sistem kurmak biraz malitey kurariyor ama cok degil ana fiyat vardi teknoljiden degil modelden geliyo 5600g yerinde 9600x alinca amd 4 am5 farkinda degil islenci gucu farkinda far var dd4 kur diyenlerde var amakurmuken downlocku bile kullsam 4 daha doru degil mi yani am5

3)2 senede bunu cok dillendirdim inadiminat hele gpu fiyatlari mining beri cotmusken beri kafamda ama ryzenden ber on board grafik artik 1080 p icin low ok oldugunda

yaniplanin ekran karti isie hic bulasmak bu konudane dusunyorunuz yani omaz 200-300 dolara 9600x gibi bisi alicagin dusuk gpu ile dusuk cpu alirsin 50-100 fazlaya cikar ama soyle boyle fark olur gibi durum var mi

orjinalde ram ucmasa 16x2  gc 32gb2 ramalirim onboard ekran karti da yiyiecekne olsa diyordum 3-4x cikan ramfiyatlar fatality ckemedenonce 

4)gecen sene bi suru kutulu sogutuclu cpular gorurken heps simdi tray  dolasiye bide sugutucu almaklazim olucak ile kule tip alt orta duzey bisi almak gerecek mi

dusundugun ob bard gpulu cpular genelde ep 65 lik yani illa sivi sogutma istmeceklerdir

5)hdd  etrafta goremiyorum ustelikle onlarda cok pali duruyo hdd e hic bulasmayaip belki 1 m2 yanina bi dusuk hizli baska ssd şyani m2 hizlisi olsunsistem ucsun dgeri deplama olsunsiterse 1/5 fiyati ohizi olsun yine ssd ucacaktir 2-4 tb pyasada pek bulumayangss erine 500gb 1 tv bi ssdatmak ikincil

sadece ffikir cimlastigi olaraksihibatan topladigim sistem soyle idi

sogutucuyu salladimama kasayi ozellikle salladim cunku onu ve psu secmek en onemsiz deyat o is enson 100usutne bakip su an kafami yormazdim

anakart ile cpu secimleri harici de direkman bilinci degiller ucuz ne gordumse tikladim

anakart secimin de ana sebebi 4 jack girisli olmasi

https://www.incehesap.com/oyun-bilgisayari-toplama/?p=74313-1_73142-1_87453-1_86528-1_84429-1_67468-1

herkesn basini agritim icin bu kafa cok ozr dilerim

baska sorunlarda var ama onlarbi sonraki adim pcdeki veriler paswordlari tblari falan tasmak nasil olur  gşb gşbş

umarim tiesi stardust dahil bu islerden anlayan beni ignore listler atmisolanlarda bi okur el atar fikir verir.

onboard grafik konusunda fircayacaklarada suanki sistemimin 15 senelik levent pekcan inceledigi 2010 yada 2011 de faza gelip aldigim gts 450 oldugun onun bile fani deli ses yaptiginda downllcokedip kulandigimi 6-7 sene askirdir ssi afterburner ile hatirlyim keza power menagemtda fx-6100 şiislemcide %50 ilelimitlenmis durumda cunku amd stok fan asla ve kata cekilebicek bisi degil.(wriathoncesi eski fanlar icin diyorum ayni donemki interle normal calsiyorken ustelik(

linki bidaha koyim bidaha inceyim bisi degistirsem girer edirlerim linkte

mini bi edit atiyim.ram buyuk iimal 15 da kalacak ama 1 slot 32 me 2 x 16 m bilemedim on gpu olacagindan 16 ramle pc geberir herlade ben 11 sene once 8gb ramlisistem kurmusum herkes 4 yaparken budgetta siz degil :D

32 asaga kurtarmaz belki sonra takarim para cok berbatlasrsa diye

burdancevap gelmeyince hizli bi baktim win 12 haeri yok gibi duruyo dediosu var ama 10destegi simdi olmdeiyse en bebat 1.5 sene olur kalamayiz blli ama 11 gecilmez kotlukte diytende mi ne var o konuyu da nalam lazim bi.

bide ben bagnaz adamin cok ta zor degisime uyum saglar alistigim gii de olsun isterim her an dusunuyorum ama iste 50-60 bin kisa hatta daha olu kirik mouse var belki ste sisteme 2. dksik lazim belki iste baska seyler lazim

sonucta ana kasa ram cpu anakart plase kasa ve m2 el mecbut kacialmaz

nazareth tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

dayanamdim forumumuz cok insan kaybetmis.aradim eski seyleri buldum

insalari bi onceki vistan win 10 gecerken 

hdd den ssd gecerken  epey darlamisim ama bi suru insan gelmis yardim etmeye calismis cogu artik ya yok insanlarin geriside beni sildi.kalanlarinda snairim bir kismi whatapps tan takiliyo(2009 dan mi ne kalma uslu telefonlu larak sadece ismen biliyorum kardeism bi eski telefon bulalim ddi bi bakim sayfasinda andord 6 olmali en az gec tuslyu pasamlar whatappi windowta yada browserunustundekullanmak icin yeni telefon son teknolji sityorlar oyle kenarda andoid 4-5 telefon eski varsaymis olmazmis.)

konuya doniyim bugun bi tik daha iyi kalktim dun tabi ya yapiyim pc derken buun yabuyuk isgirmiyim bu islere simdi

durduk yere havadan nem ykapiyorum az once 21 sene once oyunda tasigim bi turk arkadsi da msgla bogdum ona naltim bi kac gun once halk tvsi acikti bi cocuk zamaninda iskence gormus sonra dayanamis intahar etmis anesi de dayanams arkasinda inhitaharetmis bbasida bu kadar acidan sonra hastanmis olmus direkman bi aile yokolmus 10-15 sene once polisleri targiliyorlarmis.ben normalde cok ektilemem son hayat depreminde birden gozlerim odlmustu neaz altindanbagiranlar cikan birden fenastim iste bu forumun olu hali bana dokundu bugun

tamam ben cekilmezim ama kimsede kalmadi benim durum ozelide olsaydi keske

ne edecegimi bilmiyıroum da

isaiah birileri gelirde bisiler konsuruz yaparsamdabi fikim olsunbari yapmazsamda

kou disida istnaubl sisli osmbey taraflarinda gecen oturan gelebilen olursa olmedende gormek istiyen olursa goreblirizde

yazarken unutum asil yazacim basladigim konuyu biimemisim 2017 tasnda almisim bu ssd crytll disc diye bisiindirdim %61 iti diyo 7x24 calisan sistemdeki 9 disk oluyo mu kaliyo mu ne omru var anlamdimssdlife diye bisi denedim malesef diskiniz eski bilemiyıurz gibi bisiler yaziyo

nasil anlamcam ssd ne halde diye tam

edit 2 hemen ustune calisma 73026 saat

masalah masalah server giyimisim varsa hala inmayanpc nail hor kullandigim 

stardustun 20 senede kullandigi  sure rooke bmuber olur ekrankati satiyor yenllitr varken 23 tane daha alyor dye demiyorum adamin hayati var ucustan gelecekte acacakta 2-3 saat oynayacakta ooo 73k saat calismis ssd  tecekli degil 5 tane hdd oldu gecmiste bu sistemde onlarin hleri neceydi acep

4. mu  5m mi ne edit git geller yasiyorum.fiziken ve mentalen bunun yaninda çaf edilecek kadar iyiken bu isler beceremiyrudm 5-10 senedir gormedigim ama eskiden pc isiden anlayan irilerini airiyim dedim telefon nanay sanirim  bip bip garip yari veriyo yada direk telesekter bu numara kullanmamaktir diyo

bi halt sorucak kimsemde yok

biraz bigi aliyim tamam ben cok rahatisizlik veriyorum broswer 40 kere actim japadim i gune dgoru gidiyo ne forumdan ne hayatan kimseye de ulamsiyorum ki

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

mini mini updateler yapicam bi gun yapiyim bigun yapmiyim derken geciyor

enistemin arkadasi ile bu aksam 1 saat kadar konustum ama sacmadim adamin kafasini da cok sisirdim pandemiden sonra onlarinda isi degismis.onlar artik isi baslastirmislar ama 1-2 seyi tisin lafama ura bvuraya ayapcagi seylerden bari

gecen snene 12 gelicek hissi daha belli degil gelirse ne olucakta kacis yok gecersek 11 ile olucam win 11 hangi surum neler yapmali konsu ayari o sonra sorulavak sey en azn pc spiarisi surecinde baslarim(plase win 10 klonla yeni m2 diske win10 la devam et itimali minumumdur heralde yada direk ssd taksam yeni sisteme acacakmidir hardware degisti diye olay cikartmasin ici bozulmasin datalar ucmasin)

on boardda hala kararliyim bu konuda bii bisi desin 15 senelik cpu gpu underclock yapip fazlar otemisin diye kullanirken onbadlar beni ucurur.ama yokmok diyende uyarsin sunu bunu al desin ama gordugum adam gibi ekran kartlar 350 dolar ustu sanirim

yinede biri bi bakim biraz konusa sevinirdim

kisa kisa bi suru msg atmayi planliyorum ki cok unmamadi denmesin belki 1 kisi bakar diye.

8500g mi 9600x mi 6 ile 11 bin liralar iken o arkadas dedi ki 8600x daha iyi islemci olsadadigerinin de grafigi daha guclu ve daha ucuz yani butceye gore ama baska oneri arsa elsin

tamlarda hiz fakri pratikde ne etiide yani cl40 4800 ile cl46 6800 mu 1000 lira far var

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesajlarını anladığım kadarıyla cevaplayayım:

1.) Windows 12 beklemeye değer mi diye sormuşsun. Değmez. Win 12 zaten pek bir şek ekleyemeyecek büyük ihtimalle. Uzun süre Win 10 kullandım Win11 olmasına rağmen. Bir eksikliğini görmedim. Wİn 12 için de durum aynı olacak. Eski sistemdne ücretsiz yazılım araçlarıyla klonlama benzeri bir şey yapabilirsin. EaseUS var mesela.
2.) Escape from Tarkov gibi optimizasyon özürlüsü bir oyun oynamıyorsan 64 GB RAM'e gerek yok. Ama 2026'da 32GB aşağısı da kurtarmaz.
3.) Sistem için hızlı 1 TB - 2 TB M.2 NVMe (PCIe 4.0 yeter). İkinci depolama için daha ucuz 2-4 TB SATA SSD. Ucuz olsun diye hepsini SATA SSD yapabilirsin.
4.) Eski SSd için SSD Live programı tam ömür vermiyorsa CrystalDiskInfo’dan SMART değerlerine bak.
5.) CPU ve anakart seçimini 8600G + uyumlu B650/B850 anakarta çevirirsen daha dengeli olur. Ama ben yanlış yönlendirmeyeyim. Eğer hoşuna gidiyorsa sana bol bol sistem toplama videosu ya da forum mesajı ve inceleme okumanı öneririm. Yoksa kabaca 8600G + uyumlu B650/B850 alıp geçebilirsin. Hangi oyunları oynadığını net bir şekilde anlayamadım. O yüzden kesin bir şey söyleyemeyeceğim. 9600X işlemci olarak çok iyi ama iGPU tarafında zayıf.
6.) 8600G 65W TDP’li. Basit bir hava soğutma durumu kurtarır. Uygun fiyatlı bir tane al geç derim. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

cok tesskur ederim bakicam windows icin ayri sormam lazim malum cevrelerden bsi bulup indirmyi dusunuyorum.orda ne builder su noka sifre yeni sistem oldugu icin sorun olmazsa onlari gec gecenmufileli surumler var bisiler haledecez once dononumu cozelimde

2002*2008 amd 1700+ kadar ilk kuracagim sistem bu olucak o demek dersen 2008de c2due vardi 2015 anakart yandi hemen vatana atladim aksamaldim dirverlari yoktu ide dvd vardi takamadim diye sabahi bekledim subay 2015 de vatana 1 sonraki gun gidip dvd alip intetere baglanmistim ozaman yandigi icin kimseler darlacak hakimde yoktu bulup konusabicekte burda herkesi biktirigim o gunki vistadan 2 snee wsonra win10 gecerken oldu sanirim sende yazmistin

hemen 8600 bakicam bugun biri de dedi 9600 x goclu cpu ana grafik 2v ama 8500deki v3 mobildeki duzeyde iyi.ama 8600 bakmaistim hemen bakicam ben plase 8500 dusunuyordum o 6-7bin se 9600x 10-11k(onun mantikli tek yonu su ilerde ekran karti alirim dersen cpu kuveetli bi ekran karitla 3-4 sene sonrada isigoturebilir ama ben oyle yapmam %99) fiyati yuksek degilse 8600g un  ona yakinimyada olmadi 8500g fena durmuyot

oyun falan oynadigim yok alirsamdakarar verisemde donersem olsa olsa world of warcraft donerim 3 sene aradan sonra

ram zamanlarini bi anlasam ne kadar fark etigi ona karar vericem

ram fiyatlari insan gibi olsa sorun etmezdim 32x2 alirdim amasmdi 800-1000 dolarmi tabiki hatir.40-50 bin hata iyileri daha yukselerini bile gordum pha tabii iphone parasini rama gomemem

uzun seneler kulacagimda 2015 de alirken satii 2x2 gb al dedi almadim oyle yapsam bu sistem bugun hla surunsede calsmazdi 2015 de 4x2 8gb ramle kurdum sistemi

bugun 16 az 32 ok olabilirde 5 sene sonra zorlar bide 300-400 dolarlik ekran kartlari bile 8-12-16 gb rale geliyorlar on bard olunvca kafada ne az bi %20 rami grafik yer herlade yani 2-4 gb minumum ona gidiecektir heralde

2 kiside teyit etti 1 slot ram takmak artik normal gecen 10-20 seneki gibi illa dual takmak 1-3 2-4 slotlara takmasaydin yada ttek slot ram kullansaneskiden perfmansidusuyordu hatta calimaz demeyelim de kotu oluyordu

32 tek slot aliyim ilerde takmasam takmiyim hem 2x 16 danda daha ucuza geliyo  cok olmasada olsun

baska bir sorunda nerden alicaz

incehesapdiye bi yer var fiyalarin bi kismimakul yada psadanin en ucuzu olmasada pahalida da degilama ankara  sorun yasayanda varmis memnun olan itpya diyen var ama secenekleri bi degisik

neyseden kimden almak ben cikmasamda rica edip birine kardeismle enisteyle gider alirim duzgun yerler guvendigimiz yerlere onerseniz

cokta guvenmiyorum artik eskisi gibi sistem topalbilirimde kednimede sirketlerede guvenmiyorum karogculara hichele

adamlar sahane toplasansahane paketlere kargocular sorun olabilir.

progress oluyo kafamda ciddi ciddi olusmaya basliyo bugun gorustugum arkadas ekrankarti olmayacakca 500-600 falza fazla yeter dedi ki bence sdanrik 00-400ılşrtnbile kaldirirbelki sistemi ekran karti olsa 70-959 almak gerecek kasa bakmam da lazim

tekrar tesskurleri isallahsende baslarida yazar bana yardimi oluyo tas kafayim evet agir giriyo beynime ama hic girmiyo degil vurun abii :D

16 elemistim evet manasiz win10 4*5 sana daha yasacak olsa

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

inceledim cpu u .9600x direk artik cikartim denklendem 8600 bi tik daha ucuz 

artik cpu br baslasibaska bir oneri getrmiyorda 14-18bin oteki islemciler en basitinden 8700 biler digeri daha da yuksek ee artik fazla oluyo ozamanda ekrankarti almadik maliyete azaltik kismi  aaliyo bitmese

8500g yada 8600g olucak baska bisler denk gelmezsen 

bu olorfulanakarta acep biraz pahalya mi kaliyo sadece biraz dyzgyb zozellikli fenislemeye acik ve ana sebebi 6 jack girisli (benim hoperlorsistemi asirlik 4 jacki ceter sub on arka 5+1 4 jacki ha centeri takmazsam(100-200 lira verip jack coklayici da alinabilir zatisurround dizilidegiller on ve arka yan yanalar ama bielmyorum biraz anakartlarada bakalim )

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

adam gibi bi dukkan bilen varmi illa ete olmasilazimdegil belki kardese yada enisteye yada cok kucuk ihtimal ben giderim alirim

manyak fiyat farklari var guvenmiyorumda bazi yorumlar okuyorum adama kulanmis cpu yollamislar ustunde yapskan macun izli baziinsalara bozuk mozuk urunler yollammis eksik icerikli anakartlar

e8600 almak makul duruyor ama sorun su piyasada cok yerde gozukmuyo neden ki yeni nesil deglmydi neden yok

bazi yerlerde bi yerde baska sey ucuz dger yerde baska sey nasil falan da anlamiyorum

ama bi urun bi yerde 8500 digerinde 12500 nasil olur mantiksiz

vatan bana yurume mefasnin bi tik disi gidebiliyorum ama artik onlarda hic cesit yok aralikta montoradlim 3-5 anakart 3-5 cpu bi halt yok istediklerim hic yok 3000-5000 bin fazla verirdinsak diye alederdin bile olamaz acikdurumda ne bulursak o olur

internet uzerinde duzgun bi yerler soyleebicek yada intenetiten satisi yok ama x yerde soyle bi dukkan var fena degil yerleri soylesniz de bi baksam

bu isler o kadar uzak kalmisim ki artik montaj yapabicegimden bile emin degil.gcen konsutugum adam m2  ler icin anakartlardancikiyo bazensogutucu mu ne dedi tam anlamdim bile forumu buytecke okuyorum gozum gormuyo zati

2008 den kalma eski kasayi da kulanmiyim diyorum da kasa resimlerina bakiyorum 2.ç5 3.5 disk teri var dyor ama kasa bombos metal parcalar var moduler onlar mi monte ediliyo ki nasil bombos kasa anakart ile psu yeri var icerde baska hix bisi yok tam dd rom suru yerlerini cikartilarda disker nasil takiliyo ben 20 sene oncede takili kalmisim

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle ChatGPT den bir tercüme alalım : 

🧠 Genel Durum (Özet)

Yazıyı yazan kişi:

Son birkaç gündür psikolojik olarak kötü durumda

Hem gerçek hayattaki sorunlar hem de eski forum ortamının dağılması onu etkilemiş

Uzun zamandır bilgisayar toplamamış, kararsız ve kafası karışık

Maddi yardım istemiyor, sadece fikir ve yönlendirme istiyor

Aynı zamanda yalnızlık hissi ve geçmişe özlem var

💻 Ana Konu: Bilgisayar Toplama Soruları

1) Windows 10 / 11 / 12 meselesi

Windows 12 çıkacak mı, ne zaman çıkacak belli mi?

Windows 10 artık eski, bazı programlar (ör. Spotify) çalışmıyor

Windows 11’e geçmeye değer mi?

Eğer Windows 12 yakında çıkmayacaksa:

Windows 11 ne kadar süre kullanılabilir?

Yeni sistemde Windows 10’u klonlayıp kullanmak mantıklı mı, yoksa temiz kurulum mu gerekir?

2) DDR4 vs DDR5 / AM4 vs AM5

DDR4 sistem daha ucuz ama eski

AM5 (yeni nesil) daha mantıklı mı?

5600G yerine 9600X gibi işlemciler düşünülüyor

“DDR4 kurmak artık yanlış mı olur?” sorusu var

3) Ekran kartı vs onboard grafik

Harici ekran kartı almadan sistem kurmak istiyor

AMD Ryzen işlemcilerin onboard grafiklerinin:

1080p düşük ayarlar için yeterli olabileceğini düşünüyor

Soru:

Ucuz CPU + ucuz GPU mu?

Yoksa güçlü APU (ör. 8500G / 8600G) mi daha mantıklı?

4) Soğutma konusu

Eskiden işlemciler kutulu ve fanlı geliyordu, şimdi çoğu “tray”

Ekstra soğutucu almak gerekir mi?

Düşük TDP’li (65W) APU’larda:

Sıvı soğutma gerekir mi?

Kule tipi basit bir fan yeter mi?

5) Depolama (SSD vs HDD)

HDD’ler artık pahalı ve zor bulunuyor

Plan:

1 adet hızlı M.2 SSD (sistem için)

1 adet daha yavaş/ucuz SSD (depolama için)

2–4 TB yerine:

500 GB / 1 TB + ek SSD daha mantıklı olabilir

🧩 Planladığı Sistem (Kabaca)

CPU + anakart dışında parçaları çok bilinçli seçmediğini söylüyor

Anakart seçme sebebi: çoklu jack girişi (ses sistemi için)

🧠 RAM Konusu

16 GB yetersiz olabilir

32 GB minimum gibi düşünüyor

Tek slot 32 GB mı?

Yoksa 2x16 mı?

Eskiden dual channel önemliydi, şimdi tek slot da kullanılabiliyor diyorlar

Onboard grafik RAM kullanacağı için:

32 GB altı riskli olabilir

⚙️ CPU Kararsızlığı

Adaylar:

8500G

8600G

9600X

Düşünce:

9600X güçlü CPU ama GPU yok

8500G / 8600G → güçlü onboard grafik

Büyük ihtimalle:
👉 8500G veya 8600G alacak

💾 SSD Sağlığı Sorusu

2017’de alınmış SSD

73.000 saat çalışmış

CrystalDisk %61 sağlık diyor

SSDLife “çok eski, ölçemiyoruz” diyor

Soru:

SSD’nin gerçekten ne durumda olduğu nasıl anlaşılır?

🧠 Duygusal ve Sosyal Durum

Eski forum ortamının dağılması onu üzmüş

Eskiden insanlara yardım ettiğini, şimdi kimsenin kalmadığını söylüyor

Eski arkadaşlarına ulaşamamış

Yalnızlık hissi belirgin

İstanbul Şişli civarında:

“Gelmek isteyen olursa görüşebiliriz” diyor

🛒 Satın Alma Endişeleri

Online alışverişe güvenmiyor

Kullanılmış/bozuk ürün gelme korkusu var

Fiziksel mağaza önerisi istiyor

Vatan gibi yerlerde ürün çeşitliliği az diyor

🔧 Teknik Detay Soruları (Ekstra)

RAM hızları (CL40 vs CL46 vs MHz farkı) ne kadar önemli?

M.2 SSD’lerde anakarttan çıkan soğutucu nedir?

Yeni kasalarda disk montajı nasıl yapılıyor?

🧾 Genel Ton (Özet)

Bu metin aslında:

%50 teknik soru

%30 kararsızlık ve kafa karışıklığı

%20 yalnızlık / iç dökme

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu da Chat. GPT cevabı : 

🔥 ÖNERİLEN SİSTEM (2026 – Senin senaryo için en mantıklısı)

🧠 İşlemci (en kritik parça)

✅ Best overall

AMD Ryzen 5 8600G

₺10.101,60•Nova Bilgisayar + diğer satıcılar

4,9 (346)

₺10.101,60•Nova Bilgisayar + diğer satıcılar•

4,9 (346)

Neden bu?

8500G → ucuz ama GPU zayıf

9600X → güçlü ama ekran kartı şart
👉 8600G = tam ortası (en mantıklı)

✔ 1080p low/medium oyun
✔ ekran kartı derdi yok
✔ düşük güç tüketimi (65W)

🧠 RAM (kritik – onboard GPU kullanacak)

Öneri:

Corsair 32GB DDR5 RAM · ₺6.254,90 · 4,8

Onboard grafik için minimum önerilen kapasite

👉 32 GB ALTINA İNME
Sebep:

iGPU RAM’den yiyor

16 GB = sıkıntı çıkar

✔ 2x16 tercih et (hala daha stabil)

⚡ SSD

Öneri:

Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD · ₺3.910,00 · 4,8

Hızlı ve güvenilir sistem diski

✔ Sistem + programlar
✔ İleride yanına 1 tane daha ucuz SSD eklersin

⚙️ Alternatif CPU seçenekleri (karşılaştırma)

Özellik

Ryzen 5 8500G

₺7.789,00•Hepsiburada + diğer satıcılar

Ryzen 5 8600G

₺10.101,60•Nova Bilgisayar + diğer satıcılar

Ryzen 5 9600X

₺11.279,06•n11 + diğer satıcılar

GPUZayıfGüçlü (760M)❌ Yok

CPU gücüOrtaİyiÇok güçlü

Oyun (GPU’suz)ZorOynanırOynanmaz

Gelecek (GPU takarsan)OrtaİyiÇok iyi

Mantıklı senaryoBudget🔥 Senin kullanımGPU’lu sistem

👉 Net karar: 8600G

🧩 Anakart

Senin kriter:
👉 çoklu jack (ses sistemi)

Öneri:

B650 chipset

MSI / ASUS / Gigabyte

“audio jack sayısı fazla” filtrele

✔ Çok pahalı almaya gerek yok
✔ 5-6k bandı yeterli

❄️ Soğutma

👉 Stock fan YETER

Sebep:

65W işlemci

APU’lar çok ısınmaz

İstersen:

1000–1500 TL kule tipi yeter

🔌 PSU + Kasa

👉 Şu an fazla kafaya takma (sen de doğru demişsin)

✔ 600–650W kaliteli PSU
✔ kasa tamamen zevk

💣 SENİN TÜM SORULARINA NET CEVAPLAR

❓ Ekran kartı almadan olur mu?

✔ EVET → senin kullanımda %100 mantıklı

❓ DDR4 mü DDR5 mi?

❌ DDR4 artık bitik
✔ DDR5 şart

❓ Windows konusu

Windows 10 → bitiyor

Windows 11 → kullan

Windows 12 → yakın değil

👉 Direkt 11 kur geç

❓ RAM tek mi çift mi?

✔ 2x16 daha iyi
✔ tek 32 da olur ama performans düşer

❓ HDD almalı mı?

❌ alma
✔ SSD + SSD yap

💸 TOPLAM MALİYET (yaklaşık)

CPU: ~10k

RAM: ~6k

SSD: ~3-4k

Anakart: ~5-7k

Kasa + PSU: ~4-6k

👉 Toplam: 30–35K bandı

🔚 SONUÇ (NET)

Senin profil:

oyun çok yok

GPU almak istemiyorsun

uzun süre kullanacaksın

👉 EN DOĞRU SEÇİM: 8600G + 32GB RAM

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

cok sagol oftopikte acmistim ki orda daha cok okuyo bak simdi hak verdim bu kadar uzunda ben bile okuyamadim hemen inceliyorum

bak uzun dahil kimseye beduam yok ama kimki su msn oldurdu 2 yakasi bi araya gelmesin zorla skpee ne yapmislari se o teki tek tuk kalmisti ama msn zaman 100 kisi vardiysa 20 kisi kalmisti oda olduruldu kimseyle bagim  chat imkanim kalmadi hatta sen bana telefonda vermistin ankaradan antalaya tasnidgin donemde hta bende bundaim evlenmeden oncesi  ama yazmamisim bi yerlerede zati.

sorun ben olsaydim keske hugh yazmasa haftada 5 msg yazilmiyo 1-2 gundue bir girip bakan bile tek tuk

evet 8600 g kafamda oturturdum gibi, 9600 x herkes uyardi iknci seviye ekran var 8500-600 serisinde 3. var diye 9600x sadece gidip 1-3 sene sorna bi elran karti takarsan daha makul oluyo

novaya bakicamaisrlar onceden kalma fikrimle ankara firmasydi.gidemyiz insabuldan oraya ama netten bakaim

verdigm urunlerin bir kismi ciddenucuz piyasaki bakitim ramlere gore .7k veriyim m2 aliyim diyordum ma belkide boyle normal sdd daha dogru olucak derlen garip geldi 1*2 yerden baktim chat gpt bence ucmus p araya ram falan yoktor .oneriyi sen yapmamisn ama bi garip

montaj yapabicekmiym kasa nasil secicem bulucam bilemiyorum onari da ilcemem lazim

gecen msgin i acitim yanlislikla oldu microsft hesabime girince team diye bisi yapmislar sen guys duruyorsun fline olarakta online bi ozgur karadag vard.

onboarda yonelme sebebim oyun oynasam bile oyncagim oyunlari kaldirir hatta populer oyunlari bile low seting low fps ama oytnanmaz duzeyde olmacak sekilde aciyo.

anakarti neden sectindiyorsan tek sebebi 4 jack girisi gerekiyor

ha bide oftopige botlar giremiyor bende sizidebu kadar ozleden saydirmamida gormuyor burasiacik sanirim

edit 2

telefonla cok konstum ama aradaazda olsa baktim novanin yerini gormedim ama ankaraydi oyle olmali ama fiyatlar epey pajali o chat gptnin verdigi fiyatlar kesin gecen seneden cpu harici fiyatlar hepsi hatali bence

neyse agol bi nubvaya bakiim once bunun karsligi instanbulda yerlerde varsa beklerim(bakmadan konsuyorum kabaca sen otekiler andaryken burasi ie bi yer daha vardi 2 dukkan pc aleminde cok meshurda ankarada(

edit hemen denk geldim gordumde ben yazana kadar cokta zaman gecmis woow

khan o rakamlar olsa yarin giderrim nerden bulsam alirim o ssde  kac kati cikiyo raede oyle netten

1 basamak daha var yani yuvarlar hesap o dedigin ssd sanirim 14-15k ramlerde 20-25k

neyse bulucaz bi yol

mesgul olmadiginiz b zaman konsuruz belki kaldiysa oyle bi durum tabii.

guneye gocup kiralik eine cokecek kadar evil planlarim yok ama ayni seyiyakarsam beyniniz icin diyemem bayim hehehe

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok