3d Printer ve 3d Baskı Maceraları - Deneyimler / Yorumlar
1 1

Bu konuda 3 mesaj var

Arkadaşlar merhaba,

 

Aslında uzun bir zamandır 3D işi kafamı kurcalayan bir konuydu. Tabi herşeyden önce başlangıç bakış açım hobisel olarak. Bir takım kazanç elde edilebilcek birşeylerde yapabilirmiyim diye bakarım elbet zaman içinde. Öncelikle bu işin profesyönel makineleri falan piyasada var ancak fiyatların abes oluşundan ötürü dediğim gibi şu an için bir hobi için çok maliyetli cihazlar. 2-3 ay önce internette gezinirken thingiverse.com üzerinden bir Türk mühendisin yaptığı çalışmayı keşfettim. İlgimi çekti biraz araştırdım, sonra konu havada kaldı. Geçen hafta annenenin eski ev satılınca annemde kendine düşen paydan alınca şakasınada olsa dedim biraz bana ucundan gösterirsin bişiler diye. Sonuçta bahsettiğim rakam kendi üstlenebileceğim birşey olsada cebimden çıkmaması güzel oldu :) Neyse yine aynı adamın makinesi aklıma geldi. Araştırıp ettim açık kaynak kodlu aslında piyasada resmi olarak satışı yapılmayan aksine tamamen kendin yap bir model olduğunu öğrendim. Sahibinden.com üzerinde ki ilanlar vasıtasıyla ki girilip bakılırsa kendi malzemeleriyle makinelerin parçalarının basılıp satıldığı vs görülebilir; oradan bir arkadaş ilginç bi şekilde güzel bi yaklaşımla beni bu projenin sahibi ve geliştiricisi olan yine thingiverse de ki aynı kişi olan Özgür beyle tanışmama vesile oldu.

 

Kendisiyle yaptığımız bir kaç hoş sohbet neticesi, hem bu işin geliştiricisi olduğu hemde ileride bu konuyla ilgili ihtiyaçlarım olduğunda 1e 1 muhattap alabileceğim bir bağlantım olması açısından kendisinden bitmiş ürün almak istediğim şeklinde sohbeti geliştirdik. Konuya tabi tamamen yabancıydım başlangıçta, kendi araştırmalarımla daha önce normal yazıcıdan bozma tekstil baskı yazıcısı yapmıştım. Biraz temellerim var ama zamanım zaten limitli olduğundan sağdan soldan parça topla evde uğraş birleştir montaj yap bişi bilmeden kalibrasyonuyla uğraş benim için külfiyetti. Makinenin hassas olduğunu kargoda bitmiş şekilde sevkinin çok riskli olduğunu söyledi, ki bu durumu aleti alınca kendim taşırken bile görmüş oldum. Neyse anlaştık ettik cuma günü annemde gezsin dedim atladık arabaya ver elini İstanbul :) Buradan bazı arkadaşlar niye haber vermedin etmedin diyebilir kusura bakmasınlar kısıtlı bi zaman periyodu içinde geldik 1 gün kalıp cihazı alıp döncek şekilde programladım. C.tesi gittim Özgür beyle tanıştım projeyi merak edenler internette Sigma 3d olarak arayabilir. Öncelikle bir Türk mühendisin böyle birşeyleri kendi imkanlarıyla geliştirmesi çok hoşuma gitti. Bakın piyasada çok modeller var ama bu arkadaş işini profesyönelce yapmış diyebilirim, yani işin ucunda tamam çinden bazı hazır parçaları falan yok değil ancak sigma diye kendine has bir çok güzel pratik bişiler geliştirmişler, araştırılınca farklılıkları hemen gözlemlenebiliyor. Zaten kendisi gibi işin uzmanı birinden birebir görüşme anlatım imkanlarıda oluşunca, istersen al otur sıfırdan kendin bile yeni makine toplarsına iyice teşvik oldum. Şu an amacım o değil tabi de ayrı mesele :P

 

Gittiğim için sonradan iyi etmişim dedim, kendisi her ne kadar tam kalibrasyon yapmış olsada oluşabilcek ince ayarların nası yapılacağıyla ilgili bilgi vermiş olmasından ötürü makineyi eve getirdiğimde sarsıntıdan bazı yerlerin oynadığı ayarı kaçtığını görünce oturup elimde artık ondaki kalibrasyon cihazları olmadan göz nizamıyla biraz yavaşta olsa ince ayarları yapıp yordamına uydurabildim.

 

İlk bir kaç deneme baskısı aldım başlangıç için, ilk baskılar tabi problemliydi. Sonuçta yeni bir alet bilmediğim tonla ayar ve konu biraz ısınma alışma süreciyle ilk efendi gibi bişiye benzeyen ufak vazo ya da bardak şeklinde ki baskım oldu. Dün gece de saat 22.00 civarı bi baskı attım ki başlangıç için çok iddialı bir baskıda oldu benim için makinenin kendimce sınırını zorlamasını performansını ve ayrıca bu tanıştığım Özgür beylerin geliştirmiş olduğu Power ABS diye isimlendirdikleri kendi malzemelerinin imkanlarını görmüş oldum.

 

Piyasada en çok bilinen iki filament ABS ve PLA konuyla muhattap olan zaten bilir. Ben bi şekilde reklam gibi olmasın ama Power ABS konusunuda araştırın derim. Daha alışverişi yapmadan aynı arkadaşların donanımhaberde kullanıcılarında yorumları ve diğer malzemelerle kıstaslarını falan okudum. Normal şartlarda tabanda ayrı bi bantlama yapanlar yada bişiler sürenler çok daha yüksek tabla ısısıyla çalışma ihtiyacı olanlar ne biliyim fanla üfleterek yazdırırken soğutma ihtiyacı olanlar falan gördüm. Bu power abs denen malzemede böyle gereksinimler minimum. Daha tabla 60 derecedeyken gayet stabil baskılar alabiliyorsunuz. Hatta DH' de 3d baskıyla çok haşır neşir bi eleman var kırık biraz adam ısıtmasız falan bile denemeler yapmış okuduğum kadarıyla.

 

Burda ki asıl amacım kafamda şu sıralar çok yoğun ticaretini yapabilmeyi düşündüğüm hologram stand mevzusunda prototipleri falan yapmak ya da doğrudan parçalarını basmak vardı ama ticari kol olarak bakılınca hem maliyetli çıkabiliyor birde süreç olarak yavaş kalacak tabi ama bakalım benim o işin çapı nası olacak tam bilmiyorum. Lazer ya da cnc kesimdi derken o kısımda daha maliyetli çıkarsa yine kendi parçalarımı basmayı tercih edebilirim belki.

 

İlk model denemeler şu şekilde. 2. olan ışıklandırmalı lamba gibi olcak. Thingiverse de gördüm hoşuma gitti. :)

 

1.jpg2.jpg

TiesTorN, KaraSinek and Atrin beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 Keyifli bir şeye benziyor, eline sağlık...

 

 Cihazın maliyeti ? Üretim maliyeti ? Bu konularda bilgi verme şansın var mı ?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet cihaz çok eğlenceli mini fabrika :)

 

Ben hazır olarak 2000liraya almış oldum, tabi yanında tomarla ıvır zıvırı malzemesi yedek parçası, bilgi sahibi olma vs cabası oldu.

 

Normal şartlarda sağdan soldan parçalar toparlanarak 800lira civarına üstüne işçiliğiyle olabiliyormuş diye duymuştum. Yine sahibinden.com gibi satış kanalarından kit olarakta satış yapanlar var 1200-1600lira aralarında geziyor. Tabi açık kaynaklı makienler olduğundan kullanmayı öğrenmek falan biraz zahmet ve araştırma gerektirecektir. Ben o yüzden işin ehlinden 1e 1 eğitim gibide az kazık bile yemiş olsam değer dedim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok