Hobi amaçlı öğrenilebilecek yazılım dilleri ?
0

Bu konuda 13 mesaj var

Aramızda her sektörden olduğu gibi ağır yazılımcı arkadaşların olduğunu biliyorum :D , hobi amaçlı boş zamanları daha verimli geçirmek adına hem kaynak bolluğu hemde yeni bir girişimciyi üzmeyecek zorlukta hemde ilerde kendini geliştirmek adına sektor de geçerli bir yazılım dili tavsiye edebilirmisiniz ? 

İngilizcemin de eh işte den hallice olduğunu belirtmek isterim :D 

mssql biliyorum diyemiyorum bilen arkadaşlara haksızlık olmaması için ama en azından istediğim raporları alabiliyorum diyebilirim.Yaklaşık 10 yıl önce gene boyle hobi amaçlı C# başlamıstım ama hiçbir şey hatırlamıyorum tabi.

Web tabanlımı daha mantıklı şu aşamada yoksa masaüstü uygulama yada mobil kısım?

Mesela hep aklımda olan ve merak ettiğim yapmak istediğim e-ticaret sitelerinden ürün fiyatlarını çekebilmek gibi.

Şuan ne aşamadayım dersek hiç olmayan bilgim ile bir veritabanına baglanıp delphi yada c# üzerinden google amcaya sorarak örneklerden yola çıkarak dataları listeliyebiliyorum :P  , kod üzerinde yapılması gereken matematiksel yada mantıksal işlemleri varsa olabildiğince sql üzerinden çözmeye çalısıyorum.Grid üzerindeki değişiklikleride sağolsun çok pratik olan çaylak dostu devexpress ile koda ihtiyac olmadan kişisellestirebiliyor.

Ne dersiniz a dostlar

Not: Tavsiyede bulunan arkadaşları yarın bir gün soru sorma yoluyla esir almayacağımın sözünü vereyim ki kimse çekimser kalmasın :P 

Teşekkürler.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim mezun olduğum üniversitede SML dili (Introduction to Computer Science dersinde) ile başlıyorlardı.  Aynı dönemde bu derse paralel Programming in C dersi veriliyordu. Buradan çıkardığım sonuç "şu dil ile başlamak gerekir" diye bir yargıda bulunmak doğru değil.

 

MSSQL veritabanı sistemi. SQL sorgu yapma dili. SQL ile veritabanından sorgu yaparsınız. Uygulama geliştiremezsiniz. Geliştirdiğiniz script ya da uygulama veritabanı ile iletişim kuracaksa SQL gerekli olabilir.

 

Bence ilk olarak Python ile başlanabilir. Bolca kaynak vardır. Farklı işletim sistemlerinde kolayca kurulup kullanılabilir. Bir çok farklı amaca yönelik uygulama yazabilirsiniz. Ama mobil uygulama geliştiremezsiniz. Varsa bile kullanım olanakları tahminimce çok kısıtlıdır.

rammstein tarafından düzenlendi
Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Programlama dillerinin öğreneyim de kenarda dursun diye öğrenilemez bence. Çünkü hem zaman içerisinde eskiyip önemini kaybedebiliyor, hem de öğrenme kısmı eğer programlama mantığı konusunda bir miktar birikim yoksa zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden heves çabuk kaçabiliyor. Bence aklınızda bir proje varsa onun için en uygun dil hangisi diye bakıp onunla başlangıç yapılabilir.

Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle teşekkürler,

@Thustu

 Bir heves gibi görünse de istikrar sağlayabilirim diye düşünüyorum :D , tamam yönümü yazılım sektörüne kaydırma şansım tabi ki yok ama bir ucundan başlasam gerisi yavaş yavaş gelir diye düşündüm, özellikle ortaya ufak çaplı, harcadığım zamanın karşılığını azda olsa alabileceğim(maddi değil kesinlikle) işime yarar bir şey çıkartabilirsem,  udmy vs kurs alır süreci biraz daha hızlandırabilirim diyordum.

Dil/platform önerisi istememin sebebi yeni araç kullananlara genelde eski araç tavsiyesi verilir ya ona istinaden idi, acaba bu konu için geçerli mi diye :P hani bunda başla, şu şu mantığı oturt sonra şuna döner yada devam edersin gibi. 

@rammstein Python  da hiç görsellik yok beğenmedim :D  İyi kötü arayüz olsun, ne biliyim sağdan soldan nesne ıvır zıvır çekip sürüklemek buton felan çizmem lazım.

Sql için ise şu ana kadar çalıştığım bütün yerlerde sürekli karşıma cıktı, program türleri hizmet verdikleri sektör değişse de veritabanın da sql hiç değişmedi.

Sql üzerinden tabiki uygulama geliştiremeyiz ben o örneği sadece biraz biliyorum'u belirtmek için yazmıştım.

Peşin not:Daha burada tek cevap altında 2 kişiyi etiketleyemiyorum kalkmışım..... neyse (forum da sıkıntı var diyelim de modum düşmesin) :D

 

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Psikobat yani eski olsa bile hala en geçerli diller C, C++(gerçi önemli hızla düşüyor), Java ve şu an oldukça popüler Python var. Ancak bu diller daha çok masaüstü(executable) uygulamalar için kullanılıyorlar, yani bir websitesi yapamazsınız. Biraz da o yüzden sormuştum ne yapmak istediğinize göre değişir diye. Eğer bir websitesi yapmak istiyorsanız, o zaman PHP en önemli dillerden birisi. Tabi yanında bir miktar HTML, CSS, AJAX vs gibi yan diller de öğrenmek gerekir muhtemelen eğer bir proje varsa.

 

Dediğim gibi, bence sorunuzun cevabı hala ne yapmak istediğinize göre değişir. Mesela sizin ilginiz motosikletlereyse, kamyon ehliyeti almak gereksiz olabilir. :D

Thustu tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kolaylık açısından bakacak olursak ki zaten C# tecrübeniz de varmış, MVC yazılım mimarisini öğrenip .NET Core platformu üzerinde, server side C#, client side HTML, CSS, AJAX vs gibi dillerle web sitesi yapmayı öğrenmeyi deneyebilirsiniz kanımca.

 

Tabi bunun için .NET platformu üzerinde, C#' ı, yazılımın SOLID prensipleri ile kullanabilmeyi öğrenmenizde fayda var. (Ufak tefek Windows application' lari ile olabilir.) Web kısmına sonra geçilebilir.

Onur tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir Rus atasözü diyor ki: 

 

"Невозможно выучить язык без двух соприкасающихся друг с другом языков."

 

Meali:

 

"Dil dile değmeden, dil öğrenilmez"

Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Thustu

Hocam C ve c++ zor olduğunu duymuştum, sanırım c# bir kaç tanesinin birleşimi gibi birşeydi galiba emin değilim,   web sitesi işi  kod ile bitmiyor birde onun tasarım boyutu var ohoo o biraz zor hocam  mesela dün  örnek bir uygulama buldum ne güzel tam istediğim gibi hepsiburada dan ürün aratıp fiyatları listeliyormus felan neyse,  hazır çalışan kodu çalıştıramadım :S iss kurulu olduğu halde hata veriyor bütün gün uğraştım çözemedim(hala daha uğraşıyorum) deli etti... , ama masaüstü uygulama öyle değil en azından hatayı iyi kötü gösteriyor .Yani C# diyorum  @Onur da tavsiye etmiş sizin içinde uygunmudur ? :D 

@Onur

c#  arada örneklere denk gelirsem hımm evet hatırlıyorum bunu sanki oluyor en fazla, öyle devamını getireyim değişiklik yapayım gibi olayım yok malesef ama c# üstünden gitmeyi planlıyorum bende tabi diğer alternatifleri denemedim ama visual studio ara yüzüne tanıdık  en azından istediğimi bulabiliyorum  :P Kaynakta bol gibi

Çok dallanıp budaklanmakta istemiyorum işin doğrusu bir tanesi üzerinden gidersem beni hem memnun eder hemde yormaz herhalde.Ayrıca yazdıklarının ne olduğunu bilmediğim için aradan anladığım c# 'ı çektim :D   

@Najaz Adam haklı ,  Bu konuda geçerli olmayabilir tabi :P 

Psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Psikobat

SOLID denilen şey yazılımı kodlarken dikkat edilmesi gerekenler kuralı diyebiliriz kısaca. Kurallar dizesinin baş harfleri SOLID oluyor. Yine MVC denilen şey de web sitesini geliştirirken izlemen gereken protokoller diyebiliriz. Dilin nasıl yazıldığını öğrendikten sonra, bu prensipler doğrultusunda doğru bir şekilde kullanmaya çalışılıyor. Genellikle orta ve büyük projelerde.

 

MVC değil de (Web işine girmeyeceğini düşünerek) SOLID hakkında bilgi edinmende fayda var, bütün dillerde ve platformlarda kullanılan bir yöntem.

 

https://medium.com/mindorks/solid-principles-explained-with-examples-79d1ce114ace

Onur tarafından düzenlendi
Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Psikobat  estafurullah canınız ne isterse o tarafa yönelin. :D C# çalışılabilir tabi ki, Microsoft'un C üzerine geliştirdiği bir dil, hatta Türkiye'de de oldukça kullanılıyor şirketler tarafından. Hem Visual Studio aşinalığınız varsa rahatça çalışabilirsiniz.

 

Eğer elinizdeki kod bir bütün değilse onu tamamlamak gerekecektir ama tam ise duruma bakmak gerekir. Mesela .php ise bilgisayarınızda localhost kurmanız gerekiyor ki çalıştırabilin.

 

@Onur hocam amatör birisi için method çalışması gerekli midir? Muthemelen profosyonel hatta kullanan bile azdır sanırım? :D

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Thustu Bütündür sanırım ufak bir database hazırlamıs onuda sema dan olusturdum bağlantısını kurdum hiç hata vermiyor derleyene kadar, sonra çok düz bir hata veriyor :D  inetmgr.exe ile dizinlere gözatma aktif edin diyor ettim ama değişen bir şey olmadı tabi.Arattıktan sonra hata alaydım iyiydi böyle üzüyor tabi...Çokta önemli değil kendim yazarım zaten :D  

Teşekkürler bu arada

HTTP Error 403.14 - Forbidden
Web sunucusu bu dizinin içindekileri listelemeyecek şekilde yapılandırılmış.

En olası nedenler:
İstenen URL için varsayılan belge yapılandırılmamış ve sunucuda dizinlere gözatma etkinleştirilmemiş.

Deneyebilecekleriniz:
Dizin taramayı etkinleştirmek istemiyorsanız, bir varsayılan belge yapılandırıldığından ve dosyanın varolduğundan emin olun.
Dizin taramayı etkinleştirin.
IIS Express yükleme dizinine gidin.
Dizin taramayı sunucu düzeyinde etkinleştirmek için appcmd set config /section:system.webServer/directoryBrowse /enabled:true komutunu çalıştırın.
Dizin taramayı site düzeyinde etkinleştirmek için appcmd set config ["SİTE_ADI"] /section:system.webServer/directoryBrowse /enabled:true komutunu çalıştırın.
Site veya uygulama yapılandırma dosyasında configuration/system.webServer/directoryBrowse@enabled özniteliğinin true olarak ayarlandığını doğrulayın.

Bahsettiğim kod şurada,

https://github.com/onursteknik/HepsiSurada

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok