Yeni Anakart ve Yancıları
0

Bu konuda 28 mesaj var

Şimdi benim anakart çok eski imzamda gördüğünüz üzere onu değiştirmek istiyorum tabii yanında cpu ram ve soğutucuda değişecek. Elimdeki Noctuanın am5 kiti yok 2. el almıştım.

Şöyle birşey topladım sıkıntı var mı? Sizce nasıl? Hepsi toplamda 45 e kadar çıkabilirim en fazla.

4k53Eqo.jpeg

Birde benim psuda bir tek 8-pin EPS bağlantısı var sıkıntı olur mu? OC falan yapmayacağım zaten.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, Squall said:

Şimdi benim anakart çok eski imzamda gördüğünüz üzere onu değiştirmek istiyorum tabii yanında cpu ram ve soğutucuda değişecek. Elimdeki Noctuanın am5 kiti yok 2. el almıştım.

Şöyle birşey topladım sıkıntı var mı? Sizce nasıl? Hepsi toplamda 45 e kadar çıkabilirim en fazla.

4k53Eqo.jpeg

Birde benim psuda bir tek 8-pin EPS bağlantısı var sıkıntı olur mu? OC falan yapmayacağım zaten.

Noctua'a am4 kiti ile taktıysan zaten am5 kitine gerek yok diye biliyorum çünkü her am4 soğutucusu parçası am5 içinde uyumlu, amd'in kendisi öyle zamanında açıklamıştı. Cpu power da 2 tane 8 pin ama soldaki yada sağdakine takarsan boot eder çalışır sorunsuz da nadirde olsa bazı anakartlar kıllık edebiliyor. Hani en kötüsü sorun da çıksa bile 8 pin cpu splitter diye geçer ara kablosu var onu takarsın çoklayıp sorun olmaz. Psu dandik yada çok eski birşey olsa önermem ama senin psu kötü de değil. 

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Squall anakart ben olsam bunu alırdım, hem daha çok USBsi var. Wifi7 yok ama çok da lazım değil bence.

https://www.amazon.com.tr/MSI-X670E-Gaming-Plus-WiFi/dp/B0CQPLGTRV

İşlemci niye 7800X3D değil? 13-14bin bandında bulunabiliyor.

3 aydır sepette bunlar duruyor. :) 

Ekran görüntüsü 2025-07-22 191553.png

wazzap tarafından düzenlendi
Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 saat önce, JardeL said:

Ram 2x32GB CL30 alinabilir ayni fiyata... Anakart da X870E ya da X670E alinabilir... Dun gece Vatan'da %10 indirim vardi mesela... 

evet onu cl30 ramlerle değiştirdim zaten ama @wazzap yüzünden anakart ve işlemciye karar veremiyorum :D 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

anakart çok önemli değil neticede hepsi benzer işi görüyor.

cpu konusunda 9xxx3d'lerdeki sıcaklık ve frekans farkını gördükten sonra onların haricinde 3d cpu almam açıkçası.

zen 6 söylentileri de dolaşmaya başladı bu arada, bu kadar bekledikten sonra onlar da beklenebilir ama tabi daha pahalıya patlar.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 dakika önce, TiesTorN said:

anakart çok önemli değil neticede hepsi benzer işi görüyor.

cpu konusunda 9xxx3d'lerdeki sıcaklık ve frekans farkını gördükten sonra onların haricinde 3d cpu almam açıkçası.

zen 6 söylentileri de dolaşmaya başladı bu arada, bu kadar bekledikten sonra onlar da beklenebilir ama tabi daha pahalıya patlar.

Evet işte 7800x3d alacaktım arkadaşım çıktı dedi 9 serisinde katman var dedi ısınmıyor yeni nesil dedi gene kararsız kaldım :D 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

9XXX X3D konusunda +1 de benden, önceki nesle göre fark bariz. Bütçeyi zorlayıp 9800X3D alma şansı varsa güzel seçim olur.

Anakart konusunda wi-fi gibi zorunluluklar yoksa fazla para vermeye gerek yok bence.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

9000 serisi ısınmıyor çünkü öncelikle sıcaklık sensörü farklı yerde. Ayrıca 7000 serisi işlemciyi sıcaklık izin verdiği sürece ittiren bir sisteme sahip, 9000 serisi böyle değil.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, wazzap said:

9000 serisi ısınmıyor çünkü öncelikle sıcaklık sensörü farklı yerde. Ayrıca 7000 serisi işlemciyi sıcaklık izin verdiği sürece ittiren bir sisteme sahip, 9000 serisi böyle değil.

Peki neden x870 değilde x670 anakart?

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, Squall said:

The difference between an X870 and X670 motherboard can be fairly significant. An X870 chipset will have half the number of USB ports as an X670 and fewer free PCI-e lanes for additional networking, storage, or PCI-e slots. The only advantages of X870 are that it is guaranteed to have USB 4.0, which is not the case on X670 (though some X670 boards do have it), and the addition of a PCI-e 5.0 connection to the GPU rather than a 4.0 connection. This generation of motherboards has somewhat confusing naming given how non-comparable the baseline non-Extreme variants are between the X800- and X600-series motherboards.

If you already have an X670 motherboard, it will almost certainly not be worth it to upgrade to X870. Motherboards have been getting more expensive, and the “upgrade” to X870 from X670 (or X670E) will result in fewer features and available connectivity. Most GPUs and other PCI-e cards will not see any performance difference from PCI-e 5.0 over 4.0, and we would recommend looking into a USB 4.0 add-in card if you absolutely need USB 4.0 on your X670 board rather than replacing your existing X670(E) board with X870.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/amd-x870e-vs-x870-vs-x670e-vs-x670-vs-b650e-vs-b650/

Ayrıca AM5 anakartlar için şuraya da bakılabilir:

https://www.techspot.com/guides/2901-amd-ryzen-x870-b850-b840-x670-b650-a620-motherboards/ 

SEP tarafından düzenlendi
Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, Squall said:

X670E benim önerdiğim ve X870E arasında fark yok. Ayrıca PCI GEN 5 bunda da var. Daha ucuz ama dediğim gibi ben USB portları için tercih ederdim.

https://www.youtube.com/watch?v=H0axuzyN_1s&t=857s

14:17

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

O zaman hepsiburadaya dönelim ve şöyle olsun:

uIx3dfC.jpeg

Bu msi tomahawk gaming serisinden daha iyidir sanırım? Fiyatları aynı.. Soğutucu yok hb de bulamadım düzgün.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
7 hours ago, wazzap said:

alakası yok. incelemeleri yeterince dinlememiş kimse belli ki.

9xxxx3d'lerin daha az ısınmasının ve daha yüksek frekansa çıkmasının sebebi 3dvcache katmanının önceki seriler gibi die üzerinde değil altında konumlandırılmış olması.

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, TiesTorN said:

9xxxx3d'lerin daha az ısınmasının ve daha yüksek frekansa çıkmasının sebebi 3dvcache katmanının önceki seriler gibi die üzerinde değil altında konumlandırılmış olması.

9800x3D nin fiyatı çok yüksek ama.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

5 hours ago, TiesTorN said:

x3D demedim Ties, normal 9000x serisinden bahsediyorum ben. 9700X seçtiği için öyle yazdım. Detay belirtmedim haklısın, karışıklık olmuş olabilir.

@Squalltomahawk daha iyi tabi de çok farkını görmezsin. 

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Neyse madem şöyle olsun:

mrUi6Kl.jpeg

Yalnız ramler CL32 ama 6400 mhz sıkıntı olur mu? Cpu hariç hepsi amazon.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dediğim sıcaklık sensörü yer değişimi olayı vs vs

https://www.youtube.com/watch?v=rttc_ioflGo&t=1903s

11:39

@Squall 6400MHz CL32 ile 6000MHz CL30 arasında fark ne kadar olur bilmiyorum. Onun matematiksel hesaplamaları vs vardır ama AM5'da FCLK oranına bakıp ona göre karar vermek gerekir. "Ben olsam" hiç kasmayıp bunu alırdım.

https://www.hepsiburada.com/corsair-vengeance-rgb-32gb-2x16gb-6000mhz-ddr5-cl30-amd-expo-uyumlu-ram-cmh32gx5m2b6000z30k-pm-HBC00003W0YOP

Squall beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yani x670e kötü çipset değil ama yenisi varken yeni sistem toplanacaksa + böyle bir iyi bir sistemse ben açıkçası x870e bakardım. Ana sebebi yani tonla para veriyoruz, ya bir usb 4 olsun de mi ? veya wifisi 7 oluversin ya ne olacak ? niye 6e gibi eskiye tamah edelim son çıkanı olsun yani ? etherneti 2.5 gbit okey de 5 gbit ya x870e lerde falan. Linkteki o msi mag x670e de wifisi afedersini sik gibi duruyor ya anteni nedir kardeşim bu ? 20 sene önceki pclere kasaya wifi akrtı takmışımda işte sik gibi anakarttan alttan anten geliyor falan olacak iş mi ? yani o sistemi de kullanan msi'a sövmek lazım da neyse. Kablolu koy manyetik ayaklı gizli antenli var yani altı mıknatıslı kasanda koyuyorsun daha güzel şık duruyor. Yani bilemiyorum açıkçası illa son model en iyisi olacaksa ben olsam her sene sistem dizmiyorsam eğer x870e li birşeylere bakardım. En azından usb 4 oluversin wifisi 7 olsun falan. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, OrcunFix said:

Yani x670e kötü çipset değil ama yenisi varken yeni sistem toplanacaksa + böyle bir iyi bir sistemse ben açıkçası x870e bakardım. Ana sebebi yani tonla para veriyoruz, ya bir usb 4 olsun de mi ? veya wifisi 7 oluversin ya ne olacak ? niye 6e gibi eskiye tamah edelim son çıkanı olsun yani ? etherneti 2.5 gbit okey de 5 gbit ya x870e lerde falan. Linkteki o msi mag x670e de wifisi afedersini sik gibi duruyor ya anteni nedir kardeşim bu ? 20 sene önceki pclere kasaya wifi akrtı takmışımda işte sik gibi anakarttan alttan anten geliyor falan olacak iş mi ? yani o sistemi de kullanan msi'a sövmek lazım da neyse. Kablolu koy manyetik ayaklı gizli antenli var yani altı mıknatıslı kasanda koyuyorsun daha güzel şık duruyor. Yani bilemiyorum açıkçası illa son model en iyisi olacaksa ben olsam her sene sistem dizmiyorsam eğer x870e li birşeylere bakardım. En azından usb 4 oluversin wifisi 7 olsun falan. 

o işin sonu yok, yükseldikçe yükselirsin öyle. seni en çok hangi bileşen etkileyecekse onu üst seviye alıp geri kalanı ortalama seviye alınabilir.

X serisi anakart almak da şart değil bu arada, B serileri de gayet yeterli.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 saat önce, TiesTorN said:

o işin sonu yok, yükseldikçe yükselirsin öyle. seni en çok hangi bileşen etkileyecekse onu üst seviye alıp geri kalanı ortalama seviye alınabilir.

X serisi anakart almak da şart değil bu arada, B serileri de gayet yeterli.

Tabi ki yok ama 9800x3d cpu alıyorsam eğer anakartta bence son nesil iyi bir şey olması lazım. Ha b650 de alınabilir ama e pcie 5 yok ? veya usb 4 wifi 7 vs de yok. Ha varolan öyle asusun proart serisi birşeyi elbet olabilir ama e bu sefer niye b650 bakıyoruz ? ha okey ryzen 5 7600 bu civarda bu denklikte cpu alacaksak tamam anakartı b650 bakalım çok sıkıntıysa da b850 bakalım hatta daha yeni nesil diye vs. ama işte 23 bin tl vereceğim işlemciye de gidipte açıkçası b650 falan koymam yani bu durumda. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
10 hours ago, OrcunFix said:

Hocam o wifiyi çoğu kişi kullanmıyor zaten. :D O antenler vs boş yani. Masaüstü olup da ethernet kullanmayan bir tek ABDlileri gördüm ben. Ayrıca 2.5Gbit vs 5Gbit normal kullanıcılar için boş işler. Yerel sunucular arası sürekli bir dosya transferi yapmadığınızı düşünüyorum. Bir de gördüğüm kadarıyla X870 anakartlara USB koymama gibi bir adet getirmiş MSI. Yani X870 anakart yapıyorsun ama USB2.0 sayısı USB3.0'dan fazla. Eee öperler o işi. 

Gerçi ben MSI'a bakıyorum anakart konusunda, en azından daha az sıkıntılı oluyor kendi açımdan. Diğer firmalarda bu durum böyle değildir sanırım. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   1 üye