UNOPARATOR

Üye
  • Mesaj sayısı

    24
  • Üyelik tarihi

  • Son ziyareti

UNOPARATOR hakkında

  • Rank
    Fresh Meat

Profil Bilgisi

  • Cinsiyet

Son profil ziyaretçileri

792 kez ziyaret edildi
  1. unRAID'in kendisini doğrudan internete açılmaması lazım evet, haklısınız çünkü amacı bu değil. Ama unRAID ile güvenli şekilde bir Cloud depolama (doküman, fotoğraf vs.) çözümü olarak kullanmak isteyen, unRAID'in App Store'u üzerinden NextCloud'u çok kolay şekilde kurup, biraz daha az kolay bir şekilde Swag (eski LetsEncrypt) de kurarak, NextCloud'u internete açabilir. Zaten internete açık başka App'ler de olacaksa Swag (veya benzeri başka bir çözüm) şart. İlgilenenlere Youtube'da "Space Invader One" adlı vatandaşın unRAID videolarını öneririm. Bunun çözümü olarak unRAID array'e SSD cache eklemek mümkün, hatta şimdiler çıkacak olan 6.9 versiyonu (şu an beta'da) cache'le ilgili bazı yenilikler de getiriyorlar (ben bu özelliğini kullanmadığım için bununla ilgili ahkam kesemiyorum tabii ). Lakin unRAID'in kullandığı Fuse FS ile normal RAID ve ZFS'ten farklı olarak her bir disk'i gerektiğinde bağımsız olarak alıp kullanabilmek, beni en cezbeden yanı olmuştu. Yani demek istediğim her çözümün her uygulamanın farklı artılar ve eksileri olduğu ve herkesin kendi ihtiyacına göre uygun olanı (hem zaman hem maliyet açısından) seçmesi gerektiğidir.
  2. Selamlar @snc-tr, Artılar kısmı biraz göreceli açıkçası, o yüzden donanım/yazılım ile ne kadar uğraşmak istediğin ile ilişkili bir durum diyebilirim. Çok bu tarafı araştırmamış olmasam bile baktığımda hazır NAS sistemler özellikle TR'de pahalı cihazlar oluyor. Sıfırdan DIY (Do-it-yourself) bir çözüm yaptığında da yakın fiyatlara çıkabilmek mümkün, fakat hazır sistemde sonradan upgrade edebileceğin birşey diskleri büyütmek dışında pek mümkün olmuyor. Lakin yıllardır donanım ile haşır neşir insanlar, yeni bir makine toplarken bile eldeki bazı parçaları kullanabilirler, bu ilk maliyeti azaltabilir ayrıca parça bazında upgrade yapılması da mümkündür. Cloud çözümler, internetin hızlandığı bu dönemde, donanım/yazılım hiçbir şey ile uğraşmak istemeyenler için güzel çözümler sunuyor tabii ki.
  3. Tebrikler @TiesTorN, başarılar, bol kazançlar ve yeni dostluklar kazanmanız dileklerimle...
  4. Ben de 2018'den beri unRAID kullanıyorum. Custom NAS oluşturmaya karar verdiğim 2017'den beri gözümü aslında FreeNAS'a takmıştım, bir iki deneme yaptım ama sevemedim/ısınamadım bir türlü. O sıralar OMV ve unRAID karşıma çıktı ve unRAID'in trial'ını deneyip, o kadar beğendim ki bir daha başka bir şey aramadım. Geçtiğimiz bir kaç hafta önce Custom NAS'ım anakartı (SoC Intel Avaton'lu) sizlere ömür olunca, emektar CM Stacker 810 içindeki eski RAID5 makina ile unRAID'i merge ettim, şöyle ki Stacker'daki işletim sistemini sanallaştırdım ve burada kullandığım (unRAID tarafından desteklenmeyen) HPT RR2320 kartı QEMU ile VM'e pass through yaptım yanında bir de ekran kartı ile. Böylece biraz sıkışık da olsa hızlıca unRAID'imi de kayıpsız ve uğraşsız olarak çalışır hale getirmiş oldum. unRAID yerine farklı bir çözüme gitseydim, bu kadar rahat bu geçişi yapamazdım diye düşünüyorum. unRAID FTW!!! Şimdiki düşüncem CM Stacker'daki CPU biraz zayıf kaldığı için acaba bir cinnet ile Ryzen 5 5600X/5800X gibi bir upgrade'e mi gitsem yönünde...
  5. Valla bende Plex Pass var ama fotoğraf ve doküman saklamak için NextCloud'u daha çok beğeniyorum. Bu arada Plex de UNRAID üzerinde çalışıyor tabii ki. Eve NAS/Private Cloud çözümü yapacaklar için (her ne kadar paralı da olsa - 1 kerelik) UNRAID'i tavsiye ediyorum. Burada yazmakla bitmez, konuyu da hijack etmiş olmayayım daha fazla. İsteyen araştırsın veya bana özelden de sorabilir.
  6. Şahsen ben UNRAID üzerinde NextCloud ile bu işi hallediyorum. Yaşasın private cloud.
  7. Sorunsuz Philips 22" 1680x1050 (220XW8FB/00) var. (HDMI, DVI, D-SUB, SPDIF out, Audio In, Headphone Out) Ya da 1920x1200 isterim dersen, azıcık ekrana görüntü yapışmalı yine Philips'in 23" (230WS) var. (DVI, D-SUB, Audio In x2 (her video input için ayrı), Headphone Out, ayrıca önünde CF ve SD/MS/SM ile MMC card reader var, USB kablo da bağlarsan) 2 monitörün de üzerinde hoparlör vardır. Yıllardır ben de olduklarından kutuları bulunmuyor artık. İstanbul, Bostancı elden teslim.
  8. Başarılıymış, en sondaki abartı testte sesi bayağı bozuyor ama anlaşılmayacak derece değil. Etkileyici gerçekten.
  9. Güzelmiş. Ayrıca "There is a meme for everyting." diyeyim ben de. Ama güzelmiş.
  10. Yaklaşık 10 senedir sorunsuz ve ilk günkü gibi kullanmakta olduğum HP LP3065 30" 2560x1600 3x DVI-D Dual-link LCD Monitor'ümü satıyorum. Kutusu bulunmamaktadır. Güç kablosu ve 1 adet DVI-D Dual-link kablosu ile birliktedir. İstediğim fiyat ₺1000'dir.
  11. Raspberry Pi 4 model B'deki HDMI'lar 2.0 olduğu için 4K olduğunu bildiren (amazon link'indeki gibi) yeni HDMI - DVI-D DL kablo da aldım, 4K HDMI - HDMI kablo da aldım ucuna HDMI - DVI-D DL dönüştürücü dongle ile yeni fayda etmedi. Satılan çoğu kablo pasif denilen konuya da denk gelmiştim, ama bir umut denedim olmadı tabi... Ayrıca aliexpress'te de vs de arattım ama sadece DP - DVI-D çözümler var.
  12. Ne yazık ki yanlış anlamışsınız. DVI-D Dual-link demek 2 kablo bağlamak değil, 24+1 pinli kablo kullanmak demek oluyor. (bkz. wikipedia ) Önceki mesajımda belirttiğim üzere: Yani Dual-link'te 2560x1600, Single-link'te 1280x800. 10+ yıldır, PC ile türlü ekran kartı/anakart çıkışları ile tek bir DVI-D Dual-link kablo ile native çözünürlük 2560x1600 alabilmekteyim. @Onur Paylaşmış olduğun link'in 2. sayfasında benzer problemi Display Port --> DVI-D Dual-link için Active Adapter kullanarak çözmüşler. Fakat bunun HDMI 2.0 --> DVI-D Dual-link versiyonunu bulamadım. O link'tekinin ucuna bir de Display Port --> HDMI 2.0 dönüştürü takarsam olur mu bilemiyorum (Raspberry'den daha büyük olacağı kesin)...
  13. 1920x1200'e kadar DVI-D Single-link olduğu için sıkıntı yaratmıyor normalde. Fakat benim bu monitör sadece 2560x1600 (native) veya 1280x800 çözünürlük destekliyor. hdmi_cvt satırı hariç geri kalanını fazladan başka birkaç satırla birlikte denemiştim.Yazdığın şekilde denediğimde "/opt/vc/bin/tvservice -s" çıktısı olarak "state 0x6 [DVI CUSTOM RGB full unknown AR], 1280x800 @ 60.00Hz, progressive" diyor. Dolayısıyla bir fayda etmedi.
  14. Raspberry Pi 4 (HDMI 2.0) çıkışından, emektar HP LP3065 monitörüme (DVI-D Dual-link) nasıl native çözünürlükte (2560x1600) görüntü aktarabilirim??? Bu emektar monitörün detaylarına (pek bir şey yok) şuradan bakabilirsiniz. Denemediğim/almadığım kablo/adaptör kalmadı, en fazla 1280x800 olarak çalıştırabildim; onun da nasıl gözüktüğünü tahmin edersiniz. Yardımlarınıza ihtiyacım var.