Airport Time Capsule (Alındı) - İnceleme İlk Mesajda
0

Bu konuda 22 mesaj var

Uzunca bir süredir Ttnet'in fiber hizmetiyle verdiği Tilgin HG 2331 router'ı kullanıyorum. Kelimenin tam anlamıyla rezalet bir ürün, evin girişinde elektrik panosuna hem Superonline hem de Ttnet'in fiber kabloları geliyor, burada önde modem, arkasında router olmak üzere bir kurulum yaptı Ttnet, elektrik panosundan da bütün odalara ethernet kablosu çekilmiş durumda. Normalde salonda Apple TV, arka odada iMac ethernet kablosuyla Tilgin Router'a bağlı, bu ikisinde sıkıntı yaşamıyorum. Ancak kablosuz özelliği berbat, elektrik panosunun arkasında salon var, duvarlar çift kat alçıpan ve salonda bile doğru dürüst çekmiyor, sık sık kopmalar yaşıyorum. Telefonla wi-fi kullanamıyoruz evde. Yine arka odada wifi yazıcı var, ethernet portu da var yazıcının ancak arka odada bir tane ethernet çıkışı olduğu için bunu bilgisayarda kullanıyorum. Yazıcıya büyük bir fotoğraf gönderdiğimde wi-fi üzerinden ulaşması bazen birkaç dakikayı buluyor bazen bastırmıyor. Yine yazıcıyı USB üzerinden bağlamak istesem iMac problem yaşatıyor açılış ve kapanışta. Bir de MBAir kullanıyorum powerpoint kullanırken, bu da wi-fi kullanıyor ve arka odada kullanmak imkansız haliyle.

 

5 sene kadar önce aldığım 1 TB WD MyBook firewire 800 harici disk çok uzun bir süredir sıkıntı çıkarıyor, HDD'de sıkıntı yok ancak üzerindeki arabirim kendisini resetliyor vs. sıkıntı yaşatıyor sürekli, yedekleme için kullandığımdan önemli, bunu başka birşeyle değiştirmem gerekiyor. Bugün Tilgin router üzerindeki usb girişine elimdeki Transcend HDD'yi taktım, tanıdı, çalıştırdı ancak bunu görmek imkansız, Türk Telekom kısıtlama koymuş ve nette HDD'yi görebilen olmamış henüz. Kısa yoldan bir NAS çözümü de böylece gitmiş oldu. Problemim iki basamaktan oluşuyor haliyle, birincisi arka odada MBAir kullanamamak, yazıcıyı ağ üzerinde ethernet portundan yazdıramamak, ikincisi de yedekleme için direkt iMac'e sürekli bağlanması gerekmeyen bir HDD bulmak. 

 

Bugün NAS sistemlerini kurcaladım, 2 TB ortalama bir NAS cihazı 500-600 TL civarına geliyor, ancak bu Tilgin/Telekom işbirliğinin süper ürünü maalesef gigabit ethernet desteklemiyor. Haliyle böyle bir cihazı direkt router üzerine taksam bile bir video dosyasını akşam yedekleyerek bilgisayarı kapatana kadar uzun bir süre geçecek, bir de bu videoları geri çağırırken video işleme yazılımı da bekleyecek vs. Evde normalde alt katta repeater olarak kullandığım Airties router var, 4 ethernet portu var, bu da 100 Mb/s destekli, NAS diskini bunun arkasına taksam, yazıcıyı da buna bağlasam/wi-fi ile kullansam soruna geçici bir çözüm buluyorum ancak bu da 500-600 TL arasında tutuyor. Bir de en ucuz çözüm bu ama yine Western Digital ürünü, HDD'lerini beğensem de arabirim için kullandıkları malzemeler maalesef tutarsızlıklar yaratıyor bir süre sonra. 

 

Bugün bütün gün bu tür bir yapılandırmayı kurcaladım durdum ancak Airport Time Capsule 2 TB dışında direkt bir çözüm sunan bir ürüne rastlamadım. Üzerinde 3 tane Gbit ethernet çıkışı var, odadaki ethernet çıkışına bağlasam diğer router'la 100 Mb/s haberleşse bile kendi kapalı ağında Gbit haberleşme sağlayabilecek bana. Yazıcı ve iMac'i buna bağlamak mümkün, HDD zaten içinde. 2. bir HDD bağlamak istesem üzerindeki USB çıkışına bağlamak mümkün (gerçi 2.0, ancak yavaş da olsa mümkün). İçindeki HDD'yi 6 TB HDD ile değiştirenler de var, sıkıntı çıkarmamış. Yine Tilgin'in wi-fi özelliğini kapatıp bunu tüm ev içerisinde denemeyi düşünüyorum wi-fi için de. Ürün en son Haziran 2013'te güncellenmiş, normalde güncellenmesi gereken bir ürün ancak konuyla ilgili mac siteleri bile içinde tutarsız yorumlar yapmış. USB 3.0-C güncellemesi gibi birşeyler olası bu sene.

 

Ne yapsam bilemedim, normalden daha pahalıya geldiği kesin, ancak çok net çözümler sunuyor, bu fiyata değer mi ? Alacak olsam hazirana kadar beklesem mi olası bir güncelleme için ? Çok kararsız kaldım, ancak bu ara WD MyBook arızaları, üstüne yazıcıdan verim alamıyor olmak, diğer bilgisayarı kullanamamak derken çok sıkıntılar yaşıyorum. Bir önceki Tilgin modemde bu tarz sorunlar yaşamamıştım, her nedense bu Türk Telekom eziyet etmek istiyor diye düşünmeye başladım.

 

Bilmeyenler için ürünün linki :

 

http://www.apple.com/tr/shop/product/ME177/airport-time-capsule-2tb?fnode=4c

 

--------------------------------------

 

21 Mart 2016 itibarı ile Airport Time Capsule bir güncelleme almayınca ben de 2 TB olan ürünü aldım sonunda. Ürün çok sade ve daha önce çok incelemesi yapılmış bir ürün, ben biraz daha çok pratikte neler oluyor onu anlatmak istedim.

post-85-0-36997000-1458909314_thumb.jpg

 

Ürün oldukça sade bir kutuda geliyor, üzerindeki jelatini açıp paketi üstünden çekerek açıyoruz.

 

post-85-0-35023500-1458909362_thumb.jpg post-85-0-83566900-1458909397_thumb.jpg

 

İçinden çıkan time capsule etrafı çizilmesin diye beyaz bir yapışkanı bulunan jelatinle kaplanmış, hatta siyah bir jelatinle de alttan kaplanmış, bütün giriş çıkışların üzerleri de kapalı tutulmuş bu sayede.

 

post-85-0-52544300-1458909472_thumb.jpg

 

Ürünün içinden çok küçük bir kurulum kitapçığı çıkıyor, burada ilk birkaç sayfayı okumanız yeterli, çok basit bilgiler mevcut. Ürünün güç kablosunu takmadan önce ethernet bağlantılarını yapıyoruz. Bu arada evde sadece iMac'e giren ethernet kablosu düzgünmüş onu anladım, 2 tane daha kablo var, birinin ucu kırık, diğeri ise bilgisayara bağlanmayacak boyutta kötü. Ucu kırık olanı Airport ve bilgisayar arasına, duvardan gelen evin girişindeki modem/router'a bağlı olanı da Airport'a takıyoruz (en alttaki WAN girişi).

 

post-85-0-84946600-1458909609_thumb.jpg

 

Güç kablosunu takınca önce turuncu ışık yanıp sönüyor, turuncu ışığın sürekli yanması Time Capsule'ün başlatılması, yanıp sönmesi ise henüz ağ olmadığının göstergesi. Fotoğrafta yeşil ışık yanıyor, çünkü ben aynı anda 3 adımda ağı kurmuş bulundum :) Turuncu ışık yanıp sönerken iMac üzerinde Airport İzlencesi (Airport Utility) açılıyor.

 

post-85-0-86948200-1458910778_thumb.jpg

 

Burada üstte gördüğünüz dünya internet girişinizi, altındaki Time Capsule olarak gördüğünüz de bizim Airport Time Capsule'ü temsil ediyor, Airport izlencesi ilk açıldığında Ağ isminizi ve parolanızı belirlemenizi, ardından da Time Capsule'ünüze bir isim belirlemenizi istiyor, normalde birden fazla Time Capsule kullanacaksanız farklı odalara farklı isimler verebilirsiniz, ancak ben bir taneyle yaşayacağım için başındaki Airport adını kaldırdım sadece.

 

Time Capsule ve OS X arasındaki en güzel uygulama olan Time Machine yedeklemesi için Sistem Tercihleri'nden Time Machine uygulamasını açıyoruz ve aşağıdaki ekran geliyor karşımıza.

 

post-85-0-77342000-1458910790_thumb.jpg

 

Time Capsule üzerinde Data klasörü olarak görünen bu alanı diskimiz olarak tercih ediyoruz. Bunun ardından şifreleme isteyip istemediğimizi soruyor, ben şifrelemeyi açtım ve şifremi belirledim. Ardından Time Machine yedeklemesi başladı.

 

post-85-0-60375500-1458910801_thumb.jpg

 

Yaklaşık yarım saat-45 dakika civarında 70 GB civarındaki SSD üzerinde bulunan bilgiyi yedekledi. Bu süre bana fazlasıyla yeterli, zaten ilk yedekleme sonrasında bu kadar uzun sürmeyecek. En çok dikkatimi çeken şey Time Capsule üzerindeki 2 TB WD Green diskin sessizliği. Normalde daha önce WD MyBook Studio Edition içerisinde yer alan WD Caviar Green inanılmaz derecede fazla ses çıkarıyordu. Time Machine yedeklemesi başlayana kadar HDD çalışmadı, çalıştığı ilk an çalışma sesini kulağımı dayayarak zor duyabildim. Çok çok iyi birşey, çünkü iMac ve MBAir üzerinde sadece SSD olduğu için mekanik HDD sesi duymak çok can sıkıcı olabiliyor.

 

Airport İzlencesi (Utility) iPhone için de mevcut ve AppStore'dan indirip kurabiliyorsunuz. 2,4 gHz ve 5 gHz olarak her iki bandı ayrı ayrı gösteriyor. Yine ethernet girişi dahil olmak üzere Time Capsule ile ilgili bilgi veriyor. Pratik olarak Airport Time Capsule neler yaptı peki ? diyecek olursak :

 

1 ) Şu anda arka odada iPhone kullanırken daha önce CHW ana sayfasından forum alt sayfalarına geçerken olan takılma tamamen geçmiş durumda, bu bazen 15-20 sn'yi buluyordu.

 

2 ) Gigabit ethernetle yedekleme güzel

 

3 ) Ev içerisinde bağlı olduğumuz ana router'ın wi-fi özelliğini kapattım, artık gerek kalmadı. TTnet'in lanet olası Tilgin Router'ı aynı oda içinde bile çoğu zaman bağlanmıyordu.

 

4 ) Yedekleme derdini artık iMac ve Time Capsule kendi kendine çözsünler, uğratırmayacaklar beni bundan sonra dosya kaybetme korkusuna son verdim.

 

5 ) Airport uygulaması açıkken çoğu zaman internet bağlantısının gidip geldiğini görüyorum, TTnet stabil bir fiber bağlantısı sağlayamıyor, bu daha önce de böyleydi zaten, ancak modem gözünün önünde olmayınca insan çok umursamıyor. TTnet sözleşme bittiği gün Superonline'a geçmeyi planlıyorum.

 

Problemler :

 

1 ) Henüz çözemediğim wi-fi üzerinden dosya aktarımı sağlayan Airdrop sorununu çözmeye çalışacağım bu akşam, iMac ethernet üzerinden bağlıyken MBAir'den dosya transferi yapamadım bir türlü, wi-fi açsam bile Airport'u göremiyorum, ethernet bağlantısını kesmem gerekiyor.

 

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, güzel oldu böyle, ne zamandır bu kadar rahatlamamıştım, hem wi-fi sorunu hem de yedekleme sorunu geçti gitti.

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Airport Time Capsule kullaniyorum. Router olarak performansi cok iyi, ancak baska Router'lardaki ozellestirme ozelliklerine alisanlara cok basit gelebilir. Ben bilgisayari yedeklemek icin kullaniyorum, cok memnunum. Time Machine cok kurtardi beni. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Time Capsule hiç incelemedim. Benim de Uydunet'in verdiği Netmaster'ın router ve wireless performansıyla başım beladaydı. Çözüm olarak Netmaster'ı bridge mode'a alıp arkasına TP-Link Archer C9'u bağlamayı buldum. Gayet keyifle kullanıyorum ve bir alternatif olarak her sorana da söylüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@sCoRPion_tr

Xiaomi'nin bu ürününü görmemişim, bu gece biraz kronik sorunu var mı diye inceleyeceğim forumlarda. Küçük bir sorun ürünün Hollanda'dan gelmesi ve bozulması durumunda garantinin uğraştıracak olması. 

 

@@kronus, @@SkyWarrior

Çok teşekkürler, ben zaten beni çok uğraştırmayacak birşey arıyorum, yedeklemeyi time machine üzerinden değil de ara ara kendi video dosyalarımı atarak kendim yapmayı düşünüyorum veya belki de time machine kullanırım. Tek sorun bu üründe bir ihtimal hazirana kadar güncelleme olasılığı, gerçi USB 2.0 güncellemesi haricinde birşey olacağını sanmıyorum, ancak 2-3 ay beklemeden alıp bu güncelleme gelirse vicdan azabı yaşatır bana:)

 

@

Ttnet fiberde bridge mode'a almıyor sanırım, hatta daha kötüsü öyle aptalca bir sistem kurmuşlar ki site içerisinde taşındığımda modemi değiştirmek zorunda kaldılar MAC adresi değiştiği için. MAC sorununu çözsem de yine problemler çıkarıyor, özellikle DH'de bu sorunlarla boğuşmuş insanlar bezmiş genel olarak. Mecburen önde fiber modem, arkasında Ttnet'in kablosuz router'ı, onun ardında da bizim router olması gerekiyor, çok saçma sapan bir durum. TP-Link almam durumunda bir de NAS için ayrıca bir cihaz daha alıp buna bağlamam veya bunun USB portundan bir harici disk bağlamam gerekiyor. Yaklaşık 500-600 TL TP-link, 250-300 TL usb disk, iyi ihtimalle 750, kötü ihtimalle 900 TL civarında bir maliyeti olacak bana, kısmen pahalı bir çözüm oluyor yine, tabi time capsule'e göre usb 3.0 avantajı var. Bu akşam biraz bunu da araştırayım, öneri için çok teşekkürler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@sCoRPion_tr

 

İncelemelerini kurcalayabildim dün akşam Xiaomi'nin, alet çok iyi, yalnız ortak problem gerek web arayüzü gerekse de iOS/Android uygulamalarında Çince arabirim kullanılması büyük problem. Ara ara ingilizce olan yerleri var, ancak genel olarak Çince. Sorunu gidermek için google translate kullanmışlar çoğu zaman. Bir de web arayüzünden diskle ilgili menüye ulaşamama sorunundan bahsedilmiş, bunun için de Android uygulamasından girmek gerekiyormuş. Aslında alet oldukça güzel ve fiyatı iyi, çinceyle uğraşmaya değer mi bilemedim daha kararsız kaldım şimdi. Ufak bir dipnot bunun da USB çıkışı 2.0 bu arada.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@pentaman Alet donanım olarak , kalite olarak mükemmel. Fiyatı da çok iyi, yanında harddisk geldiğini hesaba katarsanız. Donanım olarak eşdeğer bir model başka markada görmedim ben.

 

Ancak bunlar Çin pazarı için üretiliyor Xiaomi'nin cihazları , servisleri ile sorunsuz çalışıyordur. Türkiye'den kullanıldığında sorun var. ingilizcesi yok bildiğim kadarı ile , belki ddwrt gibi bir mod kullanılabilir ama o da uğraştırıcı bir çözüm. 

 

Harddisk olduğundan , üzerinde fan var . Onu da hesaba katmak lazım.

 

USB 2.0 olması çok sorun olmaz . Üzerindeki harddisk sata ile bağlıdır herhalde.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çince sorunu olmasa çok iyi, time capsule kopyası bir ürün aslında. 1 tb diskle fiyatını değerlendirince güzel fiyat. Time capsule Türkiye garantili, en ufak sorunda Apple Store var, arabirim problemi yok, 2 tb seçeneği bu aletle kıyaslanınca 400 TL civarında pahalı kalır muhtemelen (2 tb seçeneği yok xiaomi'nin satışta). Üstüne bir de ulaştırmada olası problemler (geldi-gelmedi/Topkapı'ya gelip alın derlerse bir de üstüne eklenecek %15-18 gümrük bedeli). Bu aleti almak için çok neden var ancak ulaşım/garanti problemine ilave olarak arabirimin problemi biraz uzaklaştırıyor insanı.

 

USB 2.0 olması problem değil benim için, time capsule'de de aynı onun için yazmıştım, time capsule bu sene içinde revizyona gidebilir, bunu da göz önünde tutmak lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@pentaman Hocam bence hiç üçüne beşine bakma, Time Capsule'i al geç. Zira Çince arayüz vs. bunlarla uğraşırken saç baş yolma mertebesine geleceksin ve Xiomi'ye verdiğin paraya lanet edeceksin, aklına "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" sözü gelip duracak :)

 

Bir de bu tür ürünleri alırken kılı kırk yarmamak lazım. Eskiden ben de bir ürün almadan önce envai çeşit kaynaktan araştırma yapardım, vardığım nokta da ebedi kararsızlık olurdu :) Misal evde kullandığım NAS cihazını almadan önce yine böyle uzun bir araştırma süreci sonunda fiyat/performans ürünü olduğu iddia edilen birkaç ürünü satın aldım ama gelen cihazlar o kadar hayalkırıklığı yarattı ki, bunları iade et vs. derken hem zaman kaybettim hem de sinir/stres sahibi oldum. Sonuçta bu ürünleri konforumuz artsın diye ediniyoruz. En sonunda gittim Synology'nin adam gibi bir ürününü aldım, sonra da "Karar vermek için keşke bu kadar uzun süre beklemeseydim" diye epey hayıflandım. İstisnalar dışında, büyük markaların ürünlerini aldığın zaman pişman olman çok çok düşük bir ihtimal.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Airport Time capsule ve Xiaomi Mini Router sahibi olarak konusayim.

 

Bendeki Xiaomi router gercekten kaliteli bir urun. Wifi performansi ve ozellikleri sorunsuz calisiyor. Ilk aldigimda Ingilizce firmware vardi, sonra bir update'e kayboldu, simdi tekrar geldi. Dil yuzunden biraz ugrastirdi ama cihaz sorunsuz calisiyor. Xiaomi'den cok korkmayin, ama Time Capsule tabii ki cok daha sorunsuz bir urun olacaktir.

 

Time Capsule bence de bir revizyon gorur, 802.11ad destekli olarak gelir. Ancak bunu 802.11ad destekli yeni macbook vs. ile tanitirlar diye dusunuyorum. 

 

Najaz'a ucuz urun konusunda katiliyorum, ben de Time Capsule alirken TP-Link falan birkac ucuz router'dan sonra paraya kiymamaya karar verip aldim. Su ana kadar kullandigim en sorunsuz router, orasi kesin. Ancak onceden dedigim gibi, time machine icin mukemmel, NAS cozumu olarak tavsiye eder miyim emin degilim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@pentaman Bir de bu tür ürünleri alırken kılı kırk yarmamak lazım. Eskiden ben de bir ürün almadan önce envai çeşit kaynaktan araştırma yapardım, vardığım nokta da ebedi kararsızlık olurdu :) Misal evde kullandığım NAS cihazını almadan önce yine böyle uzun bir araştırma süreci sonunda fiyat/performans ürünü olduğu iddia edilen birkaç ürünü satın aldım ama gelen cihazlar o kadar hayalkırıklığı yarattı ki, bunları iade et vs. derken hem zaman kaybettim hem de sinir/stres sahibi oldum. Sonuçta bu ürünleri konforumuz artsın diye ediniyoruz.

 

Xiaomi yi öneren ben olmama rağmen yukarıda yazana tamamen katılıyorum. Ben de DIY NAS -> Raspberry Pi -> WD Mybook Live -> QNAP geçişini yapmış biri olarak, QNap a geçerken bunlarla uğraşacak zamanım yok, zaten işten kısıtlı zaman kalıyor onda da en sorunsuz şekilde neyi kullanabilirim diyerek almıştım.

 

Eğer vaktiniz varsa pahalı ürünlere yönelmek yerine yarı fiyatına aynı işi yapan kurulumlar yapabilirsiniz ama dediğim gibi zamanınız varsa :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam bende vakit ne gezer, ben de uğraşmak istemiyorum aslında, time capsule almaya karar verdim. 21 martta Keynote geliyor, muhtemelen yeni iPad gelecek, yeni time capsule çıkmamış olursa 2 tb almaya karar verdim.

 

Najaz, kronus, scorpion_tr önerileriniz için çok çok teşekkürler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

NAS cihazlarının getirisi birinci olarak işletim sistemlerinin olması, her tür eposta vs yönlendirmelerinin yapılabilmesi, download torrent, ftp desteği olması, itunes media server gibi resim, müzik vs'i tüm dlna destekleyen cihazlarınıza iletebilmesi, diskinin dilediğniz kapasite ile değiştirilebilmesi, içindeki bilgilerin usb 2.0 veya 3.0 üzerinden başka bir harici diske daha yedeklenebilmesi, internet üzerinden uzaktan tüm NAS içeriğine erişilebilmesi vs vs. daha da sayarım aslında da bu kadar yeterli herhalde.

Griffon beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

NAS cihazlarının getirisi birinci olarak işletim sistemlerinin olması, her tür eposta vs yönlendirmelerinin yapılabilmesi, download torrent, ftp desteği olması, itunes media server gibi resim, müzik vs'i tüm dlna destekleyen cihazlarınıza iletebilmesi, diskinin dilediğniz kapasite ile değiştirilebilmesi, içindeki bilgilerin usb 2.0 veya 3.0 üzerinden başka bir harici diske daha yedeklenebilmesi, internet üzerinden uzaktan tüm NAS içeriğine erişilebilmesi vs vs. daha da sayarım aslında da bu kadar yeterli herhalde.

Yetmez, saymaya devam edin :)

 

Bunların arasında sadece diskler arasında veri aktarma  ve eposta yönlendirme işi Asus router dan yapılamıyor . Diğerleri router da da var. Ama torrent uygulaması zayıftır herhalde. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Basit anlamdaki ev ihtiyaçları için @@ResetButton 'un da yazdığı gibi aslında kaliteli bir router ile NAS hemen hemen aynı fonksiyonları sağlıyor. Hele ki konu standart bir ev kullanıcısı olunca NAS yer kaplayan, gürültü yapan ..vb bir cihaz haline gelebiliyor. :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@

 

Hocam keşke bu Ttnet'in kablosuz router'ında bulunan usb girişi firmware ile kapatılmamış olsa, bütün problemlerim geçici de olsa çözülmüş olacaktı. Benim ihtiyacım olan şey yedekleme için ağ üzerinde bir hdd ve aynı oda içerisinde ekstra bir ethernet portu. Normalde ethernet portunu hemen bu odanın arkasında bulunan odadaki ethernet çıkışını alçıpan duvar içinden çekerek çoklayabiliyorum.

 

Ancak hdd olayına bir çözüm üretemiyorum. Özellikle apple'ın üzerine direkt bağlanan hdd'lerle ilgili bir problemi olduğunu düşünüyorum. Bu konu çok dillendirilmiyor olabilir ancak ciddi bir sıkıntı var. 5 sene kadar önce aldığım imac üzerindeki 1 tb wd caviar black hdd 1-2 sene doğru dürüst kullanılmadan bozuldu. Bu seride takılı olan hdd problemli görünmese de apple büyük oranda hdd değişimi yaptı sattığı imac'lere. Yine doğru dürüst kullanılmamasına rağmen içinde wd caviar green 1 tb barındıran wd mybook studio ed. harici disk bozuldu. Bozulma şekilleri birebir aynı, bozulmadan 5-6 ay önce tanıma problemleri oluyor, sonrasında tanıyor, okuyor ancak 1-2 gb dosya kopyalayınca okumamaya başlıyor. Firewire 800 kullanan çok fazla seçenek de yok, o yüzden bunda ısrar ettim ben. Apple muhtemelen Yosemite de dahil olmak üzere üzerine bağlanan bütün hafıza ürünlerini sürekli kullanılabilecek şekilde açık tutuyor, açma/kapamalar esnasında da bir problem yaşıyor sonrasında bu giderek donanım problemi halini alıyor diye düşünüyorum. Çünkü takılı olan SSD'ler mekanik yazma işlemi olmadığı için 5 sene sorun çıkmadan tıkır tıkır çalışıyorlar. Şimdi samsung evo 850 500 GB ile değiştirdim SSD'leri, en ufak bir performans farkı hissettirmedi. Ancak hdd'yle ilgili problem yaşama olasılığı çok yüksek. Transcend 640 gb usb 2.0 hdd var mesela, taktığım andan itibaren sürekli ışığı yanıp sönüyor alet kendini kaybediyor:) O yüzden imac'in direkt ulaşamayacağı bir noktada hdd bulunması her zaman daha iyi bence:) Bunu da NAS vb. bir çözümle sağlamak lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

NAS gibi bir çözüm ile router üzerine external hdd bağlamayla sağlanacak çözümü veya iMac, pc vs gibi bir bilgisayarın içinde yer alacak ya da ona harici olarak usb, firewire, thunderbolt vs üzerinden bağlanacak harici bir diski zaten bir tutmayalım bence. NAS daha pahalı ama bir o kadar da faydalı ve sorunsuz bir çözüm. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ttnet ve Tilgin fiber router'ın birlikte kullanıcıyı çıldırtan özellikleri tam gaz devam ediyor :))

 

Tilgin router wi-fi özelliğini kapatınca iyi olmasına rağmen en arka odadan time capsule'ün bağlantısı çok iyi olmuyor, bu nedenle wi-fi geçici olarak açtım. Bir de airport express alıp bunu time capsule'e lan portu üzerinden bağlayıp salondaki ethernet çıkışında bulunan apple tv'yi lan üzerinden kullanmaya devam edip wi-fi ağını da lan portu üzerinden genişletmeyi planlıyorum. LAN portu üzerinden wi-fi genişletmek mümkün bu arada, ancak ağ 802.11n olarak değişiyor, yine airport express üzerinde gigabit ethernet yok, bu da LAN üzerinden bağlantıda 100 mbit'le sınırlandık demek oluyor. Yine de aynı ağ içerisinde kalma fikri güzel.

 

İlk bağlantı anında problemsiz bir şekilde 10.0.0.x ip dağıtan time capsule birkaç saat sonra kendini bridge mode'a aldı ve Tilgin'in router özelliği devreye girerek kendisini router olmaktan çıkardı. Başta Türk Telekom'la ilgili bir bug olup Airport'un Tilgin'i bridge mode'a bir şekilde aldığını düşünmeye başladım :) Klasik Ttnet router problemini yaşıyorum kabaca. Ttnet router'ı bridge mode'a aldırmak çok zor olacağı için mevcut haliyle double nat hatası vererek time capsule'ü router olarak kullanmaya devam edeceğim. 

 

Double nat problem yaratır mı ? diye biraz kurcalarken 

 

http://www.practicallynetworked.com/networking/fixing_double_nat.htm

 

linkindeki açıklamalara bakınca aslında uzaktan erişim harici çok problem yaşamayacağımı gördüm, pek de mühim bir durum değil yani benim açımdan. Ancak yine de time capsule'ü DMZ olarak tanımlayarak aradan bir NAT'ı çıkarabilme olasılığı iyi gibi göründü gözüme. Tilgin'de nasıl yapabilirim bunu bilen var mı ?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tilgin'de DMZ yaratmak imkansız buradan bunu anladım, adamlar direkt olarak menüyü sildirmiş :) Ağımızın son hali şu :

 

post-85-0-57576900-1459968630_thumb.jpg

 

Fiberoptik-LAN dönüştürücü ardında Tilgin router var ve bunun üzerinden tek bir LAN kablosuyla odadaki ethernet girişine Airport Time Capsule'ü bağladım, Time Capsule üzerine iMac ve yazıcı LAN ile bağlı. Son kalan LAN portunu da kabloyla yan odanın ethernet girişine takıp evin girişindeki panodaki çıkıştan salondaki girişe bir kablo daha bağlayıp salona Airport Express taktım. Bu sayede resimde görünen manzara oluştu. Mevcut haliyle ev içerisinde wi-fi ağı sadece Time Capsule ve Airport Express üzerinden aynı ağın ethernet ile genişletilmesiyle kurulu, çok stabil, herhangi bir odada çok rahat çekiyor ve ağa yeni aygıt eklendiğinde hiçbir sorun olmuyor. Tilgin Router'ın kablosuz özelliği de kapalı. Bütün sorunlarım çözüldüğü için ben de çok rahatım. Time Capsule neredeyse saatlik yedekleme alarak beni güvende tutuyor, ağda problem yok, Apple TV de ethernetle bağlı bu arada Airport Express'e. 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok