4.5G Hakkında
0

Bu konuda 43 mesaj var

4.5G değil mübarek Çöp-G. 4.5G muhabbeti çıktığından beri 3g bantta mobil veri bile saçmalaştı. Tamam hız var belki ama latency konusu cidden rezaletleşmeye başladı artık, net sürekli kesik kesik tepkiler veriyo.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben Turkcell ve iPhone 6s Plus ikilisinde pek sorun yaşamıyorum. Hız da genel ortalamada 3G'den daha iyi performans veriyor. Hattımı yakın zamanda Vodafone'a taşımayı düşünüyorum ama başıma geleceklerden emin olamadığım için henüz girişmedim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Cumartesi ilk kez 4gye bu kadar iyi bağlandığını gördüm. Vodafone lak lak yapmayı çok seviyor ama rezalet bir kapsama kapasitesi var. Evimin 1 km kadar uzağında migros var mavişehirin tam o mevkide telefona bakarken gördüm imleci 4G yazıyor ve tam çekiyor. Hemen bi teste sarıldım 60mb/s dl - 25mb/s ul civarı çıktı.

 

Yalnız vodafoneda 1 1.5 aydır genel bir kötüleşmede var. Ellerinde ki 4g kapasitesini arttırmak için baz istasyonlarını mı kullanıyolar napıyolarsa. Eskiye nazaran 2G/3G durumu çok vasat. Bizim iş yerinde misal benim oda heralde daha dip kalıyor, gün içinde hat sürekli kopuyor falan bazen uzun süre bağlanamayınca da sim kayıttan düşüyor. Ben bakmazsam tabi farkına varmıyorum bu durumun. Sonra diyolar senin telefonmu kapalı bilmemne diye, bu durum son dönem can sıkmaya başladı. Telefonda da pil tüketimini arttırttı tabi bu durum sürekli kopup kopup bağlanmaya çalışması, onuda dün evde farkettim. Akşam üzeri halama dolaşayım dedim pil seviyesi hala %80' di iş yerinden çıktığımda normalde o saatten bile daha erken saatlerde %50-60 seviyelerine kadar düşüyor.

 

Biraz geçsin bakalımda olmazsa iyi bi kapışmamız olacak bu gidişle vodafonela sözüm ona birde redliyiz.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4G'ye iyi alıştım ben. 3G zamanında 2-3 mbit ancak gördüğüm hızlardı. Şimdi 4G ile 100 mbit civarında geziniyorum. Özellikle Turkcell'in hediye verdiği 1-2 gb günlük kullanımlarda güncellemelerimi yapıyorum. Normalde de 10 GB kullanıyorum. Aylık ortalama 15 GB kullanıyorum. Keşke daha ucuz olsa evdeki fiber bile 50 mbit olmasına rağmen bu kadar yüksek hızlara ulaşamıyor stabil bir şekilde insan. Belki de sorun TTnet'le ilgilidir.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Keşke 50 gb makul fiyatlarda satılsa, boşuna uğraşmasak kota doldu mu dolmadı mı diye kontrolle işyerinde. Paketi arttırmam gerekecek sanırım benim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bende iPhone 7 var ve LTE hızı 35mb/s civarı. Daha hızlısını görmedim. Turkcell kullanıyorum. Sebebini arastirinca Türkiye de satılan iPhone 7 lerin intel modemleri buranın 4.5g bantı ile uyumsuzmuş. Daha doğrusu dünyanın bir çok servis sağlayıcısı ile sorun yaşıyormuş. Apple dan hala bir açıklama yok bu konuyla ilgili.


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

İşin komik yanı, ben 5 sene önce Note 2 ile 15 mbit görüyordum hep. Şimdi de LTE ile o hızlar ortalamada. 

 

5 yılda hiç gelişmemiş :) 

 

Belki 5G ile bir şeyler değişir...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben iPhone 5s kullanıyorum, 35 mb/s sınırı hiç olmadı bende. Eşimde 6+ ve 7+ var, bir ara 6+'yı ben kullanıyordum onda da böyle bir sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. 7+'yı merak ettim şimdi, bir fırsat bulunca kontrol edelim bakalım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, pentaman said:

Ben iPhone 5s kullanıyorum, 35 mb/s sınırı hiç olmadı bende. Eşimde 6+ ve 7+ var, bir ara 6+'yı ben kullanıyordum onda da böyle bir sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. 7+'yı merak ettim şimdi, bir fırsat bulunca kontrol edelim bakalım.

 

Gece yarısı denediğimde ben de 50 üstünü görmüştüm, benimki de 6S Plus.

 

7'nin öyle bir sınırı olmaması lazım...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Olay sınır degil. Intel modem kullanan iPhone daha hızlı olamıyor. Şebeke ile uyumsuz ve bu yüzden LTE de gösterse hız 3G ile aynı ya da cok az hızlı. Qualcomm kullanan iPhone da problem yok. Dünyada ki çoğu şebeke ile intel modemler problemli olduğundan apple yeni modemlerde qualcomm ile anlaşacak.

 

http://www.webtekno.com/iphone-7-modellerinde-internet-hizi-problemi-ortaya-cikti-h21346.html
 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5G bize ne getirecek;

 

4.5G'nin getirdiği avantajlardan yeni faydalanmaya başlamışken dünya 5G'yi konuşuyor. Türkiye, geleceğin haberleşme teknolojisi 5G'nin standartları belirlenirken masada olmak istiyor.

Donanım Haber olarak geçtiğimiz hafta Londra’da düzenlenen TECHXLR8 teknoloji etkinliğine katıldık. Bu seneki başlığı 5G olan etkinlikte 5G’nin geleceği ve sağlayacağı yeni olanaklar masaya yatırıldı.
 

Aslına bakarsanız Türkiye’de 4.5G teknolojisi ile tanışalı çok olmamışken şimdi 5G ağları konuşmaya başladık. Fakat endişe edecek bir şey yok 5G’nin yaygın kullanımı için düşünülen tarih 2025 ve sonrası. Hatta genele yayılması 2030’lu yılları bulur diye düşünülüyor.
 
 
5G-neden-gerekli-Turkiye-5Gde-soz-sahibi
 

Aslına bakarsanız henüz standartın sınırları da belirlenmiş değil. 5G’nin yaygın kullanıma geçtiğinde; şu anda emekleme aşamasında olan ama 10, belki de 20 yıl sonra hayatımızın değişmez bir parçası olacak teknolojilere hazır olması isteniyor.

Katıldığımız etkinlik işte bu yüzden önem taşıyor. 5G’nin geleceğinin konuşulduğu, telekomünikasyon sektörünün devlerini bir araya getiren organizasyonlar sayesinde firmalar hem kendi yol haritalarını belirliyor hem de 5G’nin sınırlarını çiziyor.

Peki 5G geldiğinde 4.5G ile yapamadığımız neyi yapmaya başlayacağız? Bu yazımda sizlere 5G ile hayatımıza girecek ve şu anda mobil ağ alt yapıları ile yapılması güç olup 5G ile kullanımı mümkün hale gelecek teknolojileri anlatacağım.
 

Mobil ağlara baktığımızda 1980’lerden bu yana neredeyse her 10 senede bir büyük değişim geçirdiklerini görüyoruz.
 
5G-neden-gerekli-Turkiye-5Gde-soz-sahibi


Yaşadığımız her değişim bir önceki alt yapıda yaşanan eksiklikleri giderirken, mobil ortamda yapılabileceklerin üzerine ekledi.

Analog hatların yerini alan GSM ile birlikte güvenlik sıkıntıları giderildi ve daha fazla kullanıcının mobil ağlardan yararlanabilmesi sağlandı. 3G geldiğinde 2G’nin hız ve kapasite sorunları ortadan kalktı, mobil cihazların çoklu ortam yetenekleri arttı.

4G ile neredeyse sabit hatlar kadar hızlı bir şekilde internete bağlanabilir ve yüksek kalitede çoklu ortam içeriği tüketebilir hale geldik. 5G ise kapıda ve yapılabilecekler şimdiden fazlasıyla heyecan yaratıyor.

Frekans Bantları

Yeni bir mobil ağdan söz ediyorsak kullanılacak yeni frekans bantları da bu işin bir parçası. 5G’nin bize kazandıracağı 2 önemli gelişme olacak. 4G ile kıyaslandığında 10 kattan fazla hız kazanımı ve düşük gecikme süreleri.

Şu anda mobil operatörler 700Mhz ile 2.6GHz arasında değişen frekansları sıklıkla kullanıyorlar. Düşük frekans değerleri daha az datayı daha uzun mesafelere taşıyorken, frekans değeri yükseldikçe taşınan veri artarken, kapsama alanı düşüyor.
 

5G’de kullanılacak frekans değerleri 28GHz ve üzeri yani milimetre dalga seviyesinde olacak.
 
5G-neden-gerekli-Turkiye-5Gde-soz-sahibi


Milimetre dalga çok daha yüksek verinin, daha az gecikme ile alıcıya ulaştırılmasında elverişli bir sistem fakat 30GHz ve üzeri frekans değerlerinde kapsama alanı ciddi anlamda düşüyor. Hatta bu dalga boyları yağmurdan da etkileniyorlar. 

Yağmurun etkisi 1KM kapsama alanı içinde kalırsanız önemsenecek miktarda değil fakat bu çevre koşullarından etkilenmeyen bir alt yapı için her 1KM’lik alanda yeni bir baz istasyonu konumlandırılması gerektiriyor.

Samsung’un son yaptığı çalışmalar ise 28GHz frekans bandında 2KM ötesine 1Gbps hızda bilginin gönderilmesini mümkün kılıyor. 5G için umut verici.

Küçülen 5G baz istasyonları evlerimize kadar girecek

Aslına bakarsanız evde baz istasyonu fikri yeni değil. 3G ağların yaygınlaşmasından bu yana alt yapı şirketlerinin gündeminde olan ve deneme yanılma ile doğru kullanım şeklini bulmaya çalıştıkları bir yapı.

Şu anda mobil şebekeler oluşturulurken genel anlayış 1 tane güçlü istasyonun geniş bir bölgedeki kullanıcılar mobil iletişim sunması üzerine kurulu. 
 

Fakat yüksek hızlı mobil iletişimi mümkün kılmak için kullanılacak yeni frekanslar nedeniyle tek antenle uzak mesafelerde hızlı data iletimi mümkün değil. Bu yüzden de baz istasyonu sayısının arttırılması gerekiyor.
 
5G-neden-gerekli-Turkiye-5Gde-soz-sahibi

 

Burada konsept daha güçsüz, daha küçük birçok baz istasyonunu şehrin her yerine dağıtarak kapsama alanını genişletmek üzerine kurulu. Öyle ki şu anda kullandığımız WiFi erişim noktalarından çok daha küçük yapıdaki 5G erişim noktalarının evlerimizde bile yer bulması planlanıyor.
 


Böylece ofiste ofisinizdeki 5G bağlantı noktasına bağlıyken, otonom sürüş yetenekleri ile donatılmış aracınıza binip evinize giderken yol boyunca aydınatlama direklerinde yer alan bağlantı noktaları ile yüksek hızda interneti kesintisiz kullanacak, evinize geçtiğinizde ise evinizdeki 5G bağlantı noktasına bağlanarak yerleşik alt yapı üzerinden çıkış sağlayacaksınız.

Kullanıcı başına 1Gbps gibi şuanda inanılması güç hızların hedeflendiği düşünüldüğünde sadece küçülen ve evlere giren 5G bağlantı noktaları değil fiber alt yapı yatırımlarındaki artış da bu teknolojinin gereksinimlerinden biri olacak.

Düşük gecikme süreleri

Şu anda sahip olduğumuz 4.5G, günümüz ihtiyaçları göz önüne alındığında yeterli seviyede. Fakat her şey hız değil. İnternet üzerinde kaliteli bağlantıdan söz ediyorsak tepki süreleri de büyük önem taşıyor.

Belki bir video izlerken veya müzik dosyası indirirken indir butonuna bastıktan sonra indirmenin başlaması için beklediğiniz 2 saniye sizin için dünyanın sonu olmayabilir fakat Amerika’da bir hastane yer alan robotu, Türkiye’den kontrol ederek beyin ameliyatı gerçekleştiren bir cerrah için 1 milisaniyenin önemi var.

İşte nesnelerin interneti ve robotik yaşam için de gerekli alt yapıyı sağlaması istenen 5G’nin hedeflerinden biri gecikmenin 1 milisaniyenin altına düşürülmesi. Böylece her şey insan tepkiselliğinden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek.

Standartları belirleyen olmak büyük önem taşıyor

Daha önce de belirttiğim gibi 5G’nin sınırları henüz çizilmedi. Akademisyenler, servis sağlayıcılar ve ülkeler bazında çalışmalar devam ediyor. Bu süreçte standartlar belirlenirken masada olmak çok önemli. Eğer standartları belirleyenler arasında olmazsanız, belirleyicilerin çizdiği sınırlarda size verilenleri kullananlar arasında olursunuz.

Bu bağlamda Türk operatörlerin de çalışmaları sürüyor. Özellikle 4G geçiş sürecinde yerli baz istasyonları ile başlayan mobil teknolojilerde yerli üretim atağının 5G’de de devam etmesini bekliyoruz.
 

5G zirvesine davetleri üzerine katıldığımız Türk Telekom’un 5G konusundaki görüşlerine aşağıdaki röportajdan ulaşabilirsiniz.
 


Her şeyim birbirine bağlı olduğu bir dünya
 

Bugün mobil şebekeyi kullanan insan sayısı 5 milyarı geçmiş durumda. 2020-2030 yılları arasında ise 20 milyardan fazla akıllı cihazın kullanımda olması bekleniyor. Evlerdeki su ısıtıcılardan, yollardaki aydınlatmalara ve otomobillere kadar her şeyin birbiriyle haberleşebildiği bir dünyadan söz ediyoruz.
 
5G-neden-gerekli-Turkiye-5Gde-soz-sahibi

 

Bu haberleşmenin hızlı ve kesintisiz yapılabilmesi adına 5G büyük önem taşıyor. 5G’ye hazırlık sürecinde hedefte 1Gbps ve üzeri (10Gbps’a kadar) hızlar olduğu için kablosuz erişim teknolojilerindeki gelişmeler yanında karasal alt yapının da güçlendirilmesi şart.
 


Devletler ve operatörlerin önünde aşmaları gereken bir çok konu var. Büyük bir değişimin eşiğindeyiz ve bu süreci kaçırmak telafisi mümkün olmayan kayıplara neden olabilir. 

5G aslında gelecekte hayatımızı kolaylaştıracak ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası halini alacak akıllı çözümleri bir arada tutacak olan bağ gibi düşünülebilir. Bu bağı güçlü kuramazsanız, bağımsız akıllı teknolojilerin toplamda getirecekleri faydalardan faydalanamazsınız.

 

Kaynak: DH

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

eSIM Kartlar

 

Yaklaşan eSIM dönemiyle artık operatör ve numara değişikliklerinde bile SIM kartın değişmesine gerek kalmayacak. Geleneksel SIM kartları tarihe gömecek eSIM teknolojisinin tüm detayları haberimizde...
eSiMe-kavusmamiza-az-kaldi91844_0.jpg
Şu ana kadar eSIM'lerin yaygınlaşmış olmaması büyük bir eksiklik olarak görülüyor. Embedded-SIM(gömülü SIM) teknolojisi, hücresel şebekelere çok daha uygun bir şekilde bağlanabilme potansiyeline sahip olmasına rağmen 2013'ün başından bu yana tüketicilere yansıyan herhangi birşey yok. Ancak geçen yıl GSM Alliance (GSMA), birden fazla profil ve cihaza destek getirecek güncellenmiş yönergeleri yayınladı. O günden bu yana, Microsoft, Intel, ve Qualcomm arasındaki, tümleşik eSIM'li yeni nesil bağlı PC'ler üzerinde yapılan ortaklık sayesinde, bu teknolojiyi önümüzdeki birkaç yıl içinde her türlü cihazda görmemiz mümkün olacak.
 
Abone Kimlik Modülünün kısaltması olan SIM, telefon, dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı saatinizdeki bir tepsiye yerleştirdiğiniz küçük, tırnak boyutunda bir plastik parçasıdır. Genellikle telefonlarda kullanılan SIM kartlar, hesabınız için benzersiz bir referans numarası içerir. Böylece operatörünüz kimi ücretlendireceğini ve ne kadar erişim vereceğini tanımlayabilir. Kartın ayrıca az sayıda kişi ve SMS mesajını saklayabilecek dahili hafızası da var.
 

Fiziksel SIM kartın sonu geliyor

eSIM kullanımıyla birlikte bu küçük fiziksel kartla uğraşma derdi kalmayacak. Gömülü SIM'ler, plastik kartın tanımlama teknolojisini cihazın işlemcisine veya modeme entegre ediyor. Qualcomm bunu Snapdragon 835 yonga setinde sunarken, Intel tarafında bu teknoloji mevcut XMMTM 7260 modemde ve yaklaşmakta olan XMM 7360 modelinde desteklenecek. Ancak bu yeni bir cihaz satın almanız gerektiği anlamına gelmiyor. Cihazınızın SIM kart tepsisine yerleştireceğiniz bir adaptörle geçişmümkün olacak.
 

 

eSIM'ler RSP'nin (remote SIM provisioning) yeni sürümüyle farklı profilleri (veya hesapları) depolayabilecek ve bunlar arasında geçiş yapabilecek. Böylece yeni bir kart almadan kolayca operatör ve numara değiştirebileceksiniz. Bu da operatörlerin fiziksel mağazasına gitmeye gerek kalmadan mobil veri paketi satın alabileceğiniz anlamına geliyor. Dünya genelinde yaklaşık 800 mobil operatörünçıkarlarını temsil eden GSMA, bu yeteneği telefon dışındaki cihazlarla genişletmek için Mart ayında RSP teknik özelliklerini güncelledi.
 

SIM tepsisi kalkıyor: Daha ince cihazlar yolda

Operatörlerin eSIM üzerinden ağlarına erişilebilmesi için öncelikle bu teknolojiyi desteklemeleri gerekecek. Şu ana kadar T-Mobile, AT&T ve dünya çapındaki yaklaşık 20 operatör, eSIM bağlantılı PC'lerin Windows Store'dan veri satın alabilmesi için Microsoft ile işbirliği yapacaklarını belirttiler. eSIM teknolojisi sadece fiziksel mağazalara gitme zorunluluğunu ortadan kaldırmakla kalmayacak aynı zamanda SIM kart tepsisini de tarihe gömerek daha küçük cihazların önünü açacak. SIM kartlar, dizüstü bilgisayar ve telefonlarda çok yer kaplamadığından, kazanılan alan giyilebilir teknoloji ürünlerinde daha fazla avantaj sağlayacak. Fiziksel SIM tepsisi gereksiniminin ortadan kalması, cihaz üreticilerin daha ince LTE özellikli akıllı saatler tasarlamalarına imkan verebilir.
 
eSIM'in avantajlarından ve operatör esnekliğinden faydalanabilmemiz için hala önümüzde birkaç ay var. Ancak ASUS, Lenovo ve HP gibi şirketlerin eSIM özellikli PC girişimleri göz önüne alındığında bu teknolojiye çok yakında kavuşacağımız söylenebilir. Kim bilir, belki bu yeni girişimle birlikte birkaç yıl sonra fiziksel SIM kartlara tamamen elveda bile diyebiliriz.
 
Kaynak: DH
RFID tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok