ARC-eARC desteği olmayan eski ses sitemini eARC destekli yeni TV'lerle kullanmak
1 1

Bu konuda 14 mesaj var

Bir süredir pc'yi yeni oled tv'ye bağlamak için 10m'lik HDMI 2.1 fiber kablo bekliyordum. O gelince pc'yi direk tv'ye bağlayıp denemelerimi yaptım. Ekran kartım nvidia RTX 3080 olduğundan 4k-60hz, 4k-120hz ve GSYNC özelliklerini gayet güzel kullanabildim ve kayıpsız ses formatlarının tv üzerinden av receiver'a aktarımı ile ilgili konuyu netleştirmiş oldum.

Son model tv'lerde bile tv eARC desteklese bile tv'ye usb üzerinden takacağınız bir hdd ya da tv'deki herhangi bir uygulamadan oynatacağınız ya da Disney+ vb stream servislerinden izleyeceğiniz film ve dizilerden kayıpsız ses formatları Dolby True Hd, TrueHD üzerinden Dolby Atmos, DTS HD, DTS HD Master, DTS X gibi formatları oynatma şansımız yok. Bunların yerine yine sıkıştırılmış ses formatlarını duyuyoruz.

Ancak TV'ye oyun konsolu, blu-ray player veya pc bağlantısı yapıldığında; TV'nin eARC özelliği üzerinden ses sistemine bahsettiğim kayıpsız formatların hepsini aktarıp gerçek kayıpsız sesleri duyabiliyoruz. Yani tv'deki eARC sadece bu senoryada kayıpsız ses iletimini sağlıyor.

907 gibi eARC destekli son model bir tv'ye sahip olup, benim gibi eARC desteği olamayan ama kaliteli bir ses sistemine sahipseniz ve bluray-oyun konsolu-pc bağlantısı yaptığınızda ses sisteminizi düzgün şekilde kullanabilmeniz için tek seçeneğiniz HDMI 2.1 Audio Extractor gibi bir cihaz ve 2 adet gerçek HDMI 2.1 standartlarını karşılayan kablolar kullanmak.

Ben şu cihaz ve kablolar ile sorunumu çözdüm;

Feintech HDMI 2.1 eARC Audio Extractor;

71xhCjHcgDL._AC_SL1500_.jpg

https://www.amazon.com.tr/FeinTech-VAX01202-Extractor-Fernseher-AV-Receiver/dp/B08TX473Z8

1 adet 2 metre Paugge Ultra Sertifikalı Hdmi 2.1 Kablo;

81MW-DvUDvL._SL1500_.jpg

https://www.amazon.com.tr/Paugge-Hdmi-2-1-Kablo-Sertifikalı/dp/B082ZMMGW5/ref=sr_1_3?__mk_tr_TR=ÅMÅŽÕÑ&tag=web-desktop-forum-21&ie=UTF8&language=tr_TR

ve bir adet de içerideki odadan pc bağlantısı için 10m'lik Paugge Ultra Sertifikalı AOC Fiber Hdmi 2.1 Kablo;

51zpFtw9AzL._SL1400_.jpg

https://www.amazon.com.tr/dp/B0B3W1DNLN?psc=1&tag=web-desktop-forum-21&ie=UTF8&language=tr_TR

 

Bağlantı şeklim ve HDMI Audio Extractordaki ayarlarım şu şekilde;

Öncelikle PC'yi HDMI 2.1 kablolardan biriyle (sizde oyun konsolu, bluray vs olabilir, ben mesafeden dolayı 10m'lik kablo kullanmak zorunda kaldım) direk TV'nin HDMI 1 portuna takıyoruz. Tv'nin eARC destekli HDMI 2 portundan, HDMI Audio Extractor cihazına HDMI eARC/ARC HDMI Out 1 yazan portuna bağlantı sağlıyoruz. Tabi bu bağlantıda da kesinlikle HDMI 2.1 kablo kullanmanız gerekiyor. HDMI Audio extractor cihazının Audio HDMI Out2 yazan portunu da ses sisteminizin (bende bu AV Receiver oluyor) HDMI inputlarından birine(input, output değil), yani bir HDMI girişine takıyoruz.(eARC/ARC destekli olup olmaması önemli değil). Bu kısımda ucuz bir HDMI 1.4 kablo kullanabilirsiniz. HDMI Audio extractor'de de eARC switch'ini "ON", EDID switch'ini ise "OFF" konumuna getiriyoruz. Son olarak da hem tv'deki EasyLink-ARC ve eARC ve ses sisteminzin yine ARC ve HDMI kontrol ayarlarını aktif ediyoruz. Ben detaylıca yazdım ama kısaca aşağıdaki şekilde bir bağlantımız oluyor.

6143hDshOJL._AC_SL1500_.jpg

Bu şekildeki bir bağlantı; artık ses sistemimiz eARC hatta ARC desteklemese bile kayıpsız olarak tüm sesleri, oyun içindeki çok kanallı sesleri düzgün şekilde almamızı sağlıyor. Bağlantımız bu şekilde iken sadece Tv kullanırken yani atıyorum tv'den netflix vb izlerken ya da usb'den bir şey oynatırken de tv direk ses sistemine bağlıymış gibi (sıkıştırılmış formatta) kullanabiliyoruz. Bu kısımda ben de şöyle ufak bir sorun oluyor. Normalde TV'yi ARC olarak av receiver'a direk bağladığımda tv kumandası ile amfim arasında kusursuz bir kontrol sağlanabilirken araya HDMI Audio Extractor girdiğinde tv kumandasından ses sisteminin sesini açıp kapayamıyorum. Anca tv'yi kapattığımda ses sistemi de kapanıyor ya da tv'yi açtığımda ses sistemi de açılıyor özellikleri çalışıyor.

Bunun dışında sadece PC bağlantısı için geçerli bir durumdan da bahsetmek istiyorum;

Eğer TV'yi daha çok pc'ye bağlı şekilde kullanacaksanız, ama tv'yi normal kullandığınızda da ses sadece tv'den gelse de olur diyorsanız sadece iki adet HDMI kablosu kullanarak HDMI Audio Extractor cihazına ihtiyacınız olmadan kullanabilirsiniz. Pc'nizin ekran kartındaki HDMI portlarından birini TV'nizin Hdmi girişine, diğerini de amfinin herhangi bir HDMI girişine(input) bağlantı yaparak görüntüyü direk tv'den alırken, sesi de amfiden alabilirsiniz. Bunun için pc'deki görüntü ayarlarında çoklu monitör seçeneğini aktif edip, ana ekranı tv olarak seçmeniz, ikinci ekran olarak da amfiyi göstermeniz gerek. İkinci ekranınızda "Masaüstünü bu ekrana genişlet" seçeneğini de aktif etmeniz gerekecektir. ikinci ekranı clone olarak kullanmak isterseniz pc çözünürlüğü iki ekranın da desteklediği en yüksek çözünürlüğü ayarlayacaktır. Yani TV 4k diyelim ancak amfiniz 4k desteklemiyor ya da amfi destekliyor kablonuz atıyorum sadece 1080p sinyal taşıyabiliyor. Bu durumda tv'nin çözünürlüğü de otomatik olarak 1080p'ye düşecektir. Bu nedenle "masaüstünü genişlet" seçeneğini kullanıyoruz. Windowsta varsayılan ses cihazı olarak da amfinizi seçtikten sonra HDMI audio Extractor gibi bir cihaza ihtiyacınız olmadan oyun oynarken tüm sesleri amfinizden alacaksınız.

Buraya kadar kendi senaryom üzerinden anlatımlar yaptım. HDMI Audio Extractor ile başka bağlantı seçenekleri ve kullanım senaryoları mevcut. Bunun için onları da şu şekilde veriyorum;

Senaryo 1: Sadece Tv kullanılacak ama ses sisteminde ARC desteği bile yok

71jK9EX4ibL._AC_SL1500_.jpg

 

Senaryo 2: Bluray Player gibi bir cihaz ile ARC desteği olmayan ses sisteminin bağlantısı

410NMwrmc3L._AC_.jpg

 

Son olarak da soundbar kullanıcıları için bir hatırlatmam da şu olacak. Eğer soundbarınızda HDMI input girişi yok ve sadece HDMI ARC(HDMI OUT) portunuz varsa HDMI Audio Extractor maalesef size bir çözüm sunmuyor. Kayıpsız sesleri bu tip soundbarlardan hiç bir şekilde duyma şansınz yok. Ama normal tv kullanımında zaten kayıpsız ses formatlarını oynatma gibi bir durum olmadığı için bu bir sorun değil. Direk arc portu üzerinden zaten soundbarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

614JhTmnMIL._AC_SL1500_.jpg

 

Ben bu durum için çok fazla araştırma yapmak ve zaman harcamak durumunda kaldım. O yüzden birgün birilerinin işine yarayabilir düşüncesiyle bu konu burada dursun.

 

ZvAnA tarafından düzenlendi
rammstein, T800, stardust and 1 other beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ZvAnAeline sağlık hocam, güzel anlatmışsın. Benim bir sorum var, PC-TV-Ses Sistemi bağlantısı için, PC'den (ekran kartından) HDMI 2.1 destekli kablo ile TV'nin HDMI (herhangi bir tanesine) portuna bağlantı yapıyoruz demişsin, burada bu bağlantı yapılan portun E-ARC desteklemesi neden gerekmiyor? Sonuçta PC'den görüntü ile birlikte ses de gidiyor TV'ye. Ben mi yanlış anlıyorum?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@wazzapEvet bu durum biraz kafa karıştırıcı ve bir açıklama yapsam iyi olacak.

Aslında kayıpsız sesin HDMI 1.4 ile bile aktarılmasında teknik olarak bir sorun yok. ARC ve eARC dediğimiz şey sesin geri dönüşüyle alakalı teknolojiler. Yani TV'nin bütün HDMI portları input'tur. Output olan HDMI portu bulunmaz. Bu nedenle input'a gelen ses sinyalinde sorun çıkmaz, tv'ye gelmiş sesin başka cihaza iletiminde  ya da zaten tv'nin ses kaynağı olduğu durumda Tv'nin HDMI output'u olmadığı için ARC ve eARC gibi teknolojiler var. Çünkü bu teknolojiler; sadece ses sinyali için geçerli olmak üzere Input HDMI portlarının bir HDMI output'muş gibi davranmasını sağlıyor ve ses sistemine sesin iletilmesini sağlıyor. Bu nedenle harici kaynaktan tv'ye gelen bir ses sinyali için portun ARC ya da eARC olması önemli değil. Burada asıl önemli olan iki şey var. Biri TV'nin passthrough özelliğine sahip olması, diğeri de ses ile birlikte gelen video sinyalinin özelliği. Video sinyalinin çözünürlüğü, tazeleme oranı kullanmanız gereken kablonun ve HDMI portunun standartını belirliyor. 4k 120hz sinyal için portun HDMI 2.1 olması gerekli. Nitekim benim tv'nin özelinde pc'yi bağladığım HDMI 1 portu eARC destekli olmasa bile HDMI 2.1 özelliğinde bir port.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

ZvAnA tarafından düzenlendi
wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ZvAnAaslında TV gerçekten de passthrough özelliğine sahipse doğrudan eARC çıkışından Recevier/ses sistemine bağlandığında kayıp yapmaması gerekmez mi? Yani aradaki bu zımbırtı olmadan da mantıken kullanılabilmesi lazım bence. Sonuçta ses, kayıpsız olarak bu zımbırtıya gidebiliyor ki receiver sesi orijinal haliyle dinletebilsin.

 

wazzap tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Burada yine aynı yanlış düşünceye dönüyoruz. eARC çıkışı dediğimiz şey bir çıkış değil giriş ve o girişi eARC sayesinde sanki bir çıkışmış gibi kullanıyoruz ama tam bir output olmadığı için tam bir çıkış sinyali almıyoruz. Arada o extractor olmadan receiver ya da ses siteminin girişine bağlantı yaptığımızda cihazlar o sinyali tanımıyor. Ses sisteminin eARC desteği varsa da zaten input değil, HDMI output portuna bağlantı yaptığımızda eARC çalışıyor. Yani input ve output kavramları önemli burada. Aslında benim yıllardır anlamadığım şey tv'lere neden bir HDMI output çıkışı konmadığı. Sadece bir tane HDMI output ile kimsenin kafası karışmayacak, en eski hdmi portuna sahip cihazlar bile sorunsuz kullanılmaya devam edilecek. 

Bir de benim passthrough dediğim şey tv'nin herhangi bir HDMI portundaki ses sinyalini diğer bir eARC destekli HDMI portundan verebilmesi. Bu özellik her tv'de olmayabilir. Yani tv normal uydu kanallarının, netflix vb uygulamaların ya da usb hdd'den oynatılan medyaların sesini ARC ve eARC üzerinden zaten passthrough yapar. Ancak başka bir kaynaktan HDMI üzerinden gelen sesi aktarmayabilir. İşte bu ince detaylar bu tarz cihazları alırken iyice araştırılması gereken şeyler.

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
40 minutes ago, ZvAnA said:

 Arada o extractor olmadan receiver ya da ses siteminin girişine bağlantı yaptığımızda cihazlar o sinyali tanımıyor.

Tamam, şimdi oldu.

40 minutes ago, ZvAnA said:

Yani tv normal uydu kanallarının, netflix vb uygulamaların ya da usb hdd'den oynatılan medyaların sesini ARC ve eARC üzerinden zaten passthrough yapar.

İlk mesajda yapmıyor dedin hocam. :D

5 hours ago, ZvAnA said:

Son model tv'lerde bile tv eARC desteklese bile tv'ye usb üzerinden takacağınız bir hdd ya da tv'deki herhangi bir uygulamadan oynatacağınız ya da Disney+ vb stream servislerinden izleyeceğiniz film ve dizilerden kayıpsız ses formatları Dolby True Hd, TrueHD üzerinden Dolby Atmos, DTS HD, DTS HD Master, DTS X gibi formatları oynatma şansımız yok. Bunların yerine yine sıkıştırılmış ses formatlarını duyuyoruz.

Yoksa sadece sesi aktarır ama bu formatları aktarmaz mı demek istedin? :icon_think:

wazzap tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Semalarla birlikte detayli bir anlatim olmus elinize saglik.

Tamamini okumayi henuz bitiremedim ama ilk semanin sonuna kadar geldigimde sorum, AVR nin menusunu TV den gorebiliyor musunuz? Zira AVR hdmi out dan bir baglanti goremedim sanki

CaRaBeeN tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 saat önce, ZvAnA said:

Abicim, ilk mesajda yapmıyor dediğim, kayıpsız ses aktarılamıyor diyorum. Alıntıladığında genel olarak sesi aktarır diyorum. 

Adamı zıvanadan çıkartmayın ya. :mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçen biz de Yamaha Dolby Atmos receiverdan Mi TV Stick 4K ile ses alamadık. Gerçi TV LG'nin baya eski OLED serisi olduğundan HDMI 2.1 hak getire zaten, oradan patladı iş baştan. Receivera direkt bağlayınca da görüntü formatları ile ilgili sorun oldu diye hatırlıyorum.

İyi anlatım olmuş @ZvAnA eline sağlık.:thumbs:

 

 

T800 tarafından düzenlendi
ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, CaRaBeeN said:

Semalarla birlikte detayli bir anlatim olmus elinize saglik.

Tamamini okumayi henuz bitiremedim ama ilk semanin sonuna kadar geldigimde sorum, AVR nin menusunu TV den gorebiliyor musunuz? Zira AVR hdmi out dan bir baglanti goremedim sanki

Evet hocam, bu sadece ses alabilmek için ve dediğiniz gibi AVR menüsüne bu şekilde ekranda göremiyorsunuz. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam merhaba konu başlığınızın tam tersi durum da ne yapmamız gereklr acaba? Yani  ARC-eARC desteği olmayan TV 'de (arc girişi var- model /Samsung 55Q60R Ultra HD (4K)) eARC destekli soundbar (samsung q800c) kullanarak nasıl en iyi sesi (dolby atmos yada dolby true hd vs) alabiliriz? 

Peregrine beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@turkoz benim bildiğim e-ARC'ın ARC dan tek farkı e-ARC TV deki diğer hdmi çıkışlarına da ses sisteminden gelen sesi iletebiliyor. sadece ARC varsa ARC özelliği olan hdmi çıkışından o ses alınabiliyor. Yani esasında Samsung Q60R serisi ile Q800C ses sistemini TV'nin arc portuna bağlayarak dolby atmos vs alabilirsiniz. 

turkoz beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 20.09.2023 at 18:24, Atrin said:

@turkoz benim bildiğim e-ARC'ın ARC dan tek farkı e-ARC TV deki diğer hdmi çıkışlarına da ses sisteminden gelen sesi iletebiliyor. sadece ARC varsa ARC özelliği olan hdmi çıkışından o ses alınabiliyor. Yani esasında Samsung Q60R serisi ile Q800C ses sistemini TV'nin arc portuna bağlayarak dolby atmos vs alabilirsiniz. 

 cevabınız için teşekkür ederim, dediğiniz gibi bağlantısı yaptım tv den bakınca dolby digital+ olarak görünüyor. ancak uygun 5.1 yada dolby olan filimleri izleyince extra bastan başka bir fark malesef yaşayamadım. konumsal ve mekansal sesi hissedebilmek için extra yapabileceğim bir şeyler var mıdır acaba? harici bir ses çözücü gibi cihazlar mı almak lazım. yoksa artık yapılabilecek tek şey TV yi yenilemek midir :) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok