FSP Champ 1 Kva Online UPS
1 1

Bu konuda 15 mesaj var

Merhaba arkadaşlar. 

 

Evde son bir buçuk aydır, artık bizim ev tesisatından mı yoksa sitenin topraklama tesisatından mı kaynaklı olduğunu belirleyemediğim bir kaçak akım rölesi atma sorunu yaşamaya başladık. Özellikle kar yağışı sonrası bu röle atma olayı ard arda olmaya başladı. Röleyi yenisiyle değiştirmemden sonra nadir atmaya başlasa da sorun düzelmedi. Genelde de projeksiyondan, tv'den film izlerken vs. denk geldiği için av receiver, tv ve projeksiyon gibi cihazlarda ani elektrik kesilmesinden dolayı bir arıza oluşmaması için salona da ups almaya karar verdim.

 

Salondaki bu cihazlar için 800-900 wattlık yük bindirebileceğim bir ups almam gerekiyordu. Online mı yoksa line interactive mi olsun diye çok gidip geldim. Yurtdışındaki birçok forumda eskiden beri devamlı okurum. Çoğu kişi online ups'ler true sinus verdiği için görüntü ve seste iyileştirmeler yaşadığından bahsederdi ve bu nedenle online alınabilirdi. Ama online ups'lerin olmazsa olmazı fan sesi, akülerinin daha çabuk bittiğinin söylenmesi ve daha pahalı fiyatları nedeniyle de daha önce hiç tercih etmedim. Ancak line interactive ürünlere gelince de bu sefer son dönemde çıkan yüksek watt değerli ups'lerde de fan kullanılır olması can sıkıcıydı. Genelde 1000VA'lik line interactive ürünlerin fansız olmasına karşın güç değeri katsayılarının yaklaşık 0,6 gibi bir değer olması bu nedenle 600W'tan daha yüksek değerde yük bindirelememe durumu benim işimi görmüyordu. Daha güçlü line interactive modeller ise yine fanlı olarak geliyordu. Durum böyle olunca işim de acil olunca FSP'nin Champ serisi 1kva'lık online ups'ini aldım.

 

UPS'i üç gündür kullanıyorum. Her ne kadar işini çok iyi yapıyor olsa da fan sesi kesinlikle rahatsız edici. Evde hiç bir tv vs. ses kaynağı açık değilken, salondaki ups'i kendi pc odamdan, mutfaktan, antrelerden çok rahatlıkla duyuyorum. Neyse ki yatak odasına kadar gelmiyor. Salonda tv sesi normal yükseklikteyken bile ups'in sesi duyulabiliyor. Anca film seyrettiğim zaman, ses sistemimi her zaman kullandığım ses seviyelerinde kullandığım zaman ups sesi arka planda kalıyor. Ama sessiz sahnelerde çoğu zaman yine dikkatinizi dağıtabiliyor. Diyelim buna zamanla kendimizi alıştırdık... Hiçbirşey çalışmıyorken bile ups'in fanı devamlı dönüyor. Ups fişte takılı iken "off" tuşuna basıp kapatsanız bile, cihaz komple kapanmıyor, sadece sabit olarak verdiği 220V çıkışı kapatıyor. Ama buna rağmen fan durmuyor ve dönmeye devam ediyor. Benim anladığım fan sesini tamamen kapatmanın tek yolu ups'i kapattıktan sonra fişi de komple çekmek. Ancak böyle komple kapanıyor cihaz. Başka türlü ups'te yük yokken fanın kapanması gibi bir durum varsa da ben henüz bulamadım. Şu haliyle evden çıkarken fan sesi ile uğurlanıyoruz.

 

UPS'in yaptığı işe gelirsek genelde bizim evde 216-236V arası  şebekeden gelen voltajı güzel bir şekilde akülerinden 220V olarak sabit şekilde veriyor. Bu yönde çalışmasında bir sıkıntı yok. Ayrıca şehir efsanesi midir değil midir diye merak ettiğim bu gerçek sinus dalgası zamazingosunun gerçekten de ses konusunda olumlu bir değişiklik yarattığını söyleyebilirim. Görüntü konusunda birşey diyemem, bir fark olduysa da benim farkedeceğim keskinlikte bir fark hissetmedim. Ama ses konusunda fark ettiğini söyleyebilirim. Özellikle arka hoparlörlerden gelen seslerde bir açıklık nasıl diyeyim, bir netlik var. Daha öncesinde ses daha buğulu gibiydi. Müzik dinlerken kullandığım av receiver'ın çeşitli surround modları bunu açıkça hissettirdi. Ya da tv'de digitürk, tivibu vs. herhangi bir kanalı izlerken sesi avr'ye verdiğimde eskiden pek keyif almaz normal tv sesine geri dönerdim. Şimdi herhangi bir tv yayınında ses sistemimin farkını hissediyorum. 

 

Şimdi bu iyi yönde kazanımlara rağmen fandan kaynaklı memnuniyetsizliğimi gidermenin yolunu arıyorum. Tabi ilk akla gelen mevcut ups fanını sessiz bir fan ile değiştirmek. Ancak bu aşamada kapağı açınca cihaz garanti dışı kalıyor. Şimdilik yapar mıyım bilmiyorum. 

 

Aklıma gelen ikinci yöntem de ups'i tv altına dolap içine almak. İlk önce bunu deneyeceğim sanırım. Eğer bunlardan biri çözüm olmaz ise ev kullanımı için kesinlikle uzak durulması gereken bir ürün yorumumu yapacağım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam bu sesten kurtulmanin tek yolu UPS'i ortamdan izole etmek. Onu da dolabin içine koyarak vs. yapamazsin; mecburen farkli bir odaya veya balkonun kapaliysa balkona koymalisin.

 

Birebir ayni şey degil ama, çalisma odamda duran NAS'i kapali bir dolabin içine almama rağmen, gecenin sessizliğinde oldukça rahatsiz eden bir HDD uğultusu çikariyordu. İnsan bir kere o sese takinca mutlaka o sesi duyuyor :) Ne zaman NAS'i ve ona bagli UPS'i odanin yanindaki tavanarasina aldim, gurultuden tamamen kurtuldum. Sana da benzer bir yol izlemeni oneriyorum. Bu iş için en uygun yerler (varsa) kapali balkon veya hemen yandaki kullanilmayan oda, kiler tarzi bir bölüm. Duvarda ufak bir delik açıp, UPS'in çikişina bağlayacagin çoklu prizi salona geçirerek bir kurulum yapabilirsin.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Inform UPS Lerde , sinus çıkışı veren ve fan olmayan model varmış. 

Marka ne kadar güvenilir onu bilmiyorum. Bir Fransız şirket satın almış, herhalde yurtdışında da satılıyor. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@Najaz, ses bir de pc fanı sesi gibi olsa rahatsız olmayacam belki ama acayip bi ses geliyor. Salon balkonu açık, kapalı balkon zaten mutfakta, çok alakasız yerler. Yan oda diye bir yer de yok maalesef. Direk daire kapısının önündeki geniş antre var salondan önce. Belki antreye yaptırdığım büyük sürgülü dolapların içinde bir yer düşünülebilir ama oradan da kablo gizleyerek hat götürmek sıkıntı olur gibi.

 

Aslında ilk olarak aklıma salon prizlerini kontrol eden sigortanın oradan ups'i devreye sokma düşüncesi vardı. Sigorta kutusu antrede bahsettiğim vestiyer dolabının üst katında. Ama uğraştırıcı bir şey olduğundan önce tv'nin altındaki dolap içinde bir deneyeyim demiştim. Bu gece bir bakacağım. Olmazsa en mantıklı olanı direk sigorta kutusundan sadece salondaki prizlere ait olan sigortadan sonra araya ups'i almaya çalışmak olacak. Ha olur mu onu da bilmiyorum. Bir de öyle bir durum da ups'i unutup, salondaki prizlere fazla güç çeken bir cihaz takmamak lazım.

 

@@ResetButton, Inform'un cihazlarını hepsiburada'da görmüştüm ama tanıyıp, bildiğim bir marka olmadığı için yanaşmamıştım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

valla ben de yeni bir Eaton 5E UPS (850 VA) siparis ettim. UPSlerde fan sesi olayinin bu kadar ciddi oldugunu bilmiyordum :(

 

edit: simdi datasheet'e baktim fan noise <40dB diyor. scheisse!

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen sene taşındığımız yeni evin salonu epey küçük olduğundan tv ve diğer elektronik cihazlar için ayrı bir tv ünitesi veya sehpa koymamıştık. Tv'yi av receiver'ı tivibuyu vs. salon takımının büfesi üzerine koyarak idare ediyorduk. Dün eşimin de oluru ve benim küçük biraderin yardımıyla konsolu biraz modladık ve  ups ve diğer cihazları dolabın içine aldık. Bunun için ayrı başlık açacağım. :D  

 

Açıkçası beklediğimden iyi sonuç verdi. Ses artık çok ama çok hafif duyuluyor. Salonda en ufak ses olduğunda da unutuluyor. Özellikle gece saat 2'den sonra kontrol ettim. Hiçbirşey açık değilken salona girilene kadar sesi duymuyorum. Girdiğimde de içerideki pc'nin fan sesinden daha az bir ses duyuluyor. O saatte çok kısık seste avr'den spotify vs. müzik açıp dinledim. Hiç rahatsız olmadım. Artık ups dışarıda iken çıldırtan o birkaç gün yaşadığım ses yok. Sanırım dolabın cüsseli ahşap mobilya olması ve yine kapaklarının ahşap olması bunda etkili. Çünkü ups'i dolabın içine almadan önce deneme yapmak için antredeki panel mobilyalı vestiyerin içine koyup bir denemiştim. Ses biraz kısılsa da yine de rahatsız edici geliyordu. Yakındaki odalardan da duyuluyordu. Öyle olunca ups'i sigorta kutusundan bağlama fikrim de suya düştü. Neyse ki şu anki hali ile hem daha zahmetsiz hem de sonucu memnun edici oldu. Keyfim de yerine geldi.

 

EDIT: Eaton'ın modelinde de muhtemelen bendeki gibi fan arkada değil de ön panelin üzerindeki ızgaraların biraz arkasındadır. Benim ups'i alırken kutusunda cihazın arkasının fotolarını görünce "ulan yoksa bu fansız mı" diye tereddüte düşmüştüm.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben fan sesi olmadan uyuyamam demek online ups almam lazim. :)

 

Eğer durum böyle ise ilacın kesinlikle fanlı bir ups. :lol:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eaton 'ın modeli 850 Va ise fansız olabilir. Genelde 1000va 'nın üzerinde fan var. 

 

Online ups ler arasında fansız model görmedim hiç. Sürekli şarj ediyor çünkü. 

Kapalı bir dolaba koyup, dolabın içinde ses izolasyon yapan malzeme ile kaplanırsa, ancak öyle tahammül edilir hale gelir benim için.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eaton 'ın modeli 850 Va ise fansız olabilir. Genelde 1000va 'nın üzerinde fan var. 

 

Online ups ler arasında fansız model görmedim hiç. Sürekli şarj ediyor çünkü. 

Kapalı bir dolaba koyup, dolabın içinde ses izolasyon yapan malzeme ile kaplanırsa, ancak öyle tahammül edilir hale gelir benim için.

 

o zaman da ısı tahliyesi konusunda sıkıntı çıkabilir. 

mesela eskiden PC kasamı dolap içinde tutuyordum (pentium III zamanları)...onda bile ısınma oluyordu valla :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet bende de ups'i dolap içine aldıktan sonra normalde dışarıdakine göre daha fazla ısındığı hemen farkediliyor. Ancak herhangi bir sıkıntı olmadı şu ana kadar. Çok fazla bir sıcaklık da olmuyor gibi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada aklima gelmisken soyleyeyim:

 

webde kimi yerlerde VA degerine cok takilmamanin; fakat akulerin Ah degerlerinin onemi soyleniyor. akuler zaten genelde 12 V oluyor. 9 Ah asagisi kurtarmiyormus. yani 7,5 Ah/1000 VA UPS almak yerine 9 Ah/800 VA almak daha mantikli.  

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

o zaman da ısı tahliyesi konusunda sıkıntı çıkabilir. 

mesela eskiden PC kasamı dolap içinde tutuyordum (pentium III zamanları)...onda bile ısınma oluyordu valla :)

Onu ben de düşündüm tabii ama sesi dışarı vermeden nasıl hava akımı sağlanabilir? Belki girintili çıkıntılı , ses izolasyonu yapılmış giriş çıkış olabilir ama o mobilyada epey iş olur o.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bence dolabın içi büyük ve ferah olursa ki benim ki epey geniş, ups'i sıkıştıran orasına burasına basan birşey yok, cihaz dışarıya göre ısınsa da arıza yapacak ya da işlevini yerine getiremeyecek kadar sıcak olacağını zannetmiyorum. Ha ups'e binen yük de önemli tabi. Benim tv + av receiver + tivibu + projektörü aynı anda kullandığım zaman ups lcd ekranında %50 yükte görünüyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok