Logitech G13 incelemesi
1 1

Bu konuda 36 mesaj var

G13 amazon da Shipping hariç 39 dolara düşmüş görünüyor. Niyet edenlerin bilgisine sunulur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kaptım bir tane, 130 liraya geliyor. Fiyat şimdi tekrar 200 civarına çıkmış. Aletten çok bir beklentim yok, belki RTS oyunlarında kullanırım ya da masaüstünde bir kaç kısayol atarım diyorum, benim için asıl özelliği G15'teki LCD ekrandan bunda da olması. Böylece ilerleyen zamanda artık klavyemi mekanik bir alternatifle değiştirebileceğim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten takipteydim, şu ana kadar amazonda en düşük satıldığı fiyatı bekliyordum. Dün mail ile uyarı gelince de kaçırmadım,  aldım ikinciyi.  :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Amazon yine şaşırtmadı sağolsun. Provizyonu direkt almışlardır diye düşünüp kartımı yurtdışına kapatmıştım, kargoya verirken alıyorlarmış sanırım, alamamışlar. Hemen hallettim ama ödemeyi tekrar ettirince de kargo süresi uzamış oldu. Supporta yazdım, iki dakikada çözdüler, üstelik sanırım kargoyu bir üst sınıfa almışlar, önceden Aralık 10 - 17 diyordu, şimdi 3 gün - 1 haftaya (27-30 Kasım) gelecek görünüyor :)

 

Amerika 'da yaşasam herhalde ev ihtiyacımı, mümkünse domatesi patlıcanı bile almam, biriktirir donumu bile Amazon 'dan alırım. Biz alışık değiliz böyle hizmete.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kaptım bir tane, 130 liraya geliyor. Fiyat şimdi tekrar 200 civarına çıkmış. Aletten çok bir beklentim yok, belki RTS oyunlarında kullanırım ya da masaüstünde bir kaç kısayol atarım diyorum, benim için asıl özelliği G15'teki LCD ekrandan bunda da olması. Böylece ilerleyen zamanda artık klavyemi mekanik bir alternatifle değiştirebileceğim.

Amaç öncelikli olarak ekran ise, logitech in yazılımında wireless üzerinden android kullanan cihazları ekran olarak kullanma gibi bir özellik var. Onunla bir çözüm daha iyi olmaz mı? Kullanılmayan eski bir telefon mesela?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ARX 'ı diyorsunuz sanırım. Onu kendi telefonumda denemiştim, evde türlü çeşit farklı OS (Maemo, MeeGo, hatta Tizen vs.) telefon var ancak fazladan Android/iOS 'um yoktu. :) Bu şekilde kullanınca da telefonu alıp gitmek, her oturduğumda geri ARX 'ı açıp, şarja bağlamak bir iki seferden sonra üşeniliyor.

 

Klavyenin LCD'si ise 7/24 hep açık, önümde. Bir de ben ARX 'ı denediğimde -muhtemelen hala- özelleştirme söz konusu değildi, LCD için geliştirilmiş appletler var, hemen her işi yaptırmak mümkün. Mesela ağ kullanımını göstermesi, ya da aynı ekrana tarih/saati yazması, donan yazılımları sonlandırabilmesi (LCDSirReal 'in özelliği) gibi özellikleri sonradan eklemek mümkün değildi. Bunun dışında LCD her platformda bir şekilde destekleniyor. ARX 'ın güzel tarafı ise tabii ki eldeki telefonla yapılabilmesi, ve renkli/büyük ekrana daha fazla ayrıntı ve grafik sığdırabilmesi, bundan şimdilik feragat etmiş oldum.

 

Mutlaka Logitech bu yazılıma eğilip ileride daha çekici hale getirecektir ama bugün için alıştığım ekrandan vazgeçemedim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ben hala tam olarak ne işe yaradığını çözebilmiş değilim bunun... :) nasıl bir pozisyonda konumlandırıp kullanmak gerek vs. hiçbir fikrim yok. Bunun üstündeki G tuşları benim klavyenin kendisinde de var zaten  :icon_think:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Birkaç gün oldu kullanmaya başladım. Daha çok LCD ekranı için almıştım, ekran parlaklığı ve renkli LED'ler çok hoş.

 

Doğrudan controller olarak kullanmasanız bile 22 (x3) makro tuşu olması bazen değişik işlere yarayabiliyor. Mesela evde bir Minecraft sunucumuz vardı, inşa yaparken gündüz olsun diye her gece T ye basıp "/time set 0400" yazmaktan fenalık gelmişti, şimdi G22'ye basıyorum, hemen oluyor. Ya da mesela Raspberry Pi 'daki Kodi sunucumu açıp kapatabilecek tek bir tuşum var. G1 'e basınca PuTTY açılıyor vs. Günlük masaüstü kullanımda böyle tekrar tekrar yazdığınız komutlar ya da açıp kapadığınız kısayollar varsa, iyi oluyor. Profil desteği mevcut, oyun oynarken başka, masaüstü için başka makrolarınız oluyor. 

 

Oyun olarak kullanımda; 3-5 tuşla, gamepadle oynanan günümüz oyunlarının çoğu için (misal FO4, çoğu FPS'ler vs.) bence pek bir numarası yok. Joystick analog ama WASD yerine tercih etmem bunu, FPS'lerde vs. pek bir anlamı yok ha WASD-R-G-SHIFT vs. bir kaç alıştığınız tuşa basmışsınız, ha bu. Öte yandan Elite: Dangerous için bir dizilim yaptım ki, benim için oyunu hem daha keyifli kıldı hem de daha klavyeye elim gitmiyor. Sebebi şu, E:D 'de gemiyi kontrol eden en az 8 tuş var, diğer fonksiyonlarla bu sayı 20 'ye yaklaşıyor ki bu durumda G13 parlıyor işte. Bir de mesela oyunu oynayanlar bilir, klavyedeki yukarı-aşağı-sağ-sol tuşlarıyla kalkanlara, silahlara vs. güç verirsiniz, bunda o özelliği joysticke atıp, vites değiştirir gibi avuç içinin bir hareketiyle bunu yapabiliyorsunuz, hem çok daha doğal, hem de daha pratik. Elimi koyduğum G13'ten hiç kaldırmadan -ergonomisi de iyi düşünülmüş- geminin tüm fonksiyonlarına ulaşabiliyorum, "eli hiç kaldırmama" bir avantaj. Mesela W,A,S,D,Q,E,R,F gemiyi kontrol eden tuşlar normalde yan yana ama iniş takımları L, %0 hız X, silahları kapatma U vs, G13'te ise hepsi yan yana, L'ye basmak için elimi WASD 'den bırakmak zorunda kalmıyorum. Ya da mesela arada sırada bir bastığım "Silent Mode" ya da "FSD" (warp diyeyim) düğmelerini joystick in yanındaki gözden ırak iki düğmeye atadım, onlar düzenimde yer kaplamıyor.

 

Oyunlar için 22 standart tuş (zahmet ederseniz 3 menüde toplamda 66, ya da fareyi modifier olarak kullanmanın yolu varsa denenebilir), joystick 'e tuş atarsanız 5 tuş da oradan, iki de yanlardan, 29 tuş atayabiliyorsunuz toplamda.

 

Başta alışması biraz sıkıntı ve bakarak oynarsanız kesinlikle biraz  kafa karıştırıyor, ama tuş ataması çok kolay ve oyun-içi yapabilmek de mümkün, insan kendi atadığı tuşu illa ki unutmuyor.  RTS'lerde henüz denemedim, ancak Starcraft II ve C&C RAII ile denemeyi düşünüyorum, RTS, MMO, MOBA gibi oyunlarda parlayacağını tahmin ediyorum. Dediğim gibi daha çok LCD'si için almıştım ve fuzuli görüyordum biraz, şimdi en azından bazı oyunlar için klavyeden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Şahsen çok tuşlu oyunlara bunu kullanıp, "gamepad oyunlarına" zahmet etmeyip klavye/mouse ikilisiyle devam etmeyi düşünüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fps vs. için gereksiz olduğuna katılmıyorum. Ben oyunlar için klavyedeki yön tuşlarının kullanıldığı yıllardan geliyorum. Simetrik olmayan W,A,S,D tuşlarının yön tuşları olarak kullanılmaya başlandığı dönemden beri de bu duruma uyuz olduğum için kendim yine klavye yön tuşlarını atayarak oynuyordum oyunları. Ta ki 2009'dan itibaren G13 kullanmaya başlayana kadar. Genellikle bu tür ürünlere alışmak zor olur ama ergonomisi bence çok iyi olduğundan alışma süresi çok kısa. Bir kere her tuş sırası farklı yükseklikte ve eğimde olduğundan, görmeden parmağınızın hangi tuşun üzerinde olduğunu herhangi bir klavyeden çok daha çabuk algılıyorsunuz. Yön tuşları olarak kullanılan G4,G10,G11,G12'nin diğer tuşlardan farklı olarak çukur yapıda olması, yön tuşları etrafına yerleştirilmiş tuşların sağ ve solda aynı sayıda ve simetrik şekilde olması, özellikle düşünmesenizde istem dışı olarak beyninize parmaklarınızın nerede olduğu bilgisini gönderiyor. Dolayısıyla alışma süreci çok kısalıyor ve gözünüzü ekrandan ayırıp tuş arama derdine düşmüyorsunuz. 

 

G13'ü yeni kullanmaya başlayanlara önerim, hazır oyun profillerini kullanmak yerine, bir kere başta tüm tuşlara kendi tuşlarınızı atayıp, sonra her oyunun kendi ayarlarından g13'te belirlediğiniz tuşlara atama yaparak kullanma olacaktır. Böylece her oyunda çok sık kullanılan tuşlar g13'te her zaman sizin istediğiniz yerde olacaktır. Kendiniz için oyun türüne göre birden fazla farklı dizilim yarattıktan sonra keyifle bu klavyeyi kullanabilirsiniz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Az sayıda tuş kullanılıyorsa oyunda, o zaman çok büyük avantajı yok gibi görünebilir . Ancak yine ergonomi avantajı var. FPS ler de yine kullanıyorum , bir kez alıştıktan sonra aslında klavyenin ne kadar rahatsız olduğu görülüyor çünkü. 

Reload için kolu sola çekmek , Take down için aşağı çekmek daha keyifli.Bu da avantaj. 

 

Civilization da bir denedim. Orda pek işe yaramadı. Çünkü klavye de 2-3 tuş kullanıyorum zaten. onun için elimi sürekli klavyenin üzerinde tutmuyorum. 

 

ZvAnA 'nın aynı uyarısını ben de yapacaktım. Hazır profiller rahat değil. Mesela Witcher 3 için , Freelook joystick e atanmış (analog işe yarıyor burda.). Mouse var zaten. ,gereksiz. 

 

Reload, eğilme, jump gibi tuşlar her oyunda aynı atabilir. Witcher da bir sürü sign var. Burda o joystick ve çevresindeki tuşlar çok işe yarıyor. Klavyeden kullanamam onları, eli WASD 'dan kaldırdım mı ,oyunun akışı bozuluyor.

 

Oculus Rift geldiğinde , çok daha avantajlı olacak klavyeden, çünkü görmeden elinizi klavyeden kaldırıp, tekrar konumlandırmak zor. Bu tek ele göre tasarlanmış.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok