3. Dalga Kahveciler
1 1

Bu konuda 53 mesaj var

11 dakika önce, stardust said:

v60 bakıyorum şimdi, ondan da alacağım.

 

v60 için sana tek bir öneri vereceğim. onu alacaksın ve bir daha başka bir v60 almana gerek kalmayacak. şimdi diyeceksin v60 da başka ne olabilir :) sorma bence. 

Hario V60 Immersion Dripper SWITCH 200 ml

benim excel de hazırladığım bir demleme metodu var. metod o kadar populer oldu ki benim excel'i yabancılar dahi kullanıyor. hem basit hem eğlenceli hemde kahve demlemeyi ciddi şekilde öğreten bir sistem. 
normalde v60 drip metodunu kullanır. yani kahve ile su temas eder ve çözünen kahve filtreden akarak hazneye düşer. en basit tabirle bu metoda drip yöntemi denir. 

immersion ise daha önce ki yazılarımda dediğim gibi kahve ile suyu bir süre bekleterek çözünmesini sağlarsınız. ikisi tamamen birbirinden farklı metodlar.

benim sana önerdiğim cihaz hem drip hem immersion metodunu kullanmana olanak tanıyor. örneğin bazı çekirdekler immersion da daha iyi sonuç verirken bazılarıda drip metodunda daha iyi sonuç verir. 

çekirdeğine göre demlemeyi sen kontrol edebilirsin bu alet ile. sadece bir düğme ile akışı kesip immersion da tutabilirsin. düğmeye tekrar basarak akışı sağlayarak drip yöntemine geçebilirsin. ya da ikisini de hybrid kullanabilirsin aynı demleme içinde. 

alırsan sana detaylı anlatırım telefonda vs. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
26 minutes ago, jackjoker said:

dışarıda öğütüm yaparken ekstradan bir şey demezsen standart v60 büyüklüğünde öğütürler. çekirdeklerinin büyüklüğü direkt demlemeye etki eder. french press veya aeropress immersion metodunu kullanırlar. yani kahve ile suyu temas ettirirerek belli bir süre çözünmesini beklersin. bu sürede kahve içindeki yağ molekülleri suya dağılarak aromasını yaymaya başlar. burada süre önemlidir. çekirdekler iri olursa kahvenin acılığı azalır. yüzey artar çözünme yavaşlar. kahve çekirdeğinin yüzey alanını küçültürsen yağ molekülleri daha hızlı parçalanır daha doğrusu su hücrelere daha hızlı girer. bu da süreyi uzun tutarsan overextract yani daha acı kahve ortaya çıkarır. 
3. dalga olayında en önemli olan kahve içinde ki aromaları en doğru ve oranında suya karıştırmak. işte değirmen, çekirdek boyutu ve şekli etken. 

tabi başka etkenler de var.

kullanılan su, suyun sıcaklığı vs vs. bambaşka bir dünya bu :) 

suyun sıcaklığı ve oranının etkisini biliyorum, kettle attıktan 1 dakika sonra döküyorum kahvenin üstüne 94 derece civarı olsun diye.

önce 1 kez karıştırıyorum, sonra tam 2 dakika bekleyip, ondan sonra yavaşça indiriyorum french press'i.

evde de çay-kahve için ayrı su, içmek için ayrı su, yemeklerde kullanmak üzere ayrı su var, PH'ı yüksek, tadı güzel olan Saka ve Taşdelen su kullanıyorum çaya kahveye.

ama bu öğütme kalınlığının etkisinin farkında değildim, bu akşam deneyelim bakalım, daha iri çekince nasıl olacak...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
12 minutes ago, jackjoker said:

v60 için sana tek bir öneri vereceğim. onu alacaksın ve bir daha başka bir v60 almana gerek kalmayacak. şimdi diyeceksin v60 da başka ne olabilir :) sorma bence. 

https://www.amazon.com.tr/dp/B002IR1O3A

fiyatı uygun bulduğum için bunu alacaktım fakat malzemenin plastik olduğunu okuyunca içime sinmedi. "ısıya dayanıklı plastik" yersen...

senin model ilk başta, najaz isimli bir bilgenin terimiyle "çok pahalı" geldi :D

yalnız bu işi cidden biliyorsun yani,

https://www.cursedhardware.com/topic/2654-mükemmel-kahve-yapma-rehberi/?do=findComment&comment=106343

şu mesajını görünce farketmiştim ben sendeki cevheri :D

o yüzden o pahalı modeli al dersen onu alacağım ama denemek için önce şunu alsam kızdırır mıyız baristaları ?

https://www.trendyol.com/gural-porselen/v60-dripper-porselen-damlama-kahve-filtresi-p-66332736

mis gibi fiyat, hem de porselen.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
56 dakika önce, stardust said:

https://www.amazon.com.tr/dp/B002IR1O3A

fiyatı uygun bulduğum için bunu alacaktım fakat malzemenin plastik olduğunu okuyunca içime sinmedi. "ısıya dayanıklı plastik" yersen...

senin model ilk başta, najaz isimli bir bilgenin terimiyle "çok pahalı" geldi :D

yalnız bu işi cidden biliyorsun yani,

https://www.cursedhardware.com/topic/2654-mükemmel-kahve-yapma-rehberi/?do=findComment&comment=106343

şu mesajını görünce farketmiştim ben sendeki cevheri :D

o yüzden o pahalı modeli al dersen onu alacağım ama denemek için önce şunu alsam kızdırır mıyız baristaları ?

https://www.trendyol.com/gural-porselen/v60-dripper-porselen-damlama-kahve-filtresi-p-66332736

mis gibi fiyat, hem de porselen.

Güral porselen olan benim ilk V60 driper'ım. adresini ver ben yollayım sana hediye. bende ki kırmızı ve ilk seri olan. İlk seri olanlar çok başarılıydı. Sonradan güncellediler. 

bence onunla başla sonra bende ki immersion driper'a geçersin. ilk başta hemen yükleme. önce metodlar arasında ki farkları tecrübe et. sıcaklık ile demleme süreleri ile oyna. kahvede ki belirgin değişiklikleri analiz et. sonra immersion dripper'a geçersin. 

bu arada ilk verdiğin hario v60 plastik dripper. plastiği onların farklı ve sorunsuz. onu genelde kampçılar kullanır. biz dağa çıktığımızda genelde bu tarz plastik kırılmayan ve hafif olanları tercih ediyoruz. bunun kullanım amacı o. 

 

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

çok sağol ya düşünmen yeter. geçen gün eşimin arkadaşına İstanbul'dan İstanbul'a kargo yaptık 30 lira aldılar. kargo dahil 60 liraya alayım ben onu, teşekkür ederim :icon_kahvekeyfi:

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 dakika önce, stardust said:

Screenshot_20220417-170332_Chrome.jpg

v60 için nasıl filtre kağıdı alsam diye bakarken ne buldum :D

@jackjoker

evet eski yazılarım :) insanlara garip geliyor altı üstü kahve de. epey kafayı kırmıştık. mutfakta tutmayın filtrelerinizi :) tutuyorsanız kapalı bir yerde saklayın. kağıtlar havada ki nemi feci alıyor. 3. nesil kahve evlerinde filtre kağıtlarının bazılarını görsellik açısından tezgahta tutarlar ama asıl sakladıkları yer kapalıdır. bu arada filtre kağıtlarına gelirsin sonra sen. şimdilik standart hario kahve filtre kağıtlarını kullan. iler ki süreçte daha farklı meyvemsi ya da daha çiçeksi tadlar için daha ne yapabilirim soruları sormaya başlarsın. o zaman cafec kağıtlar devreye giriyor :) 

stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
36 dakika önce, stardust said:

evren yaktın beni :lol:

daha bu ne ki. sen kahve olayına bir gir, bu sefer kesin banlayacaksın beni net. biliyorum elin gidiyor hep duruyorsun. 

daha dur HiFi olayı da var bende. ona da merak saldıracağım seni. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 hours ago, jackjoker said:

v60 için sana tek bir öneri vereceğim. onu alacaksın ve bir daha başka bir v60 almana gerek kalmayacak. şimdi diyeceksin v60 da başka ne olabilir :) sorma bence. 

Hario V60 Immersion Dripper SWITCH 200 ml

araştırdıkça aslında ihtiyacım olanın bu olduğunu görüyorum, fakat henüz bünyemi hazırlayamadım bu parayı ödemeye.

öbür o porselen olan çok basit bir şey, evde bile uydururum ben onu, görünen o ki asıl olay filtre kağıdı ve immersion olayı.

ben filtre kahve makinesinden süzülen kahvedense hep french press'de yaptığım kahveleri daha çok beğeniyorum, yani daha uzun demlenen kahveyi, immersion olayı da buna yarayacak heralde.

dur bakalım, biraz daha okursam yaparım belki bir çılgınlık.

şaka gibi gelecek 6 saattir kahve kavanozu, filtresi, otu boku araştırıyorum.

hadi 1 saati hard disk olsun. :D

https://www.youtube.com/watch?v=09fNvoQMlGw

bu yetkili bir abiye benziyor, hadi bakalım.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 dakika önce, stardust said:

araştırdıkça aslında ihtiyacım olanın bu olduğunu görüyorum, fakat henüz bünyemi hazırlayamadım bu parayı ödemeye.

öbür o porselen olan çok basit bir şey, evde bile uydururum ben onu, görünen o ki asıl olay filtre kağıdı ve immersion olayı.

ben filtre kahve makinesinden süzülen kahvedense hep french press'de yaptığım kahveleri daha çok beğeniyorum, yani daha uzun demlenen kahveyi, immersion olayı da buna yarayacak heralde.

dur bakalım, biraz daha okursam yaparım belki bir çılgınlık.

şaka gibi gelecek 6 saattir kahve kavanozu, filtresi, otu boku araştırıyorum.

hadi 1 saati hard disk olsun. :D

benim kullandığım dripper o dünyanın tepe noktası. alıyorsun bakıyorsun keyfine. her metod da kahve demleyebilirsin. misafirin geldi. immersion yerine drip seviyor. drip olarak demle. immersion da ki kahveyi daha çok seviyor. hoop switch'e bas immersion a geç. ya da daha farklı tadlar için hybrid yap. örneğin ilk kısımı drip yap. sonra ki switch'e bas kalan 120 gr suyu immersion gibi yap en son tekrar bas ve akışa bırak. farklı tadlar al. 
 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
18 dakika önce, stardust said:

o fiyata benim için börek açması, mantı kapaması falan da lazım.

sen almanyadan alsana. euro bazında pahalı değil. adamlar farklı renkte alıyorlar sırf canları sıkılınca. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
11 minutes ago, snc-tr said:

Molent Tools - Kahve Değirmeni, Tamper ve Stand Çeşitleri

Yerli bir girişimcinin Comandante klonu, İzmir'de yapılıyor. Atrin biliyordur sanırım, fiyatına göre değerlendirilebilir. 

komandante'nin borusundan sonra bu biraz daha insaflı geldi. Takip edeyim bu markayı, bir indirim olursa ev için bundan alayım hızlı öğütüyorsa. Hario Mini taşımak için güzel ama jackjoker'ın dediği gibi uzun sürüyor. 5 dakka çeviriyorsun 2 kişilik kahve için. bu molent'in de minisi varmış ama tükenmiş.

jackjoker and snc-tr beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
25 dakika önce, stardust said:

komandante'nin borusundan sonra bu biraz daha insaflı geldi. Takip edeyim bu markayı, bir indirim olursa ev için bundan alayım hızlı öğütüyorsa. Hario Mini taşımak için güzel ama jackjoker'ın dediği gibi uzun sürüyor. 5 dakka çeviriyorsun 2 kişilik kahve için. bu molent'in de minisi varmış ama tükenmiş.

Molent'in ilk testlerini benim yakın arkadaşım yaptı. Hatta basına sunmadan önce epey bir sohbet etme imkanım da oldu. Kuzenim de henüz piyasaya girmeden test etti fiziksel olarak. G100 modelinde kronik mil sorunları olduğu için revize geçirdi G50 modeli ile biraz toparladı. Ancak piyasaya çok sunamadılar. Bağımsız incelemeler de Comandante ile kıyasladılar ama vaad ettikleri stabiliteyi sağlayamadılar. Sonra ne yaptılar bilmiyorum epey sessizler şu dönem. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

bu akşam daha iri çektim kahveyi ama kayda değer bir fark hissetmedim tadında, yarın daha da kalın çekeceğim bakalım.

Just now, jackjoker said:

Molent'in ilk testlerini benim yakın arkadaşım yaptı. Hatta basına sunmadan önce epey bir sohbet etme imkanım da oldu. Kuzenim de henüz piyasaya girmeden test etti fiziksel olarak. G100 modelinde kronik mil sorunları olduğu için revize geçirdi G50 modeli ile biraz toparladı. Ancak piyasaya çok sunamadılar. Bağımsız incelemeler de Comandante ile kıyasladılar ama vaad ettikleri stabiliteyi sağlayamadılar. Sonra ne yaptılar bilmiyorum epey sessizler şu dönem. 

beceremediler illa comandanta arkanı döneceksin diyorsun yani...

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 dakika önce, stardust said:

bu akşam daha iri çektim kahveyi ama kayda değer bir fark hissetmedim tadında, yarın daha da kalın çekeceğim bakalım.

beceremediler illa comandanta arkanı döneceksin diyorsun yani...

bulabilirsen Buzdağı su kullan. mineral oranları SCA standartlarına çok yakın. sadece PH olayı değil mesele. 

Comandante bu  kahve dünyasının en önemli aletlerinden biri. Öğütmeden dolayı oluşabilecek hataları ortadan kaldırıp diğer parametreler ile oynamana yardımcı oluyor. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Buzdağı denedim, çok beğenmedim. Var bizim burda.

Ulan bi damacana su 26 lira oldu, 15 litre cam şişeler 30-35-40 gidiyor.

açmayayım şu konuyu diyorum ama memleketin ebesine atladılar, su lan bu su.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, stardust said:

bu akşam daha iri çektim kahveyi ama kayda değer bir fark hissetmedim tadında, yarın daha da kalın çekeceğim bakalım.

beceremediler illa comandanta arkanı döneceksin diyorsun yani...

bence dönsen bile önünde çok ilerleyecek yol var. ekipman evet çok önemli. commandante grinder alırsan bir çok etkeni yok etmiş olacaksın. Fakat yinede etki edebilecek çok şey var. benim demleme yöntemim ile @jackjoker'ın ki çok farklı olabilir. herkes kendi sevdiği türde demliyor. sevdiğim bir kavurmacı var nestle pure life öneriyor mesela kendi kahveleri için. harbiden bizim dükkanda AO Smith arıtma var onun kahveleri güzel olmuyor. Nestle ile denemedim bu arada hiç ama çok sübjektif bir konu. Tırnak içi "çoğu insan" Petra'nın kahvelerini çok beğeniyor. ben mesela beğenemiyorum. bir türlü güzel sonuç alamadım. abartmıyorum ilk pandemi dönemi 1kg single origin kahveyi demleyip çöpe atmışımdır. 

bu kahve işi ruh hastası bir iş :) bana insanlar dükkanı açmadan önce kimse kahveden anlamıyor ver geç demişti. hatta kahve konusunda iyi konumda olanlar bile bunu söylemişti. benim pek kişiliğime uygun değil. eşim Le Cordon Bleu mezunu. Orada 10 numara tatlı servis ederken averaj bir kahve sunmak bana göre hiç değil. ben mesela olabildiğince çalışan hatasını sıfırlamaya çalıştım. zaten her gün dükkandayım. gözüm hep makinada.  espressoda18gr kahve 36gr likit 25 saniye. saniye sayacında gözüm. ben kendim kahve yaparken sıkıntı yok hemen grind ayarı ile oynuyorum ama çalışanın da buna dikkat etmesi gerekiyor. o yüzden 3000 euro bayılıp Mahlkonig E65S GbW aldım. EK45 efsane bir grinder. Fakat bizim dükkanda v60 çok gitmiyor. paketli kahve de çok satmıyoruz. o yüzden Eureka Drogheria'ya yöneldim. Hayalim EK45S almak. Bakalım nasip ileride inşallah. 

@jackjoker hocam ben havalar ısınınca sıcak kahve içemiyorum. Normalde günde 3-4 espresso içiyorum ama şu an içemiyorum. Japanese drip yapıyorum. V60 olarak origami drip ve soğuk demleme yapacaksam cafec'in mavi renkli filtresini kullanıyorum. normalde v60 reçetem 18gr kahve 300ml likit. 30-45sn arası blooming. sonra 200 e kadar döküş 1. dakikaya kadar sonra 10 saniye bekleme ve 1.10 dan 1.30 a 300ml e ulaşıp bir kaç saniye bekledikten sonra dripper ı sallamak ve ortalama 2.20-3.00 arası bitiş. soğuk için 100gr buz koyup kahveyi bir tık kalınlaştırıp (commandante 23 click yerine 25-24) 25gr kahve koyarak 200ml sıcak su ile demliyorum. senin var mıdır reçeten ? 

mesela bu senin durdurup bekletme yöntemini klasik filtre kahvede moccamaster ile yapıyoruz dükkanda. blooming esnasında termosu çekiyorum geriye ama tuşa kendim basıyorum. daha yoğun güzel bir aroma çıkıyor.

Atrin tarafından düzenlendi
stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

sizin kadar tabii ki deneyimim yok ama şuan evde kendim çektiğim çekirdek kahve ile aldığım sonuç bile beni çok üst seviyelere taşıdı kendi gözümde :D

normalde eşim de, babam da akşam kahve içmezler ama ben öğütürken çıkan kokuya dayanamayıp, onlar da içtiler ve çok beğendiler.

tabi hikmet ne bende, ne de ucuz grinder'ımda. tahmin ediyorum komşunun verdiği çekirdekler efsane, onlar bitince sanırım üzüleceğiz :lol:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada referans olması için benim dükkanda kullandığım ekipmanlar şunlar:

  • La Marzocco Linea Classic AV 2 Grup + Timer Opsiyonu
  • Mahlkonig E65S GbW
  • Eureka Drogheria MCD4 85MM
  • Commandante Mk3+Motordante
  • Brewista Artisan Kettle 0.9L
  • Origami Dripper 
  • AO Smith Arıtma
  • Cafec Sarı Filtre duruma göre Cafec Abaca filtre veya TH-3 (Mavi) filtre
  • Force Tamper
  • Bear Barista düzleyici
  • Moccamaster 1.25 Litre Termoslu + kendi filtresi
  • Brewista Cold Pro 4 13L Commercial Brewing System Kit

kahve olarakta izmirli bir kavurucu olan https://www.baristocrat.com/ kullanıyorum. eğitimimi de orada aldım. brandingleri biraz zayıf olsa da kahveleri çok güzel. Müşteri de memnun. Bir çok kez tatlılarınız çok güzel ama kahveleriniz de çok güzel normalde böyle olmaz gibi yorumlar aldık. 

Mesela https://www.baristocrat.com/ethiopia-hambela-tirtira/ şu kahvesi japanese dediğim 100gr buz 200gr sıcak su demleme ile müthiş oluyor. Coldbrew reçetesini de ona göre ayarladık bu yaz için çok güzel oldu. 

Atrin tarafından düzenlendi
stardust beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu yemek ve içecek mevzusunda kalite, bence kişiye göre değiştiği için çok da takılmamak lazım. Sen gider 139819278 TL'lik kahve ile yaparsın beğenmezler ama 1000 TL'lik kahve ile zevkten dört köşe olurlar. Mesela aynı olay zeytinyağında da var. Adam diyor işte zeytinyağının en iyisi asiditesi 0.1782638162 olan zeytinyağıdır. İyi de arkadaş ben belki asiditesi 0.2 veyahu 0.1 olanı seviyorum? En iyisi kime göre, neye göre?

wazzap tarafından düzenlendi
imla vs.
SEP and Atrin beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok