Az kişinin bildiği, underrated oyunlar
0

Bu konuda 15 mesaj var

Çeşitli sebeplerden çıktığı dönem ve sonrasında çok tutmamış, kıymeti bilinmemiş oyunları burada tanıtıp, konuşabiliriz diye düşünüyorum. Hala bilgisayarımda olanlardan, ilk aklıma gelenler:

 

* The Secret World

Muhtemelen dönemin en çok hakkı yenmiş, kimsenin adını duymadığı, duysa oynamadığı saklı elması. Funcom 'un Modern/Korku temalı, gizli topluluklar (Illuminati vs.) üzerine kurulu, ağzına kadar Lovecraft göndermeleri, orijinal yaratıklar, enfes bir hikaye ve sunum, türüne rağmen sunabildiği yalnız ve karanlık atmosfer vs. vs. daha sayabileceğim onlarca artılarıyla, şaheser MMO'su. Bütün Dünya 'nın farklı korku mitlerini bir evrene toplayıp, mantıklı bir çatı altında sundukları bir evren. İçinde Mısır miti de var, Lovecraft evreni de var, Kızılderili hikayeleri de, Kötü Şirket/Evil Corporation temalı hikayeler de, Transilvanya - Vampir Kurtadam mitleri de, daha da şimdi sayamadıklarım da.

 

MMO dedim diye türü sevmeyenler uzaklaşmasın, klasik MMO 'lar aksine "grind" 'ın minimum olduğu, hikaye anlatımı ve quest üzerine dayalı, hatta çoğunlukla single-player RPG gibi hissettiren bir oyun bu. Hatta questler de bunu yansıtır şekilde üç tür: Combat, Investigation, Sabotage. Combat, adından belli çatışma odaklı questler, Sabotage platform, atlama zıplama, refleks üzerine kurulu. Investigation ise bence bu türde bir ilk ve sanıyorum tek; bir olay üzerine araştırma yapıyorsunuz. Bu bir hayaletli ev de olabilir, eski bir mısır firavunu da olabilir, cehennem üzerine de olabilir vs. Bu araştırmalarda yeri geliyor mors koduda çözüyorsunuz, Google 'da araştırma da yapmanız gerekebiliyor, hatta meta-game olarak inşa edilmiş TSW 'ye özel gerçek siteler var, orada bir kişinin blogunu okuyup çıkarımlar da yapıyorsunuz vs. Herhangi bir guide okumadan, bazen işin içinden çıkmanın zaman aldığı, zorlu questler olabiliyor, hepsi de çok eğlenceli ama.

 

Sürekli kendini tekrar eden MMO 'lardan bıkanlara, yeni bir şeyler denemek isteyenlere, içinde kaybolunacak evren arayanlara, paha biçilmez bir oyun. Tek ciddi dezavantajı, bunu iyice oynayıp hazmettikten sonra RPG ve MMO 'da çıtayı öyle bir yükseltiyorsunuz ki, çoğu oyunun yüzüne bakasınız gelmiyor.

 

Oyun hakkında detay: http://store.steampowered.com/app/215280/

 

 

* Screeps

Bu daha yeni sayılır, üstelik bir nicheye hitap ettiği için bilinmemesi doğal, ancak hitap ettiği kitlesini bir türlü bağlayamamış bir oyun. Oyunun tek kelimeyle özeti "persistent Massive-RTS" ama "with a quirk". Şöyle ki, devasa bir dünyada, tüm oyuncuların paylaştığı bir harita üzerinde RTS oynuyorsunuz, enerji toplayıp, medeniyetinizi geliştirip, canlı tutup, etrafa yayılıyor, haliyle de savaşıyorsunuz. Üniteleriniz daha çok bir kolonideki karıncaları andırıyor, onlara belli vücut parçaları verip, rollere dağıtıyorsunuz.  Mesela madenci olarak kullanacağınız ünitelere atıyorum 10x WORK parçası, 1x CARRY parçası verirken, askerlerinize 10x ATTACK, 5x TOUGH parçaları ekliyorsunuz, bunun dağılımı ve rollerin ne olacağı size kalmış, öyle "Harvester", "Soldier" gibi sabit roller yok. Bu dünya 7/24 devam ediyor, medeniyetiniz siz yokken de çalışıyor. (Aklınıza geldiyse diye söyleyeyim, hayır Travian tarzı oyunlarla alakası yok)

 

Oyunun "quirk" kısmıysa şurası: Oyunda ünitelerini seçip, yönetmek, emir vermek gibi bir şey yok. Zira oyunda buna olanak sağlayacak bir AI yok. Ancak size pathfinding vs. çözümleri önceden sunulmuş, basitleştirilmiş bir AI API 'si var, siz medeniyetinizi yönetecek zekayı Javascript ile yazıyorsunuz. Kuleleriniz canı az olan düşmanı mı tercih etsin, healer görevi gören düşmanı mı, işçileriniz elden ele mi taşısın enerjiyi, bir kişi taşıyıcı öbürleri madenci mi olsun, yoksa madenci çıkardığını kendisi mi taşısın, her bir şehrinizde kaç kişiden kaç tane olsun, biri ölünce hafızasına ne olsun, hatta medeniyetinizi siz yaymayın, o otomatik kendisi mi yayılsın, hepsini kodluyorsunuz.

 

Oyunun sitesi: asıl sunucu screeps.com , geçtiğimiz günlerde Steam Greenlight 'ı geçtiler, Kickstarter 'da istedikleri rakama ulaşırlarsa 2016 içerisinde oyunu open-source hale getirecekler ve kendi sunucunuzda, ana sunucudan bağımsız olarak arkadaşlarınızla, kendi kurallarınızla oynayabileceksiniz.

 

 

Buradan sonrası o kadar "underrated" değil, yine de beklediğim kadar üzerinde durulmamış oyunlar:

 

* Hand of Fate

Kart oyunlarına yeni bir bakış açısı. Bu oyunda önünüze gelecek desteyi, önceden belirliyorsunuz (kaderinizi çiziyorsunuz), daha sonra o desteyi oynamaya başlıyorsunuz. Karşınızda da muhabbeti ilginç, büyücü-gibi bir "dealer" var. Desteyi oynarken oyun daha çok bir zindan, roguelike mantığıyla işliyor. Bir düşmana denk geldiğinizde, combat başladığında ise third-person hack&slash 'a dönüşüyor. Birden çok türün bir arada sunulduğu, bir şekilde keyifli, farklı bir oyun Hand of Fate.

 

 

 

* The Talos Principle

Serious Sam 'in yapımcılarından, ancak bu kadar alakasız olabilecek bir oyun. SS ne kadar "mindless shooter" ise, bu da o kadar puzzle ve anlatım üzerine kurulu. Elohim adında bir tanrının yarattığı bir robotsunuz, sizden önce de  başka robotların yaşadığı, bir nevi vaat edilmiş topraklardasınız, Portal gibi, FPS bakış açısından bakarak, farklı ve ilerledikçe değişen mekanikleri olan puzzleları çözüyorsunuz. Bütün oyun boyunca gizemli bir hava var, varlığınızın anlamını, etrafınızda olan biteni anlamlandırmaya çalışıyorsunuz. Anlatımı, atmosferi beni etkileyen yanı oldu, mutlaka oynanması gereken oyunlardan.

 

Steam: http://store.steampowered.com/app/257510/

 

* Remember Me

Remember Me üzerine çok yazmayacağım, zira birkaç saat oynadım henüz. Atmosferi ve oynanışı türüne göre epeyce orijinal bir aksiyon oyunu, anıların içine girip zamanı yönlendirerek çözdüğünüz puzzlelar falan var. Dövüş mekaniği ve ortamı da çok hoş.

 

Setting için Steam 'da şöyle özetlemişler: "Neo-Paris. 2084.Personal memories can now be digitised, bought, sold and traded. The last remnants of privacy and intimacy have been swept away in what appears to be a logical progression of the explosive growth of social networks at the beginning of the 21st century."

 

Gameplay videosu: 

 

* Cataclysm DDA

Bunu ben oynamadım, yalnız bir arkadaşım çok önerdi. Text-Adventure sevenler için, geniş bir dünyada, zombilere karşı "survival" tarzı bir oyun, Oyunu ilginç yapan, detaya verilmiş önem anladığım kadarıyla, kendi araçlarınızı yapıp, zilyon farklı traitler seçtiğiniz, içinde kaybolunacak oyunlardan.

 

Screenshotları ve sitesi: http://en.cataclysmdda.com/pages/2/display

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eskidi gerçi ama The Saboteur vardı çok beğendiğim. 2-3 kez oynamıştım hatta. O da pek hatırlanmasa da güzel oyundur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Başlık onedio'dan link gibi olmuş :)

Mutlaka oynamanız gereken az bilinen 10 oyun gibi

Normalde hayatta tıklamam onedio'ya da..

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Velvet Assassin

 

Super bir gizlilik oyunu bence.. 

 

Two Worlds 2

 

Herkes oyunlarin basitlestiginden vs yakinir, sonrada bu tarz gercek bir rpg cikince kimse oynamaz.. Iskeletlere kilic sapladiginizda bir temiz dayak yediginiz bir oyun. Lvl sclaing sacmaligida yok ayrica gezdiginiz yerlere dikket edin. :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Two Worlds benim zamanıyla favori oyunumdur zaten. Elder scrolls: Oblivion gibi oyunlara nazaran daha sağlam bi gameplayi vardı en azından. Başlarda sürüngenliklerden geçip daha sonralarda güçlenmenin karşılığını aldığınız güzel oyunlardan biriydi, bu rpg konseptini 3d dünyaya uyarlanabilirliği ise efsaneydi. 3. sünü yapsalarda oynasak.

 

Nedense böle düşük bütçeli oyun yapımcıları çok daha sağlam işler çıkartabiliyorlar ama kalkıp bi favori oyun yapımcısı bioware gibi firmalar nedense eski konsepleri alıp içine batırmayı beceriyorlar. Hoş iyi kötü yine oyunları oynanabiliyor güzellikle ama illa jenerasyona uyum sağlıcaz diyede tür öldürülmez arkadaş madem öle rpg diyip çıkartmıcaksın aksiyon oynu yap düz mantık devam et.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Remember me ilk başta çok saran bir oyun ama o kadarda beğendiğimi söyleyemeceğim. 

 

Forumdan kimsenin oynamadığını düşündüğüm bir sıra tabanlı strateji oyunu : Galactic Civilizations DHW de konusunu açmıştım temel bazı bilgileri vererek hiç ilgilenen bir olmamıştı zamanında  :))

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Cold War diyince aklıma Cold Fear geldi. Bu da eskidir ama zamanında zevkle oynamıştım. Fırtına hissinin güzel verildiği bir survival horror oyunu

 

Cold_Fear_DVD_NTSC_f.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@AranelSurion 6'da 4 ile oyun zevkimiz epey benziyormuş :) Screeps ve Cataclysm DDA haricindeki diğer oyunların hepsi benim de sevdiğim oyunlar (Hand of Fate ve Talos Principle'ı henüz oynama fırsatı bulamadım ama :icon_redface: )

 

Two Worlds 2 için ben de kefilim. Ama sadece 2 için :D TW2 ne kadar iyiyse TW1 o kadar berbat bir oyun ne yazık ki.

 

Bende size kafa dağıtmak, stres atmak için takıldığım bir oyun olan One Finger Death Punch'ı tavsiye edeyim. Sadece 2 tuş (ister mouse, ister klavye, ister gamepad) ile oynanıyor. Sağdan ve soldan çeşitli özelliklerde rakipler geliyor ve amaç bölümleri bitirmek. Bir aralar epey popüler olan Stickman Fight flash videolarından esinlenilmiş sanırım ama efektler, sesler, müzikler filan klasik kung-fu filmlerindeki gibi. Bazen çok acaip kombolar ortaya çıkabiliyor :mrgreen:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

mario serisi  :P dünyada değil ama dhw-chw camiasında aşırı underrated kalmış durumda. 2d-3d olanlarını acayip severek oynuyorum hala, bir de donkey kong cr var tabii sırf bunlar için wii almıştım iyi ki almışım. özellikle mariolardan kalite fışkırıyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@Rj0lnir

One Finger Death Punch 'a başladım, çok keyifliymiş :) 5-10 dakika vakit öldürürüm diye girmiştim 1 saat kadar oynadım. Eskiden çok popüler olan flash/tarayıcı oyunlarını anımsattı.

 

@@analog

Ben de Dolphin ile oynuyorum, kesinlikle çok keyifli platformer oyunlar var Wii 'de. Paper Mario, 2D olanı ve Galaxy 2, üçüde orijinal oyunlar. Özellikle Galaxy 2 'nin gittiğiniz her gezegende oynanışı biraz değiştirmesi, sürekli orijinal bir mekanik sunması çok çok eğlenceli, oyun yapımcılarına ders niteliğinde tekrara düşmeyen bir oyun. Bunların dışında Wii 'de Metroid: Other M, Kirby ve Sonic Colors da iyi platformerlar. Wii 'nin kendi kitlesi dışında oyunları çok bilinmiyor, tutulmuyor ama çok iyi oyunları var aslında. Geçen sene oynamaya başladığımda "vay ben neler kaçırmışım" dedim.

Rj0lnir and analog beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

The Talos Principle'ı kesinlikle oynanması gereken bir oyun olarak tavsiye ederim, oldukça zevkli bulmacaları ve adam gibi sona bağlayan güzel bir hikayesi var.

 

Yine bu tip fazla bilinmeyen ama gayet iyi oyunlardan biri de Antichamber. Yorum bile yapmayacağım, mutlaka oynanmalı diyorum sadece.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
0

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok