İskansız Ev alınır mı?
0

Bu konuda 8 mesaj var

Anneme bir ev almak istiyorum ama Antalyada evler %90 iskansız kat irtifaklı. Sorun olur mu? Nelere dikkat etmem lazım iskansız ev alırken? Yarısını peşin yarısını banka kredisiyle alacağım. Exper görecek evi ama onuda bankayı falanda kazıklayabilirler mi?

Suyu elektriği vs ayrıymış herkesin iskansız olmasına rağmen. Başka nelere dikkat etmek lazım ne sorunlar olabilir?

Şu anda kirada oturduğum evde iskansızmış zaten. 40 yıllık bina..

Almak istediğim ev sitede  40 yıllık değil ama sanırım oda en az 15-20 yıllık olması lazım.

Squall tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İskanı yoksa o zaman tapu nasıl oluyor ? arsa tapusu mu var ? e depremde yıkılsa etse sana kalacak o arsadan 10 metre bir yer değil mi ? hadi iskan yok elektrik su nasıl alınacak ? alındı veya belediye tespit etti dedi ki bu kuralsız cart diye kesecek vs. ya baştan aşağı sorun aslında bu durum. Birde banka nasıl kredi verecek ki iskan yoksa ? bilemedim. 

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kat irtifakı varsa bazı bankalar kredi verebiliyor ama bazıları da iskanı şart koşuyor. Bankasına, eksperine göre değişiyor diye biliyorum. İskan olmayınca hukuken arsa statüsü oluştuğu için böyle bi konuma banka haliyle konut kredisi vermeyebiliyor. İrtifaklı evlerin tapusu arsa tapusu sınıfında.

İrtifaklı evin şöyle bi sorunu var, belediyeye verilip onaylatılan projeyle yapılan binada bariz fark varsa, belediye de bunu bi şekilde denetleyip fark ederse binayı yıkabilir. Tabii Türkiye'de yaşadığımız gerçeği burda etkili. İrtifaklı dairelerde de DASK zorunlu bu arada.

Squall and OrcunFix beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bilgim dahilinde kısaca ben de yorumumu yapayım.

İskan meselesi hem önemsiz hem de aşırı önemli.

Şöyle ki;
Olumlu Bakış ; iskan dediğimiz olay oturumu bitmiş şekli şemali projeye uygun yapılmış, bağımsız bölümler ayrılmış ve sorunsuz şekilde dağıtılmış, akarı kokarı olmayan binalar için sadece evraksal bir başvuru süreci. Eğer yapı bu şekildeyse en ufak sorun olmaz. İskan başvurusu yapılır ve insanlar hiç bir şey farketmeden tapuları kat mülkiyetine dönüşür ve hayatlarına devam ederler

Olumsuz Bakış ; İskan bir daire sahipliğindeki en önemli belgedir. Yukarıda saydıklarımdan birinde bile en ufak bir tereddüt varsa hak sahipliği yitimine gidecek kadar vahim sonuçları olur. Yani iskan sonrası oturduğunuz daire 5 üst kattaki komşunuza ait çıkabilir veya daire diye aldığınız yer iskan sonrası size kömürlük olarak teslim edilebilir. Bu derece önemli bir mesele. Daha da önemlisi bina projeye uygun yapılmamışsa yıkım kararı çıkabilir ve daire yerine zemin arsadan pay sahibi olursunuz ki bu daha da bela birşey. Kimin payı ne kadar, kaç katlı bina yapılırsa kime ne düşer ıvır zıvır bir sürü belası var o işin.

Yukarıdaki örnekte 15-20 yıllık binanın iskanı alınmamışsa bu net şekilde bir sorun göstergesidir. 1-2 yıllık hadi bilemedin 3 yıllık bir apartman olsa iyice araştırılıp fiyat da aşırı makulse riske girilebilir. Sizin örneğinizde ben olsam asla ama asla girmem riske. Antalya'daki evlerin tamamının öyle olması beni ilgilendirmez. Milyon para verip ev alıyoruz sonuçta kanuna kurala uygun olması lazım herşeyin. 

Son olarak kimse size elleşmese, hak kaybınız olmasa bile binanın deprem yönetmeliklerine uygun yapılmayıp bu nedenle iskana başvurulmamış olması fikrini asla aklınızdan çıkarmayın. 

SEP, Squall and wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
42 dakika önce, Mono said:

Tapusunda niteliği "mesken" görünüyorsa alınır. Arsa tapulu ise alınıp alınmaması kişisel tercih/risk olarak değerlendirilebilir.

Tapuda taşınmaz bilgileri niteliği bölümünde arsa - bağımsız bölüm niteliğinde mesken yazıyor. :facepalm:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Squall taşınmaz bilgileri kısmında yapının tipi (örn. 10 katlı 20 meskenli kagir apartman ve arsası) belirtilseymiş olurmuş. Bu durumda bence konuda uzman birine sormakta fayda var.

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok