ZvAnA Custom Sıvı Soğutma ProZ (Rev.4)
1 1

Bu konuda 8 mesaj var

Evet gençler, hepsiburada kara cuma indirimlerinde kaptığım kendinden sıvı soğutma bloklu MSI GTX 1080Ti'ye terfi edince soğutma sistemimin önceki halinde revizyona gitmek durumunda kaldım. Fotoğraflar biraz aceleye geldi ama idare ediverin gayrı.. :D

EDIT: Fotoğrafların önizlemeleri nedense kalitesi kötü çıkıyor. Tıklayınca orjinal halini görebilirsiniz. :) 

 

SAM_4673.jpg SAM_4675.jpg

 

SAM_4656.jpg SAM_4657.jpg

 

SAM_4662.jpg SAM_4663.jpg

 

SAM_4664.jpg SAM_4665.jpg

 

SAM_4673.jpg SAM_4669.jpg

 

SAM_4671.jpg SAM_4666.jpg

 

Soğutma performansı ile ilgili olarak ayrıca detaylı yazacağım ama şimdilik çalışmayı beğeninize sunuyorum. Umarım hoşunuza gider.

Kasada genel olarak yaptığım değişikliklere gelirsek, öncelikle artık ayrı iki loop sistemi düşünüldü. Kasanın üst kısmında; Anakart, cpu ve bellek bloklarını soğutan bir adet 360'lık radyatör ve egzoz fanının oradaki 120'lik radyatör, bir adet D5 pompa + rezervuar ile beslendi. Bu hatta soğutma sıvısının rengini pastel beyaz olarak tercih ettim. Diğer hat için ise, kasanın anakart bölgesinin altında kalan kısım değerlendirildi. Yine bir adet D5 pompa + rezervuar ile 360'lık ve 140'lık monsta radyatörler yardımıyla ekran kartı ve sıvı soğutmanın kalbi olan Aquaero XT 6'nın soğutulması planlandı.  Bu hattın sıvısı için de blood red rengini tercih ettim.

 

İki hatta da flow rate'i ölçen sensörler yerleştirildi. Böylelikle sıvının LPH değerlerini takp edebiliyorum. Şuan pompalar %75'de çalışırken ekran kartının hattındaki sıvı saatte 100 litre, üst hattın sıvısı ise saatte 80litre/saat hızla akışı sağlıyor. Pompalar yüzde yüz olduğunda iki hatta da saatte 20 litrelik bir artış daha oluyor. 

 

Üst hatta işlemcide neler olup bittiğini iyi gözlemleyebilmek adına blok çıkışında ve o hattın rezervuarında sıcaklık sensörleri mevcut. Alt hatta da aynı şekilde ekran kartı bloğu çıkışında bir adet ve rezervuarda bir adet olmak üzere iki adet sıcaklık sensörü mevcut. Özellikle bloklardaki sıvının sıcaklık değişimlerini takip edebilmek önemli olduğundan, bu değerler devamlı gözümün önünde olsun diye bloklardaki sıcaklık sensörleri; 5,25 yuvaların olduğu ön paneldeki iki adet LCD panele bağlandı. Rezervuarlardaki sıvıların sıcaklığını takip eden sensörler ise Aquaero XT'ye bağlandı. Bellekler, CPU Vrm, chipset üzerinde ve kasanın çeşitli bölgelerine yerleştirilmiş 6 adet sıcaklık sensörü de yine Aquaero'nun gözetiminde.  Pompaların ve fanların hız kontrolü de Aquaero ile kontrol ediliyor. 


Büyük oranda fark edeceğiniz üzere kasada rgb aydınlatma tavan yapmış durumda. RGB aydınlatma kasa rengarenk gökkuşağı gibi cıvıl cıvıl olsun diye değil, istediğim bir ya da iki rengin tam olarak yakalamak istediğim tonunu ayarlamak için tercih edildi. Böylece hem sıvı soğutmada kullanılan renklere hem de kasanın bileşenlerine en uygun renkleri bulma kullanıcın keyfine yani bana bırakıldı. :mrgreen: Ota boka rgb koyma furyası patlamamışken zaten önceden kendi el yapımı şerit ledlerim ve anakart bölgesinin zemininde gerçekleştirdiğim pleksi uygulaması ile bence hoş bir aydınlatma yaratmıştım. Bu revizyonda kasaya eklenen Corsair LL 120 ve HD 120 fanlar ile çok daha farklı bir aydınlatma yaratılmış oldu. Corsair fanların aydınlatması anakart üzerindeki usb portu aracılığıyla pc üzerinden, daha önceden var olan kendi yapmış olduğum aydınlatma sistemi uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. 

 

Fanlara değinmişken kasada 8 adet 12 cm'lik, 2 adet de 14cm'lik fan mevcut. Corsair fanlar dışında eski haliyle de kullandığım ve memnun olduğum 14 cm Akasa Viper fanlar Monsta üzerinde push/pull olarak görev yapmakta.

 

Kablo düzenlemesine gelince; onlarca sensör, fanlar, pompalar, aydınlatmalar, 3 adet ssd, 3 adet hdd barındıran bir kasa bu. İnanın düşünmek bile istemezsiniz bu karışıklığı. Önceki revizyonda oldukça iyi düzenleyebildiğim kabloları itiraf etmem gerekir ki bu sefer öyle muntazam yapabilme imkanı yoktu. Kasanın arka kapağının arkasında tam bir kaos söz konusu ve eli bırakın, çoğu zaman en ufak bir değişiklik için bile parmak sokacağınız yer bulamayabiliyorsunuz. Buna rağmen kasayı önceki haline getirirken akıl edip, dandik everest pc kasasının kapağından yaptığım ve 5.25 bölmeleri kapatan panel bu kaosu gözler önüne sermiyor. Böylece açıkta kalan kısımlar her zaman temiz ve düzenli bir görüntüye sahip oluyor.

 

Bu arada kasa tam olarak bitmedi. Daha önce gizleme panelinde olan ve bu sefer 5.25 yuvaların olduğu ön panelde kullanmak istediğim blokların sıcaklığını gösterecek iki adet LCD için front bay siparişi vermiştim. O da haftaya elimde olacak. Onu beklerken bu süre zarfında biraz sistemin tadını çıkarıp, dinlenip, yan kapağının pencerisini de tamamlayıp, kasayı uzunca bir süre artık açmamayı düşünüyorum. :lol:

ZvAnA tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 dakika önce, rammstein said:

Parçaları da bilmek istiyoruz :D

Donanım olarak sorduysan hocam;

 

i7 6700k işlemci, Gigabyte Z170x G1 anakart, 2x8 GB GSkill 3200mhz DDR4 bellekler, MSI GTX 180Ti HAWK EK X ekran kartı, Creative X-fi Titanium HD ses kartı, 512gb samsung 850 pro, 2x256 gb Samdung 850 pro, 2 adet 3 TB Seagate 7200rpm disk, 1 adet 1 TB Seagate 7200 rpm disk., Enermax Revolution +85 1050W psu ve tabiki Lian Li V2010B kasa. Genel olarak kasa ve içi bu şekilde. 

 

Soğutmanın parçalarını tam olarak sorduysanız;

- Aquacomputer Aquaero XT6 

- EK Supremacy EVO Elite Edition işlemci bloğu,

- EK Monarch Ram Bloğu,

- Swiftech intel x38 chipset soğutucu bloğu(Ben aquaeronun soğutulması için ona uydurmuştum),

- Anakart ve ekran kartı zaten kendinden sıvı soğutma bloğuna sahip. MSI EK marka nickel full blok kullamış,

- Swiftech hız ayarlanabilir D5 pompa,

- AquaComputer hız ayarlanabilir D5 pompa,

- EK Xres 3 110x55mm'lik rezervuar,

- Barrow 135x65 mm'lik rezervuar,

- EK Solution Coolstream PE 360 radyatör

- EK Solution Coolstream PE 120 radyatör

- Alphacool nexXxos xt45 360mm radyatör

- Alphacool Monsta 140 radyatör

- EK 10mm ID rigid tube

- Bitspower, EK, Swiftech, Barrow gibi nerdeyse her markadan yüze yakın rotary ve fittingslerden oluşan rakor ve dirsekler

- Bitspower flow meter

- Koolance INS-F18 Flow Meter

- EK Ekoolant Evo - Blood Red ve Pastel White Concentrate renkli soğutma sıvısı katkıları ile saf su karışımı.

 

Sanırım atladığım birşey yok :D

 

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@ZvAnA  Hayırlı olsun öncelikle. Bu tarz tasarıma sahip kurulumlar benim hoşuma gitmekle beraber, yapımı hep gözümü korkutmakta ve  temel bilgimde sınırlı konu hakkında. Ama en azından forumda böyle uğraşlar veren kullanıcılarda bir takdiri hak ediyor kendi açımdan. Güzel olmuş iyi günlerde kullan.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Korhan hocam, yeni kurulum çok güzel olmuş. Güle güle eskit :)

 

Her daim sadelikten yana olan bir insan olarak şunu önerebilirim. Sistemdeki fazlalıkları atalım :D 120 ve 140 mm'lik radyatörleri sistemden çıkartıp, 2 tane 360'lık radyatörle yine 2 ayrı çevrim kurulabilir. Hatta ve hatta anakart ve RAM'lerdeki bloklar da iptal edilebilir. İzlediğim güncel sıvı soğutma kurulumlarında, sadece CPU ve GPU'ya sıvı soğutma uygulanıyor. RAM'leri ve çok uç derecede, çok yüksek voltaj kullanılarak hızaşırtma yapılmayacaksa anakart üzerindeki VRM'leri sıvı ile soğutmaya çalışana pek rastlamadım.

 

Sadece CPU ve GPU blokları ile 2 tane 360'lık radyatörle uygulanacak bir hard-tubing kurulum çok daha sade ve şık gözükecektir bence...

 

Benim de hayalimde şöyle bir düzenek kurmak var ama bunun için ne bütçe var ne de vakit :)

 

 

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok