seagate 4tb hdd ST4000VX hdd maceram
1 1

Bu konuda 23 mesaj var

Merhaba arkadaşlar;

Sizlere başımdan geçen üzücü ve bir o kadar talihsiz olayı anlatmak istiyorum.Gerçekten çok doldum...

Konunun tam anlaşılması için biraz detay vermem gerekirse;

İlk başta sistemim de 3 tane 500gb(wd black) hdd, 1 tane 2 tb hdd(wd blue) ve 1 adet 3tb hdd(seagate) vardı.

 

Herşey 3 tb arşiv diskimin bad sectorlerle dolup taşmasından sonra başladı ki çok eski fotograflarım vardı çoğunu kurtaramadım, bu esnada bahaneyle diger 500gb larıda hem ses yaptıgından hemde neredeyse 8 yıldır kullandıgımdan 4tb hdd alayım kurtarabildigimi buna aktarayım dedim.

Gittim hepsi buradan 4tb wd blue hdd aldım.Buradaki konu başıma gelenler turuncu foruma açmıştım konusu burada

https://forum.donanimhaber.com/hepsiburada-iade-degisim-rezilligi-yeni-urunde-arizali-geldi--130461836#130559241

okumak istemeyen arkadaslar için yeni aldıgım diskte bozuldu (ilk haftasında arşivi buna tasırken) garantiye gitti 55 gun bekledi yeni gelen diskte direk arızalı cıktı tekrar garantiye gonderdim vs..

Bu arada tabi hb 55 gun beni kitledigi için ben bir 4tb hdd daha almıstım hatırlasanız 2 tane gelmişti ucuzdu vs onunda konusu surada;

Neyse daha fazla uzatmak istemiyorum bu 2 adet 4tb seagate hdd de gitti gidiyor durumunda verilerin bazılarına gene ulaşamıyorum(mesela spartakus 1 sezon 17 blm olsun 5/6/7 sezonlar okunamıyor açmaya calısınca disk kitleniyor) smart verilerini resim ekledim.

seagate 4 tb diskin biri 4tb blue nun yedegi yapmıstım, diger 4tb seagate ise film dizi indirmiştim, Seagate nin kendi programı olan seatool ile test yaptıgımda smart verileri hepsi pass geçiyor sadece long dst bir testi var ona gelince disk kitleniyor.Garantiye göndereceğim ama faturası hala gelmedi ! sevk irsaliyesi ile garantiye gonderebiliyormuyum bu arada ? fatura şart mı ?

Gülüyorum ama yani komedi gibi eski 500gb geri taktım alabildigimi onlara almaya çalışıyorum.

Lanet olsun bir daha seagate hdd alırsam.

 

 

 

hdd 1.jpg

hdd2.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çok geçmiş olsun, rezil bir durum. Neresinden tutulsa elinde kalıyor insanın. Seagate'e ben de pek ısınamadım ancak harici disklerimin birisi Seagate ve şimdilik sorunsuz kullanıyorum. Yarın ne olur bilinmez.

 

Arka arkaya benzer sorunlu diskler gelmiş olması ilginç olmuş cidden. Pek kolay bir tesadüf değil.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkür ederim hocam, gerçekten çok lanet bir durum elim ayagım titriyor sinirden,şansızımdır ama işte üst üste gelince ne yapacağımı şaşırdım.

Şu satırları yazarken bile arka planda eski disklere aktarmaya çalışıyorum, normalde teracopy dosya okunamadıgı zaman direk pas geçiyordu bu sefer oda kitlenmeye başladı.

Bu kitlenince disklerin hepsi sistemden kayboluyor sanki hiç takılmamış gibi kafayı yiyeceğim tekrar bilgisayarı kapatıp açmadan da düzelmiyor(hizmet mi duruyor anlamadım ki)

tek tek seçip kopyalamaya da yüreğim el vermiyor ne yapacağımı şaşırdım.Biraz daha zorlarsa herhalde duvara çarpacağım diskleri.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

sizin için bu derece önemli verileriniz varsa, bence hala tek bir diske güvenerek hata yapıyorsunuz... bir NAS alıp 3-4 disk RAID array yapmanız gerekli bence...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce 2 tane wd diski (bir tanesi iMac içinden çıkan black, diğeri de mac için özellikle fw800 bağlantılı satılan harici green olmak üzere) uçmuş biri olarak mekanik disklere zerre kadar güvenmiyorum. Oldukça uzun bir süredir airport time capsule içinde bulunan 2tb wd disk haricinde herhangi bir hdd kullanmışlığım yok. Dönem dönem denk geldikçe indirimlerle ssd alıyorum, en azından 2 katı fiyatına denk gelse bile 1 sene içinde beni yarı yolda bırakan bir ssd'ye denk gelmedim henüz. SSD haricindeki yedeklemelerim de onedrive üzerinde bulutta duruyor. Sizin yine çoğunluğu bulunabilecek diziler var anladığım kadarıyla. Benim büyük çoğunluğu ameliyat videosu şeklinde ve kaybolduğunda hastayı bir daha ameliyat etmek gibi bir lüksüm yok. Mekanik disklere dair bir çözüm bulunana kadar da böyle gider bu iş.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Forgotten

Hocam Sırf bunun için Nas benim açımdan gereklimi zor soru ama o kadar elzem değil işin doğrusu, beni daha çok sinir eden günlerce uğraştığım emeğin ve çok eski resim videolarım üst üste gelen bu saçmalıklar yüzünden hiç olması yetmezmiş gibi hala uğraştırması Size anlattığım kısım kısmen özetti o ara tekrar birinden emanet disk alıp oraya aktarmıştım şimdi tekrar alacağım gibi duruyor sinir harbine soktu.

@pentaman

Hocam benim tecrubeme göre eski diskler çok daha sağlamdı hala çalışan 160gb/320gb hdd var bir tanıdığımda. Kapasite yükseldikçe mi daha hassas oluyor bilerek mi yapılıyor bilmiyorum(bakınız wd Red serileri yada seagate archive)

Gerçi sizin durum çok daha sıkıntılıymış size nas(raid 5 vs) lazım gibi görünüyor :) 

Ayrıca SSd arşiv için bence şuan büyük lüks, kapasite/dolar bazında hala çok yukarıdalar.

Bu arada içinize korku düşürmek istemem ama corsair 120gb force gt 2 kere cat diye gitmişti elektrik bile gelmiyordu ondan sonra samsung ssd geçmiştim. 

Ssd ler daha güvenli görünse de gittiği zaman kimse tutamıyor.

Psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hdd’de de giden veriyi kurtarmak mümkün değil. O yüzden ssd kullanmak daha mantıklı geliyor açıkçası. Benim elimden geçen 4 ssd senelerce problemsiz çalıştı ve çalışıyor açıkçası.Hdd deneyimim ise tam aksi yönde. Gerçi Mac OS ve hdd uyumsuz bu bilinen bir gerçek, onun da etkisi var muhtemelen.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Psikobat Sistemde elektriksel bir sorun olmasın, bu kadar çok HDDnin bozulması pek normal değil gibi geliyor bana. Diğer sorunuza gelince normalde garanti işlemleri için kaşeli garanti belgesi gerekiyor, fatura da yetmiyor. Fatura ile işlem yapanlar kendi şirket politikaları doğrultusunda işlem yapıyor bu nedenle sevk irsaliyesini de kabul edebilirler.

 

@pentaman Backblaze gibi cloud yedek alma çözümlerine yönelseniz? Sınırsız yedekleme 2 yıllık alırsanız 95 dolara geliyor, yanına da kapasitesi büyük bir HDD alırsanız daha güvenli bir yedekleme yapmış olursunuz. Bu HDDye attıklarınızı otomatik olarak yedeklenecek şekilde ayarlarsınız, HDDde bir sorun olursa tek yapmanız gereken yeni bir HDD ye videoları indirmek olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@sCoRPion_tr, hocam şimdilik onedrive yetiyor, yetmediği noktada aklımda bulunsun çok teşekkürler. Bendeki problemlerden biri de video dosyalarının çok büyük olması aslında, aniden bu dosyalardan birine ihtiyacım olduğunda time capsule gigabit ethernet bile yeterli gelmiyor transferlerde o yüzden ssd kullanmayı seviyorum. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@sCoRPion_tr

O benimde aklıma geldi ama eski 500 gb disklerim hala tıkır tıkır çalışıyor, psu aslında sistemde en uzun kalan parça corsair tx 650w bronze psu 7/10 arası olabilir emin değilim ama en az 7 yıllık ondan eminim.Bahaneyle onu değiştireyim diyorum ama yani bilemiyorum çalışıyor bir sorun yok sistem belli çektiği güç belli :) 

Garanti için aradım faturası yok dedim irsaliye ile gönderemiyormuşum, ürünü aldığım firmaya gönderip onların pentaya göndermesi gerekiyormuş ki çok saçma pazartesi bir daha arayıp sıkıştıracağım bakalım.Fatura gelicek gibi durmuyor gelsede uzun sürecek gibi.

@pentaman

Hocam normal mekanik diskte bende olduğu gibi giden dosya  gidiyor ama en azından saglam bad sector olmayan vs yerlerden alabildiğinizi alabiliyorsunuz, ssd nin sorunu gittiği zaman disk tamamen gidiyor 1/0 mantığı çalışıyor yada çalışmıyor riski düşük olasa da geri dönüşü hiç yok.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Seagate ve WD bir ara direkt olarak yurt dışından hizmet veriyordu, yurt dışında bir yere kargoluyordunuz arızalı hdd yi onlar da size sağlamını gönderiyordu. Turuncu forumda detayları vardı, WD için yapmıştım Seagate için olanı tam bilmediğimden yardım edemiyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam yurtdışı felan sıkıntılı iş(bende bu şansla gümrüğe takılır kdv ötv derken sözde ucuz aldığım disk fazlasıyla pahalıya gelir) türkiye hudutları içerisinden ürün alıp yurt dışına göndereceksem yakarım o firmayı :) 

Bir şekilde, artık ne şekilde olur bilemiyorum ama pentaya göndereceğim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bende de gümrüğe takıldıydı WD ye mail atıp çözmüştüm olayı, gümrüğü filan onlar ödemişti hep. Yine de çözemezseniz aklınızda bulunsun.

 

İlgili konu şuradaymış.

sCoRPion_tr tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Psikobat, keşke sorun bad sector olarak başlasa, benim diskler direkt kalıcı olarak gitti, bin tane kurtarma programı başka bilgisayarlara takıp kopyalamaya çalışmalar vs. hiçbir şey işe yaramadı. O yüzden güvenmiyorum mekanik disklere de.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

 @pentaman hocam sen direk synologic ya da qnap bir nas al en az 4 diskli bence, yine onedrive'a yedeklemeye devam edersin... ben SSD'ye de güvenmem seninki kadar önemli dosyalarım olsa!

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle geçmiş olsun diyeyim, yukarıda yazılanları okudum epey canı sıkıcı bir süreç olmuş. üst üste talihsizlik olması başlı başına hikayelik bir durum, firmaların bir şekilde terslik çıkarmasıda aynı sinir bozucu.

Neyse ilk tercihim her zaman Seagate olmuştur ve beni hiç yanıltmadı fakat piyasada ise durum tam tersi WD yönünde bir rüzgar var, bu konuda diyebileceğim yıl içinde toplama vs sistem işlerimde dahil olmak üzere Seagate'lerde neredeyse 10 senedir çok az sorun yaşıyorum, bu sürede bir şekilde aldığım WD disklerde de bir sorun yaşamadım. HDD'in bozulması bana göre %90 şans meselesi, 640GB'lık seagate facia serisi sonrası model seçimine dikkat etmişimdir. sonraki süreçte yine seagate'in 1.5tb ve 3TB'lık modellerini hiç almadım aldırmadım epey sorunlu çıktılar, muhtemel bozulmalarda müdahale etmeyip veri kurtarmaya gönderiyorum hiç sorun yaşamadım. bir müşterimde 72gb'lık SCSCI disklerle yapılmış RAID5 yapısından bile veri kurtarmada sıfır kayıpla verileri geri aldık, bize 1800usd'ye patladı ama kurtardık.

Sözün özü disklerdeki veri önemliyse eşli olacak şekilde 2 farklı yerde tutulması şart, bir sorun çıktığında veri kurtarma parası 10-20disk parası olacağı için 2.kopya hatta QNAP kurup oraya derin bir yedekleme yapıp 3. seviyede burası konumlandırılabilir. Eskiden DVD vardı şimdi Bluray var fakat buda fiyat olarak cazip değil.

bende şu aralar sıkıntı yapmadan çalışan 2.el 4diskli bir NAS cihazı bakınıyorum, 2TB'lık modeller epey sorunsuz, geçen yıl çıkan WD RED serisinden 4TB'ı kullandık hiç sorunsuz gidiyor, Yine Seagate'ın 6TB'lık Skyhawk'ından 28tane kullandığımız NVR'larda mutlu mesut yaşıyorlar. 1TB'lık WD'blue'da çok sorun yaşadım ama kullandığım adet'e göre çıkan hata oranı gayet iyi.  EXT. 2x2tb  2x3tb Seagate'lerde de bir sorun çıkmadı şimdiye kadar. 2 tane 1x2tb WD'i kartı yandığı için çöpe attık ama disklerde yine sorun çıkmadı.şimdilik hatırladıklarım bunlar.

Son olarak diyeceğim sıkıntı durumunda veri kurtarma ile uğraşmak istemiyorsanız 2. hatta önemliyle 3.yedek şart. daha büyük verilerde ise min. 4 diskli NAS şart.  8diskli olanlar malesef ciddi pahalı sayılacak etiketteler ve ticari ihtiyaçlar dışında almak çok zor, 8diskli sistemlerde RAID5 için giden bir disk dışında spare olarak bir disk daha ayırabiliyorsunuz, bu seçenek içinizin daha bir rahat olmasını sağlıyor.:alkis:

 

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bakın ilk resimde aldığım 2. günü resim aldım, smart verisi dedim herhalde yanlış okuyordur...

diğer 2. resim de fark ettiğim durum, disk oradan sonra kitleniyor tepki vermiyor sistemden düşüyordu.

son resim de şimdi kafamın attığı, senide arşivini de diyip iyice bozulsun garantide detaylı laf anlatmakla uğraşmamak için denediğim programın resimi.

Benim için önemli olan wd 4tb sistemden komple söktüm ne zaman takarım bilmiyorum, kafamda önce butun sata kablolarını yenisi ile değiştirmek ve kendimi ikna edince yeni bir psu aldıktan sonra herhalde sisteme takarım.

@mehmetclk

Hocam teşekkür ederim, bu saaten sonra seagate bana sponsor olsa al bizim diskleri kullan diye, değil kasama takmak tanıdığıma bile hibe etmem  .... :) 

Edit resimlerin sırası bozulmuş :/ gerçi anlaşılıyordur.

 

hddtune.png

disk smart.png

erase.png

Psikobat tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçmiş olsun. Bunlar Technosistem'den aldığın diskler öyle değil mi? Keşke en baştan hiç bulaşmasaydın bu firmaya, üç kuruş fazla verip faturalı ürün alsaydın, bu tür dertlerle uğraşmak zorunda kalmazdın.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkür ederim evet hocam o diskler, lanetlendim sanırım :) 

Bu arada resim attığım zamandan üstüne 4 saat sonra disk tekrar kilitlendi %47 de, zor tutuyorum kendimi camdan atmamak için.

Kırk yılda bir indirim yakaladım diye seviniyordum, beter oldum resmen dertsiz başıma dert aldım diyeceğim de pek de dertsiz sayılmaz neyse.

Ders olsun dahada da seagate almam aldırmam :P 

Ucuz/indirimli ürün maceram da ilk ve son oldu artık onlara da bulaşmam(ki zaten pek denk gelemiyordum)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Pentayı ikna edemeyince tekrar söz konusu firmayı sıkıştırdım(ver kurtul'u çok pis dayatırım :P ) neyse ki uzun bir mail tacizinden sonra faturanın resimini alabildim.

Bugun yarın pentaya göndereceğim.

Bir ay geç kesilmiş fatura(13.01.2018 de almıştım) iyi oldu yeni almışım gibi :) 

 

method.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok