Bilgisayar kapanma sorunu
0

Bu konuda 10 mesaj var

1 hafta önce sistemin neredeyse bütün ana parçalarını değiştirdim ve garip bir kapanma sorunu başladı. Kapanma şu şekilde oluyor, cpu veya gpu' nun yük altında olup olmaması farketmeksizin, sanki güç kesilmiş gibi birden sistem kapanıyor, kasadaki power ledi sönüyor, fanlar duruyor, ama anakartın üzerindeki, ledler yanmaya devam ediyor, buna rağmen güç düğmesine basınca sistem açılmıyor, sanki psu'nun sigortası atmış gibi, fişi çıkartıp biraz bekleyip öyle çalıştırmak gerekiyor, ama dediğim gibi sigorta atması değil çünkü anakartın ledleri yanmaya devam ediyor. Bu sorun sisteme ekran kartı takılı değilken, yani işlemcinin dahili grafik birimini kullanırken oluyor ve giderek sıklaştı, artık login ekranında şifreyi girer girmez, masaüstü göründüğü anda bile olmaya başladı. Ancak eski ekran kartı takıp(sadece pci-e slotuna takıp, 6pin güç kablosunu bağlıyorum, karttan görüntü çıkışı almıyorum), yine işlemcinin dahili gpu'sunu kullanırsam, bir sıkıntı olmuyor. Windows' u sıfırdan kurmama rağmen durum bu şekilde. Bir başka ilginç durum da sisteme disk olarak sadece eski bir disk bağladım ve windows kurdum, ekran kartını takmama gerek kalmadan sıkıntısız bir şekilde çalıştı.

Neyden şüpheleneceğimi şaşırdım, ssd' de sorun olsa ekran kartını takınca neden düzelsin. Biraz karmaşık gibi görünüyor ama her türlü fikre açığım.

 

Ekleme: Gpu için çıkan son sürücüler yüklü, anakartın bios'u da en son çıkan sürüm, windows10 güncellemeleri de tam.

 

Sistemdeki parçalar şu şekilde

Yeni parçalar:

Asus ROG STRIX B350-F GAMING

AMD Ryzen 3 2200G

2xAdata XPG Flame 4GB 2400MHZ DDR4 AX4U2400W4G16-SBF

Samsung 860 Evo 250GB

 

Eski parçalar:

Coolermaster Haf912 kasa

Ocz fatality 750W psu

Sapphire HD6850 1GB

sgi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz ilginç bir soru olacak ama benim başıma da benzer bir şey geldiği için soruyorum. Firefox mu kullanıyorsunuz ve kapanmalar olduğunda sistemde kurulu oluyor mu?

 

Aynı sıkıntıyı Firefox kuruluyken yaşıyordum. Sistemden kaldırınca sorun da ortadan kalkmıştı. 

 

Tabii sizin sıkıntınızın yeni parçalarla ilgili olma olasılığı daha yüksek gibi duruyor. Şu durumda en şüpheli parça dahili iGPU yongası gibi. İşin kötüsü eğer başka bir işlemciye ulaşımınız yoksa değiştirip deneme şansı da yok.

 

Kulağa bir uyumsuzluk sorunu gibi de geliyor bir taraftan. Yine de en sağlıklısı önce farklı bir işlemci takıp öyle denemek, eğer mümkünse... Bu karmaşık durumun tamamen anakarttan kaynaklanma ihtimalini de gözardı etmemek lazım.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

OCZ güç kaynakları, 12v kanalındaki dalgalanma (ripple) sorunuyla ünlüydü. İşlemci doğrudan 12v kanalından beslendiği için, PSU olağan şüpheli bence. Farklı bir PSU ile sistemi deneme imkanınız var mı?

Thustu and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evet firefox u windows kurulur kurulmaz hemen kurdum, ama dedigim gibi eski diskle deneme amacli yaptigim kurulumda da firefox u hemen yukledim ve bir sıkıntı olmadi.

 

Guc kaynagindan, dogrudan anlamli gelmese de, ben de suphelendim. Bundan onceki guc kaynagim hala duruyor aslinda, onu da prize ilk taktigimda sigortayi attiriyor diye degistirmistim, ama onun disinda da bir sıkıntısı yoktu. Bir de onunla deneyeyim. İslemci, anakart ya da ssdnin bozuk cikmasindan ve garanti sureciyle ugrasmaktansa psu nun bozuk cikmasini tercih ederim :D

 

Simdilik zaman ayirip fikirlerinizi paylastiginiz icin tesekkur ederim. Bir gelisme olursa mutlaka yazarim.

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kapandığın da fişte gücü kesmeden tetik almıyorsa psu kendini korumaya alıyor gibi(kısa devre koruması aslında bunu yapıyor bildiğim)

Gerçi bunu nasıl beceriyor onu bilemedim aklıma tek gelen çok alakasız görünüyor olsa da kasa sebebiyet verebilir(başıma gelmişti uzay montajda sorun yok kasa montajında sacma sapan kapanmalar oluyordu sorun anakartın arka ayna/sacı bir şekilde kasa ve usb portlarını kısa devre ettirmesiydi) ,

oyumu psu dan yana kullanacağım ama sanki onu dürten anakart gibi.

Bir uzay montaj deneyin hocam.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Haftasonu evde değildim, dün gece de biraz geç döndüm ve bu işlerle uğraşmaya pek fırsat olmadı.

Fişi takıp açtım pcyi, ekran kartı takılı değilken, ve login ekranından hemen sonra kapandı yine.

Ekran kartını takıp açtım, açıldı tabi bu şekilde.

Şimdi aklıma şöyle birşey geldi, psular gibi switching diye geçen güç ünitelerinde, güç kaynağının çalışması için minimum bir yük değeri gerekli oluyor, eğer yük o değerin altındaysa psu kendini kapatıyor, ekran kartı takılıyken, idle bile olsa HD6850 en azından 15-20W tüketim yapıyordur, yine aynı şekilde, ilk mesajda bahsettiğim eski hdd de yine en azından bi 10W tüketiyordur. Anakart, 2 adet ram stick, ssd ve ryzen 2200g bu değeri karşılayamıyor büyük ihtimalle, yani normalde işlemcinin bile karşılaması lazım ama windows açılınca işlemci kullanımı dibe vurduğu an güç tüketimi azalıyor büyük ölçüde. Şimdi akşam denemek istediğim şey, bu eski hddye (10 küsür senelik 80gb sata) sadece güç kablosunu bağlayıp windows'a giriş yapmak olacak, eğer sıkıntı olmazsa gerçekten de minimum yük ile alakalı bir durum var gibi görünüyor.

Gelişmeleri yazarım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sorun psu ya da anakart regulator kondansatörlerinde çok büyük ihtimal...Gözle bir kontrol edin akan veya şişen var mi diye, kondansatörler eskisi gibi değil ama tüm anlattıklarınız bunu işaret ediyor...

OnLyTNT tarafından düzenlendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son durumu yazayım.

Bilgisayarın windows açılır açılmaz kapanan haline sadece yukarıda da bahsettiğim eski hdd'yi ekledim, yaklaşık 40 dakikadır bir sıkıntı olmadı. Tabi bu sürede diskten kopyalama yaptığım için disk hiç beklemeye geçmedi, güç yönetiminden diskler 5 dakika kullanılmazsa kapatılsın diye ayarlı, kopyalama işlerim bitince sistemi yeniden başlatıp hiç dokunmayacağım, bakalım yaklaşık 5 dakika içinde disk uykuya geçince kapanacak mı pc, eğer kapanırsa aklıma psu'nun minimum load değerinden başka bir neden gelmiyor, onu da artık en kötü ihtimalle bu bahsettiğim diskin üzerindeki güç değerlerine bakıp, yaklaşık güçte bir direnci güç kaynağının çıkışına bağlayıp çözmeyi düşünüyorum.

Bir değişiklik olursa yazarım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son durum.

Disk (hdd) uykuya girince pc kapandı. Bu eski diskin üzerinde yazan değerler 12v için yaklaşık 1A, 5v için de yaklaşık 600ma, psu'ya sürekli çalışan ve 15W civarı güç tüketen birşey takarsam sorun kalmayacak gibi görünüyor :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok